BLOG

Smaragdové pokušenie v novembrovom magazíne MIAU

Smaragdové pokušenie v novembrovom magazíne MIAU

Žiadna farba oku nelahodí viac, ako zelená. Radi sa kocháme zelenou farbou trávy, rastlín, listov... a ešte radšej obdivujeme smaragdy. Ich fascinujúce zelené odtiene symbolizujú lásku, znovuzrodenie a večnú mladosť.

Žiarivé kryštály, často drahšie ako celé grófstva, stáli niekedy na samom vrchole pyramídy hodnôt starého sveta. A to nielen kvôli výnimočnej kráse a zriedkavosti v prírode, ale i magickým schopnostiam, ktoré sa im pripisovali. Starovekí učenci a stredovekí alchymisti pomenovali množstvo vzťahov medzi vzácnymi kameňmi, planétami, nadprirodzenými silami a ľudským osudom. Patril medzi ne, samozrejme, i smaragd. Často ho označovali ako Venušin kameň a okultisti ho nazývali „Ísidin talizman“ - podľa egyptskej bohyne plodnosti Isis, lebo vraj priamo ovplyvňuje podvedomé túžby človeka (starí Egypťania smaragd ctili ako symbol plodnosti a znovuzrodenia). Dodnes mnoho mužov verí, že smaragd má moc priaznivo ovplyvniť ich mužnú silu. Tak trochu v rozpore s touto skutočnosťou sa v stredoveku smaragd odporúčal dospievajúcim chlapcom, aby chránil ich čistotu (to však možno súviselo s jeho schopnosťou chrániť pred démonmi).
Prsteň Famulus II.

Smaragdový prsteň Famulus z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Famulus. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

Smaragdu sa pripisovalo množstvo kladných vlastností. Okrem toho, že sa považoval za posvätný symbol plodnosti a nesmrteľnosti, ľudia verili, že ak sa bude nosiť ako talizman, môže priniesť bohatstvo a moc. Posilňoval vraj pamäť, cibril rozum i výrečnosť, umocňoval inteligenciu a kreativitu, dokonca prepožičiaval schopnosti predpovedať budúce udalosti. S jeho pomocou vraj taktiež bolo možné odhaliť budúceho veštca, keďže dokázal vyjavovať skryté myšlienky a meniť sny na skutočnosť. Vsadený do zlata mal rozptyľovať nespavosť, odpudzovať každú nákazu, pomáhať pri zábudlivosti a upokojovať či liečiť oči. Na túto vlastnosť upozorňoval už Plinius starší („Nič nie je intenzívnejšie ako zelená smaragdová... zrak sa obnovuje pohľadom na tento kameň...“) a na jeho radu rímsky cisár Nero nosil naplocho vybrúsené smaragdové „okuliare“ pri sledovaní zápasov gladiátorov, aby si na slnku nenamáhal oči. Na zvýšenie magického vplyvu sa do smaragdov nezriedka vrývali symbolické obrazy. Takéto magické gemy potom zlatníci podľa želania majiteľov vsádzali do prsteňov, náramkov či príveskov na krk.

 
Podľa historických záznamov sa smaragd predával na trhoch v Babylone už v roku 4000 pred naším letopočtom. Jeho názov pochádza zo sanskritského výrazu „marakata“, ktorý vyjadroval označenie pre „zelené veci“, resp. zo staroperzského slova preloženého do latinčiny ako „smaragdus“. Najstarší odkaz na smaragd v západnej literatúre pochádza od Aristotela, ten vo svojich textoch uvádzal, že vlastníctvo smaragdu zvyšuje status majiteľa, pomáha pri urovnávaní sporov, upokojuje zrak, ba zabraňuje epilepsii. 
Náušnice Jahôdky

Smaragdové náušničky Jahôdky z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Jahôdky. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

 
Farba sviežej jarnej lúky

 
Beryl je nerast obyčajne priehľadný a rôzne sfarbený. Medzi ušľachtilými berylmi najviac vyniká smaragd, ktorý za svoje nádherné zelené sfarbenie vďačí prítomnosti chrómu a vanádu (až za ním nasledujú modrý akvamarín, ružový morganit, žltý heliodor, červený bixbit či bezfarebný goshenit). Čím viac týchto dvoch prvkov smaragd obsahuje, tým intenzívnejšia býva jeho farba. Za najcennejší smaragdový odtieň sa považuje sýtozelený tón. Krajné odtiene má smaragd modravo zelené a žltohnedé, pričom mnohí gemológovia tvrdia, že dokonalé smaragdy by mali mať farbu sviežej jarnej lúky.

