BLOG

Éterické opály v októbrovom magazíne MIAU

Éterické opály v októbrovom magazíne MIAU
Viete čo majú spoločné Slovensko a Austrália. Obe krajiny považujú opál za svoj „národný kameň“. Tento drahokam sa už v staroveku považoval za mimoriadne cenný klenot, ba cenil sa vyššie ako diamanty.

Hoci dôkazy o opálových artefaktoch siahajú až do roku 4000 pred naším letopočtom, etymológia jeho mena dodnes nie je úplne jasná. Existuje viacero teórií o jeho pôvode a presné určenie, odkiaľ pochádza súčasné pomenovanie „opal“, je pre jazykovedcov veľkou výzvou. Niektorí odkazujú na latinský výraz „opalus“ (drahokam), odvodený z gréckeho „opallios“ („vidieť zmenu“), iní zasa berú do úvahy sanskrtské slovo „upala“ („ušľachtilý kameň“), ktoré Rimania pravdepodobne prevzali od obchodníkov z Bosporu a Konštantínopolu, dovážajúcich vzácne opály z Indie. V starovekom Ríme bol opál považovaný za najcennejší a najmocnejší klenot, keďže podľa Rimanov kombinoval krásu všetkých známych drahokamov.
Náušnice Fluid

Opálové náušnice Fluid z ružového zlata

Predstavujeme vám Náušnice Fluid. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, opál.

Pozrieť šperk

 
Božské súvislosti

 
Ku vzácnemu opálu sa viaže nespočet mýtov a legiend. Mnoho kultúr mu pripisovalo nadprirodzený pôvod a silu. Napríklad grécka mytológia stotožňuje opály so slzami radosti, ktoré v vraj uviazli v kameni, keď ich najvyšší boh Zeus vyronil po tuhom boji a víťazstve nad Titánmi. Starí Gréci taktiež verili, že opál prenáša na človeka dar schopnosti prorokovať budúcnosť a taktiež, že chráni pred chorobami. Aténsky básnik Onomakritos, uchvátený jeho krásou, v roku 495 p.n.l. zložil verše, v ktorých nádheru opálov odvodzuje od Amora.

 
Pre Rimanov zasa symbolizovali nádej, čistotu a lásku. Rímsky učenec Plinius (23 - 79 n.l.) o tomto kaleidoskopickom klenote zaznamenal aj takéto slová: „Niektoré opály prenášajú najhlbšie a najbohatšie farby maliarov, iné žiaria ohňom horiacej síry i svetlým plameňom horiaceho oleja. Opál má oheň jemnejší ako karbunkul (granát), fialovú iskru ametystu, morskú zeleň smaragdu, prenikavú žiaru rubínu, hlbokú modrosť zafíru i slnečnú žlť topásu, a to všetko v úžasnej zmesi svetla.“   

 
U Germánov sa v legende o Heimdallovi (boh dúhy) a Odinovi (boh búrky) traduje, že Odin zasiahol dúhu svojím bleskom, lebo žiarlil na Heimdallovu krásu. Dúha sa po tomto údere rozdrobila na tisíce kusov, tie padli na zem, zlúčili sa so skalami, a tak vznikli opály s dúhovými farbami.
Prsteň Galaxy

Opálový prsteň Galaxy z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Galaxy. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, opál.

Pozrieť šperk

 
Arabské legendy zasa spomínajú, že opály počas búrok v žiare bleskov padajú z nebies, a keďže v sebe ukrývajú božiu silu, majú vraj schopnosť ľudí chrániť (ako kabát) pred bleskovými údermi, ba dokonca dokázali človeka zahaliť tak, že sa stal neviditeľný. Vďaka tejto povere si opál vyslúžil aj označenie „patronus furum“ (latinsky „patrón zlodejov“).

