BLOG

Akvamarín - kameň mora - osviežil aj letné vydanie magazínu MIAU

Akvamarín - kameň mora - osviežil aj letné vydanie magazínu MIAU
Kameň mora

 
Chvíle strávené pri mori nás nabíjajú novou energiou, spomienky na bezstarostné týždne plné slnka a sviežeho vzduchu nás aj po dlhšom čase dokážu naplniť príjemnými pocitmi. Áno, živel mora pôsobí na človeka doslova magicky a jeho uhrančivú silu v sebe ukrýva i akvamarín. Kameň mora.

 

Keď Amfitrité, jedna z najkrajších morských bohýň, spozorovala, že sa do nej zahľadel obávaný a nevyspytateľný Poseidon, vládca vodného živlu a pán všetkých morských zvierat, náramne sa preľakla a utiekla do najvzdialenejších končín morskej ríše ukryť sa u boha Atlanta. V porovnaní s mocným „morským kráľom“ totiž stála na oveľa nižšom stupienku božskej hierarchie, a tak sa bála zaň vydať. Poseidon mal však veľmi schopných služobníkov - delfíny... Jednému z nich sa podarilo vypátrať ju a priviesť svojmu pánovi. A ten už nedopustil žiaden druhý útek morskej krásavice - oženil sa s ňou. Amfitrité sa stala spoluvládkyňou nad celým morským svetom a usídlila sa v zlatom paláci v hlbinách pri Aigách (západné pobrežie gréckeho ostrova Eubója), kde Poseidonovi porodila jeho najmilšieho syna Tritona. Že prečo o tom píšeme? Kameňom bohyne mora bol práve akvamarín, ktorý podľa niektorých legiend pochádzal vraj z pokladov morských panien.
 

Náušnice Aislinn

Akvamarínové náušnice Aislin z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Aislin. Na výrobu sme použili prírodné materiály: akvamarín, biele zlato, diamant.

Pozrieť šperk
Ako priezračné more 

 

Názov „akvamarín“ je odvodený z dvoch latinských slov: „aqua“ (voda) a „marina“ (more) a odkazuje na farby také typické pre morskú hladinu: zelenomodré, svetlomodré až tmavomodré odtiene (modrý odtieň dodáva prítomnosť železa). Jeho výnimočná krása, vysoký lesk, priehľadnosť, tvrdosť a odolnosť ho predurčili na využitie v šperkárstve. Rovnako ako smaragd je odrodou berylu.

V súčasnosti sa najviac cenia nebovomodré a tmavomodré drahokamy a tie najkrajšie sa ťažia v Brazílii. Nádherné akvamaríny však pochádzajú aj z nálezísk v Peru, Kolumbii, USA, Číne, Rusku, Afganistane, Pakistane, Indii, Mozambiku, Tanzánii, Nigérii, Keni, Namíbii, Zimbabwe či na Madagaskare. Hoci akvamarín ako dichroický (dvojfarebný) drahokam sa musí brúsiť veľmi uvážlivo (farba sa mení v závislosti od uhla, z ktorého na kameň pozeráme), možno ho brúsiť do takmer ľubovoľných tvarov. Najčastejšie sa však používa briliantový a smaragdový brus.

Tento drahokam evokuje ľahkosť blankytného neba i temnú hĺbku oceánu. Jeho jemné vodné odtiene tmavomodrej, svetlomodrej i zelenkavej farby si ženy zamilovali po celom svete a v letných mesiacoch sa na opálenej bronzovej pokožke pekne vynímajú. Šperky s akvamarínom sa výborne hodia pre ležérny outfit k džínsom a tričku. No keď sa zladia s elegantným oblečením a módnymi doplnkami, vtedy zasa pôsobí mimoriadne decentne a romanticky.
 

Mágia a litoterapia

Akvamarínu sa podobne ako iným drahým kameňom odpradávna pripisovali rôzne magické i liečivé vlastnosti. V stredoveku sa verilo, že akvamarín dokáže získavať priazeň duchov svetla a odpudzovať temnotu, že je silnejší ako zlo, ba ak si človek do úst vloží tento vzácny kameň, môže prehovoriť dokonca s diablom - klásť mu otázky, pričom diabol by na ne odpovedal bez toho, aby človeku ublížil. Akvamarín ako kameň pohody prežiaruje dušu, potlačuje hnev, stres a depresiu, zmierňuje obavy, úzkosť a strach, upokojuje myseľ. Pripisuje sa mu schopnosť vzbudzovať u ľudí toleranciu, zlepšovať vnímavosť, zbystriť intelekt a intuíciu, napomáhať porozumeniu vlastných citov.

