BLOG

Pozor na nákup šperkov v zahraničí!

Pozor na nákup šperkov v zahraničí!
Dovolenku odvodzujeme od slovného spojenia „dovoliť si“. Hedonizujeme, doprajeme si, rozmaznávame sa. Ruku na srdce, viac ako zvyčajne. To platí aj pri obľúbenej nákupnej disciplíne, kde necháme popustiť uzdu naším roztopašným zmyslom. V prípade menej hodnotných produktov nemusí byť vytriezvenie po nákupe také bolestivé. Osobitou kategóriou sú však šperky, ktoré môžu nosiť rôzne masky. Nanešťastie, aj tie falošné.

Šperky nakupujte tam, kde sa môžete vrátiť

Dovolenkové endorfíny, prepracované predajné techniky, ligotavé kamienky osadené v príťažlivých tvaroch na vašom dokonale vytvarovanom a slnkom pobozkanom tele sú živnou pôdou pre rozhodnutia, ktoré aj psychológovia označujú ako vysoko emotívne. Uvoľnenosť a svieže vybočenie z bežných dní vášho žitia môžu dokonca nabúrať aj váš, za normálnych okolností, pevne stanovaný rozpočet.

Aj preto povolané hlavy tvrdia, aby si „človek dovolenkujúci“ ešte pred odchodom do vysnívaného dovolenkového raja stanovil maximálnu sumu, ktorú minie. Formy, ako to neprekročiť, sú rôzne. Limitujúca hotovosť, či presne stanovená čiastka na účte, z ktorého budete na dovolenke čerpať. To všetko sa však môže javiť ako chiméra, ak sa vám do cesty pripletie nadpozemsky krásny skvost. Šperk. Ako tieto jagavé nástrahy vníma náš výkonný riaditeľ a expert na drahé kamene Martin Mikuš?

„Nemôžem povedať, že nákup šperkov v dovolenkových destináciách vyslovene neodporúčam. Vždy však zdôrazňujem, že pri každom nákupe šperkov, obzvlášť tých hodnotnejších, osadených diamantmi či farebnými drahými kameňmi (a to platí aj pri nákupe u nás, na Slovensku), je potrebné byť dostatočne obozretný a myslieť aj na prípadné riešenie situácie, ak by sa dodatočne zistilo, že drahé kamene v šperku nie sú pravé, prípadne ich parametre nekorešpondujú s tými, ktoré boli deklarované pri ich predaji.“

Pozor na nákup šperkov v zahraničí!Farebný svet prírodných drahých kameňov nášho top gemológa Martina Mikuša: žltý fancy diamant, topás, citrín, ametyst a medový citrín.


Tip Martina Mikuša
:
Šperky odporúčam vždy nakupovať tam, kde viete, že sa v prípade akýchkoľvek problémov budete môcť vrátiť a tieto problémy bude možné jednoduchou cestou riešiť.

Kúpou šperku to iba začína

Touto filozofiou by mali žiť profesionálni klenotníci, ktorí si plnohodnotne uvedomujú, že kúpou šperku sa iba začína písať jedinečný príbeh medzi zákazníkom a klenotníkom. Slovami Martina Mikuša:

„Klienti pri kúpe šperkov v ďalekom zahraničí často zabúdajú myslieť na prípadný servis, ktorý je pri každom šperku časom nevyhnutný. Alebo povedzme úpravu veľkosti. Len máloktorý klenotník totiž prevezme na servis prácu iného klenotníka, ktorú nepozná.“

Príklad z praxe: Sofistikovaným spôsobom sa upravujú najmä drahokamy viacerých odrôd zo skupiny korundov, medzi najznámejšími z nich sú rubín, ktorý je červenej farby a zafír, ten môže byť takmer všetkých farieb okrem červenej. Alebo povedzme, že si klient nevedomky zakúpi diamant, ktorý bol upravený výplňou fraktúr (prasklín). Vizuálne takúto úpravu nie je vôbec jednoduché odhaliť, no pokiaľ šperk s takýmto diamantom podrobíte štandardnému procesu čistenia, môže dôjsť k odstráneniu výplne. Z kameňa sa zrazu stane úplne neatraktívny, vizuálne pôsobiaci takmer poškodeným dojmom.

