BLOG

Sonda do duše mužov: Čo je to láska?

Sonda do duše mužov: Čo je to láska?
Článkov o láske už bolo napísaných kvantum. My sme sa rozhodli rozmeniť lásku na drobné inak a vyspovedať našich slovenských junákov, ktorí milujú svoje polovičky tak silno, že by sa aj filmoví milovníci zapotili.

Hovorí sa, že pravý partner je ten pravý v danej chvíli. V každom období života sa totiž učíme iné lekcie a dotyčný partner nám ich krásne zrkadlí. No urobiť osudové rozhodnutie „v dobrom aj v zlom“, to si už vyžaduje hlbší prístup k téme.

Ako naši muži zistili, že je pre nich partnerka tá pravá?

„Vedel som to hneď po prvej večeri,“ začína svoju „lovestory“ 40-ročný Ivor. Jedna vec je, že mu Janka svojím vyžarovaním vyrazila dych, kľúčové však bolo, že sa s ňou cítil neuveriteľne príjemne.Nechcem, aby to znelo pateticky, ale mal som pocit, že sa poznáme veľmi dlho. Uvedomil som si, že som stretol ženu, ktorú som roky hľadal. Keď prišla po roku stretávania sa za mnou do indickej Goa, kde momentálne žijem, rovno som ju požiadal o ruku."

O pár dní, 18. februára, ich na pláži v Goa čaká intenzívna svadobná veselica. Ak sa v tom čase budete potulovať v týchto exotických končinách, neváhajte sa pridať!


Sonda do duše mužov: Čo je to láska?

Aj tento príbeh je dôkazom, že každý z nás sa v pravej chvíli rozhoduje, kam chce skutočne patriť a aké vzťahy si chce v živote zachovať. Je to krásne a prirodzené. O to viac, ak sa to vyvíja postupne. Martin (28) a Lenka (26).

„U nás to životné rozhodnutie neprišlo v jednom momente. Náš príbeh je tak trochu filmová zápletka, dva roky sme okolo seba chodili, kým sme začali fungovať ako pár. No čo som sa vo vzťahoch naučil, ak sú tam nepríjemné trenice na začiatku, je pravdepodobné, že to bude turbulentné aj potom. S Lenkou je to super na všetkých frontoch, jedno Áno mi už povedala a na to druhé – vytúžené – si ešte chvíľku počkám.“

Sonda do duše mužov: Čo je to láska?

Žena je budúcnosť muža

Fakt, že človek chce a potrebuje svoj život s niekým zdieľať, dokazuje i to, že naše hormóny, de facto celé telo, pozitívne reaguje, keď sme s najbližšou osobou. Toto biologické podhubie nespomíname náhodou. Nasledujúce vyznanie je priamo od 35-ročného doktora Petra, ktorý je so svojou ženou 10 rokov, spoločný potomok má dva roky.

Nemyslím si, že to, čo nás dalo dohromady, bol mámivý ošiaľ na prvý pohľad, ktorý ma v minulosti tak často sklamal. Boli to jej oči, podobný názor na život, láska k ľuďom, zodpovednosť voči tomu druhému, neskôr vzájomná snaha zlepšiť sa, získať si toho druhého, veľká dávka tolerancie, dôvery a slobody. Obaja sme náš vzťah obrusovali ako diamant. A tak sa postupne dostavovali a dostavujú wau momenty. A možno existuje určitá sila, osud, Boh, niečo ťažko pochopiteľné, čo dáva veci v prírode dohromady.“

Sonda do duše mužov: Čo je to láska?

Práve takéto priznania nastavujú zrkadlo o kvalite našich vzťahov. Láska znamená oddanosť, duševnú dohodu na istom spoločnom projekte. Inak povedané vedieť, prečo chcem byť s týmto človekom a čo s ním chcem rozvíjať. Ako Vierka (24) a jej nastávajúci Maroš (27).

Obaja sme svojím spôsobom blázni, ktorí si uvedomili, že robia tieto bláznovstvá radi a hlavne spoločne. Po štyroch bláznivých rokoch z toho bude tento rok jedna veľká bláznivá svadba.“


Zostaňme ešte chvíľu na tejto vlne. Veľmi pohotovo nám na našu otázku odpovedal i 32-ročný Andrej: „Kedy som si uvedomil, že Mirka je tá pravá? Keď som zistil, že si po svadbe nebude musieť meniť priezvisko.“
Aby sme si rozumeli, Andrej s Mirkou nie sú v pokrvnom zväzku, ale majú, verte či nie, rovnaké priezvisko. Nuž, niekedy aj takto vtipne zaúraduje roztopašný Eros. :-)

Sonda do duše mužov: Čo je to láska?

Láska nie je slovná vata!

Poznatky psychológov hovoria, že moderný svet nás izoluje, odsudzujeme sa, vzďaľujeme. Vzťahy sa dynamicky menia v súvislosti s dobou či hodnotami, v ktorej partneri existujú. I keď všetky takéto tvrdenia bijú láske na poplach, práve príbehy našich mužov a ich polovičiek sú dôkazom, že predsa len to s tou ľudskou rasou nebude také dramatické. Takže – na lásku!