BLOG

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Veľkej nádhery je v rodinnom klenotníctve Mikuš Diamonds skutočne požehnane, a to aj vďaka obchodnej riaditeľke a dizajnérke Ivete Zimkovej Mikušovej. Jej vycibrený vkus a cit pre detail sa nádherne prepája s kreatívou našich bravúrnych klenotníkov, ako aj nadaných dizajnérov zo zahraničia. Hlavnou náplňou jej práce je však organizovanie výroby tak, aby vo všetkých siedmich klenotníctvach bol vždy zastúpený rozsiahly výber šperkov. Jej prístup k týmto skvostom je viac ako osobný, pretože túži, aby ste pocítili skutočný rozdiel medzi šperkom vyrobeným strojovo a medzi poctivou ručnou výrobou, ktorá je emblematickým podpisom značky Mikuš Diamonds. Uvarte si dobrý čaj, pohodlne sa usaďte a ponorte sa do riadkov, kde sa dozviete mnohé zaujímavosti nielen o estetickej stránke našich šperkov.

Všetko na svete, čo vidíme, obdivujeme, sa začalo prvou myšlienkou. Viete nám prezradiť, ako vzniká konkrétny dizajn, tvar, forma šperku? Máme si to predstaviť tak, že uvidíte drahý kameň a začne sa vám v hlave spájať, v akej podobe by mohol žiariť v šperku alebo je to skôr naopak?

 

V prvom rade by som rada ozrejmila moju hlavnú funkciu v dizajne, pretože sa to prelína aj s obchodnou činnosťou, ktorá ma taktiež veľmi baví. V tomto smere totiž nastavujem, čo sa bude v našej trenčianskej klenotníckej dielni vyrábať, inými slovami som hlavnou schvaľovacou dizajnérkou. No okrem tohto triedenia a zadávania vecí do výroby niektoré dizajny aj sama navrhujem. V každom prípade, každý dizajn prejde mojím okom a v konečnom dôsledku sú tieto dizajny rozdelené do rôznych kategórií. V prvom rade sú to takzvané „must be“ šperky, do ktorých patria jednoduché diamantové modely. Tie sú veľmi obľúbené pre ich prirodzenú krásu, praktickosť a funkčnosť najmä pre účel ich každodenného nosenia. Pravidelne ich dopĺňame o aktuálne trendy a zveľaďujeme s našimi majstrami vo výrobe. Potom sú to kategórie dizajnových šperkov. Tam je to často práve o idey, ktorú dostanem ja, klenotník z výroby alebo niekto z radu našich externých dizajnérov. V každom šperku je tak nekonečno veľa príbehov, od prvotnej myšlienky cez dizajn až po finálny zrod.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Čo presne znamená spolupráca s externými dizajnérmi zo zahraničia? Ako takéto spojenie vzniká, a vôbec, rozširuje sa toto pole spolupráce alebo riešite dizajny stále s tými istými?


Spolupráca s dizajnérmi je esenciálne potrebná, pretože nie je možné pokryť toto všetko kreatívou jedného človeka. Máme veľmi veľa dizajnérov, ktorí sú aj brusiči. A rokmi už aj naši priatelia. Niekedy navrhujeme model spolu s nimi priamo na konkrétny špeciálny výbrus. Takto vznikol napríklad model Still Life, ktorý si možno pamätáte ako jeden z top trendov v roku 2020. Na prvý pohľad sme sa s bratom Martinom (pozn. red. Martin Mikuš je špičkový gemológ a jeden z čelných predstaviteľov Mikuš Diamonds) zamilovali do výbrusu, ktorý nám ukázal jeden z našich top brusičov. Jeho dokonalú kreatívu, vypracovanú do detailov, sme posunuli o úroveň vyššie, keď sme vybrali konkrétne farebné kamene do súprav Still Life a všetko ostatné doladili s našimi klenotníkmi. Výsledok? Išlo o jeden z najobľúbenejších farebných modelov za posledných 5 rokov! No keďže všetky šperky vyrábame v limitovanom počte, aj pri tomto modeli aktuálne zhotovujeme posledné kusy. Chceme, aby naše šperky boli jedinečné, a aby sa napríklad na spoločenských akciách nestávali nechcené „faux pas“ v podobe rozpačitých stretnutí, kde majú dámy rovnaké šperky. Jeden z pilierov našej filozofie teda je, že neprekračujeme stanovené limity, aj keď vieme, že daný vzor by bol aj naďalej nadčasovo úspešný.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Rozvinuli sa vaše pracovno-priateľské vzťahy aj s nejakými dizajnérkami? Častejšie sa totiž skloňujú pojmy ako brusič, návrhár, dizajnér.