 
V Indii opály považovali za kameň šťastia a niektoré legendy ich opisovali ako „bohyne dúhy“, ktoré sa dokázali premeniť na kameň. Opály poznali aj americkí Aztékovia, tí ich vnímali ako dôkaz o existencii rajských vôd. Austrálski domorodci opál nazývali „ohňom púšte“ a spájali s ním svoje mýty o stvorení sveta. Tie okrem iného hovoria, že stvoriteľ domorodcov z kmeňa žijúceho neďaleko jazera Torrens (oblasť Andamooka) zostúpil na zem po veľkej dúhe a skaly, ktorých sa dotkol, premenil na žiarivé opály s jagavými farbami dúhy. Iná austrálska legenda vysvetľuje ako ľudia kmeňa Wangkumara mohli vďaka opálu po prvýkrát využívať oheň - to sa rada starších jedného dňa rozhodla vyslať pelikána, aby preskúmal neznáme oblasti na severe. Keď sa počas dlhej cesty unavil, zlietol na najbližší kopec - na chvíľu si odpočinúť. A vtedy pod sebou zazrel nádherný kameň. Udivený jeho ligotavými odleskami, začal doň ďobať. Iskry, ktoré z opálu odlietali, dopadali na suchú trávu, a tá sa vznietila. Zakrátko sa rozhorela a plamene sa natoľko rozšírili, že prenikli až k domorodým obyvateľom. A tí si po prvý raz mohli opiecť ryby...

 
Smelí vojvodcovia, milované kráľovné

 
História pozná veľa fascinujúcich príbehov, ktoré sa spájajú s magickým opálom, za všetky spomeňme aspoň dva. Jeden pochádza z čias Rímskej ríše, druhý z obdobia vlády Napoleona I. Keď rímsky vojvodca Marcus Antonius v 1. storočí p.n.l. chcel od senátora Noniusa kúpiť prsteň s obdivuhodným opálom, aby ním z lásky obdaroval egyptskú kráľovnú Kleopatru, Nonius jeho ponuku odmietol. Vtedy mu nahnevaný Marcus Antonius dal ultimátum: buď sa vzdáš opálu, alebo musíš naše mesto navždy opustiť. A Nonius? Rozhodol sa opustiť mesto... Aj táto historka potvrdzuje, akú vysokú mienku mali Rimania o výnimočnej hodnote opálu - jeho majiteľ radšej odišiel do exilu, ako by mal stratiť cenný opál, symbol výnimočnej moci...

 
Keď sa Napoleon Bonaparte ocitol na vrchole moci, venoval ako vyznanie lásky svojej milovanej manželke Josephine - nádherný čierny opál „Burning of Troy“ (Spálenie Tróje / Požiar v Tróji). Pomenovanie získal vďaka trblietavému karmínovému ohňu v jeho temných hĺbkach, ktorý evokoval plamene šľahajúce do noci. V tom čase, na začiatku 19. storočia, bol tento 700-karátový opál (v brúsenej podobe) bezpochyby najväčším čiernym opálom na svete (v neopracovanej podobe mal 3.000 karátov). Jeho krása a hodnota, samozrejme, priťahovali na cisárskom dvore mimoriadnu pozornosť a Josephine ho nosila často a rada. No v roku 1809 prišiel rozvod... A keď v roku 1814 cisárovná zomrela, vzácny opál zmizol. Zdalo sa, že navždy. No o sto rokov sa náhle objavil v Rakúsku, keď ho za nejasných okolností do svojho majetku získalo mesto Viedeň od anonymného predajcu. Úradníci mestskej vlády si jeden z najzáhadnejších klenotov v histórii natoľko vážili, že hoci po 1. svetovej vojne mala rakúska metropola vážne finančné ťažkosti, odmietli ho predať. Vzácny Napoleonov čierny opál však po 20 rokoch opäť zmizol - keď vypukla 2. svetová vojna. A odvtedy sa už neobjavil. Opál cisárovnej Jozefíny, ktorý mnohí považujú za najkrajší kameň modernej doby, sa zrejme ocitol v rukách súkromného majiteľa, ktorého meno nie je známe. Mimochodom, až do 20. storočia sa historici domnievali, že opál pochádza zo slovenskej bane Červenica (Czerwenitz), kde sa ťažila väčšina európskych opálov. Odborníci sa však dnes zhodujú na tom, že zrejme pochádza Hondurasu.
Náhrdelník Lucidity

Opálový náhrdelník Lucidity zo žltého zlata

Predstavujeme vám Náhrdelník Lucidity. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, opál.

