BLOG

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Nie náhodou je názov opálu odvodený zo staroindického slova „upala“, ktoré označovalo drahý kameň. O tom, prečo je opál mimoriadny, nezameniteľný a pri výrobe šperkov nenahraditeľný, si povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Špeciálny efekt opalizácie


Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Ak vás okrem samotnej prírodnej krásy opálových šperkov zaujíma i odborné hľadisko, pár informácií vám ako experti na drahé kamene vieme s radosťou poskytnúť. Slovami toho najpovolanejšieho, zakladateľa a predstaviteľa Slovenského gemologického inštitútu, Martina Mikuša: „Chemickým zložením sa opál nápadne podobá citrínu či ametystu, na rozdiel od nich však nemá pravidelnú kryštálovú štruktúru (je teda amorfný) a naviac obsahuje tiež vodu. Práve svojej nepravidelnej štruktúre opál vďačí za najkrajší optický fenomén spomedzi všetkých drahokamov – opalizácii. Tá je spôsobená ohybom (difrakciou) svetla na mikroskopických, guľatých čiastočkách kremíka, ktoré tvoria základnú hmotu opálu.“
 

Opálové šperky a atribút farby zlata

 

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

To, akým výrazným spôsobom ovplyvní pri opálových klenotoch farba použitého zlata výsledný vzhľad šperku, je zreteľné napr. pri modeli náušníc Course. Prevedenie v bielom zlate podtrhne chladnejšie farebné tóny opálu, v žltej farbe zlata naopak viac vyznejú jeho teplejšie odtiene. Každý variant má svoje osobité čaro a je to ďalšia z neprekonateľných vlastností opálu, daná jeho špecifickou schopnosťou už zmienenej „farbohry“.
 

Cesta opálovou históriou

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov
 

Opál bol už v antickom Ríme považovaný za matku všetkých drahokamov. Rímsky učenec Plínius Starší ho vo svojom diele označil  ako kameň, ktorý v sebe najlepším možným spôsobom spojil všetky ostatné drahokamy. Nie náhodou je národným kameňom Austrálie, veď práve na tomto kontinente sa našli najväčšie zásoby opálu na svete, čo z neho urobilo opálovú veľmoc. Využitie opálu ako drahého kameňa v zlatníctve a klenotníctve siaha až do staroveku. Tento tajomný kameň má nenahraditeľné miesto aj medzi našimi kolekciami šperkov, celú jednu sme venovali práve drahému opálu.
 

Opály na Slovensku
Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Najstarším a vôbec prvým známym náleziskom drahého opálu na svete je oblasť Slanských vrchov na východnom Slovensku, v katastri obce Červenica, v časti Dubník. Na Slovensku sa pravdepodobne už v období starého Ríma ťažili opály, ktoré boli vysoko cenené a vyvážané do mnohých kútov sveta. Opály zo slovenských nálezísk sú obvykle biele až bezfarebné, s peknou a výraznou opalizáciou všetkých farieb spektra. Drahý opál, ťažený v Dubníku, tvoril len nepatrné percento zo získaných kameňov. Vo väčšej miere sme sa tu mohli stretnúť s mliečnym opálom a čírym hyalitom – bezfarebnou verziou opálu.
 

Ťažba opálu na Slovensku

Ťažba slovenského opálu koncom 19. storočia postupne spomaľovala, až došlo začiatkom 20. storočia k jej úplnému zastaveniu, čo súviselo predovšetkým s objavením rozsiahlych ložísk drahého opálu v Austrálii. V súčasnosti už na Slovensku ekonomicky perspektívna ťažba neprebieha a lokalita je často vyhľadávaná ako veľmi pekná a zaujímavá turistická atrakcia, s možným využitím prehliadky opálových baní.
 

Zásnuby s opálom

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

 

Momentálne je sprístupnených 1,2 km starých banských chodieb a prehliadková trasa trvá cca 45 – 60 min. Návštevníci majú možnosť vidieť vzorky opálov, rozličných minerálov, banské svietidlá, vozíky a nástroje používané baníkmi pred 100 rokmi. A ak by ste sa rozhodli túto možnosť využiť, vedzte, že tu môže prebehnúť i veľmi originálne požiadanie o ruku, ktoré dáma vášho srdca určite nebude čakať. Nuž a s akým iným, než opálovým prsteňom? Inšpirujte sa našou ponukou Opal Collection a sme si istí, že si nájdete prstienok ideálny len pre túto chvíľu a len pre vašu milovanú.

Fluidum s názvom opál

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov
 

Vráťme sa znovu ešte na chvíľku k najdominantnejšej vlastnosti drahokamu, úzko spätému s našou krajinou. Príťažlivosť farebnej hry, už spomínanej opalizácie, vznikajúcej každým pohybom pri nosení šperku na ženskom tele, poskytuje úžasný priestor pre fantáziu a bez váhania priznávame, že najkrajšia je naživo. Pokiaľ sa raz zahľadíte do opálového „oka“, bude ťažké vymeniť ho za iné Stokrát použitý opálový šperk a stokrát iný zážitok. Už tušíte, prečo i nás opály opantali?
 

Pastelové farby opálov
Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Okrem drahého opálu sa v klenotníckom odvetví často využívajú aj ružové a modré opály pochádzajúce z nálezísk na území Peru, nachádzajúcich sa na úpätí Ánd v blízkosti Tichého oceánu. Tieto opály síce nedisponujú opalizáciou, no ich výnimočná krása spočíva v atraktívnych pastelových odtieňoch základnej farby. Čo myslíte, nie je tento druh šperku na škále romantického zjavenia na čísle desať? Za nás určite áno a ak nastane jeho atraktívne a zároveň citlivo prevedené spojenie napr. s ružovým zafírom, s výsledným efektom sa nemusí báť predstúpiť žiadny muž pred svoju kráľovnú.

Dôležitá je starostlivosť o opálový kameň

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Ako všetkému vzácnemu, i šperkom osadeným opálmi je potrebné venovať špeciálnu pozornosť, starať sa o ne s láskou. Keďže až pätinu opálu tvorí voda, je zrejmé, že sucho a vysoké teplo nebudú jeho priateľom. Pri teplotách nad 30 °C ho preto radšej ponechajte v bezpečí uzavretej šperkovnice, aby nenastal úbytok vody v štruktúre opálu a následné popraskanie. Rovnako výrazné zmeny teplôt opálu nesvedčia, preto ani pri mínusových vonkajších teplotách neodporúčame klenoty ním osadené „prevetrať“. Odvďačia sa vám stálou prirodzenou krásou a dlhodobým robením radosti pri ich nosení.
 

Oživte svoj opálový sen

Magické opálové šperky - výnimočný svet týchto drahokamov

Dokonalá jednota farieb, zrkadliacich sa v opáloch, sa intenzívne zapísala už do pozornosti viacerých našich zákazníčok. Právom sú zvyknuté na to najlepšie, či už čo sa týka samotných šperkov alebo našich služieb. Pri možnosti vlastnej výroby rukami uznávaných zlatníkov zabezpečíme vždy dokonalý výbrus prírodného drahého kameňa tak, aby jeho podstata vynikla v čo najlepšom svetle a hneď potom na ženskom tele. Urobte si cestu do niektorého z našich klenotníctiev alebo navštívte náš e-shop a nájdete prvotriednu kvalitu idúcu ruka v ruke s nadšením pre tvorbu a najmä pre vás. Spoznajte svet opálov nielen na diaľku, ich energia je najväčšia, ak majú možnosť dotyku. Rovnako ako ľudia, nemyslíte?