BLOG

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

Zásnubný prsteň na prstenníku, túžba po spoločnom živote nemenná a pevná, chcelo by to pustiť sa do svadobných príprav. Kde ale začať? A s čím? Pripravili sme pre vás „prelet“ snáď všetkým, na čo je dobré nezabudnúť. Každá svadba je pochopiteľne iná, jednoduchšia či so všetkým, čo vám na um zíde. Aby ste však získali predstavu, čo vám svet ponúka, nechajte sa inšpirovať našim článkom.

 

Oči vám žiaria, nadšenie na maxime, púšťate sa do plánovania dňa „D“.
Čo bude bodmi číslo jeden, dva, tri... ?

 

Svadobná príprava bez stresu

 

S toľkými úlohami, o ktoré je potrebné sa postarať a detailmi, ktoré treba zariadiť, sa môže zdať plánovanie svadby zdĺhavé. Ak si však dáte dostatok času na prípravy a triedenie úloh do štruktúrovaného kontrolného zoznamu či časovej osi, práca sa stane zábavnejšou a menej stresujúcou.

 

Rozdeľte svadobné úlohy na drobné, čím dostanete lepší prehľad a získate väčší pokoj

 

Vezmite proces plánovania do vlastných rúk, a to doslovne. Zo siahodlhého zoznamu záležitostí, ktoré je podľa vás nutné zariadiť, urobte kôpku menších súpisov, z ktorých budete čerpať mesiac po mesiaci. Má to svoj psychologický význam. Vyskúšajte túto radu a dajte nám vedieť, či sa tak stali prípravy pre vás menej stresujúce.

 

Svoj zoznam rozstrihajte na malé kúsky, 
nech sa plánovanie svadby stane hračkou ...

 

I keď sa vraví, že rok je ideálna doba na prípravu svadobného dňa, stihnúť to možno samozrejme aj v menšom časovom rozsahu. Ak máte do svadby šesť mesiacov, podľa odporúčaní by ste v prvom mesiaci príprav mali stihnúť to, čo je uvedené v ročnom zozname pre mesiace 12-6 a následne pokračovať podľa pôvodného plánu.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Na čo myslieť rok pred svadbou?

12 mesiacov do svadby

 

Určite si rozpočet. V prvom kroku si sadnite k hrubému návrhu, zhrňte a spočítajte to najhlavnejšie. Určite si, kto za čo platí a zadefinujte konečný výsledok vašej svadby. Od tohto kroku sa budete odrážať počas celého obdobia. Ľahšie si tak určíte, čo je priorita a čo nie. Pri prideľovaní finančných prostriedkov k jednotlivým bodom sa určite hodí aj malý prieskum trhu. Ušetriť na „najväčšej party života“ by rád zaiste každý. 😊


Podrobná tabuľka hneď od začiatku vám pomôže 
sledovať výdavky a uľahčí priebežnú úpravu čísel.

 

Vytvorte zoznam hostí. Keby sa dalo pozvať všetkých, však? Často to nie je možné, a preto budete rozdávať pozvánky len obmedzene. Pri rozhodovaní o počte zvážte svoj rozpočet, miesto konania a kto a za čo všetko účet zaplatí. Je rozdiel, ak svadbu platíte ako pár sami alebo prispejú i svadobní rodičia. V tom prípade by výdavky mohli ísť na tretiny.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Premyslite svadbu do detailov

 

Plánovač svadieb

Vyhľadajte plánovača svadieb. Bod, ktorý môžete vynechať, treba zvážiť rozpočet a vaše možnosti. Pravdou je, že vám svadobný manažér pridá na celkovom pokoji a svoj deň si môžete vychutnať bez stresu. Ak nemáte vlohy na plánovanie a vaše finančné prostriedky to dovolia, investujte do pravej ruky, ktorá vás bude sprevádzať pri všetkých rozhodnutiach a dá vám praktické odporúčania. 

 

Svadobný tréningový plán

V závislosti od svojich fyzických cieľov (ak také máte a potrebujete), zvážte fitness plán s dostatočným predstihom. Zdravá strava a pohyb vás nielen prinútia vyzerať čo najlepšie, ale zaistia i vašu duševnú a emocionálnu pohodu počas celého obdobia.

 

Svadobná téma

Určite si tému a stupeň formálnosti. Je čas na otvorený rozhovor so svojou polovičkou. Koniec koncov, atmosféra vašej svadby je vašim vzájomným rozhodnutím a želaním. Odpovedzte si na otázky: „Čo je pre mňa dôležité a čo si vážim?“.

 

Kde sa bude konať svadba?

Zvoľte miesto konania. Výber miesta konania je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré v úvode príprav urobíte. Umiestnenie ovplyvňuje takmer všetko ostatné. Od počtu hostí až po druh kvetov na stoloch, preto si dajte záležať a preverte viacero možností.

 

Catering na svadbu

Vyberte catering. Najväčšia večera vo vašom živote si vyžaduje dôsledný plán. Začnite tým, že si najmete ľudí, ktorým dôverujete alebo máte overených. Nebojte sa byť aj kreatívni s jedálnym lístkom. Hostia si vychutnajú trendový candy bar rovnako ako koláče od babičky.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Keď sa svadba blíži

11 – 7 mesiacov do svadby

 

Svadobný motív

Vyberte farebný motív a naplánujte celkový dizajn. Mať predstavu o tom, v akých farbách a štýle sa bude niesť celá udalosť, je vhodné zjednotiť hneď v úvode. Vyhnete sa zbytočnému improvizovaniu, ktoré vám na istote nepridá.

 

Fotograf, kameraman, DJ

Zarezervujte si služby. Fotografa, kamaramana, DJa alebo kapelu. Tí, ktorých ste si vyhliadli, majú záujem osloviť pravdepodobne aj mnohí ďalší, keďže sú, podľa všetkého, obľúbení a profesionáli. Preto nestrácajte čas a konajte dostatočne v predstihu.

 

Ubytovanie pre hostí

Rezervujte ubytovanie (hotelové izby) pre hostí.

 

Rande (zásnubné) fotografie

Môžete si urobiť zásnubné fotografie. Trénovanie pred fotoaparátom vám pomôže. Navyše, ukotvíte vzťah s fotografom a dohodnete vaše predstavy a očakávania.

 

Pozvánky na svadbu

Začnite robiť návrh pozvánok. Pozvánka na svadbu je prvým dojmom, ktorý odovzdáte do rúk svojim hosťom. Pripravte si vizuál, ako by mala vyzerať a ak ju nemáte v pláne robiť sami, vyhľadajte grafika, ktorý vašu predstavu prenesie do reálnej podoby. Ak sa vám to zdá skoro, verte, že nie je. Samotný grafický návrh a následné úpravy sa môžu predĺžiť. S dizajnom pozvánky následne súvisia aj ďalšie tlačoviny, prípadne nálepky, ktoré máte v úmysle počas svadby použiť.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Svadobné šaty

Kúpte si svadobné šaty. Radšej vopred, ako neskoro. Začnite si prezerať, po čom túžite a či viete vaše vysnívané šaty niekde kúpiť, prípadne požičať. Ak by ste ich potrebovali ušiť, je načase.

 

Šaty pre družičky

Vyberte šaty pre družičky a ďalšie doplnky. Predstavujete si všetky svoje družičky v jednej farbe šiat? Premyslite, koľko času bude potrebovať krajčírka na ich prípravu a zorganizujte hromadné skúšanie. Rovnako sa venujte i výberu a nákupu doplnkov.

 

Kvety na svadbu

Kontaktujte kvetinárstvo. Či už využijete služby kamenných predajní alebo aranžéra z radov známych, rezervujte si termín a dohodnite aj najmenšie detaily. Je dôležité, aby ste našli niekoho, kto je schopný splniť vašu víziu a dodržať pri tom aj rozpočet.

 

Svadobné doplnky

Objednajte si doplnky na prenájom. Môže sa jednať o skladaný tanečný parket, stany, špeciálne stoličky, salónikový nábytok a pod. 

 

Miestny úrad

Oslovte miestny úrad. Ak neplánujete sľub v kostole, budete musieť osloviť niekoho, kto vaše puto zoficiálni.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Dolaďujeme detaily svadby

6 - 3 mesiace do svadby

 

Osvetlenie

Najmite si technika alebo sami rozvrhnite svetlá. Je to detail, ale neverili by ste, aký dojem dokáže vyrobiť kvalitné osvetlenie a jeho efekty. Žiarovky, sviečky, svetelné reťaze... To všetko dotvára dokonalú atmosféru. Inšpirácií je na internete nekonečno.

 

Čepčenie

Rezervujte si skupinku na čepčenie. Začepčenie nevesty patrí k najvýznamnejším svadobným zvykom na Slovensku. Jeho symbolom je prechod do spoločného manželského života a prezentuje sa odkladaním svadobného závoja nevesty, ako symbolu nevinnosti a panenstva. Vymieňa sa za čepiec alebo šatku.  