Pozrieť šperk

Mnohí klenotníci považujú opál za najkrajší drahokam na svete. Na rozdiel od väčšiny drahokamov je amorfný, nemá definovanú kryštalickú štruktúru a vzhľadom na genézu svojho vzniku sa v prírode nachádza v rôznych tvaroch a farbách. Najviac sa cení jeho biely alebo čierny vzhľad s nádhernými trblietavými odleskmi so všetkými farbami dúhy - tzv. opalizácia - ktorá vzniká interferenciou svetla na rozhraní množstva drobných mikroskopických gélovitých guličiek v jeho tele. Práve tento opalizujúci typ, nazývaný drahý opál, našiel svoje využitie v klenotníctve a je považovaný za jeden z najvzácnejších drahých kameňov. Opály sa „rodia“ veľmi dlhý čas, a to dvoma spôsobmi: vulkanickou činnosťou (napríklad na Slovensku: Červenica, Svätý Anton, Ponická huta, Herľany...) alebo procesom zvetrávania v sedimentárnych horninách - pred 20 až 30 miliónmi rokov niektoré časti Austrálie zaplavovali silné dažde, a tie zanášali do podzemných trhlín rozpustený oxid kremičitý. Keď sa počas suchých období veľká časť vody odparila, zostal už len silikagél, ktorý počas miliónov rokov tuhol v skalných štrbinách medzi balvanmi. A vznikol sa opál. Spevnenie 1 cm opálu trvá približne 5 miliónov rokov.Jedinečná štruktúra opálov pozostáva z malých vrstiev oxidu kremičitého, v ktorých sa lámu svetelné lúče, čím vzniká charakteristické „opalizovanie“ - hra farieb v mihotavých farebných zábleskoch meniacich sa podľa uhla pohľadu.
Prsteň Reverence

Opálový prsteň Reverence z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Reverence. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, opál.

Pozrieť šperk

Nie všetky opály však oplývajú hrou farieb: ohnivé opály sú priehľadné s takmer nulovou farebnou hrou, avšak mávajú nádherné oranžové, červené, žlté, zelené a modré odtiene. Ohnivý Buriti opál z Brazílie napríklad očarí sviežimi oranžovými, ale i červenými tónmi, pripomínajúcimi mexické ohnivé opály. V Brazílii sa ťažia aj opály so zelenými odtieňmi. Vzácny druh peruánskeho opálu zasa žiari priesvitnými modrými, fialovými a zelenými odtieňmi. Z Tanzánie pochádzajú priesvitné žlté a zelené opály.

 
V priebehu takmer celého 20. storočia pochádzalo viac než 90 % svetového opálu z Austrálie. Objav nových ložísk drahého opálu v Etiópii z roku 1994 však v posledných rokoch spôsobil pokles podielu austrálskej produkcie pod 80%. Medzi ďalšie významné krajiny, ktoré v súčasnosti ťažia opály, patrí Mexiko (4 % svetovej produkcie), Brazília, Peru a Tanzánia.

 
Biele, čierne, farebné

 
Opály s hrou farieb sa rozlišujú podľa hostiteľskej horniny, na ktorej sa opálové formy formujú, ako aj podľa morfológie a farby závislej od materskej horniny (primárna farba, na ktorej vidieť farebnú hru opálu). „Čierny opál“ má čiernu farbu tela a je nepriehľadný až mierne priesvitný, najmä ak je držaný proti silnému svetelnému zdroju. Ďalšia odroda „Poločierny opál“ („tmavý opál“) je priesvitný až nepriehľadný so sivou farbou tela. Veľmi obľúbený módny „Biely opál“ je priesvitný (v takom prípade býva označovaný aj ako „Crystal opál“) až nepriehľadný s bielou farbou tela. „Welo opály“ svietia v neónových farbách na prevažne bielej farbe tela, niektoré z nich sú žltkasté alebo jantárové. Nepriehľadné „Boulder opály“ (boulder = balvan) predstavujú uzavretý opál v materskej hornine. „Matrix opál“ je zase opál, ktorý je popretkávaný s materskou horninou v jemných žilkách.
Náušnice Course

Opálové náušnice Course zo žltého zlata

Predstavujeme vám Náušnice Course. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, opál.

