BLOG

Zlatník Ľubomír Michálik: Najkrajšie je robiť ženám radosť!

Zlatník Ľubomír Michálik: Najkrajšie je robiť ženám radosť!
Dánske príslovie hovorí, že zlato je bezruké, ale zmocní sa všetkého. Slovenská realita je taká, že bez zlatých ručičiek špičkového zlatníka Ľubomíra Michálika by sa šperky rodinného klenotníctva Mikuš Diamonds nikdy nemohli zmocniť ženského srdca. Ako vníma majster svoj zlatý fach a všetky karátové nuansy v ňom?

 
Klenotník. Zlatník. Šperkár. Fasér. Aký je v tom pre smrteľníka rozdiel?

 
Klenotník je širší pojem. Zlatník preberá zákazku od prvého kroku až po fasovanie, čo je špeciálna práca osádzania drahých kameňov. V každom bode sa však ide do obsiahlych detailov. V krátkosti povedané, ako zlatník si najskôr vypočítam, koľko materiálu musím odstrihnúť na daný šperk. Potom si navalcujem a vyrežem, čo potrebujem. Pred fasovaním ešte šperk odzlacujem a predlešťujem. Mimo toho upravujem aj veľkosti prsteňov na požiadanie zákazníka a riešim servis šperkov, ktorý je nevyhnutný po estetickej aj kvalitatívnej stránke.

 
Načrtli ste tému servis šperkov. V akom stave ku vám putujú klenoty?

 
Verte či nie, niektoré sú rozstrihnuté kliešťami. Keď si totiž niekto napríklad zlomí prst, na chirurgii je to rýchly proces, keďže prst napuchne, prsteň rozstrihnú kliešťami. To je potom veľmi zaujímavé dávať dokopy. Spomínam si aj na kuriózny prípad, kedy v deň svadby ženíchovu obrúčku prešlo svadobné auto. Nešťastným spôsobom mu vypadla v tej najnevhodnejšej chvíli. Neviem, ako to novomanželia uhrali na svadbe, ale po svadbe nám obrúčku rýchlo poslali a nakoniec sme ju zachránili (smiech).

Lila

Diamantové obrúčky Lila z bieleho zlata

Predstavujeme vám Svadobné obrúčky Lila. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, diamant.

Pozrieť šperk


 
To znamená, že sa nezľaknete žiadnej výzvy? A sú pre vás výzvou aj moderné technológie?

 
Pre mňa sú výzvou starožitné šperky. Láka ma to, od čoho všetci utekajú. Teší ma, keď spájam a opravujem tie najjemnejšie časti. Na druhej strane je tam riziko, že ak by sa s tým šperkom niečo stalo, vznikne obrovská škoda. V súčasnosti je to však lepšie aj vďaka novým technológiám. Zvára sa laserom, pracuje sa kvázi „za studena“, nie s ohňom. Pre mňa však vždy bude najkrajšia práca s ohňom. Kľúčové je vypracovať si cit, pretože ústami fúkate priamo do ohňa. Plameň musíte udržať na správnom mieste, lebo keď to zohrejete o milimeter vedľa, rozsype sa vám celý šperk. Pravdaže, moderné technológie vnímam veľmi pozitívne, už si neviem bez nich predstaviť pracovný život, no stále to všetko stojí na ručnej práci.

 
Správa sa inak biele, žlté a ružové zlato? A ktoré z nich je v 21. storočí najviac trendy?

 
Ak je v hlavnej úlohe oheň, najlepšie sa pracuje so žltým zlatom, pretože sa ideálne letuje (zvára). Potom nasleduje biele a nakoniec ružové zlato. Ak sa použije laser, najlepšie ide biele zlato, pretože tam treba najnižšie prúdy na zváranie, následne ružové zlato a potom žlté. Zlata je však všade rovnako, farbu robia len konkrétne prímesy. Z hľadiska trendov najskôr hralo prím žlté zlato, potom biele, ktoré išlo podľa mňa do popredia aj preto, že sa začalo rhodiovať. Biele zlato samo osebe má totiž kovový nádych, bielu farbu mu dáva až povrchová úprava. No a teraz sa vracia do módy ružové zlato, ktorému sa zvyklo v minulosti hovoriť „ruské zlato“.

Bianca

Diamantové obrúčky Bianca z ružového zlata

Predstavujeme vám Svadobné obrúčky Bianca. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, diamant.

Pozrieť šperk


 
Aké šperky a drahé kamene sú vašou srdcovou záležitosťou?

 
Hm. Svadobné obrúčky sú mojou špeciálnou srdcovkou, lebo pri nich využívam komplexné poznatky zo „strojariny“, ktorú som vyštudoval. Robíme ich totiž na sústruhu, takže i technologicky je potrebné vedieť, ako sa dostať k požadovanému výsledku. Dokonca navrhujem i vzory obrúčok, nad ktorými premýšľam niekedy aj v noci. Čo sa týka drahého kameňa, diamant je, prirodzene, krásny a nadčasový, no pre mňa sú najviac zaujímavé opály. Možno málokto vie, že územie Slovenska (pozn. red. Dubnícke opálové bane) bolo historicky najstarším náleziskom tohto výnimočného drahokamu.

 
S Mikuš Diamonds ste spätý už 20 rokov. Čo by ste odkázali nádejným mladým zlatníkom? 

 
Dobrý zlatník musí byť hlavne trpezlivý a precízny, zameraný viac na kvalitu ako kvantitu. Rovnako dôležitá je predstavivosť – v podstate z ničoho vytvára niečo – no predovšetkým musí chcieť. Je to náročný druh práce. Dnes sa skôr inklinuje k počítačom, ale fakt je, že to, čo sa vám zrodí pod rukami, vám žiadny počítač nevyrobí. Človek si rozvíja zručnosť, vlastnú fantáziu a robí svojou prácou radosť. Môže byť niečo krajšie?