BLOG

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

Smaragd je často synonymum pre drahokam zelenej farby. Určite ide o najvýznamnejšieho zastupiteľa  zeleného drahokamu vo svete klenotníctva, ale vo svete farebných drahokamov existuje viacero nádherných kameňov zelenej farby. Jedným z tých, ktorý si určite zaslúži našu pozornosť, je chrómturmalín

Napriek svojej výnimočnej farbe je chrómturmalín relatívne málo známy drahokam. Jeho špecifickosť a výnimočnosť je daná aj v jeho ojedinelom výskyte. Aktuálne je jediným miestom, kde sa tento drahokam ťaží, Tanzánia. Práve vďaka tejto koncentrácii na jednom mieste je považovaný tento drahokam za skutočný zberateľský klenot. Chrómturmalín je odrodou zeleného turmalínu a na Mohsovej stupnici tvrdosti sa mu priraďuje tvrdosť 7 až 7,5 stupňa. Jeho farba, ktorá je daná prítomnosťou chrómu a vanádu, je príjemne čistá „lesná“ zelená s mierne žltkastými až modrastými sekundárnymi odtieňmi.

V prírode sa vyskytuje na rozdiel od ostatných turmalínov prevažne v menších karátových hmotnostiach. Väčšina vyťažených chrómturmalínov váži menej než 1,00 ct. Okrem zelenej farby sa v prírode vyskytuje aj v žltozelenej farbe, avšak táto farba nie je až tak výnimočná a vzácna. Turmalíny vo všeobecnosti patria medzi veľmi obľúbené drahé kamene a môžeme ich nájsť v prírode v rôznych farbách a odtieňoch. Tie najkvalitnejšie chrómturmalíny majú tendenciu pripomínať jemnejšie farby smaragdu a tsavoritu, ale ich špecifická farba je veľmi ťažko zameniteľná.

 

Klenotnícky skvost v našich šperkoch

 

Úchvatnosť tohto drahokamu sme povýšili v našich šperkoch na skutočné klenotnícke skvosty, ktoré  právom patria medzi poklady v našej ponuke. Každý chrómturmalín je unikátny, preto sa snažíme vždy vytvoriť šperk, kde jeho krása dokonale vynikne

 

Výbrus slza v sete šperkov Laris

 

Fancy brus v tvare slza a krásna farba neopakovateľného drahokamu sú ozdobou nášho setu Laris. Krása samotného kameňa je podporená žiarivosťou briliantovbielym zlatom. Šperk si určite získa milovníčky klasických šperkov s puncom exkluzivity. Pre klenotníka je vždy takýto krásny dar prírody veľkou výzvou a v tomto sete sme stavili na klasický nadčasový dizajn

 

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

 

Závan elegancie v tradičnom dizajne (zásnubného) prsteňa

 

Dominantný chrómturmalín vo výbruse cushion je ozdobou prsteňa Daring Beauty. Šína aj korunka tohto výnimočného prsteňa sú zdobené večnými diamantmi. Možno ho zaradiť do kategórie tradičných dizajnov, avšak vďaka nevšedným drahokamom sa určite môže pýšiť titulom originálny. Pri pohľade naň určite nejedná dáma podľahne jeho šarmu. Inšpiráciou môže byť aj pre pánov, ktorí hľadajú originálny zásnubný prsteň. Voľbou drahokamovej verzie klasických modelov snubných prsteňov ulahodia dámam túžiacim po originalite, a v prípade výberu ojedinelého prírodného drahokamu to bude o to výnimočnejšie. 

 

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

 

Obľúbené náušnice Echo s chrómturmalínom

 

Náušnice Echo, ktoré v našej ponuke nájdete vo viacerých drahokamových verziách, sme osadili aj chrómturamlínom v krásnej sýtej farbe. Čoskoro doplníme náušnice aj o prívesok a prsteň v rovnakom prevedení. Verím, že si ho zamilujete rovnako ako ostatné drahokamové verzie. Samozrejme, vieme vyrobiť aj menšie verzie obľúbených šperkov, Echo smallEcho young, ak by ste chceli takýmto výnimočným šperkom obdarovať nielen dámu, ale aj mladú slečnu.

 

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

 

Netradičná kombinácia drahokamu a ružového zlata

 

Najčastejšie sa farebné drahokamy osádzajú do bieleho zlata, avšak z vlastných skúseností vieme, že niekedy je dobre vyskúšať aj nové kombinácie. V prsteni s výstižným názvom Touch of beauty sme chrómturmalín v tvare slzy osadili do ružového zlata. Výsledok je dych berúci. Originálny, elegantný a nápaditý prsteň s najvyššími ambíciami. Táto kombinácia netradičného kameňa a trendovej farby zlata je dôkazom, že niekedy je dobré porušiť zaužívané postupy a odviazať svoju myseľ a vkus. 

 

Zoznámte sa s krásou chrómturmalínu

Príroda do sveta klenotníkov stále prináša nové inšpirácie, nové podnety a každý klenotník je vďačný za netradičný drahokam, akým chrómturmalín bezpochyby je. Veríme, že sa stane súčasťou aj vašich šperkovníc a my budeme mať možnosť objaviť s vami jeho ďalšie krásne podoby.