Pozrieť šperk

 
Zaujímavé

 
* Opály boli od najstarších čias považované za múzu umelcov, spisovateľov a vôbec všetkých kreatívnych jedincov.

 
* Dodnes sa používa ako talizman, ktorý prináša krásu, úspech a šťastie.

 
* V stredoveku opál nazývali aj „očný kameň“, totiž alchymisti jeho vzhľad pripodobňovali k očiam zosnulých detí. Aj preto ho mnohí felčiari s obľubou používali pri liečbe očných chorôb. 

 
* Opál podľa ezoterikov posilňuje charakterové vlastnosti a u dobrých ľudí umocňuje pozitívne vlastnosti.

 
* V období romantizmu sa žiarivá iskra opálu začala spájať s temnou mágiou. Tento „mýtus“ sa stal populárny v 19. storočí vďaka románu „Anne of Geierstein“ od Waltera Scotta (1771 -1832), v ktorom hlavnú hrdinku obvinili zo spolčenia s diablom - keď na jej šperk s opálom omylom dopadla kvapka svätenej vody, zničila jeho farbu. Aj pod vplyvom tohto románu cisárovná Eugénia, manželka Napoleona III., odmietala opály nosiť kvôli ich zlej povesti. Naopak, britská kráľovná Viktória tieto povery vysmiala a svojich päť dcér pri vydaji obdarovala opálmi.

 
* Keďže sa opál sa spája s číslovkou „14“, stal sa obľúbeným darčekom pri 14. výročí svadby.
* Vo všeobecnosti za najkrajšie a najdrahšie sa považujú opály s najintenzívnejšou a najrozmanitejšou hru farieb.
Prsteň Lily

Opálový prsteň Lily z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Lily. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, opál.

Pozrieť šperk


 
* Za najvzácnejší a najpopulárnejší sa považuje Black Opal. Takmer celá škála čiernych opálov známych svojimi intenzívnymi farbami sa ťaží v Lightning Ridge (Nový Južný Wales, Austrália).

 
* Najväčší opál na svete „Andamooka Desert Flame“ objavili v Austrálii v roku 1969 a vážil bezmála 7 kg. Neskôr ho rozrezali na viacero kusov. Pôvodne ho predali za 168.000 dolárov, no už v roku 1970 ho ocenili na viac ako milión dolárov.

 
* Až do objavenia Ameriky sa najcennejšie opály ťažili na východnom Slovensku v okolí obce Červenica. Po dobytí Mexika sa do Európy začali dovážať tzv. aztécke opály a keď v druhej polovici 19. storočia boli objavené bohaté náleziská v Austrálii, význam slovenských opálov (v historických záznamoch sa uvádzajú ako „uhorské opály“) výrazne klesol a ich ťažba bola v roku 1922 zrušená. Opál z baní v okolí Červenice je od roku 2016 certifikovaný ako „Slovenský opál“.

 
* Slovenské opálové bane sú jediné opálové bane na našom kontinente a zároveň aj najstaršie na svete. Prvá písomná zmienka o obci Červenica (Vörösvágás), spojená s opálom, pochádza z roku 1409. Predpokladá sa, že sa tu ťažil opál už v staroveku za čias rímskeho impéria.

 
* Najväčší slovenský opál „Harlekýn“ (594 g) objavili v roku 1775 a jeho cenu stanovili na 700.000 holandských guldenov. Dnes sa nachádza vo viedenskom Prírodovednom múzeu.
Históriu ťažby v opálových baniach pri Červenici pripomína zrekonštruovaný vchod do štôlne Jozef - v roku 2015 ju otvorili pre návštevníkov a aktuálne je sprístupnených 1,2 km banských chodieb (prehliadka trvá cca hodinu). 

