BLOG

Najslávnejšie diamanty našej planéty!

Najslávnejšie diamanty našej planéty!
Dokážete si predstaviť diamant veľký ako grapefruit alebo kokosový orech? Viete, ktorá slávna americká herečka sa preslávila výrokom „Veľké dievčatá potrebujú veľké diamanty“? A aké exkluzívne kúsky lákali „dlhoprstých“ a ktoré sú zas hrdou súčasťou britských korunovačných klenotov? O tom všetkom, diamantovom, bude reč aj v nasledujúcich riadkoch.

Star of South Africa – diamantová horúčka sa začína...

Diamant, symbol vzácnosti a jedinečnosti, je paradoxne tvorený jedným z najviac zastúpených stavebných prvkov v prírode – uhlíkom. To mu však neuberá na jedinečnosti, práve naopak. V roku 1869 našiel v prírodnom chráme pri Griquatown absolútne unikátny surový diamant (s hmotnosťou 83,5 ct.) istý domorodý pastier, ktorý ho vymenil s farmárom za 500 oviec, 10 volov a 1 koňa!

Najslávnejšie diamanty našej planéty!

Nález tohto diamantového fešáka odštartoval diamantovú horúčku a oblasť zaplavili státisíce neúnavných hľadačov. Ich príbehy vám nerozpovieme, no príbeh „nášho“ diamantu bezpochyby. Po vybrúsení do briliantovej slzy váži 47,69 ct. a jeho posledná dosiahnutá cena pri predaji sa vyšplhala na nebotyčných 225 000 libier. Na exkluzivite mu pridáva i fakt, že v súčasnosti nie je známe miesto jeho „odpočinku“, i keď povolaní tvrdia, že je stále „v obehu“. Čo myslíte, kde sa skrýva?


Cullinan – kráľovský titul ukrytý v klenotoch

Prehupnime sa v časopriestore, aby sa sme sa dostali do roku 1905, kedy bol v bani Premier firmy De Beers nájdený doteraz najväčší diamant na svete. V surovom stave vážil neuveriteľných 3106 ct. (slovom tritisícstošesť!) a rozmery kryštálu boli cca 10 x 6 x 5 cm. (Podobnosť s veľkosťou grapefruitu čisto náhodná.) Diamant bol nazvaný Cullinan na počesť zakladateľa ťažobnej bane sira Thomasa Cullinana. Surový diamant zakúpila vláda štátu Transvaal za cenu asi 1 milión dolárov a darovala ho britskému panovníkovi Eduardovi VII.


Najslávnejšie diamanty našej planéty!

Diamant však nezostal v celej svojej pýche a kráse, kráľ totiž nechal kameň v Amsterdame vybrúsiť (príprava pred jeho opracovaním trvala viac než 6 mesiacov). Skúsený brusič rozdelil kameň na dva menšie kúsky s príznačnými titulmi Cullinan I a Cullinan II. Väčší z nich, Cullinan I, vybrúsený do tvaru slzy, tróni v kráľovskom žezle. V diamantovej ríši by ste ho hľadali pod menom „Veľká hviezda Južnej Afriky“, v numerickej ríši sa pýši číslom 530,20 ct.! Jeho menší brat, Cullinan II, váži 312,4 ct. a aby nežiarlil, je tiež súčasťou anglických korunovačných klenotov.


Taylor-Burton – symbol lásky k žene

Zaujímavý životopis má tiež diamant Taylor-Burton. Tento krásny 69,42 ct. diamant má svoje korene v Južnej Afrike – bol nájdený v rovnakej bani ako nemenej slávny Cullinan, ale o 61 rokov neskôr. V roku 1969 sa novým majiteľom stal newyorský Cartier, ktorý ho okamžite pomenoval, ako inak „Cartier“. Verte či nie, hneď nasledujúci deň ho za 1,1 milión dolárov kúpil americký herec Richard Burton ako zásnubný dar pre svoju vyvolenú Elizabeth Taylor. (Mimochodom, v Hollywoode azda najväčšiu milovníčku véééľkých diamantov.) Symbolickejšie ho ani premenovať nemohli – Taylor-Burton. Svoju slávnostnú premiéru zažil na charitatívnom plese, ktorý sa konal v polovici novembra vo francúzskom Monaku. Elizabeth žiaril na štíhlom krku ako prívesok.