Podľa litoterapie uvoľňuje dýchacie cesty, zmierňuje kašeľ, pomáha pri sennej nádche i pri znižovaní zadržiavania vody v organizme, čím harmonizuje činnosť obličiek. Vložením do úst mierni bolesti zubov, čeľustí a ďasien, posilňuje zrak, uvádza do rovnováhy hypofýzu a štítnu žľazu, potláča žalúdočné problémy i poruchy pečene. Akvamarínová voda pomáha pri kožných zápaloch a alergiách.

Zaujímavé

* Podľa astrológie sa spája s hviezdnymi znameniami Vodnár, Ryby, Váhy a Blíženci.

* Pre starých Egypťanov stelesňoval symbol šťastia a nekonečnej mladosti.

* Starí Gréci ho považovali za drahokam moreplavcov, mal ich ochraňovať pred utopením, pirátmi, sirénami a morskou chorobou. Námorníci a moreplavci ho nosili ako talizman, mal im prinášať šťastie pri ďalekých plavbách, verili, že dokáže upokojiť rozbúrené more a ochrániť pred morskou chorobou či nástrahami vodného živlu. 

* Rimania verili, že silueta žaby vyrytá do akvamarínu pomáha zmierovať nepriateľov a robiť z nich priateľov.

* V ranom stredoveku sa spájal s apoštolom Tomášom z Galiley, patrónom mora a vzduchu, ktorý sa plavil do Indie ako misionár obracať miestnych obyvateľov na kresťanskú vieru.

* V stredoveku sa z neho brúsili šošovky do okuliarov, ale taktiež predstavoval aj populárnu voľbu pri kreovaní snubných prsteňov, keďže u manželských párov vraj umocňoval lásku.

* Avšak nielen v minulosti, ale i dnes sa za najsúcejší darček ženícha neveste považuje práve akvamarín - zvykne jej ho darovať ráno po svadbe. Tradícia totiž hovorí, že do manželského života prinesie šťastie a bohatstvo.

* Historici sa dlho domnievali, že Svätováclavskú korunu (zhotovenú pre Karola IV., ktorý ju zasvätil patrónovi Českej zeme, svätému Václavovi) zdobí zelený zafír, avšak dôkladnejším skúmaním gemológovia zistili, že namiesto neho bol použitý modrozelený akvamarín.

* Pri príležitosti korunovácie daroval brazílsky prezident anglickej kráľovnej Alžbete II. mimoriadny akvamarínový set s náhrdelníkom a náušnicami. O 5 rokov neskôr (1958) ho doplnili náramok a brošňa - ako ďalší prejav priazne najväčšej juhoamerickej krajiny. Kráľovná si neskôr k výnimočnej „brazílskej akvamarínovej kolekcii“ nechala vytvoriť aj platinovú tiaru zdobenú diamantmi a akvamarínmi.

* Akvamarínový darček od brazílskeho prezidenta Getúlia Vargasa neminul ani Eleanor Roosevelt, manželku prezidenta USA. Nádherný akvamarín jej počas cesty po Brazílii venoval na dôkaz priateľstva. Úžasný 1.298-karátový akvamarín bol vybrúsený zo surového akvamarínu, ktorý pôvodne vážil cca 1,3 kg. Po rozdelení na dva kamene bol väčší z nich darovaný prvej dáme USA. Unikátny zelenomodrý „Akvamarín Roosevelt“ dnes možno obdivovať v newyorskom múzeu Franklina D. Roosevelta.

* Úchvatný modrozelený akvamarín Dom Pedro patrí k najväčším v celku brúseným drahokamom na svete. Objavili ho v roku 1980 v brazílskom štáte Minas Gerais, pričom v pôvodnej nebrúsenej forme meral cca 91 cm a vážil 45 kg. Nazvali ho menom brazílskych cisárov (Pedro I., Pedro II.) a vybrúsili do tvaru obelisku s váhou 10.363 karátov, dĺžkou 36 cm a šírkou 10 cm.

* Najväčší 110,5-kilový akvamarín (485 mm x 410 mm) objavili v Brazílii v roku 1910. Klenotnícki majstri jednu časť zachovali v pôvodnom stave, druhú časť rozrezali a vybrúsili do majstrovských kúskov.

* Akvamarín sa často mýli s modrou odrodou topásu, ktorý je lacnejší a dostupnejší.

Akvamarínové inšpirácie

Akvamarín svojou blankytnou farbou evokujúcou more nadchýna nielen v letných mesiacoch, ale dokáže potešiť myseľ v ktoromkoľvek období roka. Jeho priezračný jas pozitívne pôsobí na duševnú rovnováhu, navodzuje vnútorný pokoj a šťastný pocit zo života. Akými šperkami s mystickým „kameňom večnej mladosi a čistého srdca“ možno potešiť milovanú osobu, to nám prezradili odborníci Mikuš Diamonds.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ
 

Akvamarín je zvyčajne brúsený do rôznych tvarov, akými sú napríklad emerald (smaragdový), round (guľatý), cushion (vankúšik), pear (hruška/slza), alebo iné oválne, obdĺžnikové a štvorcové tvary. Špecifickým výbrusom, v šperkovom žargóne nazývaným „bageta“, vyniká aj v esteticky čistej súprave Aislinn, ktorá odráža minimalistické línie pre maximálny pôžitok. Efektnú brilanciu jej dodávajú bezfarebné diamanty, ktoré sú rovnako ako akvamarín čisto prírodného pôvodu.

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka
 

Horúca akvamarínová novinka, prsteň Rivulet, právom hviezdi v našej sviežej Colorful collection. Dych vyrážajúca modrá farba poteší všetky ženské duše, ktoré nemajú rady výrazne nápadité farby a dávajú prednosť drahokamovej decentnosti. Tú stráži aj 34 žiarivých briliantov. Tie, spolu s centrálnym akvamarínom, dodajú budúcej nositeľke odvahu na ďalekých cestách. V minulosti na nej stavali najmä „akvamarínoví“ námorníci a moreplavci, dnes odvážne milovníčky „la dole vita“.


Pavol Vojtek, fasér
 

S nebeským akvamarínom sa doslova nebesky pracuje. Tento príťažlivý drahokam sa vyznačuje vysokým stupňom tvrdosti a úžasným leskom – magicky sa čerí ako morská hladina. V šperkovej sfére je práve svetlomodrá farba u klientov najžiadanejšia. V duchu tejto filozofie som ručne vsadil akvamarín do markantného prsteňa Bouquet, ktorý pôsobí ako drahokamová kytica kvetov. Napriek explózii farieb tento šperk dokonale ladí a dokazuje všestranný charakter vkusne zapracovaného akvamarínu.

Zuzana Hrušková, zlatníčka
 

Istá legenda hovorí, že akvamarín pochádza z pokladnice bájnych morských panien. Pri akvamarínovom sete Flakes mám tendenciu túto legendu pokladať za pravdu. Veď čo lepšie by mohlo zdobiť Ariel a jej šarmantné príbuzné ako akvamarín vybrúsený do tvaru srdca? Čistota duše i ducha je tu vyšperkovaná v symbiotickom spojení s nesmrteľnými diamantmi. Ak chcete zažiť set, ktorý odráža v sebe celý (pod)morský svet, zamilujte si našu srdcovku Flakes.

Prívesok Flakes

Akvamarínový prívesok z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Flakes. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, akvamarín, diamant.

Pozrieť šperk

Štefánia Roguľová, profesionálna predajkyňa
 

Akvamarínový prsteň s exotickým názvom Yvonne spĺňa presne tie túžby, ktoré doň vložíte. A možno oveľa viac – je totiž krásnym a hlavne nadčasovým šperkom vhodným na akúkoľvek príležitosť. Najmä v lete. A keďže v tomto období je slovo „osvieženie“ skloňované oveľa častejšie, aj Yvonne je príjemne a decentne osviežený 16 prírodnými briliantmi. Toto harmonické spojenie v každej žene navodí autentický pocit oddychu, slnka, morskej vody a nekonečnej pohody.

Tip na zásnubný prsteň
 

Ak túžite darovať svojej vyvolenej vysoko elegantný, nezabudnuteľný a zároveň originálny zásnubný skvost, skúste sa pozrieť na kamienok tomuto nádhernému akvamarínovo-diamantovému prstienku Elegant. Nie náhodne bol do hlavnej úlohy zvolený nebesky modrý akvamarín. Tento drahokam má údajne pozitívny účinok na manželstvo, pretože pomáha partnerom prekonávať ich vzájomné odlišnosti. Prináša pokoj, mier a rovnováhu na všetkých úrovniach lásky a spolužitia.

Prsteň Elegant

Akvamarínový prsteň Elegant z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Elegant. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, akvamarín, diamant.

Pozrieť šperk

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK