BLOG

Koralové zázraky priťahujú zraky bohýň

Koralové zázraky priťahujú zraky bohýň
Krása a vznešenosť patria k dokonalosti tohto sveta. Vedeli to už praveké ženy, ktoré si vyrábali prvotné šperky na zosilnenie svojho pôvabu a ženskosti. Aj z koralu, kameňa vášne, sa vyrábali prvé šperky už v praveku. V Číne a Indii si koral cenili dokonca viac ako perly, smaragdy či rubíny. Jeho putovanie k očarujúcim slovenským pozemšťankám práve začína...

Poklady morskej ríše

Koral je neobyčajným produktom šírych oceánov a morí. Ak by sme to vzali za legendárny koniec, sám Poseidón vládol v kráľovstve z koralov a drahokamov. Chladnými voči jeho energizujúcej kráse nezostali ani starí Gréci, hedonistickí Rimania či tibetskí lámovia. V každom kúte našej indigovej planéty nájdeme zmienku o tomto špecifickom a nezameniteľnom drahokame.

„Koral je skutočne neprehliadnuteľný a určite patrí skôr k výraznejším a extravagantnejším kúskom spomedzi drahých kameňov,“ konštatuje Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka slovenského rodinného klenotníctva Mikuš Diamonds.

Zaujímavé je, že už milimetrový rozdiel v obrube ručne robeného šperku vie spraviť značný rozdiel v celkovom výraze koralového skvostu. Slovami klasika: „Na detailoch záleží“.

Živočíšne tajomstvá koralov

Detaily sú viac ako podstatné aj pri zrode tohto organického drahokamu, ktorého hlavnou „ingredienciou“ je kalcium a kalcit. Koral, podobne ako kráľovská perla, má svoj pôvod v živom organizme. Aby sme však mohli hrdo nosiť dary Poseidóna na svojom tele, je potrebné zabezpečiť skutočne špecifické životné podmienky pre rast koralu. Voda musí byť nastavená na správnu teplotu, bez znečisťujúcich faktorov. Tieto podmienky existujú len na niekoľkých miestach na svete. Ako vysvetľuje Iveta Zimková Mikušová:

„Všetky prírodné koraly, s ktorými pracujeme, sú najvyššej kvality a pochádzajú z okolia exotického Taiwanu. Koralové vetvičky získané z takýchto unikátnych podmienok následne opracovávajú skúsení brusiči do nami požadovaných tvarov a brusov.“

Mimochodom, vedeli ste, že v prírodnej forme je koral väčšinou matný? Až po vyleštení získava hodvábny lesk.

Koralové zázraky priťahujú zraky bohýň

Tmavočervený krásavec a ružový anjel

Nič nepoteší ženu tak, ako úchvatne prevedený šperk. Preto nikdy nepremýšľajte nad tým, prečo žena potrebuje koraly. Rozmýšľajte skôr, akej farby. :-) S dovolením Poseidóna sa teda ponárame ešte hlbšie, aby sme objavili jeden z dôvodov, pre ktorý si zamiloval koral ako svoj „chrámový“ kameň. Charakteristické sfarbenie!

„Koraly majú rôzne farby. Najhodnotnejší tmavočervený koral je známy ako 'rosso scuro'. Veľmi vzácny je tiež rovnomerne sfarbený bledoružový koral titulovaný ako 'pelle d’angelo' – anjelská pokožka,“ poodhaľuje originálne koralové pozadie Iveta Zimková Mikušová.

Tmavočervený koral vzniká len pri určitej teplote a slanosti vody, preto je jeho výskyt taký unikátny. V Číne sa traduje, že Oltár slnka je vyrobený práve z jedinečného červeného koralu. V metafyzických kruhoch vraj udáva do rovnováhy materiálnu a duchovnú stránku človeka. V službách klenotníkov je vyhľadávaným materiálom, vyniká dokonalou sýtosťou farby a príťažlivou dynamikou, pri ktorej môžu večne kmitať prírodné diamanty.

Koral nemá iba jednu tvár

Tu nezaostáva ani nežný ružový koral, ktorý svojimi anjelskými vibráciami poodhaľuje vnútorné dieťa v každom z nás. Transformované do šperkovej podstaty, jemné tvary ako kvetinka či motýľ sa fantasticky vynímajú práve s bledoružovou koralovou nádielkou. Zmyselnosť týchto klenotov odzrkadľuje nadčasovú myšlienku, že každá žena je výnimočná presne tak, ako každý z týchto ručne osadených modelov. Kúzlo koralov necháte suverénne vyniknúť pri jednoduchom módnom štýle, či už v ponímaní ležérnej elegancie alebo prísnejšieho večerného bontónu.
 
Čo koral dáva, žena berie

Šperkom nevzniká citová väzba iba ku klenotu samotnému. Pokiaľ vyberiete kúsok, ktorý si vaša milovaná obľúbi, tak je to predsa hrejivá odmena aj pre vás!Krásu, kvalitu, vitalitu i materiálnu hodnotu vpísanú do koralových šperkov uchováte aj tým, že k nim budete pristupovať ako ku blízkemu priateľovi. S láskou a starostlivosťou. Organický charakter koralov sa prejavuje aj tým, že sú citlivé na zohrievanie, kyseliny, krémy i parfumy.

Čistenie odporúčame úplne najjednoduchšie – po každom nosení pretrieť vlhkou handričkou a odložiť do šperkovnice na bezpečné miesto,“ radí Iveta Zimková Mikušová.

Každý jeden pohľad na takto udržiavaný skvost vám bude pripomínať, že koraly sú ako ženy. Symbolizujú pevnosť aj premenlivosť, ticho aj nepokoj, pohyb aj nečinnosť. Koniec koncov, presne tak ako nekonečné oceány a moria, s ktorými sme navždy spätí.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK