BLOG

Zakladateľ Ivan Mikuš: Biznis robím srdcom!

Zakladateľ Ivan Mikuš: Biznis robím srdcom!

Jeho otec bol obchodník a napriek tomu, že mal toto prostredie rád, absolvoval elektrotechniku na Žilinskej univerzite. Ďalšie kroky síce viedli do štátneho podniku Zlatokov, no myšlienka venovať sa šperkom na vyššej úrovni sa uňho vyvíjala postupne. „Chcel som preniknúť do tajov i rozvoja v oblasti drahých kameňov s hlbším zámerom a ponúknuť klientom na Slovensku to najlepšie,“ konštatuje Ivan Mikuš, zakladateľ a generálny riaditeľ Mikuš Diamonds.


 

  • Šperky sú skutočne krásny a zaujímavý segment. No mali ste v živote aj iné alternatívy?

 

Mne sa páči, že na Slovensku má šperkárstvo svoju tradíciu, rovnako ťažba striebra, zlata, rôznych minerálov a v neposlednom rade i najstaršie ložiská drahého opálu na svete. Chcel som poukázať, že Slovensko je výnimočné práve v tomto. Zviditeľniť túto tradíciu a prepojiť to so šperkom. Verím, že cesta, ktorú som si zvolil, je správna. To, čo robím, má baví a snažím sa to robiť srdcom. To je filozofia, ktorú som od začiatku vštepoval aj ľuďom, s ktorými spolupracujem. Pretože, ak prácu robíte srdcom, a ste o tom presvedčený, potom vidno aj výsledky.

Zakladateľ Ivan Mikuš: Biznis robím srdcom!

 

  • Čo je v tomto biznise najťažšie aj po rokoch, čo sa najviac zmenilo, a čo, naopak, zostáva v istom zmysle nemenné?

 

Najkrajšia a zároveň najťažšia je jednoznačne práca s ľuďmi. Môj otec mi zvykol hovoriť: „Predstav si, že sedíš na druhej strane stola – tam, keď si spokojný, potom je obchod dobrý.“ Jeho slová sa mi neskôr potvrdili aj v tom, že zákazníci sa vracali. No rovnako dôležité je vedieť správne motivovať ľudí. To nejde bez toho, aby sme poznali sami seba, svoje vízie a ciele. A čo sa zmenilo? Predovšetkým poznatky a možnosť vybrať si to najlepšie, čo trh ponúka. Z môjho pohľadu však zostávajú nemenné isté hodnoty, na ktorých budujeme aj naše klenotníctvo. Chceme robiť ľudí šťastnými – cez kvalitu, rozmanitosť a jedinečnosť ručne vyhotovených šperkov. Až čas ukáže, do akej miery sme boli úspešní. I keď sme na trhu už 20 rokov, stále sme na dlhej ceste.

 

  • Mikuš Diamonds je rodinné klenotníctvo. So svojím synom Martinom ste ako jediní Slováci členmi najstaršej diamantovej burzy v Antverpách, dcéra Iveta sa venuje obchodu a dizajnu šperkov. Považujete práve toto za svoje najväčšie pracovné úspechy?

 

Členstvo na burze je pre nás veľká pocta, a to platí dodnes. Za naše odborné aj morálne kritériá sa zaručili ľudia, ktorí nás síce nepoznali osobne, ale dlhoročne poznali kvalitu našej práce. Vždy som sa snažil, aby platilo moje slovo. Aj pri výchove. Ísť osobným príkladom, neviesť direktívne, počúvať druhú stranu, vzbudiť prirodzený záujem o to, čo robím – to všetko nakoniec vyústilo do spolupráce s rodinou. Tento stav nebýva v živote samozrejmosťou. Veľmi si vážim a je mi cťou, že môžeme spoločne so synom Martinom a dcérou Ivetkou pokračovať v budovaní našich vízií. Vnímam, že ich to oboch baví a to je najväčšie šťastie.


Zakladateľ Ivan Mikuš: Biznis robím srdcom!


V dnešnej dobe však v mnohom platí „treba rýchlo, treba veľa“. Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí chcú svoju značku budovať plnohodnotne? Bez čoho biznis nemôže byť úspešný?


 

Ťažko sa dá niekomu radiť, čo je dobré pre mňa, pre druhého nemusí. Ale z môjho pohľadu je to určite zmes vyššie spomenutého. Okrem iného, byť nadšený, nebáť sa konkurencie, práve naopak, posúva vás to ďalej. Ja vítam, ak majú ľudia na výber. Musíte vedieť, čo chcete dosiahnuť. No ak je cieľom zarobiť iba rýchle peniaze, môže sa stať „čo rýchlo príde, rýchlo odíde“. Všetko chce svoj čas. Dôležitá je precíznosť, vytrvalosť, odbornosť, vzájomná dôvera. A určite aj dávka šťastia. Toto je podľa mňa dôležité, nech robíte čokoľvek.

 

Viackrát ste skloňovali pojem hodnota. Akú hodnotu pre vás predstavujú šperky?

 

Hodnotu šperku vytvára mnoho faktorov. Zriedkavosť a unikátnosť prírodných drahých kameňov, prevedenie šperku, no jeho hodnota nemusí byť vždy vyjadrená len v numerickom zmysle. Je to otázka individuality a cítenia. Hodnoty si vytvárame sami. Tradícia je jednou z nich. Páči sa mi myšlienka rodinného šperku, ktorý si ľudia odovzdávajú z generácie na generáciu. Za tým sú spomienky. Každý šperk tak vytvára vlastný príbeh, cez ktorý nikdy nestratí na svojej hodnote.


Zakladateľ Ivan Mikuš: Biznis robím srdcom!


Pociťujete niekedy pracovnú deformáciu v zmysle, že analyzujete šperky ľudí, s ktorými sa stretnete?


Pohľadom, prirodzene, šperky zachytím, no nie je to pre mňa prvoradé. Dôležitý je predovšetkým samotný človek, nie to, do akej miery a či vôbec sa zdobí. Šperky majú robiť radosť, tak pre kupujúceho, no hlavne pre samotného nositeľa. To je filozofia našej práce.

 

Ste klasickým príkladom workoholika, alebo si viete udržať správny balans? Čo robíte rád vo voľnom čase?

Pre zabezpečenie fungujúcej spoločnosti je potrebná určitá dávka workoholizmu, Vysoké nasadenie si ale vyžaduje načerpanie nových síl. Aktívne a rád si ich dopĺňam v prírode, ktorá je zrodom a zdrojom všetkého, čo potrebujeme. Nielen pri tvorbe šperkov. :-)