BLOG

Ako sa nosí svadobná obrúčka?

Ako sa nosí svadobná obrúčka?

Na ktorej ruke nosiť obrúčku?

 

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo si pri svadobnom obrade mladomanželia vzájomne nasadzujú prstene na prstenník? A vlastne prečo práve prsteň? Prečo nie nejaký iný druh šperku? Odpovede aj na tieto otázky vám prinášame v dnešnom blogu venovanom noseniu svadobných obrúčok.

 

Módu obrúčok odštartovali Egypťania

 

V dnešnej dobe berieme kúpu obrúčok ako úplnú samozrejmosť pred svadbou a v obchodoch nájdeme nepreberné množstvo rôznych druhov tohto šperku. Málokto ale pozná skrytý príbeh za tradíciou ich nosenia. Najstaršia historická zmienka o svadobných obrúčkach pochádza zo starovekého Egypta (pred cca 4 800 rokmi), kedy sa na tento účel využívali predovšetkým prstene vyrobené z rákosia či trstiny a neskôr sa začali používať aj odolnejšie materiály ako koža, kosti či slonovina.

Kvalitnejší materiál nevyjadroval len silu lásky, ale slúžil tiež ako prezentácia sociálneho a spoločenského statusu toho, kto prsteň daroval i prijal. V minulosti obrúčku nosili len ženy. Ak by ste si mysleli, že muži im tak vyjadrovali svoju náklonnosť, mýlite sa. Muž dal žene obrúčku na znak toho, že ju vlastní. Tradícia dvoch obrúčok (pre muža aj pre ženu) sa rozšírila až v období druhej svetovej vojny, kedy mnoho mladých mužov muselo opustiť svoje priateľky a manželky a svadobná obrúčka sa stala ich jediným spojením s milovanou osobou.

 

Symbolika svadobných prsteňov

 

Už odpradávna je prsteň vďaka svojmu tvaru bez začiatku a konca považovaný za symbol večnosti a nekonečnej lásky. Svoj význam má však aj otvor uprostred prsteňa, ktorý symbolizuje vstupnú bránu, ktorou pár vchádza do spoločného života. Aj preto je dnes pekným zvykom, že sa na vnútro obrúčok gravírujú mená manželov a dátum svadby ako pamiatka na tento významný deň.

 

Prečo teda nosíme obrúčky na prstenníku?

 

Tradícia nosenia obrúčok na štvrtom prste ľavej ruky má rovnaké korene ako tradícia zásnubných prsteňov. Ako prví s ňou prišli Rimania, ktorí verili, že práve z tohto prsta vedie tzv. “Vena Amoris”, teda žila lásky smerujúca priamo až do srdca. Samozrejme vedci túto teóriu vyvrátili, ale zvyk nosiť obrúčku na ľavej ruke sa v mnohých krajinách traduje dodnes s vysvetlením, že ľavá ruka je bližšie k srdcu, symbolu lásky.

 

Nik však netvrdí, že obrúčku či zásnubný prsteň je nutné nosiť na ľavej ruke. V mnohých krajinách, ako napríklad Nórsko, Rusko, Grécko, Portugalsko či Španielsko sa obrúčky nosievajú na prstenníku pravej ruky, ktorá symbolizuje pevnosť a silu manželského zväzku. Pravú ruku na obrúčku tiež uprednostňujú aj niektorí ľaváci.