 
Dlho prevládal názor, že pravý smaragd musí obsahovať chróm, na základe čoho sa tzv. „Chelsea filtrom“ prostredníctvom prepúšťania vlnovej dĺžky svetla (červená značila prítomnosť chrómu) určovalo, či ide o prírodný, alebo syntetický smaragd. Dnes sa však už produkujú také dokonalé syntetické kamene, že len tento filter ich nedokáže dokonale rozlíšiť. Mnohé majú sfarbenie ako prírodné a naopak. Pokiaľ sa v prírode predsa len nájde čistý a veľký kus, jeho cena dosahuje závratných výšok. Spravidla však ide o mimoriadne zriedkavé unikáty.

 
Prírodné smaragdy často obsahujú pomerne veľa inklúzií, vytvárajúcich krásne textúry. Bez nich sa nachádzajú v prírode len veľmi vzácne, a preto s nimi treba pri smaragdoch vždy počítať. V kvalitných kameňoch by však nemali ovplyvňovať nádherný prechod svetelných lúčov. –Viac než 95 % smaragdov podstupuje v gemologických laboratóriách impregnáciu olejom alebo živicou, aby sa maskovali drobné prasklinky. Impregnačné látky sú svojím spôsobom pre životnosť kameňa nenahraditeľné - nielenže zjemňujú drobné nedostatky, ale prenikaním až na dno pukliniek „dopĺňajú“ to, čo matka príroda „zanedbala“.
Náušnice Loom III.

Smaragdové náušnice Loom z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Loom. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

Farba, čírosť, brus a hmotnosť karátov, to sú štyri faktory, ktoré sa používajú na určenie hodnoty smaragdu, pričom najdôležitejším kritériom je farba. Tá najhodnotnejšia je: živá zelená alebo modrastá zelená s rovnomerným nasýtením, bez zónovania farieb. Kým pri posudzovaní stupňa priehľadnosti diamantu gemológ používa 10-násobnú lupu, čírosť smaragdu sa často posudzuje iba voľným okom. Pri hmotnosti je zaujímavé, že 1-karátový smaragd sa javí väčší ako 1-karátový diamant, a to kvôli svojej nižšej hustote. Ako pri diamantoch, tak i pri smaragdoch krásu kameňa prebúdzajú brusiči. Najčastejšie sa používa smaragdový (emeraldový) brus (tzv. stupňovitý osemhran). Možno sa však stretnúť aj so smaragdmi oválnych tvarov, niekedy sa používa i brus kabošonu, slzy alebo briliantu. Po vybrúsení ich šperkári najradšej kombinujú s briliantmi a vsádzajú do bieleho či žltého zlata.
 
Kolumbia vs. svet

 
Všeobecne rozšírený názor, že najkrajšie smaragdy pochádzajú z Kolumbie, je vskutku pravdivý: ich neopakovateľná úžasná zelená farba s ľahkým namodralým odtieňom, ťažko nachádza konkurenciu. Avšak pre úplnosť treba poznamenať, že okrem fantastických a excelentných kusov dodávajú kolumbijské bane aj nemálo kameňov nižšej kategórie. Veľmi kvalitné kamene sa tiež ťažia v Brazílii i Zambii. Brazílske smaragdy sa vyznačujú jemnou zelenkavou farbou so žltými odtieňmi, drahokamy zo Zambie majú jemne modrý nádych. Dôležitý je však fakt, že pri mnohých smaragdoch nedokážu ani špičkové gemologické laboratóriá spätne určiť ich pôvod. Aj preto pri rozhodovaní u klenotníka dajte radšej prednosť prvotriednemu smaragdu ktorí sa vám páči, ako menej kvalitnému smaragdu hoc aj z Kolumbie. Významné náleziská sa nachádzajú aj v Indii, Pakistane, Afganistane, Zimbabwe, Zambii, Tanzánii, Južnej Afrike, Nórsku, Austrálii a Rusku. V Kolumbii sa ťaží viac ako 50 % celkovej svetovej produkcie smaragdov. 
Prsteň Lakelet

Smaragdový prsteň Lakelet z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Lakelet. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

