BLOG

Horúčka májovej smaragdovej noci

Horúčka májovej smaragdovej noci

Každý smaragd si nesie svoj vlastný príbeh. Každý smaragd skrýva kus histórie našej bohatej zeme a každý z nich ju zobrazuje iným spôsobom. Ako sa s týmto drahokamovým „obrazom“ pohrali vzrušujúce smaragdové legendy a ako sa s ním zasnúbili naši božskí drahokamoví klenotníci? Zamilujte sa do smaragdových pokladov Mikuš Diamonds, ktorými by nepohrdla ani slávna smaragdoholička Elizabeth Taylor.

Prsteň Fellows

Drahokamový prsteň Fellows z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Fellows. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, praziolit.

Pozrieť šperk

 

Legendy o smaragde

 

Jeden z mýtov starovekého Egypta hovorí o tom, že smaragd daroval svetu boh múdrosti Thovt. A za každý dar treba poďakovať. Uvedomovali si to už starí Inkovia a Aztékovia, ktorí považovali smaragd za posvätný kameň. V Egypte jeho vďačnosť súvisela s popularitou, ktorá sa spájala s týmto vzácnym drahokamom. Smaragd sa stal súčasťou pokladov nájdených v egyptských pyramídach, aj súčasťou života povolaných hláv. Tých krajších. :-) Zelená smaragdová „horúčka“ totiž zachvátila aj egyptskú kráľovnú Kleopatru (pozn. drahokamové bane boli neskôr nazvané ako Kleopatrine bane). 

dokonalý charakter smaragdu sa prejavil aj v korunovačných klenotoch na celom svete. Klenotom, i keď skôr nebeským, je i Svätý Grál, ktorý, podľa starovekej legendy, tvorila nádoba (pokál) zo smaragdu. V tej údajne Ježiš pri Poslednej večeri premenil víno na svoju krv. Amulety, šperky, nádoby – všade, kde sa smaragd objavil, spôsobil malú revolúciu. Dokonca aj v čarokrásnej kozmetike. V dávnej Indii vraj mogulská kráľovná používala na omladenie svojho zovňajšku vône, oleje a rôzne pleťové prášky vyrobené z prírodných drahokamov. Jemný jas jej očiam dodával práve smaragdový prášok, ktorý používala namiesto dnešných očných tieňov. Zaujímavé, čo poviete?

Horúčka májovej smaragdovej noci
Ešte zaujímavejšie však je, že my, v Mikuš Diamonds, sa môžeme popýšiť vlastnou legendou – najdrahším šperkom, ktorý nebol zhotovený na zákazku – smaragdovým setom Eternity of Colombia. Ten sme dávnejšie predstavili svetu v článku Top legendárne šperky Mikuš Diamonds. Mimochodom, smaragdy sú aj drahokamovou preferenciou nášho výkonného riaditeľa a špičkového gemológa Martina Mikuša: „Veľmi sa mi páči kombinácia dominantného sýtozeleného smaragdu a jemných bezfarebných postranných diamantov. Ak mám byť konkrétnejší, najkrajšie smaragdy, ktoré sme v priebehu viacerých rokov dodávali jednému klientovi ako súpravu šperkov, pochádzali zo Zambie a pre mňa sú to doposiaľ jedny z najkrajších smaragdov, aké som mal možnosť držať vo vlastných rukách.“
 

Horúčka májovej smaragdovej noci
 

Smaragdový tip od Mikuš Diamonds: Vaše dedičstvo, predávané z generácie na generáciu, môže byť vložené do skutočnej a neopakovateľnej hodnoty smaragdového šperku. Ručne robeného, s puncom originality, ktorá je symbolom životnej filozofie mnohých milovníčok mystickej zelenej krásy. Uprime teraz pozornosť na skvosty, ktoré sú svojím tvarom, charakterom a precíznym prevedením kráľovskými skvostami v našej „emerald“ ponuke. Pre extravagantné typy rozkvitol smaragdový prsteň Lorien, dokonalé životné momenty vám bude s láskou pripomínať náhrdelník Memory a ako v Kleopatrinej koži sa budete cítiť v náušničkách Loom.

Blahodárne účinky smaragdu

 

Drahokam, to je skrátka emócia, no pri smaragde akoby sa zhmotnila oveľa intenzívnejšie. Možno je to tým, že smaragd patrí do cennej rodiny berylov. Možno je to jeho farbou, ktorá nemá v klenotníckej ríši obdoby. Možno je to jeho vlastným príbehom a možno tým, že má vskutku jedinečnú tvár. Aby sme boli presnejší, výbrus. Zlatníci tento drahokam zbožňovali natoľko, že mu vymysleli špeciálny výbrus, ktorý sa nazýva emerald (angl. smaragd.). Ide o brús obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru, ktorý necháva dokonale vyniknúť kráse tohto kameňa. Smaragdy sú tiež populárne v mnohých iných prevedeniach, akými sú napríklad oválne výbrusy, alebo tvar slzy (hrušky). Od vonkajších kriviek však prejdime k „duši“ smaragdu. V duchovných kruhoch sa šepká, že v partnerských vzťahoch podporuje domáce šťastie, vernosť a vzájomnú vnímavosť. Podľa hinduistických systémov je smaragd symbolom srdcovej čakry, ktorá je spojená s intuíciou. A to je práve povestný „šiesty zmysel“, jemná energia, ktorú v dnešnej pretechnizovanej dobe potláčame.

Horúčka májovej smaragdovej noci
 

Smaragdový tip od Mikuš Diamonds: Aj pri našich najmenších živých „klenotoch“ veľmi často skloňujeme slovo energia. Presnejšie povedané, nadbytok energie. Ako s ňou pracovať? Dôverujme napríklad podprahovej psychológii farieb a poznaniu, že zelená upokojuje. Aj preto sme do nášho smaragdového revíru (a hyperaktívneho detského sveta) zaradili detské náušničky s hravými motívmi, a ako inak, prírodnými smaragdmi. Neskôr, keď bude vaša princezná stáť na prahu dospelosti, obdarujte ju nadčasovým srdiečkovým príveskom a úspešné promócie jej navždy spojte s jemným smaragdovým prstienkom reprezentujúcim minulosť, prítomnosť a budúcnosť.

Vášnivý smaragd v zásnubnom prsteni

 

No až status kráľovnej si ženská bytosť dokonale užije pri osudovom životnom míľniku – zásnubách. Tu sa v plnej kráse ukáže, že smaragd nie je iba bežný drahokam. Je to symbol odvahy, vášne a originality. Charakterizuje osobnosť ženy, s ktorou chce muž navždy spojiť svoj život.

Horúčka májovej smaragdovej noci
 

Už len fakt, že na svete neexistujú dva totožné smaragdy, z nich robí dokonalých kandidátov na dobyvateľskú výpravu s cieľom získať si ženskú rúčku. Tú v ďalšom kroku môže zdobiť aj smaragdová obrúčka. Že už trošku predbiehame? Tak nám, prosím, odpustite! Smaragd je totiž oficiálnym kameňom zamilovaného mesiaca máj, a tak sa vezieme na láskyplnej smaragdovej vlne vo všetkých jej podobách! :-)