 

Určite! Skutočne si vážim spoluprácu s jednou veľmi šikovnou návrhárkou z Indonézie, ktorú sme spoznali kedysi dávno v Bangkoku. Už dlhšie fungujeme online a takýmto spôsobom pravidelne navrhujeme šperky. Ona má úžasný cit na „multicolor“ šperky a taktiež spolupracuje s našimi brusičmi. Viem, že keď spolu doladíme nejaký „multicolor“ skvost, bude to topka! Aktuálne je od nej absolútnym hitom drahokamový prsteň Albacete.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

A ako vnímate povestný taliansky dizajn?

 

Veľmi osobne. :-) Myslím si totiž, že taliansky cit pre detail a estetiku je stále neprekonaný. Môj brat mi síce vraví, že som v tomto smere neobjektívna, no ja som presvedčená, že Taliani to majú vycibrené a napozerané, pretože žijú v takom vkusnom prostredí. Takže asi vás neprekvapí, že mnoho spoluprác máme práve v Taliansku. Príkladom je aj náš kultový set Symbiosis, ktorý navrhol taliansky umelec. Okrem toho sa pravidelne zúčastňujeme Vicenza Oro, kde sa stretávame s niekoľkými partnermi, ktorí nám kreslia autorské šperky na mieru.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Ako vzniká dizajn šperku? 

 

Je potrebné, aby človek, ktorý sa venuje dizajnu šperkov, vedel kresliť alebo tento „talent od Boha“ dnes suplujú rôzne počítačové programy?

 

Je to určite obrovská výhoda, ktorou však ja nedisponujem do takej miery, aby som s tým bola spokojná. :-) Absolvovala som školenia v GIA na dizajn šperkov, čítam množstvo kníh a, samozrejme, si robím prehľad, kde sa dá. Keď so mnou moje deti chodia po výletoch v iných krajinách, už sú zvyknuté, že nevynecháme výklad ani jedného dobre vyzerajúceho klenotníctva. Zaujímam sa o to, čo robí konkurencia, keďže si myslím, že je dôležité mať prehľad. No v našom rodinnom klenotníctve si ideme svojou cestou, pretože milujeme autorskú tvorbu. Tu by som rada spomenula aj 3D návrhy šperkov, ktoré sú tak pre nás, ako aj pre klientov, veľkým pomocníkom. S Vierkou Škorcovou, ktorá má u nás túto činnosť pod palcom, často dolaďujeme z dizajnérskeho hľadiska mnohé návrhy. Následne to posunieme do výroby, kde nám náš majster Ľubomír Michálik povie, či je to v poriadku, alebo by to bolo vhodné upraviť z praktického hľadiska. Tým chcem povedať, že sa snažíme počúvať našich klenotníkov, sú to majstri svojho remesla a denne nám do dizajnu zasahujú svojimi cennými radami.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Spomínate si v tomto duchu na svoju najväčšiu výzvu, či už to bolo na zákazku alebo v štandardnej rovine výroby?

 

Jednoznačne! Išlo o High-endový šperk Paraíba Aitutaki, v ktorom dominuje neónovo modrý a súčasne elektrizujúco zelený turmalín paraíba špeciálneho výbrusu. Učaroval mi doslova na prvý pohľad! Tento drahý kameň sme však nedávali brúsiť na mieru, ale kúpili sme ho už v podobe ako je osadený v šperku. Dlho bol naplánovaný do náhrdelníka, ale nakoniec sme mu našli ešte lepšie miesto v prsteni. Špeciálnom, unikátnom, dokonalom. Tento famózny dizajn sme robili spolu s Vierkou Škorcovou, ja som mala ideu a ona ju doladila tak, aby to bolo tip-top. Určite je však pre mňa špeciálny aj tým, že ide o môj srdcový kameň. :-)

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Farebné drahé kamene, ktoré strhnú vašu pozornosť

 

Teraz ste mi nahrali na smeč. Aké drahé kamene sú, okrem výnimočného turmalínu paraíba, vašou srdcovkou?

 

Je ich skutočne viacero a rokmi pribúdajú. Mám veľmi rada aj zlatý beryl, no nerada by som opomenula aj iné drahokamy ako romantický morganit, priam vesmírny opál, a samostatnou kategóriou je „veľká trojka drahokamov“, kde sa pravidelne zaľúbim do smaragdu, rubínu či zafíru. Pozornosť si však zaslúžia aj kamene z rodiny kremeňov či topásy. Každý kameň ma svoje osobité čaro. Dôležité je, aby bol krásne vybrúsený, z kvalitnej prírodnej suroviny. Jedine tak môže brusič aj klenotník nechať vyniknúť kráse drahokamu a jeho kráľovským atribútom. No srdcovkou sú aj veci, ktoré sa ešte nezrodili. Už roky mám „v šuflíku“ vlastný návrh High-endového šperku s mojimi favoritmi – ružovými „conche pearls“, ktoré sú absolútne zriedkavé a vyskytujú sa len v niektorých oblastiach Karibiku. No keďže všetko má svoj čas, čakám, kedy príde ten správny okamih a vyrobíme ho!

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Trendy vo svete šperkov

 

Akým spôsobom sa tvoria trendy vo svete šperkov? Idete svojou líniou, na základe toho, po čom je dopyt, alebo vaša tvorba odzrkadľuje svetové trendy a túžbu po určitom drahokame a dizajne?

 

Je to symbióza viacerých vecí, ale, samozrejme, dopyt je dôležitý. Aktuálne chystáme 10 Top trendov na rok 2023 a vyberáme z posledných favoritov. Klienti sa môžu tešiť na veľa krásnych noviniek, okrem iného na úplne nové farebné kombinácie modelu Constellation, či celú líniu (aj ďalšiu farebnú variáciu) šperkov k mojim obľúbeným náušniciam Murcia. Ide o môj návrh, prvý vyrobený kus som si odložila pre seba a testujem ich na vlastnej koži už niekoľko mesiacov. Úplne som si ich zamilovala a verím, že podobné pocity budú mať aj naši klienti. V každom prípade, celá kategória nových Top trendov bude osviežujúca, farebná, iná, no, prirodzene, trendy a nadčasová.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Už viackrát ste spomenuli pojem „nadčasovosť“. Máte pocit, že sa váš vkus rokmi mení, alebo zostáva ušľachtilo nadčasový?

 

Myslím si, že môj vkus sa nemení až tak dramaticky, keďže mojím najčastejšie noseným šperkom (okrem briliantového zásnubného prsteňa a diamantových obrúčok) je prívesok so zlatým berylom. Mám ho už 12 rokov. Vyrobil mi ho náš bývalý klenotnícky majster Augustín Hôrka (aktuálne je už na dôchodku). Drahý kameň v tomto prívesku vybral môj brat Martin, nijako som sa nepodieľala na návrhu ani výrobe, keďže išlo o darček od mojich rodičov. Tento špeciálny šperk má pre mňa osobitého ducha, cítim sa v ňom dobre. Samozrejme mám aj šperky, ktoré obmieňam podľa nálady, vždy ma očarí nejaká novinka. No tu by som rada zdôraznila práve faktor komfortu. Podľa mňa je veľmi dôležité, aby sa žena so šperkom zžila. Nie je dobré, keď má na sebe klenot, v ktorom sa necíti vo svojej koži (nesedí jej zapínanie a pod.). Vtedy je nervózna, neuvoľnená a vyžaruje úplne inú energiu. Vďaka silnému zázemiu klenotníckej výroby v Trenčíne vieme klientom vyjsť v ústrety aj v prípade takýchto problémov, nájsť vhodné riešenie a upraviť nekomfortný detail na šperku. Aj z toho dôvodu som zástancom vyskúšania si šperku vopred. Predsa len ide o veľmi osobnú záležitosť na celý život, ku ktorej sa nám viažu spomienky na blízkych ľudí a jedinečné udalosti. Inak povedané, šperky sú nádherným uchovávateľom hodnôt a spomienok.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Tieto silné hodnoty odráža aj rodina, ktorá každého človeka istým spôsobom ovplyvňuje. Mnohé ženy cítia, že sa im po materstve veľa zmenilo aj na poli práce. Vnímate to rovnako? Je vaša tvorba po narodení dcér v niečom iná?

 

Áno, aj u mňa sa to zmenilo, a to nielen v oblasti tvorby, ale i v pracovnej a životnej filozofii. Zľahčila som prístup v nejakých veciach, zjemnila som sa, uvoľnila. Detský svet mi otvára iný obzor svojím bezstarostným prístupom a neuveriteľným rozletom mysle. Moje dcéry sú pre mňa obrovskou inspiráciou vo vnímaní sveta a, prirodzene, sa to prenáša aj do pracovných činností a ponímaní práce ako takej. No dcéry neovplyvňujú len mňa, ale funguje to aj opačne. Moja staršia dcéra Dorka sa nedávno zavrela do izby a vyšla odtiaľ s vlastnou kolekciou, ktorú si potom vyrobila z papiera. :-)

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

Prejdime teraz k Vianociam, na ktoré sa tešia nielen deti, no určite aj „veľkáči“, ktorí častokrát v štýle „last minute“ zháňajú vianočné darčeky. Čo by ste im, na základe svojich bohatých skúseností, poradili? Existuje niečo také ako „šperk na istotu“? Podľa čoho si má klient vybrať z množstva skvostov, kde sa jeden predháňa pred druhým? :-)

 

Určite záleží od typu osobnosti. No určite by som upriamila pozornosť na stále aktuálnu kategóriu 10 Top trendov, ktorú sme zostavili aj pre takéto situácie. V nich sa odráža skutočne všetko, moderný a svieži dizajn, nadčasovosť, no hlavne zmysel pre detail. Či už je to súprava Avril v rôznych drahokamových prevedeniach, opálový set Shanara (v oboch prípadoch ide o môj autorský návrh, takže mám k týmto šperkom veľmi špeciálny vzťah), ďalej diamantový model Moon, diamantový zásnubný prsteň Mia s nádherným dizajnom, ktorý je jeden z našich najobľúbenejších polkaratových prsteňov, alebo prenádherne rozkvitnutý klenot Albacete. Každý z nich je niečím výnimočný. Obľúbenou kategóriou, najmä v čase Vianoc, sú aj diamantové náhrdelníky, za všetky spomeniem model Bent, Always, Sheen, Smooth, a takisto našu krásnu novinku briliantový náhrdelník Doty. Pre akýkoľvek šperk sa rozhodnete, veríme, že oceníte aj profesionálnosť našich šikovných predajkýň. Tie sa na vás tešia v siedmich klenotníctvach po celom Slovenku, no rovnako kvalitný servis si užijete aj v našom online priestore a vyšperkovanom eshope so všetkými nadštandardnými benefitmi ako v kamenných predajniach.

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

 

Tento rok bol v Mikuš Diamonds tiež v istom zmysle nadštandardný. Okrem predstavenia dokonalej repliky uhorskej kráľovskej koruny bol obrovský míľnik otvorenie prestížneho Klenotníckeho domu v centre Trenčína aj s vlajkovým klenotníctvom Mikuš Diamonds. Viete nám prezradiť, čo plánujete v ďalšom roku?

 

Rok 2022 bol pre nás skutočne nezabudnuteľný. V pozitívnom zmysle slova. Po ťažkých rokoch, ktoré boli poznačené pandémiou ochorenia Covid-19, sme si splnili náš dlhoročný sen a otvorili nádherný Klenotnícky dom, kde okrem spomínaného klenotníctva združujeme aj výrobu a administratívu. Tešíme sa z toho doslova každý deň, a preto chceme aj našim klientom dovoliť nahliadnuť do týchto priestorov a ukázať tak brilantnú prácu našich majstrov klenotníkov. Mimo toho máme množstvo rôznych plánov a vízií, ktoré ešte nebudem prezrádzať, no určite sa majú naši zákazníci na čo tešiť!

Iveta Zimková Mikušová: „Najdôležitejšie je, aby sa žena so šperkom zžila!“

 

Keďže odkrývame tajomstvá dizajnu a zrodu šperkov v tomto magickom predvianočnom období, čo by ste odkázali všetkým, ktorí čítajú tieto riadky?

 

Jednoznačne to, aby darčeky pre svojich blízkych vyberali s láskou. Nech sú pre nich Vianoce ligotavé, veselé a radostné. V kruhu milovaných. Viac si človek asi ani nemôže priať. :-)