 
 

Opálové inšpirácie

Od 15. storočia sa opál považuje za oficiálny kameň mesiaca október. Hovorí sa, že pomáha liečiť depresívne myslenie a tiež, že ten, kto ho vlastní, nájde skutočnú lásku. Akými šperkami s kaleidoskopickými opálmi možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov Mikuš Diamonds.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ
 

Ušľachtilé opály sú mojou srdcovkou, a to nielen z gemologického hľadiska (územie Slovenska bolo historicky najstarším náleziskom týchto výnimočných drahokamov), ale aj pre ich „magické“ schopnosti. Opál dokáže hrať celým spektrom neobyčajných farieb a tento optický jav sa odborne nazýva opalizácia. Ide o tak špecifický efekt, že sa dodnes nedá umelými spôsobmi dokonale napodobniť. My sa o to nemusíme vôbec pokúšať, keďže všetky naše opály sú prírodného pôvodu. Každý je absolútne jedinečný ako odtlačok prsta. To potvrdzuje aj nádherný set Earthy s drahými opálmi a briliantmi, osadený v jemnom ružovom zlate. (Nad)pozemská krása, však?

Katarína Srncová, zlatníčka: 

Pri tvorbe šperkov sa cítim ako v inej galaxii. Priam galaktický rozmer má pre mňa aj extravagantný prsteň Aviate, ktorý zdobia štyri drahé opály a dva brilianty. Ak máte rady okrem formy aj obsah, vedzte, že v citovom živote bol opál „matka všetkých drahokamov“ už odpradávna spájaný s láskou, vášňou, túžbou a erotikou. V stredoveku ľudia dokonca verili, že pokiaľ budú blondíny nosiť šperk z opálov, vyhnú sa nechceným zmenám farby svojich vlasov. Toto potvrdiť neviem, no fakt je, že opál nesmierne svedčí všetkým typom žien, pričom u každej zvýrazní svojskú charizmu.

Prsteň Aviate

Opálový prsteň Aviate z bieleho zlata

Predstavujeme vám prsteň Aviate. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, opál.

Pozrieť šperk

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka
 

Staňte sa bohyňami dúhy v mesiaci, ktorý je zasvätený vzácnemu opálu! Tento drahý kameň patrí medzi najobľúbenejšie drahokamy v klenotníckom svete, o čom svedčí aj naša vychytená nadčasová súprava s hravým názvom Lily. Príjemný florálny motív v podobe nevädnúceho opálového trojlístku, nesmrteľný diamantový detail a celková romantická kreatívna farebnosť vás nikdy neprestane baviť. Lily je ako dúha, ktorá bude vychádzať iba pre vás. Každý deň. Zvlášť na jeseň!

Pavol Vojtek, fasér
 

Hovorí sa, že opál v sebe spája tým najlepším možným spôsobom všetky drahokamy. Presne toto vnímam, keď ručne osádzam tento citlivý kameň s jemnými vibráciami. Zakaždým je to pre mňa malý sviatok, pretože náročnosť a krása opálov ma vedie k prirodzenému rešpektu a pokore. Tak ako v majstrovskom náhrdelníku Legendary, ktorý je trošku vintage a trošku viac výrazný. Najviac však unikátny svojím výbrusom, ktorý ešte viac zvýrazňuje nenapodobiteľné farby opálov.

Michaela Roháriková, profesionálna predajkyňa: 
 

Na minimalistických náušniciach Fluid sa mi páči maximálny efekt, ktorý dosiahne každá ženská bytosť pri ich pravidelnom nosení. Farebné odtiene v tomto šperku totiž závisia od aktuálnej nálady a svetelných podmienok. Je to jedna z mnohých pozoruhodných vlastností drahých opálov, ktoré žiaria aj v tomto univerzálnom type náušníc, vhodných na všetky príležitosti. Ružové zlato navyše krásne splýva s pokožkou, takže budete mať pocit, že ste sa s týmito skvostmi už narodili.

Tip na zásnubný prsteň: Prsteň Bounded

Zásnuby môžu mať mnoho podôb, chutí, tvarov. Aj prírodných drahokamov. Netradičný výber drahého opálu v zásnubnom prsteni Bounded je toho dokonalým dôkazom. Vyzerá ako malá súkromná planétka, ktorú objíma a chráni dvojprstenec zo 14-karátového bieleho zlata. Ak by sme mali definovať ženu, ktorej môže zdobiť zamilovaný prstenník, použili by sme prívlastky ako „umelecká“, „odvážna“, „sebavedomá“ a v neposlednom rade milujúca šperk, čo má dušu. A muža, ktorý jej ho s láskou daruje.

Prsteň Bounded

Opálový prsteň Bounded z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Bounded. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, opál.

Pozrieť šperk

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK