BLOG

Na ktorom prste sa nosí zásnubný prsteň

Na ktorom prste sa nosí zásnubný prsteň

Mnohé z žien netrpezlivo očakávajú deň, kedy partner pred nimi pokľakne a im sa dojatím podlomia kolená. Je to silný moment pre oboch, mágia lásky, pohľady do duše, slová, ktoré zvierajú hrdlo. Veľkosť lásky by v tej chvíli nezachytili ani tie najdokonalejšie stroje. Malý úlomok tohto momentu sa však navždy zachytí v malom prstienku, ktorý ostane naveky pamiatkou na chvíľu dokonalej lásky.

 

Odkiaľ sa však vzali takéto prstene? A čo symbolizuje zásnubný prsteň?

 

Zásnubné prstene sú už nejaký ten piatok považované za symbol lásky, oddanosti, vernosti a partnerského spolužitia. Predstavujú prísľub svadby a záväzku zdieľať krásy i nástrahy spoločného života ako manžel a manželka. Už len samotný tvar prsteňa, ktorý nemá začiatok ani koniec, symbolizuje nekonečno, obnovu či dokonalý útvar. V niektorých kultúrach je dokonca označovaný za symbol slnka, ktoré spája na zemi všetok život, rovnako ako zásnubný prsteň spája dokopy životy dvoch ľudí.

 

Na ktorom prste nosiť zásnubný prsteň?

 

S nosením zásnubného prsteňa nie je spojených toľko zvyklostí, ako napríklad s obrúčkou, a preto sa v rôznych krajinách môžeme stretnúť s rôznymi názormi na to, na ktorom prste sa má žena chváliť so zásnubným prsteňom. V našej kultúre je zvykom, že muž nasunie žene zásnubný prsteň na prstenník ľavej ruky a po svadbe ho nahradí svadobná obrúčka.

Tradícia nosenia prsteňa na prstenníku ľavej ruky pochádza zo starovekého Ríma, kedy sa verilo, že práve tento prst spája so srdcom tzv. “Vena Amoris”, teda žila lásky, ktorou prúdi všetka láska a pozitívne emócie. Tento predpoklad však vedci samozrejme vyvrátili, no aj napriek tomu má prstenník ľavej ruky významné postavenie čo sa týka nosenia prsteňov - ľavá ruka je totiž bližšie k srdcu a prstenník je po malíčku druhým najmenej používaným prstom ruky, takže tu nehrozí rýchle ošúchanie prsteňa.

 

Ako to celé začalo

 

Prvé známe použitie diamantového zásnubného prsteňa sa spája s rokom 1477, kedy arcivojvoda Maximilián požiadal o ruku svoju milovanú Máriu Burgundskú a svoju lásku prezentoval dovtedy nezvyčajným šperkom - prsteňom s výrazným kameňom. Pred touto udalosťou sa totiž na tento účel využívali jednoduché prstene z rôznych kovov - železné pre obyčajných ľudí, zlaté a strieborné prstene si dali zhotovovať bohatí páni a členovia kráľovskej rodiny.

 

Keď zásnubný prsteň nahradí obrúčka

 

Niektoré mladomanželky po svadbe stoja pred dilemou, kde nosiť zásnubný prsteň, ktorého miesto teraz nahradila obrúčka. Pokiaľ chcete zásnubný prsteň nosiť aj po svadbe, môžete si ho pokojne presunúť na prstenník druhej ruky, prípadne nosiť na inom prste. Zásnubný prsteň je však výnimočným šperkom, a tak ho mnoho žien po svadbe starostlivo uschová a nosí len pri zvláštnych príležitostiach, napríklad na výročie svadby, rodinné a spoločenské udalosti.

Pre výnimočné zásnubné prstene, ručne vyrobené v našej zlatníckej dielni, prejdite na Zásnubné prstene Mikuš Diamonds.