BLOG

Kde si dať overiť drahý kameň a ako predísť podvodom

Kde si dať overiť drahý kameň a ako predísť podvodom

Nedávna kauza posolených diamantov intenzívne otvorila tému falšovania diamantov a s tým aj nevyhnutnú potrebu odbornej znaleckej inštancie v odvetví drahých kameňov. Takouto inštanciou je od roku 2002 Slovenský gemologický inštitút, založený našimi čelnými predstaviteľmi Ivanom a Martinom Mikušom. Ako vôbec funguje pre odbornú i laickú verejnosť a na čo treba myslieť pri kúpe šperku s drahými kameňmi, aby ste eliminovali riziko podvodu?

 

 

Gemologickí experti v praxi

 

 

Slovenský gemologický inštitút (SGI) je na Slovensku jedinou znaleckou organizáciou v odvetviach drahé kamene, drahé kovy, klenoty a šperky. Čo to v praxi znamená? „Ak sa na nás obrátite povedzme s požiadavkou identifikovať drahé kamene vo vašom prsteni, výsledkom analýzy bude vystavený report, ktorého obsahom budú nielen údaje o tom, či sú analyzované kamene skutočne prírodné diamanty, ale tiež ich podrobná kvalitatívna analýza. Výsledky tejto analýzy predstavujú faktory hodnoty diamantov, na základe ktorých je potom už len krok k určeniu ich ceny,“ vysvetľuje certifikovaný znalec a riaditeľ SGI Martin Mikuš. 

Kde si dať overiť drahý kameň a ako predísť podvodom
 


Mimochodom, cena. Dnes je veľmi populárne napríklad zahrievanie hnedých diamantov na bezfarebné za použitia vysokého tlaku (tzv. HPHT metódou), čím ich zdanlivá hodnota narastá. Samozrejme iba do chvíle, kým sa nezistí laboratórny pôvod ich farby.

Ohodnotenie diamantov – najčastejšia požiadavka

Komplexné odborné a poradenské služby SGI najčastejšie využívajú samotní klenotníci, menšiu skupinu klientov tvoria ľudia, ktorí so šperkami priamo nepracujú. Martin Mikuš si spomína na zaujímavý prípad z roku 2004. „Medzi pozitívne objavy patril napríklad trojkarátový diamant v hodnote viac než jeden milión korún. Klient ho dostal ako súčasť dedičstva od svojej starej mamy, pričom bol v domnení, že zrejme nejde o nič vzácne. Výsledok analýz však bol pre neho doslova šokujúci, v tom najlepšom slova zmysle.“ Opačnú škálu pocitov však nedávno zažil klient, ktorý sa stal obeťou podvodu tzv. posolených diamantov (z celkového počtu 18 diamantov v analyzovanom prsteni bolo až 12 syntetických!). Experti v SGI predpokladali, že je otázkou času, kedy sa takéto prípady dostanú aj na Slovensko.

Kde si dať overiť drahý kameň a ako predísť podvodom

Čo treba vedieť pri kúpe šperku s drahým kameňom

Prvý krok je na serióznych klenotníkoch, ktorí by mali vedieť, z akého zdroja šperky pochádzajú a či sú všetky osadené kamene skutočne pravé. Ako však zisťujeme, dnes už nie je postačujúce obyčajné vyhlásenie, že je niečo pravé. „Posolené diamanty nedokáže odhaliť nielen klenotník, ktorý ich do šperku vsádza, ale ani obchodník s diamantmi, ktorý ich (často aj nevedomky) predáva a distribuuje,“ konštatuje súdny znalec Martin Mikuš. Tu je dôležité nakupovať výlučne diamanty certifikované renomovanými laboratóriami a v prípade malých diamantov sa obracať len na dodávateľov s dlhodobo dobrým renomé. Ako však demonštrujú niektoré zahraničné prípady, ani toto nemusí byť záruka istého úspechu.

Kde si dať overiť drahý kameň a ako predísť podvodom

Alfa a omega – špičkové vybavenie a odborné vzdelávanie

Aj preto je kľúčové dostatočné technologické vybavenie a neustále vzdelávanie, ktoré buduje u klientov dôveru, a teda morálny aj profesionálny kredit. Laboratórium SGI disponuje dvoma desiatkami špičkových, predovšetkým izraelských a belgických prístrojov. „V uplynulom roku sme portfólio našich činností rozšírili o vlastný výskum v oblasti odhaľovania syntetických diamantov a ich úprav. V budúcnosti sa na túto problematiku plánujeme zamerať oveľa intenzívnejšie,“ uzatvára Martin Mikuš.