 

Doprava pre hostí

Objednajte dopravu pre hostí. Ak je to potrebné, myslite na komfort svojich hostí aj v tejto oblasti. Zvážte parkovania, prístup hostí k doprave a súvisiace náklady. Berte do úvahy príchody aj odchody a majte vždy aj plán „B“.

 

Svadobné auto

Rezervujte prepravu vás – novomanželov. Čas myslieť na seba. Aký typ dopravného prostriedku zvoliť? Dnes sú možnosti neobmedzené. Či pôjdete limuzínou alebo tandemovým bicyklom, výber a kreativita je len na vás a vašom životnom štýle. Buďte to vy…

 

Svadobná cesta

Vyberte miesto a termín medových týždňov. Ak ste tím, na podobe svadobnej cesty sa nebude problém zhodnúť. Berte do úvahy rozpočet a načasovanie. Nemusíte plánovať každú minútu, no každý z páru by sa mal podieľať na najdôležitejších veciach, ktoré si z tejto cesty chce odniesť. 

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Svadobný oblek pre ženícha

Kúpte, objednajte alebo prenajmite oblek pre ženícha. Ženích prichádza prvý. Uistite sa, že dojem z jeho príchodu bude príjemný pre všetkých zúčastnených. Na základe formality svadobného dňa zvoľte farbu, strih a typ oblečenia pre pána novomanžela. Strih a funkčnosť nezaostávajú a dnes dokonca hrajú hlavnú úlohu v procese výberu.

 

Konzultácie pre budúcich manželov

Poradenstvo pre snúbencov? Či už pochádzate z náboženského prostredia alebo nie, je užitočné, ak vás tretia strana povzbudí a nasmeruje, ako riešiť dosiaľ neprítomné manželské problémy. Zdravá taktika môže do ďalšieho života dopomôcť, čím môžete byť pripravení vyhnúť sa zbytočným nezhodám.

 

Ochutnávka cateringu

Doprajte si ochutnávku cateringu. Nastal čas dotiahnuť detaily občerstvenia, ujasniť si špeciálne diétne porcie či verzie pre deti. Od koktailov po dezerty, všetko overte. Dohodnite počet obsluhy a logistiku pohybu. Detaily rozhodujú.

 

Svadobná torta

Vyberte si podobu a príchute svadobnej torty. Nestresujte sa tým, že musíte chuťami ulahodiť každému. Potešte hlavne svoje oči a chuťové poháriky. Nájdite si seriózneho pekára/pekárku, ktorý je k dispozícii v žiadanom termíne a s radosťou prevezme váš vysnívaný dizajn za rovnako vysnívanú cenu. 😊

 

Výber svadobných šperkov

 

Svadobné obrúčky

Kúpte si svadobné obrúčky. V dostatočnom predstihu navštívte dvorné klenotníctvo, aby ste si vybrali prstene, symbolizujúce vašu lásku. V ponuke top obrúčok je množstvo podôb s diamantmi, farebnými drahokamami a v bielom, žltom aj ružovom zlate. V klenotníctvach Mikuš Diamonds vám naše profesionálne predajkyne venujú dostatočný čas potrebný na výber toho pravého šperku. Vaše obrúčky môžu spolu ladiť modelom a farbou zlata, ale i nemusia. Všetko je na konkrétnych preferenciách. Zvoliť si môžete i zákazkovú výrobu. Majte však vždy na pamäti dodatočný servis šperkov, ktorý vám to – ktoré klenotníctvo ponúka. V rámci našej kolekcie Wedding Line ponúkame 99-ročnú celoživotnú záruku na akúkoľvek vadu na obrúčke. K tomu v rovnakom trvaní i bezplatný servis, bezplatné gravírovanie, luxusné balenie a úžasná vlastnosť vložených diamantov – impresia srdcia a šípy.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

Šaty po polnoci pre nevestu

Vyberte si šaty na prezlečenie. Ani tento krok nenechávajte na poslednú chvíľu. Majte istotu, že po polnoci máte pripravené dokonale padnúce šaty v žiadanom strihu a farbe.

 

Služby kaderníčky a kozmetičky

Absolvujte skúšky u kaderníčky a kozmetičky. Pomôžete tým profesionálom vychytať chybičky, nech ich počas veľkého dňa nič neprekvapí. Pre vás to bude naviac príjemná relaxácia. Prineste fotky a buďte čo najviac konkrétne. Jednoznačne povedzte, čo nechcete. 
Myslite aj na to, aby ste zovňajškom na svadbe neprekvapili. 😊 Buďte to VY …

 

Čas svadobného úradovania

3 mesiace do svadby

 

Tlač svadobných pozvánok

Objednajte tlač pozvánok. Počet by už mal byť jasný, majte ale vždy radšej niečo aj do zásoby. Dajte si vytlačiť aj ďalšie doplnky ako menovky na stôl, zasadací poriadok, nálepky na fľaše a pod.

