BLOG

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky

Čierna „perla perál“
 

Ako kráľ Šalamún nazval svoje najkrajšie verše Pieseň piesní, zaslúži si čierna perla z hlbokých vôd polynézskych lagún rovnako honosný prívlastok: „perla perál“. Malé guľôčky zo zázračných živočíchov sa u šperkárov vždy tešili mimoriadnej obľube, lebo od okamihu, ako prvá žena v pradávnej histórii pocítila dotyk „slzy morskej panny“, zakódoval sa tento neopísateľný zážitok do génov všetkých nasledujúcich generácií nežného pohlavia. 

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky

 
Nie je to tak dávno, keď čierne perly mohlo do svojich malých umeleckých skvostov komponovať iba nemnoho vyvolených šperkárov. Totiž s farmárskou produkciou čiernych perál sa začalo len pred šesťdesiatimi rokmi. Dovtedy sa šperkári museli uspokojiť iba s tým, čo z hlbín mora v extrémnom úsilí a fyzickom zaťažení dokázali zozbierať lovci perál. Najväčšiu zásluhu na vybudovaní fariem s čiernymi perlotvorkami treba pripísať veterinárovi Jean-Marie Domardovi. Historky o perle mimoriadne žiadanej na kráľovských a cisárskych dvoroch 19. storočia a tiež príbehy o potápačoch objavujúcich čierne lastúry s perlami tmavých farieb a neobyčajných veľkostí, ho inšpirovali, aby realizoval svoj chlapčenský sen: preskúmať jednu z týchto krásavíc - Pinctadu Margaritiferu. Vedel, že kým sa potápačovi podarí objaviť lastúru, skrývajúcu vo svojich útrobách čierny poklad, musí sa nespočetnekrát ponárať a vynárať dlhé mesiace a na povrch vyniesť tisícky úlovkov. Takisto však vedel, že na inom konci zemegule istý Japonec Kichimatsu Mikimoto úspešne transplantoval drobné zrnká do bielej perlotvorky Akoya. Vrstvenie výlučkov perlete po povrchu cudzích teliesok potom vytváralo nádherné skvosty a podľa ich tvaru sa tvoril aj tvar perál. Človek, tvor mysliaci, si naklonil boha Poseidona a začal sa spolupodieľať na vzniku novej krásy. Objavil kultiváciu perál - dialóg medzi človekom a prírodou. Tak začala produkcia kultivovaných perál.

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky
 

Poe Rava 
 

Jean-Marie Domard mal pre vytvorenie malého zázraku ideálne podmienky: hlbočinu, útesy, lagúny i lastúrniky plodiace okrúhle skvosty nevídaného pôvabu a veľkosti. Chýbal už len majster. A tak do Polynézie povolal Japonca a ponúkol mu, aby svoju zručnosť v očkovaní perlotvoriek využil i u neho. Roku 1962 naočkoval prvých 5.000 lastúrnikov a prvú tisícku čiernych perál potom zozbierali po troch rokoch. Napriek svojmu pomenovaniu „čierna perla z Tahiti“ iba zriedkakedy býva čierna a čo je zaujímavé - nikdy sa nenašla v tahitských vodách. Cudzie telieska v perlotvorkách získavajú zafarbenia v škále od bielej až po mesačnú sivú, pričom každá perla má svoj odtieň: strieborný, modrý, ružový, zlatý, purpurový, bordový i najvyhľadávanejší - pávovo zelený. Polynézania svoje perly nazývajú Poe Rava („čierna so zeleným leskom“) a nepestujú ich v tahitských vodách, ale niekedy až tisícky míľ od Papeete, hlavného mesta Francúzskej Polynézie. Tie najkrajšie sa podľa expertov produkujú na súostroví Tuamotu a na malých Gambierových ostrovoch, blízko Obratníka Kozorožca.