Syntetické smaragdy

 
Laboratórne alebo tzv. syntetické smaragdy sa vyrábajú buď kryštalizáciou z taveniny, alebo kryštalizáciou z roztoku. Veľký komerčný úspech v tomto obore dosiahol americký chemik Caroll F. Chatham zo San Francisca, ktorý svoje pokusy s výrobou kryštálov drahokamov z taveniny začal v 30. rokoch minulého storočia, aby už koncom 40. rokov dosiahol obrovský úspech v podobe veľkých, kvalitných kryštálov. Rast kryštálov v tavenine trvá približne rok a najväčšie kryštály dosahujú tridsať milimetrov. Metóda výroby smaragdov kryštalizáciou z roztoku sa zakladá na vlastnosti, že mnohé nerozpustné minerály môžu byť čiastočne rozpustné v horúcej vode za vysokého tlaku. V súčasnosti túto metódu preferujú predovšetkým laboratóriá v Rusku. Syntetické smaragdy dosahujú často veľmi vysokú kvalitu Hodnota týchto kameňov v porovnaní s ich prírodnými náprotivkami je však často takmer zanedbateľná.
 
Zaujímavé

 
* Smaragd patrí do tzv. veľkej trojky najviac uznávaných farebných drahokamov: smaragd, rubín a zafír.

 
* Podľa starých legiend bol smaragd jedným zo štyroch drahých kameňov, ktoré Boh dal kráľovi Šalamúnovi, a tie mu dali moc nad celým stvorením.

 
* Vek najstarších smaragdov z Južnej Afriky sa odhaduje 2,97 miliárd rokov.

 
* Smaragdové bane existovali v Hornom Egypte už v dobách faraónov medzi rokmi 3000 a 1500 p.n.l.. Neskôr ich nazvali ako Kleopatrine bane. Kleopatra seba a svoj palác rada zdobila smaragdmi a zvykla ich venovať aj zahraničným hodnostárom ako prejav svojho bohatstva a moci.

 
* Väčšina smaragdov použitých v historických klenotoch zrejme pochádza z Kleopatriných baní v Egypte. Dnes sa v nich ťažia už len kamene druhej akosti.

 
* Rímsky spisovateľ Plinius starší v 1. storočí n.l. vo svojej Historii Naturalis uviedol, „že keď sa dívame na smaragd, jeho jemná zelená farba utišuje a odstraňuje únavu a malátnosť.“ 

 
* Stredoamerickí Mayovia nerozlišovali štyri, ale až päť svetových smerov, ktoré označovali charakteristickými farbami: východ - červenou, západ - čiernou, sever - bielou, juh - žltou. Piaty smer ukazoval do stredu Zeme a označovali ho farbou zelenou.
Prsteň Fellows

Smaragdový prsteň Fellows z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Fellows. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, praziolit, diamant.

Pozrieť šperk


 
* Starí Inkovia a Aztékovia považovali smaragd za posvätný kameň. Vážili si ho pre liečivé vlastnosti a verili, že prináša šťastie a blahobyt.

 
* Mnohé staré legendy o Indii sa zmieňovali o tajomných mestách s rozprávkovým bohatstvom a chrámami pokrytými množstvom smaragdov. Keď v 16. storočí Španieli prenikli do Nového sveta a objavili mnohé smaragdové cennosti, ktoré Inkovia používali vo svojich šperkoch a náboženských obradoch, verili, že našli mestá popisované legendami.

 
* Smaragdy ulúpené v Južnej Amerike Španieli dovážali do Európy i Ázie a vymieňali ich za zlato a striebro, drahé kovy totiž považovali za cennejšie. Obchod so smaragdmi tak vlastne otvorili celému svetu. 

 
* Úžasnú andskú kráľovskú korunu (s váhou viac ako 2 kg) zdobí 450 smaragdov. Z nich najväčší smaragd dosahuje 15 mm a pomenovali ho po inkskom kráľovi Atahualpovi.

 
* V roku 1695 objavený približne 10-centimetrový smaragd „Mogul“ (217,8 karátov), ktorý umní brusiči pokryli modlitebnými textami a jemnými kvetinovými ornamentmi, vydražili na 2.200.000 dolárov (v roku 2001). Indickí mogulovia nosili smaragdy ako talizmany, považovali ich za „klenoty šťastia a pohody“ a dávali do nich vyrývať posvätné texty. Vďaka tomuto zvyku vznikli v Jaipure vychýrené brusičské dielne.