 

Svadobné menu

Dohodnite svadobné menu. Akonáhle prejdete úspešnou degustáciou, dosiahnete jasnú predstavu o štýle a ponuke cateringu. Prejdite do finalizácie a uzavrite túto kapitolu napevno, nech sa k nej nemusíte opäť vracať. Nezabúdajte na hostí s intoleranciami.

 

Darčeky pre svadobných hostí

Premyslite darčeky pre hostí. Nie je to vaša povinnosť, avšak každý si zaiste rád odnesie domov malú pamiatku na váš veľký deň.  

 

Fotenie pre svadobných hostí

Zábavné fotenie je trendy. Zvážte objednanie fotobúdky a podobného príslušenstva. Urobte radosť naviac. 😊

 

Novomanželské sľuby

Napíšte si sľuby. Ak ste párom, ktorý nemá problém s verejnými prejavmi, sadnite si k papieru s perom a premeňte na písmená svoje city k partnerovi. 

 

Stretnutie s oddávajúcim

Absolvujte stretnutie s oddávajúcim. Môžete si ujasniť priebeh obradu, prípadné netradičné body, ktoré by ste radi zakomponovali. Uistíte sa, že všetko pôjde podľa vášho plánu.

 

Dekorácie

Ak ste tak ešte neurobili, začnite vyrábať vlastné dekorácie. Podľahli ste trendu „prírodných“ svadieb a chcete množstvo detailov, ktoré dotvárajú unikátnu atmosféru? Požiadajte o pomoc blízkych, družičky, partnera a dajte sa do ručnej práce. Zorganizovať môžete menšiu „párty“ a premeníte tak povinnosť na príjemnú udalosť.

 

Ako naplánovať svadbu a na nič nezabudnúť

 

2 mesiace do svadby

 

  • Pošlite pozvánky na svadbu.
  • Svadobné šaty sú hotové.
  • Kúpte si spodnú bielizeň a všetky potrebné doplnky pre nevestu.
  • Vybavte úrady a všetky potrebné listiny.
  • Overte kvetinovú výzdobu.
  • Poskytnite výber skladieb kapele a DJovi.
  • Kúpte všetky svadobné doplnky. Krabičky na výslužky, knihu hostí, ražne na opekanie, podväzok, topánky na prezutie, košíky pre prvú pomoc pre deti a dámy, balóny a iné zábavné predmety ...

 

Blíži sa deň D

1 mesiac do svadby

 

  • Vybavte si potrebné úhrady. Posledné, čo chce niekto riešiť počas svadobného dňa, je vyplácanie peňazí dodávateľom. Čo sa dá, vyriešte si vopred alebo si dohodnite stretnutia až po termíne. Prípadne presmerujte tieto povinnosti na niekoho blízkeho a dôveryhodného.
  • Uzavrite zasadací poriadok. Apelujte na hostí, aby vám potvrdili účasť.
  • Absolvujte záverečnú návštevu miesta konania. Urobte si zoznam otázok vopred a spolu so svadobným plánovačom alebo niekým blízkym navštívte miesto, kde sa uskutoční oslava.
  • Rozchoďte nové topánky. Ako nevesta, tak i ženích, urobte všetko pre to, aby pre vás nebola svadobná noc utrpením.

 

Záverečné aktivity

Zhlboka sa nadýchnite, väčšina prác je za vami. Sústreďte sa na posledné detaily, a hlavne, na seba.
 

  • Absolvujte úpravy u kozmetičky a kaderníčky.
  • Manikúra, pedikúra.
  • Finálne prispôsobenie šiat.
  • Vyčistite zásnubný prsteň a obrúčky.
  • Nahlas si precvičte svoje sľuby.

 

Gratulujeme, ste v bode, kedy si už treba naplno užiť každú minútu. Aby všetko dopadlo podľa plánov, máme ešte niekoľko odporúčaní. Noc pred svadbou jedzte zdravé ľahké jedlo, zbaľte si tašku so všetkým, čo budete potrebovať, pite dostatok vody a dobre sa vyspite. 
Ráno si nezabudnite dať raňajky a pite vodu! Usmernite fotografa a dajte obrúčky na stráženie zodpovednej osobe. 
Nezabudnite všetkým poďakovať. 😊

 

Veľa šťastia!

Tím Mikuš Diamonds.

 

Prečítajte si tiež: https://www.mikusdiamonds.sk/blog/vyber-top-zasnubnych-prstenov