BLOG

Zásnubný, snubný, či svadobný prsteň?

Zásnubný, snubný, či svadobný prsteň?

Snubný, zásnubný, svadobný prsteň - poznáte rozdiel?

 

Snubný prsteň, zásnubný prsteň, svadobný prsteň, svadobná obrúčka, snubák. Miešajú sa vám tieto názvy? Nie ste jediní. Nemusíte však zúfať, v dnešnom blogu vám priblížime rozdiely medzi týmito prsteňmi.

 

Zásnubný prsteň

 

Zásnubný prsteň (snubák, snubný prsteň) býva darovaný v deň zásnub. Obvykle ho dostane žena od svojho partnera na znak lásky a ako prísľub manželstva. Nosieva sa na prstenníku ľavej ruky a jednou z jeho úloh je upozorniť okolitý svet na to, že jeho nositeľka je zadaná a sľúbená svojmu partnerovi. Jednou z úloh zásnubných prsteňov v stredoveku bola tiež demonštrácia bohatstva toho, kto prsteň daroval - teda čím bohatší muž, tým drahší prsteň. Dnes už tento zvyk našťastie nie je pravidlom a je len na mužovi, koľko je doň ochotný investovať. Zásnubným prsteňom zväčša dominujú vzácne kamene - najčastejšie diamanty, ktoré pre svoju tvrdosť symbolizujú pevný a nezlomný zväzok.

 

Svadobná obrúčka

 

V deň svadby si mladomanželia medzi sebou vymenia obrúčky, nazývané tiež svadobné prstene a niekedy aj manželské prstene. Zvyčajne ide o jednoduché zlaté prstene, ktoré môžu byť decentne dozdobené drahokamom či rôznymi povrchovými úpravami. Obrúčky sa nosievajú na prstenníku ľavej ruky a tým u žien nahrádzajú zásnubný prsteň. Niektoré ženy si zásnubný prsteň presunú na druhú ruku, iné si ho na pamiatku odložia a niektoré oba prstene nosia na rovnakom prste.

Svadobné obrúčky v sebe nesú veľkú symboliku - ako obruče, čo nemajú začiatok ani koniec, symbolizujú bezhraničnú lásku a oddanosť. Dobrým zvykom tiež býva gravírovanie mien a dátumu svadby do vnútornej strany prsteňa, ako pamiatku na významný deň v životoch manželov.

 

Nový trend - prsteň sľubu

 

V západných krajinách sa v posledných rokoch čoraz častejšie začína skloňovať aj výraz “Promise ring”, ktorý síce zatiaľ nemá svoj slovenský ekvivalent, no možno ho preložiť ako prsteň sľubu. A o aký sľub ide? Nuž, každý pár si môže sľúbiť niečo iné. Kým jeden pár si sľúbi čistotu do svadby, iným zas pripomína vernosť, kým je druhý partner na nejaký čas odcestovaný. Dôvod prečo darovať “promise ring” sa teda líši od páru k páru.

Voľnosť sa ponecháva aj vzhľadu takéhoto prsteňa - najčastejšie sú však prstene v tvare srdca, prípadne prstene s farebným kameňom či malými diamantami. Kým zásnubný prsteň a obrúčka sú skôr prstene kupované na určitý účel, “promise ring” je často vnímaný ako módny kúsok. Zo známych osobností je majiteľkou jedného “promise ring” napríklad aj speváčka Miley Cyrus.