BLOG

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Nezabudnuteľný zážitok. Exotický obrad. Príjemná klíma. Tropické jedlo. Lokálna hudba. Magické fotky. Aj vy si takto predstavujete dokonalú svadbu v zahraničí? To sme na jednej svadobnej vlne, no okrem romantiky a dobrodružstva vás čakajú nevyhnutné administratívne úkony, bez ktorých by vaša svadba snov nemala právoplatný charakter. Ako na to?   

Debby

Diamantové obrúčky Debby zo žltého zlata

Predstavujeme vám Obrúčky Debby. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, diamant.

Pozrieť šperk

Exotická svadba v zahraničí

Určite nám dáte za pravdu, že vytúžená svadobná destinácia úzko súvisí s celým poňatím a štýlom svadby. Či bude vaša svadba vznešená a noblesná, tradičná, veľkolepá, či naopak intímna, romantická, triezvo moderná alebo tematická, to všetko je spojené so svadobným miestom. Nadšení cestovatelia si svadbou v zahraničí plnia svoje cestovateľské sny, prípadne sa vracajú na miesta, kde sa spoznali alebo zasnúbili. Národnostne zmiešané páry zas takto elegantne spájajú svoje rodiny z ďalekých krajín. Tak či onak, obľuba týchto svadieb rastie, pretože sú originálne a cenovo dosiahnuteľné. Najmä, ak si uvedomíte fakt, že ide o balíček „dva v jednom“, keďže svadobná cesta sa začína prakticky hneď po obrade.

Romantika na tropickom ostrove

No aby ste sa dopracovali až do tohto osudového bodu, treba si všetko dôkladne a veľakrát s predstihom naplánovať. Ak si najmete špecializovanú cestovnú/svadobnú agentúru, tá veľa stresov, formálnych povolení ako aj zaistenie svedkov, riešenie hostiny či výzdoby, zoberie na seba - no treba si za tieto služby priplatiť. Takúto pomoc využili aj Tánička a Zoltán, ktorí sa zobrali na pôsobivom havajskom ostrove Maui.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

„Úprimne? My sme pôvodne ani nemali ísť na Maui, a ani svadbu sme neplánovali,“ spomína si so šibalským úsmevom Tánička. „Prvotný plán bol Karibik a odtiaľ skočiť na pár dní za kamoškou do Seattlu v USA. Nakoniec sme išli priamo ku nej a ona navrhla výlet na Havaj, konkrétne ostrov Maui. Najskôr sme sa tam chceli len zasnúbiť, ale nakoniec sme si povedali, že sa tam rovno vezmeme. Nebudem klamať, že sme asi každého šokovali,“ dodáva Tánička.


Aj vám na tomto mieste napadá, že svadba v cudzine je spravidla zážitkom iba pre samotných snúbencov? Rodina sa totiž väčšinou neúčastní z logistických či finančných dôvodov, ba čo viac, mnohokrát nemá o celej akcii ani tušenie. Na druhej strane mnoho ľudí, ktorí spečatili svoju lásku v zahraničí, si nevie vynachváliť komorný charakter svadby. Inými slovami žiaden zhon a stres, ktorí veľakrát pociťujú snúbenci v našich končinách.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Svadba bez zhonu a stresu? Dá sa to

Navyše, ak máte vo vybranej lokalite zázemie v podobe známych či priateľov, máte napoly vyhraté. Iste vás v prípade potreby neodmietnu a podajú vám pomocnú ruku.   

„Toto bol presne náš prípad. Kamarátka nám totiž pomohla nájsť ženu, ktorá vlastní malú agentúru na organizovanie svadieb na Maui. Vybrali sme si balík za 570 dolárov, v ktorom bolo zahrnuté, že vybaví povolenie na pláži (pláže sú verejné, ale aj tak treba mať povolenie), miestneho ministra/oddávajúceho (chcela som typickú havajskú svadbu s mušľou, spevom, hrou na ukulele a snubnými vencami), havajský kvetinový certifikát, asistenciu pri vybavení sobášneho listu, apostilu, a v cene bolo aj fotenie a fotky. Všetko ostatné bolo za príplatok, a tak som si účes, make-up aj kyticu riešila vo vlastnej réžii. Svadbu sme mali na piaty deň pobytu na ostrove a obrad prebiehal pri západe slnka na najzelenšej časti ostrova. Akurát bolo čerstvo popršané, piesok nepálil, nebol tam nikto, len my. Veľmi milé bolo i to, že sme mali možnosť povedať si manželské sľuby v našom rodnom jazyku.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Najväčší zážitok môže byť aj svadobný obrad

Do jednej rána sme sa veselili a o tretej ráno sme započali našu svadobnú cestu výstupom na sopku, kde to vyzeralo ako na Marse. Toľko k našej svadobnej noci. :-) Ďalšie dni sme pokračovali v akčnom režime, behali sme a šnorchlovali po okolitých ostrovoch a okrem iného sme zažili prelet helikoptérou nad celým ostrovom až k miestu, kde natáčali film Jurský park,“ spomína si s láskou Tánička.

Ako to však bolo s vybavením všetkých dokumentov, keďže každá krajina má iné zákony, iné pravidlá a zmluvy? Rozdiely sú niekedy dokonca v rámci jednej krajiny a jej provincií.   

„Možno vás to prekvapí, ale vydávať  sa v USA je naozaj jednoduché. Ako prvé sme si zabezpečili vstupné víza, potom sme museli vyplniť online formulár, cez ktorý sme sa zaregistrovali na stránke Hawaii Electronic Marriage and Civil Union Registration System a následne bolo potrebné zaplatiť cca 60-65 dolárov. Táto registrácia slúži na to, že sa môžete zobrať na Havaji a platí približne jeden rok,“ dodáva Tánička. Dej však graduje. „Verte či nie, ja som zabudla poslať tú vypísanú žiadosť a zaregistrovať nás, takže som o to požiadala len 24 hodín pred odletom. No keďže sme mali svadbu mimo hlavnej sezóny, našťastie tamojší úradníci rýchlo reagovali a žiadosť nám odsúhlasili. Bola som ako na ihlách, pretože bez týchto formalít by sme sa nemohli vziať. Deň pred svadbou sme išli do „officu“ odprisahať (preukázať sa pasmi), že všetky údaje sú pravdivé (tam nám vystavili aj sobášny list).“  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Svadobný príbeh nekončí

Všetkých cezhraničných novomanželov čakajú po príchode domov byrokratické záležitosti. Sobášny list, ktorý v zahraničí získate, budete musieť nechať úradne preložiť do slovenčiny a doručiť na matričný úrad v mieste svojho trvalého bydliska. Spolu s prekladom budete potrebovať aj originál sobášneho listu, pre potreby úradného prekladu preto odporúčame použiť notársky overenú kópiu (alebo požiadať zahraničné úrady o dva originálne listiny). Ako si tieto „papierovačky“ vybavuje Tánička?

„Sobášny list mi prišiel z Havaja asi po mesiaci, lenže som ho tam musela poslať späť, aby mi ho apostilovali, pretože na Slovensku by ho neuznali,“ vysvetľuje Tánička. Inými slovami, aby dokumenty v zahraničí uznali ako platné, musia obsahovať doložku, ktorá preukazuje overenie podpisu a odtlačok pečiatky za účelom jej použitia v zahraničí – apostilu. Tú však uplatníte len v krajinách, ktoré podpísali Haagsky dohovor. V ostatných krajinách je nutná trojstupňová superlegalizácia dokumentov. Až keď mi sobášny list druhýkrát prišiel so všetkými (s)právnymi náležitosťami, dala som ho preložiť úradne do slovenčiny. Následne som navštívila matriku môjho trvalého bydliska, odkiaľ poslali sobášny list na Osobitnú matriku Ministerstva vnútra. Celý tento proces trval približne tri mesiace.“

I keď fantastický Havaj „slovenským“ svadbám praje, vždy najskôr kontaktujte matričných úradníkov vo svojej vysnívanej lokalite. Tí vám potvrdia, aké doklady budete na uzavretie manželstva potrebovať podľa tamojšieho právneho poriadku. Pár užitočných informácií objavíte aj na webových stránkach zvoleného miesta alebo na ambasáde vybranej krajiny. Veľmi vám môže pomôcť aj spomínaná Osobitná matrika Ministerstva vnútra, ktorá vám potvrdí aj to, či bude vaše manželstvo následne uznané za právoplatné aj u nás. Tu by sme mohli spomenúť príklad rajských Maldiv. Mnohí snúbenci o nich v rovine svadby snívajú, no fakt je, že tento ostrovný štát, bohužiaľ, právne platnú svadbu cudzincov na svojom území neumožňuje. Vziať sa tam môžete iba symbolicky a následne si užívať čarokrásnu svadobnú cestu.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Svadobné obrúčky, šaty a iné termíny

Všimli ste si, že sme pri havajskej svadbe našich dobrodruhov vôbec nespomenuli pojmy ako svadobné šaty a obrúčky? Tie si totiž zaslúžia samostatnú kapitolu. Kdekoľvek na svete sa rozhodnete sformalizovať svoj svadobný zväzok, radi budeme pri tom tým najkrajším spôsobom! No tak, ako treba myslieť na voľné svadobné termíny s patričným predstihom, aj u nás je vhodné riešiť obrúčkovú tému s časovou rezervou.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Naše ručne robené svadobné obrúčky treba totiž vidieť naživo, zažiť ich štruktúry, nadčasový dizajn, podmanivú estetiku prírodných diamantov či farebných kameňov a v neposlednom rade pocitový komfort, ktorý sme vo vypiplali do posledného detailu. Štandardne sa na ich výrobu vzťahuje časový interval 4 týždňov. No v prípade, že máte špecifické požiadavky, je lepšie si nechať väčší časový priestor, aby sme mohli doladiť všetky vaše vysnené predstavy. Tie sme zhmotnili v siedmich kamenných predajniach lokalizovaných po celom Slovensku, ako aj pri poskytovaní nadštandardných benefitov v podobe doživotnej záruky proti vypadnutiu drahého kameňa a bezplatného servisu prvej triedy. Aby ste všetky tieto unikátne benefity mohli využívať aj po prílete domov, zvážte i poistenie svadobných šperkov. Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

A čo svadobné šaty? Tie vyberajte už s myšlienkou na ich prepravu, zamerajte sa na nekrčivé materiály a látky, ktoré sa ľahko udržiavajú a žehlia. Niektoré svadobné salóny ponúkajú aj špeciálne prepravné boxy.

Top svadobné destinácie pre nerozhodných

Ak vás myšlienka exotickej svadby reálne nadchla, nechajte sa inšpirovať aj ďalšími destináciami, ktoré kraľujú u scestovaných snúbencov. Štatisticky patrí prvenstvo ostrovu Maurícius, pretože „tá zem s tropickým podnebím vie, prečo tam idete, a je schopná vám to do bodky splniť.“ Romantické panorámy, piesočnaté pláže, priezračné more – to všetko hľadajú a nachádzajú snúbenci aj na Seychelách a rovnako osudovo sa dostáva už celé veky pod kožu Kuba. Ak by sa vám nechcelo letieť až tak ďaleko, a doma je pre vás moc blízko, možno vás zaujme najvyhľadávanejšia európska trojka Grécko, Chorvátsko či Taliansko. V Taliansku, konkrétne na slnečnej Sicílii, sa vydávala aj Zuzka, ktorá svoje „SÍ“ povedala sympatickému Liviovi.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Prípravy svadby v zahraničí

Mimochodom, ako prebiehali predsvadobné záležitosti na Zuzkinej strane? „Môj muž Livio túžil po „grande“ svadbe, pretože má neskutočne veľkú rodinu. V podstate 80-percent hostí na našej svadbe boli jeho rodinní príslušníci, takže nedávalo zmysel, aby jeho rodina vycestovala na Slovensko, i keď tu už roky žijeme. Keď sme sa teda finálne rozhodli pre svadbu na jeho rodnej Sicílii, ako prvé som si musela dať potvrdiť na Slovenskej ambasáde v Ríme dokument o tom, že nie som vydatá v inej krajine. Tento dokument je platný iba pár mesiacov, takže som musela v danom čase osobne vycestovať do „večného mesta“. Paradoxne, toto bola jedna z najpríjemnejších častí (príprav) svadby, pretože sme túto povinnú byrokraciu spojili s nádherným výletom. Asi je skutočne pravda, že všetky cesty vedú do Ríma. :-) Úradníci na ambasáde mi vydali potrebný dokument a s tým som potom prišla na civilný sobáš.  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

No (ne)skutočné opletačky som zažila až po svadbe. Na slovenskej matrike akceptovali iba štandardizovaný sobášny list v určitom formáte podľa regúl Európskej únie, no na talianskej strane nedokázali tejto požiadavke vyhovieť napriek tomu, že by to mali vedieť zastrešiť ako všetky členské štáty EÚ. Trvalo skoro rok, kým mi zo Sicílie poslali potrebný dokument, napriek tomu, že na slovenskej matrike sa musíte zahlásiť do troch mesiacov od svadby. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Nuž, aj toto môže byť súčasť rozhodnutia mať nie úplne klasickú svadbu,“ usmieva sa Zuzka, ktorej svadba bola ako z glamour filmu. Obrad vonku s výhľadom na jazero, decentná extravagancia s hodovaním pri bazéne, viacchodové luxusné menu z lokálnych surovín, pôsobivé ohňostroje, temperament Južanov, slnko, veľa slnka, smiechu, skrátka talianske „la dolce vita“. Uhm. A to chcela introvertnejšia Zuzka svadbu iba s pár najbližšími ľuďmi. No ako sama hovorí: „Čo človek neurobí pre lásku, všakže!“  

Je svadba v zahraničí splnený sen?

Je svadba v zahraničí drahšia?

Svadba v zahraničí často implikuje finančne náročnú záležitosť, pretože zoznam hostí spravidla netvorí desiatky mien, no tiež je to vysoko individuálna záležitosť, ako ste mohli vidieť v prípade Zuzky a Livia. V neposlednom rade zvolená lokalita, poplatky za platby v cudzej mene, cena leteniek, ubytovanie, výber svadobného menu, to všetko môže mať na výslednú cenu zásadný vplyv. Cenové rozpätie je veľké – od niekoľko stovák eur až po tisíce, koniec koncov ako pri svadbe v domovských súradniciach, ktorú môžete poňať veľkolepo aj intímne o dvoch svedkoch. Akokoľvek sa nakoniec rozhodnete, veríme, že to bude jeden z najsilnejších zážitkov vášho spoločného života. Veď kedy si splniť svoj veľký sen, ak nie teraz? Tak si to poriadne užite a nezabudnite si (hlavne) svadobné obrúčky a doklady! Bon voyage, priatelia! :-)