 
* Najposvätnejšia náboženská ikona v Thajsku sa nazýva Smaragdový Budha (hoci je vyrezaná zo zeleného jadeitu).

 
* Na smaragdy si potrpeli aj európski vládcovia. Alexander Veľký nosil na opasku vsadený veľký smaragd, Henry II. po korunovácii za kráľa Írska (1171) dostal veľký smaragdový prsteň, súčasná britská kráľovná Alžbeta II. vlastní úžasnú zbierku smaragdových šperkov vrátane smaragdovej korunky.
Náhrdelník Memory

Smaragdový náhrdelník Memory z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náhrdelník Memory. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk


 
* K najväčším nebrúseným smaragdom patrí „Duke of Devonshire“, váži 1.383,93 karátov.
* Jeden z najväčších kolumbijských smaragdových kryštálov „Patricie“ váži 632 karátov. Je vystavený v múzeu v New Yorku.

 
* Smaragdový náhrdelník s príveskom, ktorý vlastnila Liz Taylor, sa v roku 2011 predal za rekordných 6.578.500 dolárov (280.000 USD za karát).

 
* Nielen s Liz Taylor sa spájajú smaragdové vyznania lásky (Richard Burton jej ako zásnubný dar venoval smaragdovú brošňu a ako svadobný dar - smaragdový náhrdelník). Smaragdovým zásnubným prsteňom napríklad obdaroval J. F. Kennedy svoju milovanú Jacqueline a zásnubný prsteň so smaragdom sa ušiel aj Halle Berry od Oliviera Martineza.

 
* Hookerovu smaragdovú brošňu zdobí vyše 75-karátový smaragd, ktorý nosil posledný sultán Osmanskej ríše Abdul Hamid II. Po rozpade Osmanskej ríše unikátny smaragd, široký 27 mm a takmer bez inklúzií, odkúpila spoločnosť Tiffany a vsadila ho do unikátneho platinového šperku, ktorý dopĺňa viac ako sto bielych diamantov.

 
* Smaragdový ostrov je poetický názov pre Írsko a Smaragdové mesto zasa pre americký Seattle.

 
* Keď sa podľa starých povier smaragd umiestnil pod jazyk, umožnil vraj predvídať budúcnosť, odhaliť pravdu a chrániť pred zlými čarami. Taktiež sa verilo, že smaragd zmení farbu, keď jeho majiteľovi hrozí nebezpečenstvo, zmenou farby upozorní vraj aj na klamstvo.

 
* Smaragdu vládne Venuša a najviac ovplyvňuje ľudí narodených v znamení Býka, pričom v rastlinnom svete nachádza svojho partnera v liečivom ružovkavom sleze.
 
* Smaragdy vraj chránia pred stratou pamäte, zvyšujú intuíciu, symbolizujú nesmrteľnosť a vieru. V partnerských vzťahoch podporujú domáce šťastie a vernosť. Kedysi sa taktiež verilo, že matka, ktorá nosí smaragdy, chráni svoje dieťa pred komplikáciami počas pôrodu. Paracelsus odporúčal, aby sa smaragd rozdrvil spolu s laudánom, a tak vznikne liek na horúčky a rôzne choroby. Dodnes sa v Číne prášok smaragdov nižšej kvality používa v ľudových liekoch. Niekedy sa smaragd využíval aj ako protijed v prípade otravy.
Prsteň Flavours

Smaragdový prsteň Flavours z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Flavours. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

 Smaragdové inšpirácie

Sýta zelená farba smaragdu evokuje silu a znovuzrodenie, aj preto sa tento drahokam stal tradičným darčekom pre 20., 35. a 55. výročie svadby. Avšak obdarovať ním možno kohokoľvek, koho milujeme, keďže symbolizuje lásku a upokojuje dušu. Akými šperkami s magickými smaragdmi možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov Mikuš Diamonds. 

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ

Veľmi sa mi páči svieža kombinácia dominantného sýtozeleného smaragdu a jemných bezfarebných postranných diamantov. Dokonalý kontrast v tomto štýle reflektuje i oku lahodiaca súprava Loom, kde centrálne smaragdy prírodného pôvodu rozpovedajú príbeh Tisíc a jednej noci. Ich životnosť je však oveľa dlhšia, keďže smaragdové „DNA“ sme ručne zapracovali do nápaditého a harmonického dizajnu v tvare slzy, ktorá je vraj symbolom plodnosti. Ak túžite po skutočnom skvoste vo vašej šperkovnici, set Loom je nadčasová klasika, ktorá vás nikdy nesklame.

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka

Každý smaragd si nesie svoj vlastný príbeh. Každý smaragd skrýva kus histórie našej bohatej zeme a každý z nich ju zobrazuje iným spôsobom. Jemným, a pritom jedinečným výbrusom sme magické smaragdové „trojlístky“ oživili v obľúbenom sete Alais. Ručne robeného, s puncom originality, ktorá je symbolom životnej filozofie mnohých milovníčok mystickej zelenej krásy. Úžasná je i jeho univerzálnosť, hodí sa k denimu a jednoduchej blúzke, no rovnako úspešne pozdvihne vysoko elegantný outfit. Perfektne zažiari pod vianočným stromčekom, no ešte viac na najkrajšom drahokame – žene.
 

Náušnice Alais

Smaragdové náušnice Alais z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Alais. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

Erika Balážová, obchodná manažérka

Dôverujete podprahovej psychológii farieb? Ak áno, tak určite viete, že odtiene zelenej upokojujú. Aj preto sme do nášho smaragdového revíru (a neposedného detského sveta) zaradili detské šperky s prírodnými smaragdmi. Vaše dedičstvo, predávané z generácie na generáciu, tak môže byť vložené do skutočnej a neopakovateľnej hodnoty napríklad smaragdovo-diamantových náušničiek Jahôdky. Sú chutné nielen svojím názvom, ale i tvarom. Bezpečné zapínanie vpredu je mimoriadne komfortné a skvelým benefitom našej výroby v trenčianskej klenotníckej dielni je i možnosť modifikovať tento detský klenot na „veľkáčsku“ verziu. Náušničky tak rastú spolu s vašou smaragdovou princeznou a podprahovo v nej rozvíjate skutočné hodnoty takzvanej „slow fashion“.

Dominika Berhanová, profesionálna predajkyňa

Prírodný drahokam, to je skrátka emócia, ktorá sa pri smaragde zhmotnila akosi intenzívnejšie. Možno je to tým, že smaragd patrí do cennej rodiny berylov. Možno je to jeho farbou, ktorá nemá v klenotníckej ríši obdoby. A možno je to tým, že mu klenotníci vymysleli špeciálny „emerald“ výbrus, ktorý necháva dokonale vyniknúť kráse tohto kameňa. Presne ako v nadčasovom prsteni Lakelet. Darujte tento skvost svojej drahej polovičke, osadený jedinečným smaragdom z africkej Zambie, ako znak rodinnej pohody a nekonečnej lásky. A nielen v čase Vianoc.

Pavol Vojtek, fasér

Farba smaragdu je tak špecifická, že sa pri opisoch jedinečnej zelenej bežne používa výraz „smaragdovozelená“. Všetky odtiene tejto farby sú liečivé, len sa dobre pozrite, zelenou sa to okolo nás len-tak hemží. A hemží sa to aj udalosťami, kde môžete darovať decentný prívesok Impression. Tvar srdca a nápadité svieže línie sú skvelé pre slečny napríklad k maturite, promóciám či inému osobnému sviatku. Dokonalú službu urobí tento smaragdovo-diamantový prívesok aj pri narodení spoločného dieťaťa – ako poďakovanie za najvzácnejší dar žene vášho života.
 

Prívesok Impression

Smaragdový prívesok Impression z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Impression. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

Tip na zásnubný prsteň

Už len fakt, že na svete neexistujú dva totožné smaragdy, z nich robí dokonalých kandidátov na dobyvateľskú výpravu s cieľom získať si ženské srdce. Presnejšie rúčku. Tu sa v plnej kráse ukáže, že smaragd nie je iba bežný drahokam. Je to symbol odvahy, vášne a originality. Je v ňom hĺbka, tajomstvo i sýtosť života. Charakterizuje osobnosť ženy, s ktorou chce muž navždy spojiť svoj život. V prípade, že vás čaká zásnubný míľnik už koncom tohto roka, radi vás nasmerujeme k fascinujúcemu prsteňu Famulus s centrálnym smaragdom obkoleseným diamantmi. Tento typ prstienka je našou srdcovkou a sme presvedčení, že by ním nepohrdla ani slávna smaragdoholička Elizabeth Taylor. A čo vy? :-)

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK