BLOG

Nosiť či nenosiť svadobnú obrúčku?

Nosiť či nenosiť svadobnú obrúčku?

Nosiť či nenosiť.. to je otázka!

 

Pre mnohých ľudí je svadobná obrúčka krásnym a dôležitým symbolom manželského zväzku. Niektorým však viac vyhovuje obrúčku nenosiť, či už je pre nich nedôležitá alebo jej nosenie je nepohodlné. Význam nosenia obrúčok je v súčasnosti jednou z často diskutovaných tém, časť populácie tento zvyk zastáva, časť úplne bojkotuje a niektorí hľadajú rôzne iné alternatívy.

 

Prsteň ako symbol

 

Môže niečo iné hodnovernejšie symbolizovať lásku než nikdy nekončiaci prsteň? Zrejme nie a aj preto sa obrúčka stala najznámejším symbolom manželstva. Najčastejšie manželia nosia obrúčky na prstenníčku ľavej ruky, pričom tento zvyk vznikol už v antickom Ríme. Rimania totiž verili, že práve z tohto prsta vedie žila lásky priamo do srdca.

 

Obrúčka musí ísť bokom

 

Hoci je symbolika nosenia obrúčky vskutku vznešená, existuje zopár situácii, kedy sa oplatí odložiť prsteň bokom. Týka sa to predovšetkým určitých povolaní, ako je napríklad lekár (pri operáciách či manipulácií s pacientom) alebo manuálny pracovník, ktorému pri výkone práce hrozí poškodenie či strata prsteňa. Ďalším špecifickým prípadom sú ľudia, ktorí majú alergiu na kov. Klenotníci však mysleli aj na nich a vďaka tomu sú mnohé obrúčky špeciálne upravované tak, aby nedráždili citlivú pokožku.

 

Alternatívy

 

Nájdu sa aj takí, ktorým akákoľvek ozdoba ruky zavadzia a neznesú na prstoch vôbec nič. Takíto ľudia zvyknú hľadať alternatívy prsteňa ako napríklad prívesky či náušnice a novým trendom je svadobné tetovanie. Trendy sú však len dočasná záležitosť a úprimne, atmosféra výmeny obrúčok počas svadobného obradu je skrátka čarovná. Dlhodobo najobľúbenejším symbolom manželského zväzku sú preto stále zlaté svadobné obrúčky.

 

Keď obrúčka prehovorí

 

Mnoho ľudí si popri komunikácii s inou osobou všíma, či má daná osoba na ruke obrúčku. Jednou z úloh tohto šperku je totiž rozšíriť do sveta správu “som zadaný, milujem svoju partnerku/svojho partnera a som hrdý, že môžem verejne prejaviť svoje spojenie s ňou/s ním”. Obrúčka na prste teda zväčša “odplaší” potenciálnych nápadníkov či rivalov. Existuje však aj typ ľudí, ktorých obrúčky priťahujú. Teda, samotné obrúčky ani tak nie, ako skôr ženatí páni či vydaté dámy. To je však už iná téma.

Veríme, že patríte k tým, ktorým obrúčka pripomína manželský sľub a ste preto nesvoji vždy, keď ju musíte z nejakého dôvodu odložiť. V prípade, že ste svoju svadobnú obrúčku ešte nenašli, prezrite si Naše obrúčky. Určite si vás získajú. Ak však obrúčku už máte a radi spomínate na svoj svadobný deň, oslávte najbližšie výročie nejakým šperkom, napríklad náušnicami z našej ponuky.