BLOG

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch


V porovnaní s inými prírodnými drahými kameňmi je morganit považovaný za moderný drahokam. Ak by sme preto hľadali jeho prítomnosť v starovekých legendách a povestiach, úspech by sme nezaznamenali. O to viac si vychutnávame fakt, že práca s ním v prostredí klenotníckej dielne má nádych výnimočnosti a vďaka jeho pozitívnym vlastnostiam je radosťou. S ňou vás do tajomstiev ružového berylu zasvätíme. 

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch

Morganit bol objavený v roku 1910 na Madagaskare. Významný americký odborník na drahé kamene, Georg Kunz, ktorý v tomto čase pôsobil ako hlavný gemológ v spoločnosti Tiffany and Co., navrhol na stretnutí Akadémie vied v New Yorku pomenovať tento krásny drahokam po svojom dobrom priateľovi, významnom bankárovi a klenotníckom nadšencovi J. P. Morganovi (zakladateľovi jednej z najväčších svetových bánk – JPMorgan Chase). Dôvodom mohlo byť aj to, že po pánovi Georgovi Kunzovi bol už v tom čase pomenovaný iný drahokam – svetlofialový kunzit.

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch

V súčasnosti medzi jeho významné ložiská patria Afganistan, Brazília a Mozambik a v o niečo menšej miere stále i Madagaskar, kde sa nachádzajú najmä kamene s najkrajšími odtieňmi ružovej farby. Výrazná, sýta ružová farba je pri morganitoch mimoriadne vzácna, vo väčšine prípadov sa stretávame s oku rovnako lahodiacimi broskyňovými odtieňmi. Známy je výnimočnou vlastnosťou – pleochroizmom – ktorá je príčinou toho, že farba morganitu sa javí odlišne sýta pri jeho rôznom natočení. Správny výbrus je teda základom toho, aby morganit pri osadení do šperku nadobudol ten správny pastelový tón. Naši klenotnícki majstri by vám o tom vedeli prívesok od prívesku, náušnicu od náušnice a prsteň od prsteňa rozprávať príbehy na pokračovanie. 

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch
 

Najznámejšie morganity:

Jeden z najväčších kryštálov morganitu – Ruža z Maine - bol objavený v roku 1989. Do oranžova sfarbený kameň má rozmery 23 x 30 cm a momentálne je súčasťou harvardskej zbierky.

Sweet rose crystal  – nádherný kryštál v sladko ružovom odtieni a vysokej kvalite bol nájdený v Afganistane.


Morganitové šperky:

Osadenie morganitu do šperkov sa nielenže javí, ale aj je, mimoriadne vďačným konceptom, ako získať krásny, romantický kúsok do vašej zbierky. V kombinácii s ružovým zlatom dostáva svieži vzhľad a jeho pomenovanie „kameň srdca“ nadobúda nový rozmer. Vynikne ako samostatný solitér, rovnako v kombinácii s diamantmi má svoje čaro a vôbec sa nebráni ani spoločnosti iných drahokamov. Vo všetkých prípadoch je výsledok perfektný a podmanivý, bez ohľadu na to, či sa naň zahľadíte s ružovými okuliarmi alebo bez nich :)

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch

 

Oslovili sme našich romanticky založených kolegov v Mikuš Diamonds, ktorý šperk z Morganit Collection je podľa nich tým „naj“ a ponúkame vám ich láskyplné tipy.

 

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: Ak by som mal vybrať jeden šperk z našej morganitovej kolekcie, nebola by to ľahká úloha, moja voľba by však padla na Prívesok Erewhon v tvare srdca. Ideálny ako darček z lásky, keďže morganity v spojení s ružovým zlatom môžu týmto symbolickým spôsobom povedať milovanej žene veľa za vás.

 

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka: Mojím tipom sú Náušnice Happy – jemné, no na druhej strane neprehliadnuteľné, absolútne univerzálne. Či si ich ako doplnok zvolíte k spoločenským šatám alebo nimi doplníte bežný denný outfit v podobe džínsov a blúzky, ani v jednom prípade neurobíte krok vedľa.

 

Pavol Vojtek, fasér: Na prvý pohľad ma upúta Prsteň Peony, ružová farba morganitov v ňom osadených je očarujúca a vpíše sa do srdca každého, komu sa dostane do rúk. Pôsobí jemne a decentne, zároveň étericky. Takto si predstavujem dizajnovo dokonalý šperk. 

Romantika zosobnená v morganitových šperkoch
 

Ľubomír Michálik, zlatník: Mám vzťah ku šperkom, ktoré vedia odovzdať svojej nositeľke viac, či už v podobe do nich vpísaného príbehu alebo samotného prevedenia. Morganitovo-diamantová súprava Swanky spĺňa oba predpoklady, naviac spracovanie prívesku aj náušníc zaručuje ich komfortné nosenie.

 

Zuzana Baluchová, profesionálna predajkyňa: Prsteň Woman z našej morganitovej kolekcie patrí ku šperkom, ktoré nesklamú žiadnu ženskú dušu. Jeho rafinované krivky krášlené nádhernými morganitmi a žiarivými diamantmi si vás okamžite podmania. Ak si ho raz nastoknete na prst, nebudete sa ho chcieť vzdať.

 

Tip na zásnubný prsteň: Aký iný drahokam by mohol byť pri požiadaní o ruku vhodnejší než morganit, vyjadrujúci úprimnú lásku a najhlbší cit. Jeho osadením do Prsteňa Magium spolu s nesmrteľnými diamantmi sme pojem zásnubný prsteň postavili na piedestál šperkov v tejto kategórii.