BLOG

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote

Vinice, ranče, lúky, záhrady či stodoly. Neformálna atmosféra, čarokrásne kulisy, romantika divej scenérie. Ak si presne takto predstavujete svoju vysnívanú svadbu, nasledujúce riadky vás, veríme, poeticky inšpirujú, no i prozaicky podkujú v otázkach, na ktoré mnohí nastávajúci nie sú pripravení. Ani ja som nebola. Celú našu svadbu som totiž postavila na naivnej myšlienke, že 130 duší si bude veselo hopkať na lúke za domom. Technicky zdatným už teraz v hlave nabiehajú otázky ohľadom vody, sanity, elektriny, počasia i mojej mentálnej spôsobilosti. Nuž áno, máte pravdu. A keď sa k tomu pridá fakt, že sme obišli služby vychytených svadobných agentúr, takáto svadba bola (ne)čakaným dobrodružstvom na celý život!

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Svadba v prírode za 4,5 mesiaca

Skúsení a povolaní vám určite poradia, že 12 mesiacov do svadby je ideálny čas na to, aby ste si všetko pripravili, premysleli, bez stresu, uvoľnení a v láske. Takýto ideálny „timing“ prajem každému, no fakt je, že súčasná situácia náš všetkých preveruje v oveľa spontánnejšom konaní. Mnoho párov sa rozhodlo práve v uplynulom a tomto roku pre osudný krok, akoby si uvedomili, že už nemajú na čo čakať. A keďže podmienky slobody a neslobody v súvislosti s covidom sa menia častejšie, akoby sme chceli, veľa párov skracuje svoje predsvadobné prípravy na minimum. V našom prípade sme to stihli za 4,5 mesiaca, pretože môj muž sa vrátil z africkej stáže vo februári, kedy sme sa okamžite pustili do príprav (to, aby mi zasa neušiel:-), s tým, že svadbu sme chceli začiatkom leta. Toho istého roku. Ehm. Takže, kde a čím začať?

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Svadobné „áno“ pod holým nebom

Ak túžite po jedinečnom koncepte „svadba v prírode“, kľúčové je, samozrejme, miesto. Dokonalé je, ak vás s ním spájajú výnimočné momenty, silné spomienky, no takisto môže ísť o ľúbivé miesto, okolo ktorého už dlhšie krúžite (či už osobne alebo virtuálne). Našou hlavnou výhodou bolo, že sme si nemuseli robiť starosti s prenájmom svadobnej lokality. Súradnice sme mali totiž jasné už niekoľko rokov, a to na súkromnej lúke za domom mojich svokrovcov. Veľmi sme totiž túžili po tom, aby sa všetko, rozumej, obrad, hostina i svadobné veselie, konali na jednom mieste. A tak sme všetkým 130 hosťom, ako aj našim štvornohým miláčikom, dopriali komfort a chill-out zóny, aké toto miesto, prirodzene, ponúka.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Cenné rady pre svadobný obrad v prírode

Samozrejme, ak chcete mať aj vy obrad mimo štandardného miesta ako je sobášna sieň, treba si to dohodnúť s matrikou. Nejde však o žiadny vážny administratívny úkon, väčšie úskalie spočíva v cirkevnom sobáši, pretože katolícki kňazi nemôžu oddávať ľudí mimo božieho chrámu. V každom prípade, svadbe v prírode sa určite poteší nejeden fotograf. Vzhľadom na krátkosť času sme, bohužiaľ, dostali košom u vysnených fotografov, ktorí boli obsadení na 2-3 roky dopredu, no akoby zázrakom sme dostali kontakt na jednu šikovnú fotografku. Svadobné fotenia už vo svojom portfóliu neponúkala, no keď sme jej predostreli náš originálny naturálny koncept, veľmi sa potešila, že je to niečo „iné“ a rozhodla stať sa našou dvornou svadobnou fotografkou! Fotky (spolu s obrúčkami) sú najsilnejšie mementá, ktoré vám po svadobnom dni zostanú, takže zabojujte za toho, kto vás zveční – mladých a krásnych. :-) 

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote

Výhody a nevýhody svadby v prírode

A teraz ruku na srdce. Ono je síce pekné mať k dispozícii vlastnú lúku, no ako zabezpečiť základné technické veci a bezpečnosť pre všetkých účastníkov svadobného „zájazdu“? Elektroinštaláciu musí v takomto prípade vyriešiť elektrikár. „U nás sa to nedalo poriešiť klasickou predlžovačkou, ergo naťahať elektrinu z domu, pretože išlo o veľký odber (320 voltov). Elektrinu sme teda priniesli na kábli do záhrady s tým, že s elektrikárom sme to dvihli na tyčiach do výšky, aby bolo vyriešené bezpečnostné hľadisko, a aby sa kábel neplazil po zemi,“ konštatuje ženích Jozef. No aj tak bolo najromantickejšie osvetlenie pod nočnou oblohou. Nezabudnite preto na svietniky, lampáše, svätojánske mušky, skrátka všetko, čo vytiahne z nočnej prírody to najlepšie.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Napadol vám v tejto súvislosti hmyz a iná príbuzná háveď? Tak čítajte ďalej. Vedeli ste, že chrústy sa rodia v určitých cykloch? A že sme toto bujné rojenie zažili práve v rok našej svadby? V preklade to znamenalo asi toľko, že večer po zotmení prišla hodina chrústov, ktorí lietali na lúke ako najatí, aby následne udrela hodina netopierov. Na túto skutočnosť som prišla týždeň pred svadbou a myslela som, že zošaliem. Našťastie existujú ujovia deratizéri. No keďže sme nechceli použiť chemické "zbrane", v sobotné svadobné ráno aplikovali na lúke špeciálny biologický postrek, ktorý pôsobil skutočne krátkodobo. V nedeľu večer už boli chrústy späť. Ale to mi už bolo jedno, všakže. Och, a voda. Tá tiekla pár krokov od ohniska veselice (v štýle hadice a na tom namontovaný vodovodný kohútik), aby si ľudia po (suchej) toalete mohli umyť ruky. Apropos, toalety. Podľa jednej z mojich družičiek, sme mali najkrajšie toi-toi, aké kedy videla, pretože svojou sviežou zelenou farbou splývali s okolitou prírodou. Myslite skutočne na všetky detaily, nevesty!

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Čo sa týka fakultatívneho programu, ten si deťúrence zabezpečili sami, keď si rolky toaletného papiera ťahali za sebou ako šarkana. Čakáte teraz, že vám spomeniem takzvanú poľnú kuchyňu? Omyl! Tá naša by si vyslúžila „michelinovskú“ hviezdičku“.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Lukulské hody a neplastové príbory v prírode

Ani nechcem myslieť na to, aké peniažky by nás cez agentúru stál prenájom kuchynského riadu a ostatného príslušenstva, čašníkov, koordinátorov a podobne. V živote však máme obrovské šťastie na ľudí, takže aj pri tejto akcii fičali naši priatelia a známi ako pozemskí anjeli. S mojím mužom a špičkovým miestnym kuchárom sme vyskladali doslova lukulské hody, z lokálnych bio-eko surovín. Pri hlavnom menu sme rozmaznávali chuťové bunky pstruhom, grilovaným oštiepkom či stejkom. Hostia si sami čapovali pivo a kofolu a divili sa, aká dobrá môže byť dobrá divina! Strieborné príbory len tak štrngali, za čo vďačíme majiteľovi istej cateringovej agentúry, v ktorej kedysi môj muž počas vysokej školy brigádoval. Šéfko nám požičal kompletné kuchynské vybavenie, takže k zážitku z hodovania skutočne nič nechýbalo.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

A prečo toľko viet, toľko detailov? Pretože ak sa rozhodnete pre svadbu za podobných podmienok, treba myslieť na množstvo vecí, ktoré začnú vyskakovať počas „jazdy“, a tým sa to všetko môže nepríjemne predražiť. Inými slovami, svadba v prírode vyzerá možno jednoducho, no bez pomoci a delegovania množstva práce na blízkych ľudí by sme to nikdy nezvládli.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Svadobný stan a bosé nohy v tráve

Na tomto mieste pozornému oku neujde fakt, že sme všetko stavili na jednu kartu – počasie! V duchu hesla: „na čo myslíš, to sa stane“, som absolútne vylúčila možnosť júnového dažďa, no paradox je, že práve v deň našej svadby nebolo ideálne počasie. Úprimne? Toto bol jeden z najväčších predsvadobných stresov, ktoré som zažívala pár dní pred osudovým „áno“. Ten pocit, že sme všetko zariadili, doladili, veľakrát aj „horou“ pohli, no nebom nepohneme, bol pre mňa skľučujúci.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote

 
Našťastie sme mali objednaný svadobný stan, ktorý bol nadimenzovaný pre 140 ľudí a, samozrejme, skonštruovaný aj pre nepriazeň počasia. Lenže! Stan sme objednali bez štandardnej podlahy, pretože sme hosťom chceli dopriať pocit „bosé nohy v letnej tráve“. Našťastie sme mysleli aj na elektrické ohrievače, keďže júnové noci boli toho roku chladnejšie. Ponaučenie? V prípade, že nie ste zrovna riskujúci typ, no túžite naďalej po plnokrvnej svadbe v prírode, modlite sa častejšie a vrúcnejšie, alebo skrátka zvoľte možnosť svadby napríklad v stodole, ktorá je čoraz populárnejšou voľbou medzi nastávajúcimi a perfektne splní požadovaný účel. Niektoré stodoly ponúkajú všetky služby od obradu, svadobnej výzdoby, hostiny aj ubytovania.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Svadobná výzdoba v prírode

Je vskutku rozprávkové, ak sa vašimi svadobnými svedkami stanú aj stromy, lúčne kvety, slnko, motýle (aj tie v bruchu). Z toho dôvodu nemusíte riešiť až tak výzdobu, ste predsa v najkrajšom chráme sveta – v prírode, ktorá presne vie, ako to má vyzerať. No predsa len, aj svadba v prírode má mnoho podtém, respektíve štýlov. Chcete ju v rustikálnom či vintage duchu? V boho-štýle? V luxusnom esprite? Podľa toho, prirodzene, voľte nielen kvetinové aranžmány, ale aj ďalšie dekorácie. V našom prípade mali hlavné slovo pivonky – ktoré sú pre mňa doslova „kvety z raja“.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Ich „glamour“ vibrácie som zjemnila brečtanovou výzdobou na prírodnej slávobrane (ktorá bola, mimochodom, svadobným darom od nášho blízkeho priateľa), a takisto sa táto „popínavka“ vynímala na našom svadobnom stole. Vetvičky z mäty priepornej na svadobných obrúskoch už iba otvárali vône, ktoré dokáže namiešať len božská príroda. A pripomínam i malý detail – v prípade vetra voľte určite pevné menovky pre hostí.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Svadobné obrúčky od Mikuš Diamonds

Úprimne, patrím k váhavým typom ľudí, a tak množstvo rozhodnutí, ktoré som musela pred svadbou spraviť, ma veľakrát vychyľovalo. O to viac ma potešilo, že klenotníctvo Mikuš Diamonds (od ktorého mám aj smaragdový zásnubný prstienok na mieru) neponúka stovky modelov svadobných obrúčok, ale kolekcia Wedding line je postavená na desiatkach nadčasových modeloch. A keďže v bežnom živote preferujem dosť výrazné šperky a doplnky, pri večných kruhoch som chcela zvoliť niečo jemné a univerzálne. Toto spojenie som pocítila pri obrúčkach Sara s diamantovým „božím okom“. Trojuholník smerujúci nadol, v centre ktorého tróni prírodný diamant, reprezentuje ženský princíp, pánska obrúčka, s klasickým trojuholníkom, prirodzene, mužský princíp.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Okrem prepracovanej symboliky a komfortu pri nosení je úžasné, že gravírovanie poskytujú v Mikuš Diamonds v rámci benefitov, rovnako ako doživotnú záruku proti vypadnutiu drahého kameňa a bezplatný servis. Ten využívame pravidelne už niekoľko rokov, obrúčky sú vždy ako nové a tešíme sa na ne, akoby sme ich zažili prvýkrát.

Svadobné šaty a oblek „made in Slovakia“

Svadby v prírode dokonale ladia s boho štýlom, v duchu romantiky, v znamení ľahkosti a nežnosti. Pokojne si teda nasaďte venček miesto závoja, namixujte kyticu z lúčnych kvetov a zamilujte si jemné diamantové náušnice z ružového zlata, ktoré podčiarknu vašu éterickú krásu. Dôležité však je, aby svadobné ošatenie bolo nielen krásne, ale aj pohodlné. Priznám sa, k tomuto poznaniu som musela dospieť. Pôvodne som totiž snívala o obtiahnutých rafinovaných šatách s odhaleným chrbtom a expresívnym závojom, no nakoniec ma osud nasmeroval k šikovnej slovenskej návrhárke, ktorá mi zlatými ručičkami ušila unikátny dizajnérsky kúsok – v každom ohľade vhodným na svadbu v prírode.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

V slovenských vodách sme zostali aj pri mojom mužovi Jozefovi, pričom sme namiesto kravaty zvolili dreveného motýlika. Ak by ste sa v obleku necítili dobre, pokojne stavte na ľanové nohavice a košeľu s vykasanými rukávmi. Nespútaný „look“ doladia traky a plátenný klobúk. Najlepšou správou však je, že ak ste „stresmen“, svadba v prírode vás krásne uvoľní, na čerstvom vzduchu dokonale predýchate každý okamih, pretože nie ste „uväznení“ medzi štyrmi stenami.

Svadobný program v prírode

Ak máte svadbu v nekonečných prírodných priestoroch, s programom si až takú hlavu robiť nemusíte. Každý si v podstate nájde to svoje a občas to môže pripomínať festivalovú atmosféru alá Woodstock. Napriek tomu sme si pre našich milovaných pripravili pár programových perličiek, a medzi nimi aj vtipnú tombolu. Každý chce vyhrať. I keď mačku vo vreci.

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote

A keďže sme celú svadbu poňali tak trochu inak, aj rituál odčepčenia mal novodobé prvky. Na jednej strane sme chceli zachovať tradície, lebo vďaka nim vieme, kam patríme, no zároveň sme túžili po osobnejšom charaktere v spätosti s prírodou. Vytvorili sme krásny kruh z našich 130 hostí (niektorí prileteli až z Indie, Talianska či Anglicka), v atmosférickom svetle sviečok, kde predurčení priatelia čítali dojímavé sonety napísané velikánmi našich dejín. Našťastie, v tomto intímnom osvetlení nebolo vidieť žlté tóny savany, prepáčte, lúčnej trávy. Nebudem ani vravieť, že svadbu sme zámerne naplánovali v júni kvôli šťavnato zelenej lúke. No sucho, ktoré vládlo v našom svadobnom roku, nemilo prekvapilo všetkých. Žeby bola žltá nová zelená? :-)

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote
 

Na celý život, v dobrom aj v zlom

... a takto by sa dalo pokračovať v množstve ďalších tragicko-komických situácií, ktoré nevyšli, ako sme chceli, no v konečnom dôsledku vyšli, ako mali. No ako sa hovorí, objavovaním prírody objavujeme samých seba. A tak sme úspešne prešli skúškami zasvätenia, aby sme na konci tejto divočiny našli svätý grál – spečatenie našej lásky. Možno sme si to neuvedomili hneď, ale svadba v prírode nás navždy zmenila – až tak, že o pár týždňov, pri príležitosti prvých narodenín nášho synčeka Tadeáška, ideme pri našu svadobnú slávobránu zasadiť strom. Strom nového života. :-)

Svadba v prírode je jeden z najkrajších zážitkov v živote