Najslávnejšie diamanty našej planéty!

Osud tohto skvostu, dokonalého symbolu lásky, pokračoval v láskyplnom duchu aj po smrti Burtona. Presne v roku 1978 totiž herečka oznámila, že diamant ponúka na predaj a časť peňazí daruje na charitatívne účely – výstavbu nemocnice v Botswane. Pikoškou je, že len za jeho prehliadku musel potenciálny kupec zaplatiť 2500 dolárov. V júli 1979 bol diamant nakoniec predaný za 3 milióny dolárov anonymnému zákazníkovi zo Saudskej Arábie. Posledná správa o ňom sa viaže práve k tejto exotickej krajine a možno teraz zdobí labutí krk „púštnej princeznej“.


De Beers Millenium Star – Hviezda tisícročia

„Najkrajší diamant, aký som kedy uvidel,“ takto sa vyjadril o „Hviezde tisícročia“ Harry Oppenheimer, nestor diamantového priemyslu. A aký diamant opantal jeho zmysly? Nuž, diamant tak dokonalý a tak obrovský, že žiadny zo svetových odborníkov nedokáže vyčísliť jeho cenu. To je De Beers Millenium Star (Hviezda tisícročia). Tento jedinečný krásavec bol objavený začiatkom 80. rokov v africkom Kongu a mal skutočne magické „miery“ – 777 ct. (155 gramov). Trvalo cez tri roky, než brusiči vytvarovali kameň pomocou laserov, aby uzrel svetlo nášho sveta vnútorne i navonok najligotavejší 203 ct. diamant v tvare slzy.

Najslávnejšie diamanty našej planéty!

De Beers Millenium Star bol odhalený ako hlavný skvost De Beers Millenium Diamond Collection. Kompletná kolekcia zahŕňa rovnako unikátne sýtomodré diamanty vážiace v súčte 118 ct. Táto kolekcia bola vystavená v roku 2000 v London 's Millenium Dome. Zaujímavosťou je, že v roku 2002 sa ju pokúsil lačný zlodejský gang ukradnúť. No, ako to už v realite býva, lúpež sa nepodarila a lupiči skončili vo väzení s doživotnou myšlienkou: „Na cudzie diamanty sa nesiaha“.


Centenary – dokonalý „londýnsky“ elegán

Matka príroda bola opäť štedrá i v roku 1988, kedy bol v toľko skloňovanej bani Premier firmy de Beers objavený ďalší diamantový klenot o surovej váhe 599,10 ct. (Po vybrúsení 273,85 ct.) Majster brusič Gabi Tolkowsky na ňom spolu so skupinou šikovných pomocníkov makal takmer 3 roky, aby z neho vydoloval tieto atribúty: najmodernejší brus, skvostná farba, vysoký lesk. V máji 1991 bol oficiálny predstavený aj nám smrteľníkom v slávnom londýnskom Toweri, kde si dodnes užíva svoju nesmrteľnosť.

Najslávnejšie diamanty našej planéty!

Mimochodom, ak sa vám exkluzívneho diamantového putovania máli, prečítajte si aj náš článok o „prekliatych diamantoch“. Možno si miestami budete klásť otázku, či sú vzácnejšie príbehy s diamantmi spojené, alebo samotní diamantoví krásavci. My tvrdíme, že oboje. :-)


Zdroj: thejewelleryeditor.com, myheera.com, KSVHS Jewellery, Getty Images, uw.ch, Industry Leaders Magazine.