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky
 

Čierny zázrak prírody

 

Hoci čierna perla má hodnotu desaťkrát, ba i stokrát vyššiu ako perla biela a každým rokom sa úroda stáva hojnejšou a s vyššou kvalitou (perly sú väčšie a majú vyšší lesk), nedokážu polynézski farmári uspokojiť rastúci dopyt. Celý proces od vloženia cudzieho telieska do lastúry cez jeho prijatie až po samotný rast ovplyvňuje množstvo nepredvídaných faktorov. Pestovateľ ako starostlivý otec svoje perly neustále sleduje, aby v pokoji zdokonaľovali tvar a lesk. Ak hrozí búrka alebo zhoršenie počasia, ponorí lastúry hlbšie do lagúny. Ak nastanú prílišné horúčavy, presúva ich na chladnejšie miesto. A potom po dvoch rokoch, keď otvára lono lastúry, ticho sa modlí, aby jeho práca nevyšla nazmar. Malý čierny zázrak prírody, plod kombinácie živočícha a nerastu, fascinuje a očaruje už sám o sebe. Avšak iba um dizajnérov a zlatníckych majstrov dokáže naplno rozvinúť jeho krásu a dokážu mu vdýchnuť dušu.

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky
 

Ako sa o perlu starať

 

Perly sú vytvorené zo živých organizmov. Obsahujú vodu, proteíny a kryštalický vápnik, citlivý na kyslosť. Ak sa o ne dobre nestaráme, môžu vyschnúť a popukať. Z času na čas ich preto treba zvlhčiť v ľahko slanej vode. Taktiež sa odporúča neodkladať ich v priamom kontakte s ostatnými klenotmi, lebo nie sú také tvrdé ako drahé kamene v nich zasadené, a tak v dotyku s nimi by sa mohli poškriabať. Perlám neprospieva ani kontakt s prostriedkami na umývanie riadu či kyslastými produktami (napríklad lak na vlasy, parfumy), na druhej strane, krása perál sa zvyšuje častým nosením. Keď nadíde moment túto krásu odložiť, zvyknite si perly premyť, vysušiť a pretrieť handričkou, ktorá obsahuje kvapku olivového oleja. Tak sa zvýrazní jej lesk a nevysuší sa.

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky
 

Zaujímavé

 

* Viete, aký rozdiel je medzi perlotvorkami a perlorodkami? Kým morské perly tvoria perlotvorky, sladkovodné perly rodia perlorodky.

* Perlám sa v minulosti pripisovali viaceré liečebné účinky. Arabskí i čínski lekári nimi liečili epilepsiu, šialenstvo, ba aj závislosť od alkoholu. A rozdrvené čierne perly vypité v nápoji vraj zvyšovali mužnú silu a predlžovali život.

* Až v 18. storočí sa zistilo, že vznik perál spôsobuje zrnko piesku (či iné cudzie teliesko), ktoré vniklo do lastúry. Mäkkýš v lastúre sa mu bráni obalením vrstvami perletí. Práve tento fakt využil Mikimoto, keď na prelome 19. a 20. storočia prišiel s myšlienkou vložiť do lastúry guľaté teliesko, aby ho morský organizmus obalil trblietavou perleťou.

* Z Austrálie (v súčasnosti najväčší svetový producent kultivovaných perál) pochádzajú perly so žltým, zlatistým nádychom, z Perzského zálivu biele perly a z Polynézie perly s tmavými odtieňmi. Mimochodom, čiernu perlu máva štatisticky iba jedna z 15.000 lastúr.

* Prírastok perlete za rok býva cca 1 mm, no nie všetky perlotvorky vytvoria perlu, niektoré vloženie cca 6-milimetrovej guličky (z lastúry sladkovodných mušlí) neprežijú a niektoré ju odmietnu. Úspešnosť býva cca 50-percentná, navyše, z vytvorených perál má požadovaný guľatý tvar len cca osmina z nich.

Prívesok Disclosure

Perlový prívesok Disclosure z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Disclosure. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, tahitská perla, diamant.

Pozrieť šperk

* Perlotvorky možno na „výrobu“ perál použiť až trikrát.

* Kým vo voľnej prírode sa perlotvorka dožíva 30 rokov, na farmách je to menej ako tretina tohto veku, keďže po vytvorení tretej perly skončí ako delikatesa pre gurmánov morských plodov a jej lastúra ako suvenír pre turistov.

* Pred 13 rokmi istý filipínsky rybár vylovil pri ostrove Palawan gigantickú perlu s váhou 34 kg. Cena tejto najväčšej prírodnej perly sveta sa odhaduje na 89 miliónov € a je približne päťkrát väčšia ako „Alahova perla“ (2. najväčšia perla sveta), vážiaca 6,4 kg, ktorú vytvorila lastúra rozďavy obrovskej (Tridacna gigas), dorastajúcej do veľkosti 120 cm a váhy 250 kg.

* Pri posudzovaní hodnoty perál sa berie do úvahy rozmer, farba, tvar a kvalita lesku.

* Aj k perlám sa viažu viaceré legendy. V antickom Grécku a Ríme panovala predstava, že perly sa zrodili z kvapiek dažďa zachytených ústami lastúry. V Perzii sa nazdávali, že čierna perla spadla z hrmiacej oblohy, v Oriente považovali perly za slzy anjelov a v ďalekej Číne koloval mýtus, že čierne perly sa rodia v hlave draka.
 

Perlové inšpirácie
 

Možno rozmýšľate, ako v zamilovanom mesiaci máj výnimočne prejaviť lásku svojim najbližším. Práve mimoriadna čierna perla - symbol večnej lásky a vernosti - by mohol byť tým akurátnym tipom. Akými šperkmi s mystickou čiernou perlou možno potešiť milovanú osobu, to vám prezradia naši odborníci Mikuš Diamonds: 
 

Natália Laurincová, profesionálna predajkyňaPrsteň Nunui  je určený pre každú dámu alebo slečnu, ktorá má rada výzvy. Tahitská perla v kombinácii s diamantmi je určená na bežné, rovnako ako na príležitostné nosenie. Ak necháte vyniknúť dizajn tohto nadčasového šperku, budete šik a zároveň okúzľujúca.

Augustín Hôrka, klenotnícky majster: Pri návrhu súpravy La Luna v bielom zlate som mal jasnú predstavu o tom, prečo chcem vytvoriť autorský šperk s puncom noblesy, osadený práve perlami. Moje očakávanie sa vyplnilo a La Luna je, na moju veľkú radosť, stálicou v našej ponuke. Srdce a cit mi napovedajú, že vďaka premyslenému dizajnu sa stane (alebo už stala) nesmrteľnou.

Čierna „perla perál“ ovládla aj mesiac lásky
 

Erika Balážová, obchodná manažérka: Pri prívesku Attraction oceníte nielen jeho výsostnú eleganciu, ale tiež obrovskú hodnotu ručnej práce, ktorá bola do jeho výroby vložená. Pre mňa význam vlastníctva takéhoto šperku spočíva v jeho emocionálnej hodnote, tú považujem za nevyčísliteľnú. A pokiaľ sa rozhodnete perlový šperk darovať, nikdy neurobíte krok vedľa.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: Lesk perál mi vie vždy znovu vyraziť dych a som si istý, že každej dáme, ktorá šperk s perlou nosí, s ľahkosťou rozžiari deň. Výnimkou nie je ani Prsteň Sphinx, v ktorom sa snúbi dominantná krása tahitskej perly s diamantmi a žltým zlatom. Dokonalé prepojenie!

Ľubomír Michálik, zlatník: Mojou preferenciou sú jednoznačne Náušnice Feeling – premyslený spôsob zapínania ich radí k neprehliadnuteľným kúskom, pričom na druhej strane reprezentujú šperkársku klasiku v tom najlepšom zmysle slova. Ženské, jemné, romantické – viac sa už ani nedá očakávať.

Tip na zásnubný prsteň: Okamih, ktorý má za úlohu odštartovať významnú zmenu v živote, si zaslúži dôkladnú prípravu a aspoň kúsok originality. Prvý krok nechávame na zaľúbencov a ten druhý im pomôžeme naopak s radosťou vyriešiť Prsteňom Serum s tahitskou perlou, ktorá podčiarkne ženskosť krajšej polovičky budúceho manželského páru.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK