BLOG

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!

Hneď v úvode máme pre vás jednu dobrú a jednu zlú správu. Tá zlá je, že leto, bohužiaľ, skončilo a s ním aj čas plný dovoleniek, či už gastronomických, exotických, horských, aj (pod)morských. Na vyváženie tejto, pre mnohých krutej reality, nám však príroda poskytla ušľachtilé dary zeme, z ktorých sa môžeme tešiť celú sezónu, a nielen jednu! Prírodné drahé kamene, konkrétne dramatické zafíry, do ktorých ukryla pohľad pre bohov – aj nebo, aj more, aj hlboké oči ženy, ktorá chce zafírové zvádzanie zažiť na vlastnej koži.

Náušnice Fervency

Drahokamový prívesok Spring z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Spring. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, zafír, rubín, tsavorit, diamant. Cena od 2473,00 s DPH.

Pozrieť šperk

 

Zafír vo svetle reflektorov slávnych osobností

Kto by nepoznal slávny zásnubný prsteň princeznej Diany, v centre ktorého trónil nádherný Cejlonský zafír obklopený diamantmi? (Ako vieme, dnes tento skvost patrí vojvodkyni z Cambridge, Kate Middleton.) Už menej ľudí však vie, že princezná Diana milovala zafír aj v iných variáciách. Pri zvláštnych príležitostiach žiarili v jej ušiach vzácne zafírové náušnice a na jej dekolte sa skvel nemenej krásny zafírový náhrdelník. Výber týchto šperkov nebol rozhodne náhodný. Dokonale totiž „vytiahol“ nebesky modrú farbu očí princeznej z Walesu. V tomto bode vás teda určite neprekvapí, že zafír pochádza z gréckeho sappheiros, odvodeného od hebrejského sappire, čo znamená modrý. Pri základnej špecifikácii ešte chvíľu zostaneme, pretože chceme, aby ste boli nielen krásne, ale aj múdre. Zafír je druhý najtvrdší drahokam na svete (na Mohsovej stupnici tvrdosti mu patrí 9. miesto). A keby ste niekedy dostali otázku za milión: O aký minerál ide? Odpovedzte jednoznačne: korund!

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Súprava šperkov Atlantis.

Nevieme síce, ako to vyzeralo v bájnej Atlantíde, keďže vedci nevedia ani presne lokalizovať túto zaniknutú civilizáciu, no čo si tipnúť vieme, sú šperky, akými tamojšie ženy podčiarkovali svoju ženskosť. Jednoznačne zafírovými! Veď tento drahokam je známy už od staroveku, čím si uchováva v sebe istú starosvetskosť, aj nadčasovosť. Presne tieto dve slová charakterizujú aj krivky zafírovo-diamantovej súpravy, ktorú sme pomenovali, ako inak, Atlantis. Inšpirovaní tým, čo tu bolo, no predsa je stále hlboko prítomné, to všetko si v sebe uchováva prírodný zafír. Či už vaše nadšenie začne prsteňom Atlantis a bude (postupne) pokračovať príveskom a náušnicami, alebo iným, rozhodne nie náhodným poradím, v každom (k)roku ide o šperky, nad ktorými bude strácať slová aj vaša vnučka. Verte nám, niektoré veci sa nemenia – a presne s touto myšlienkou sme dizajnovali aj zafírové trio Atlantis.

Vesmírna krása zafírov

Ako budete vidieť v celom našom článku, pre zafíry je typická rôznorodosť tvarov a spracovania. Veľmi vzácne sú oválne tvary, v ktorých vynikne hviezdicový efekt drahokamu. Časté sú tiež tvary fancy, kabošon a smaragdové výbrusy. Krásne tvary a hlavne farby používal aj svetoznámy holandský maliar Vincent van Gogh. Určite ste už počuli pojem „vangoghovská modrá“. Aj vám tento hlboký odtieň pripomína zafír v jeho najsýtejšej modrej farbe? To nie je náhoda! Van Gogh. Starry Night je dychberúci 112 ct zafír pôvodom z Barmy, ktorý sa zvykne označovať ako „Van Goghov zafír“. Nápadne totiž vzhľadom a farbou pripomína hviezdy a večernú oblohu zo slávneho obrazu maliara Vincenta van Gogha, ktorý sa nazýva Starry Night, čiže Hviezdna noc. Na povrchu tohto slávneho zafíru sa ligoce veľká symetrická hviezda vďaka unikátnej súhre svetelných lúčov. Tento zafír je jednou z najkrajších ukážok hviezdicového efektu na povrchu drahokamov.

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Prsteň Privilegia.

Spomínaný gigantický zafír, pochopiteľne, v našej ponuke nemáme :-), no ako kompenzáciu vám predstavujeme vzácnu klenotnícku chuťovku – asterický zafír. Ten je cenený pre nápadný optický efekt, vďaka ktorému sa v slnečnom alebo bodovom svetle na ňom objavuje pohyblivá šesťcípa hviezda. V kokteilovom prsteni s uhrančivým názvom Privilegia sme v takomto štýle nechali vyniknúť dva krásne asterické zafíry, vybrúsené do efektného kabošonu. Vždy modernú modrú farbu zafíru sme doplnili príjemným ružovým odtieňom. Moderné línie v bielom zlate zvýrazňujú harmonické obruby prsteňa, ktoré si získajú pozornosť nejednej extravagantnej cestovateľky hviezdnou nocou.

Najžiadanejšie farebné zafíry

Ako sme naznačili vyššie, farebné rozpätie, v akom si môžete zafír u nás vychutnať, je širokospektrálne. Prímesy iných prvkov (železo, titán, chróm, meď, horčík...), mu dodávajú okrem modrej farbu žltú, ružovú, oranžovú, fialovú aj zelenú. „Najžiadanejšia a najcennejšia modrá farba je výsledkom súčasnej prítomnosti dvoch kovov – železa a titánu, ku ktorým sa pri fancy zafíroch pridáva aj tretí, chróm. Ako vieme, chróm, pokiaľ je v korunde prítomný samotný, je príčinou červeného sfarbenia rubínu,“ vysvetľuje Martin Mikuš. A keď sme už načreli aj do rubínových vôd, vedzte, že zafír, spolu s rubínom a smaragdom patria do takzvanej „veľkej trojky drahokamov“. Inými slovami ide o jedinečné drahé kamene, ktoré už pred niekoľkými tisíckami rokov v období starovekých kráľov boli symbolmi moci, ale aj svetského a duchovného bohatstva,“ dopĺňa Martin Mikuš.

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Detské náušnice Bambuľky.

O zafíroch sa traduje, že spolu s diamantmi sú najobľúbenejšími drahokamami v klenotníckej ríši, a tento fakt potvrdzujú aj nasledujúce šperky, ktoré radíme do kategórie detských. Možno si na prvé prečítanie predstavíte farebné harakiri, ktoré v detskom svete nemá o pozornosť núdzu, no keďže sme verní vysokej estetike a vkusu aj na poli detských klenotov, jemné a decentné línie sú prítomné v celej detskej kolekcii. Za zafírového zástupcu vyberáme obľúbený model s krásnym slovenským názvom Bambuľky, kde si môžete vybrať zafír v ružovej, žltej alebo modrej farbe. Farebná preferencia je na vás, a v prípade, že by sme sa netrafili do vašej farebnej fantázie, nie je problém zhotoviť Bambuľky podľa individuálnych predstáv. Toto a oveľa viac si môžeme dovoliť vďaka silnému vyše 20-ročnému zázemiu v trenčianskej klenotníckej dielni, skadiaľ putujú všetky naše skvosty do 7 kamenných predajní po celom Slovensku. Ich ďalší osud je potom iba vo vašich rukách, respektíve v detských uškách!

Zafírová modrá hreje pri srdci

Vedeli ste, že doposiaľ najdrahší zafír na svete osadený v diamantovom náhrdelníku s názvom Blue Belle of Asia (Modrá kráska z Ázie) o hmotnosti 392 ct bol predaný na aukcii v Ženeve v roku 2014 za takmer 17 miliónov dolárov? „Vysoká hodnota zafíru je daná nielen vzácnosťou jeho výskytu, ale tiež spôsobmi jeho ťažby, ktoré sú aj v súčasnosti v mnohých oblastiach veľmi jednoduché. Na rozdiel od diamantu je prevažná väčšina zafírov stále ťažená individuálne alebo v malých skupinách, veľké ťažobné spoločnosti prevádzkujú ťažbu ojedinele,“ vysvetľuje pozadie zafírovej témy výkonný riaditeľ Mikuš Diamonds Martin Mikuš.

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Prívesok Nature.

Ak vám je svet šperkov skutočne blízky, určite ste si všimli, že šperky nie sú iba ženskou dominantou. Svojou vášňou pre drahé kovy a kamene sú známi aj slávni muži, medzi nimi napríklad americký herec Johny Depp. Jeho nedávna účasť na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch málokomu ušla pozornosti, rovnako ako jeho obľúbený zafírový prívesok, na ktorý nedá dopustiť. S týmto klenotom ho veľmi často ulovia práve otravní paparazzi, no aspoň si my smrteľníci môžeme prehliadnuť dokonalé vyžarovanie „celebritného“ zafíru. Mimochodom, pánske šperky. V Mikuš Diamonds ich nenájdete v štandardnej ponuke, pretože ide o osobité kúsky na mieru, ktorými sa snažíme maximálne splniť sny aj mužských zákazníkov. Ženské sny, veríme, teraz splníme tým najkrajším darom z prírody – príveskom Nature, kde sme magický modrý zafír citlivo skombinovali s modrými topásmi, ametystami a briliantmi. Celý tento, 1,5 gramu vážiaci zázrak, na vás zažmurká v 14-karátovom bielom zlate.

Svadobné obrúčky s ružovým zafírom

Veľmi nás teší, že jesenné svadby sú medzi našimi zákazníkmi čoraz populárnejšie a ak by ste v deň „D“ postavili do hlavnej úlohy zafír, všetko do seba zapadne ako „puzzle“. Prečo? Zafír je totiž oficiálnym kameňom mesiaca september, takže symbolika by bola doslova dokonalá. No aby to bolo všetko dokonalé aj o desiatky rokov, dobre si zvážte voľbu klenotníka. Tradícia, renomé, nadštandardná starostlivosť aj po kúpe šperku, to všetko charakterizuje naše rodinné klenotníctvo. Okrem toho pracujeme iba s prírodnými kameňmi, v tomto prípade zafírmi. „Syntetické zafíry dnes stoja len nepatrný zlomok z ceny tých prírodných (10 až 100 EUR za karát). Treba mať však stále na pamäti, že prírodný zafír od syntetického nemožno odlíšiť bez analýzy v gemologickom laboratóriu,“ konštatuje M. Mikuš. V Mikuš Diamonds disponujeme vlastným špičkovým laboratóriom v Slovenskom gemologickom inštitúte, a ku každému šperku poskytujeme certifikát/osvedčenie o pravosti drahého kameňa.

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Obrúčky Veronique. Obrúčky Elodie. Obrúčky Adrienne.

Ak sa o zafír zaujímate už dlhšie, určite sa ku vám dostala informácia, že zafírovou svadbou sa označuje 45. výročie vstupu do manželstva. Pri tejto príležitosti si partneri nechávajú svoje pôvodné obrúčky obohatiť práve o hodnotné zafíry. Dokonalými ukážkami vkusného zapracovania tohto drahokamu do večných kruhov sú modely Veronique, Elodie a Adrienne. Prvý a posledný model sú našimi horúcimi obrúčkovými novinkami, ktoré navrhli naši šikovní zlatníci spolu s obchodnou riaditeľkou a dizajnérkou Ivetou Zimkovou Mikušovou. Kým model Veronique je extravagantnejší, tak v štýle osadenia ružových zafírov v dámskej obrúčke, ako výberom čiernych diamantov v pánskej, model Adrienne je jemnejší v efektnom vyniknutí jedného ružového zafíru v strede dámskej obrúčky. Model Elodie zas metaforicky pripomína cestu životom. Nádherná krivka (raz hore, raz dole) je pretkaná diamantovým a zafírovým labyrintom. Pocit ako v labyrinte však u nás rozhodne nehrozí, pretože všetky obrúčky vyrábame so špeciálnym kónickým (zaobleným) vnútrom s 1,6 mm hrúbkou, vďaka čomu sa obrúčky nikdy nepreliačia. A osudové „áno“ vám povieme aj pri doživotnej záruke proti vypadnutiu drahého kameňa a bezplatnom servise.

Zafír ako hľadač duchovnej pravdy

Vedeli ste, že každý prírodný drahokam má špecifické vyžarovanie, energetickú stopu, niečo, čo ho robí výnimočným? O zafíre sa v tomto smere hovorí, že podnecuje silu rozumu a zvyšuje celkové sústredenie na širší obraz vecí okolo nás. Navyše upokojuje myseľ a zbavuje ju nežiadúcich myšlienok a duševného napätia, čo je v dnešnej dobe viac ako žiadúce. Celkovo tak prináša prosperitu a ku svojmu majiteľovi priťahuje dary každého druhu. Kto by takéhoto „parťáka“ nebral, však?

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Súprava šperkov Zaira.

Možno toto všetko vedel americký raper a hudobný producent Jay-Z, keď obdaroval svoju milovanú bohyňu Beyoncé pri príležitosti narodenia ich dvojičiek modrým zafírovým prsteňom skutočne úctyhodných rozmerov. Fakt je, že obaja umelci sú dlhé desaťročia etablovaní na hudobnej scéne, pričom patria medzi najlepšie zarábajúce celebrity. Či za to môže (aj) spomínaný zafír je otázne, no nemožno poprieť, že modrá ja skrátka dobrá a hodí sa ku všetkému. To zistíte aj pri našej štýlovej zafírovo-diamantovej súprave Zaira, ktorú sme zaradili medzi aktuálne top trendy 2021/2022. Všetko na nej je perfektné, harmonické, v symbióze, ktorá vytvorí moderný základ vašej šperkovnice. Tak si toto blaho rozmeňme na drobné. Prsteň Zaira sa skvele hodí napríklad k zásnubám, náušnice k osobnému sviatku a prívesok? Ten si doprajte len-tak pre radosť – zafír nosený na krku vraj odstraňuje sklamanie a napomáha k vyjadreniu vlastného ja.

Mon cherry, zafír!

To najunikátnejšie nakoniec? Jednoznačne, keďže posledný šperk z nášho zafírového defilé patrí do špeciálnej kategórie Unikátnych šperkov vyrobených pod našou značkou. Inak povedané, ide o jedinečné drahé kamene vysokej kvality, osadené v našich typických modeloch. Už na prvý pohľad vás očarí maximálna prepracovanosť a výnimočný dizajn. A tá farebnosť! Nepotrebujete práve takúto infúziu v jesennom počasí?

Najžiadanejšie zafírové šperky pozdvihnú vašu jesennú náladu!
 

Zafírový tip Mikuš Diamonds: Brošňa Cherry.

Ak vám brošne evokujú nudu, archaizmus v móde a staršie ročníky, rýchlo to napravíme! Éterické línie dizajnovej brošne Cherry sú spojené s okamžitou príťažlivosťou a prepychom, ktoré deklarujú ručne osadené ružové zafíry a priezračné diamanty. Luxusné prírodné motívy na lupeňoch kvetu stelesňujú symbol krásy a večnej obnovy života. Toto posolstvo naberá praktický význam, ak bude šperk s láskou odovzdávaný z generácie na generáciu. V akomkoľvek storočí, aj vo vzdialenej budúcnosti, ponúka brošňa Cherry mnohostranné využitie – tradične na tričku či chlopni saka. Extravagantnejšie ženy si ňou bezprostredne ozdobia vlasy, klobúk, čiapku, peňaženku, listovú kabelku či dokonca topánky! V chladnejších dňoch, ktoré nás čoskoro čakajú, romantické ružové odtiene zafírov oživia obľúbené pončo, over-size sveter, všedný rolák, či fádny zimný kabát. Variabilita tohto zázraku v 18-karátovom ružovom zlate je doslova nekonečná! Stačí len zmeniť uhol pohľadu a rozhodnúť sa pre ten správny štýl, s ktorým si tento rok konečne užijete parádnu jeseň! :-)