„V takomto prípade býva veľmi zložité vysvetliť klientovi, že chybu nespôsobil klenotník, ktorý vykonal servis, ale bola zapríčinená úpravou kameňa, ktorá však nebola deklarovaná. A práve z tohto dôvodu, aby sme predišli akýmkoľvek potenciálnym sporom vo vzťahu k našim klientom, nerealizujeme takýto servis. Výsledkom teda veľmi často býva, že klient si v zahraničí zakúpi šperk, ktorý však po čase jednoducho nemôže nosiť, pretože žiaden seriózny klenotník nie je ochotný podstúpiť uvedené riziko,“ uzatvára Martin Mikuš.

Pozor na nákup šperkov v zahraničí!
Všetky naše šperky nesú pečať slovenskej ručnej výroby. Všetky sa tak môžu vrátiť, nielen pri riešení servisu – do svojej pôvodnej domoviny, kde sa o ne profesionálne postaráme.

Dotvoríme vám vysnívaný šperkový set

Ako vidíme, existuje tu množstvo objektívnych rizík spojených s nákupom šperkových záležitostí. No, ako sa hovorí, každá minca má dve strany, takže aj my sme boli – za našu 20-ročnú históriu – svedkami ukážky šperkov od klientov, ktoré mali svoj zahraničný rodokmeň. Nech prehovorí naša dlhoročná predajkyňa Zuzka Baluchová.

„Sme silní práve v tvorbe šperkov na zákazku. Klienti v tomto smere využívajú klasické techniky ako „predloha podľa obrázku“, no rovnako je veľmi obľúbené dotvoriť súpravu k už existujúcemu šperku. Napríklad. Klient kúpi manželke v zahraničí krásne a hodnotné náušnice, a časom k nim chce dopasovať prívesok či prsteň. Ak je to technicky, aj po iných stránkach možné, snažíme sa jeho predstavy čo najviac splniť.“

Pozor na nákup šperkov v zahraničí!Všetky naše svadobné obrúčky tvoríme na zákazku. Na fotke sú zhmotnené splnené predstavy manželského páru, ktorý si vybral obrúčky Clementine. Prstenník šťastnej nevesty zdobí diamantový zásnubný prsteň Lyndsy.

Tip Mikuš Diamonds:
Ako sme nedávno písali v našom článku Výroba šperku na zákazku“, takáto individuálna výroba je veľmi špecifická. V niektorých prípadoch to ide ako po masle, hneď nájdeme krásny kameň podľa požiadavky klienta, navrhneme model podľa jeho predstáv, prípadnú 3D vizualizáciu a šperk môže byť na svete aj do jedného mesiaca. Na výrobu šperkov – osádzaných prírodnými farebnými drahokamami s neštandardnými brusmi, ktoré nemáme skladom, si však dávame rezervu minimálne 11 týždňov.

Užite si veľa vyšperkovaných (letných) okamihov

Priatelia, pevne veríme, že ak sa nakoniec rozhodnete pre kúpu šperku za hranicami našej rodnej hrudy, bude vám nielen svojou krásou, ale aj kvalitou pripomínať okamihy, ktoré sa s ním spájajú. A budeme sa rovnako tešiť, ak sa naše trajektórie prepoja pri zrode ďalších prírastkov k vášmu už zakúpenému skvostu. Ak by ste však mali predsa len (dovolenkové) pochybnosti, zamilujte sa do našich ručne zmajstrovaných kúskov, o ktoré sa vám budeme nadštandardne starať. Do konca života. Nechceme byť jednosezónnou záležitosťou, ale vzťahom na celý život.