BLOG

História zásnubných prsteňov

História zásnubných prsteňov

Symbol lásky, nehy, vzájomného porozumenia a prvý oficiálny krok do spoločného života. Reč je o zásnubnom prsteni. Tak ako nespočetne básnikov zvečnilo rôzne podoby lásky vo svojich knihách, tak city našich zákazníkov boli zvečnené do kolekcie našich zásnubných prsteňov. Ale ešte predtým, než sa vôbec začala písať história našej firmy, začala sa písať história prsteňa, ktorý znamenal viac ako len šperk.

Láska prechádza cez… prsteň smiley-embarassed.gif

Prvá zmienka o zásnubných prsteňoch pochádza z 2. storočia nášho letopočtu a to priamo z miesta, kam vedú všetky cesty. Do Ríma. Zásnuby spočiatku neboli iba romantickým aktom, ako je to v súčasnej dobe, išlo zväčša o uzavretie obchodného paktu medzi rodinami, pri ktorom boli rímske ženy obdarovávané dvoma prsteňmi. Niežeby boli milované viac ako v dnešnej dobe, ale išlo o praktickú stránku. Jeden bol kostený alebo železný, čím mu nevadilo opotrebenie pri domácich prácach, a druhý prsteň bol z drahého kovu, najčastejšie zlata a plnil reprezentačnú funkciu.
 

Zásnubný prsteň ako symbol najvzácnejšieho citu

A ak sa pýtate, prečo bol zvolený práve prsteň na tento akt? Odpoveď je jednoduchá. Prsteň  ako kruh mal pre Rimanov hlbokú symboliku. Keďže nemá začiatok ani koniec, predstavoval nekonečnosť, ktorá presahovala tento život. Taktiež symbolizoval prepojenosť všetkého na našej zemi, rovnako ako u dvoch ľudí prepojených spoločným životom. Rimania navyše verili, že v tele sa nachádza špeciálna žila, ktorou prúdi krv priamo do srdca a je zodpovedná za lásku. Žila lásky alebo Vena amoris začínala v ľavom prstenníku, a preto už možno tušíte, prečo si zvolili práve tento prst na nosenie zásnubného prsteňa. Ten sa tak stal symbolom srdca a lásky.
 

Aj snubný prsteň má svoju tradíciu

Zásnubné prstene sa tak stali tradíciou. Ako šiel čas, nielen odev začal podliehať módnym trendom, ale aj šperky. Zásnubné prstene si tak prešli od jednoduchých kovových krúžkov, cez prstene osadené farebným drahokamom, až po prstene osadené diamantmi. Prvá, ktorá trend diamantového prsteňa započala, bola panovníčka Mária Burgundská spolu s rakúskym arcivojvodom Maxmiliánom. Ten totiž svoju milú požiadal o ruku zlatým prsteňom osadeným diamantmi do tvaru písmena M. Keďže diamanty boli v tej dobe veľmi vzácne a nedostupné, veríme, že podobne ako nám, aj Márii srdce zaplesalo.

Tip z kolekcie Mikuš Diamonds:

Prsteň Couple s príznačným názvom, v bielom zlate, s farebnými a bezfarebnými diamantmi. 
Netradičný, neprehliadnuteľný, spájajúci jin a jang do jedného, silného celku.

História zásnubných prsteňov
 

Neopísateľné zásnubné chvíle

V príbehoch o nezabudnuteľných zásnubných prsteňoch sme však ešte len na začiatku. V roku 1796 pokľakol pred cisárovnú Joséphine samotný Napoleon Bonaparte. Napriek tomu, že sa vyskytoval vo finančnej tiesni, nezabránilo mu minúť aj posledný cent na výrobu prsteňa zo žltého zlata osadeného diamantom a zafírom v tvare slzy, ktoré boli vsadené spôsobom „toi et moi“, ty a ja. O niekoľko rokov neskôr sa trend zásnubných prsteňov, presunul aj do samotného Anglicka, kde v roku 1840 požiadal princ Albert kráľovnú Viktóriu o ruku. Unikátny šperk bol presne navrhnutý podľa predstáv princa Alberta. Mal tvar hada z čistého zlata, ktorý symbolizoval večnú lásku a osadený smaragd mesiac jej narodenia.

Tip z kolekcie Mikuš Diamonds:

Prsteň Loom v bielom zlate s magickou zafírovou slzou šťastia a nádhernými diamantmi.
Prsteň Waves s extravagantným motívom, v žltom zlate s romantickým ružovým turmalínom, netradičným peridotom a diamantmi.
Dovoľte si byť iní a originálni, rovnako ako vaša láska.

História zásnubných prsteňov

História zásnubných prsteňov
 

Predstava zhmotnená v šperku plnom lásky

Nástupom 20. storočia sa svadobné trendy nemenili len podľa období, ale aj túžbou žien vlastniť zásnubný prsteň ako ich idoly zo strieborného plátna. V 60-tych rokoch prichádza do módy jednoduchosť a diamanty veľkých rozmerov, ako sme to mohli vidieť napríklad u Grace Kelly, ktorú požiadal o ruku monacký princ Rainier III. diamantovým prsteňom smaragdového výbrusu o veľkosti 10,47ct. Alebo na druhej strane zásnubný prsteň Jackie Kennedy, ktorej prsteň bol zložený z diamantov rôznych tvarov a veľkostí spolu so smaragdom v tvare dvoch kvetov. 

Tip z kolekcie Mikuš Diamonds:

Prsteň Chantal v nadčasovom bielom zlate, s osadením diamantov v kombinácii výbrusu bagety a briliantov.
Prsteň Green lake v bielom zlate, s nenapodobiteľnou farbou smaragdu s karátovou hmotnosťou 12ct.
Diamanty alebo prírodné drahé kamene? Ani s jednou voľbou neurobíte krok vedľa.

História zásnubných prsteňov

História zásnubných prsteňov
 

Žlté, biele alebo ružové zlato – vhodné každé z nich

V 70.rokoch to už nie je len o smaragdovom výbruse, ale do popredia prichádzajú aj ďalšie typy brusov. Kladie sa dôraz na jednoduchosť, pri ktorej by vynikol lesk a krása centrálne osadeného diamantu. Týmto moderným a veľmi elegantným trendom sa nechal presvedčiť aj Tedy White, ktorý požiadal o ruku Arethu Franklin diamantovým prsteňom s oválnym brusom. Frank Sinatra Mii Farrow zaspieval svoju pieseň L.O.V.E prostredníctvom diamantu v tvare hrušky. Napriek tomu, že sa v tomto období kládol dôraz hlavne na výbrus osadených drahých kameňov, tie boli štandardne vsádzané dlhé roky do bieleho zlata alebo platiny. Biela farba kovu dodávala šmrnc a hodnotu osadených diamantov. 80-te roky boli v tomto prípade skôr obdobím experimentovania. Drahé kamene sa začali vsádzať práve do žltého zlata.

Tip z kolekcie Mikuš Diamonds:

Prsteň Evergreen s pomenovaním ako stvoreným pre milovníčky retro časov, v príjemnej kombinácii žltého zlata a troch diamantov s briliantovým výbrusom.
Prsteň Josette v klasickom žltom zlate, v dizajnovom prevedení, aké nadchne každú „diamantoholičku“, naviac vo veľmi príjemnom cenovom nastavení.
Výber zásnubného prsteňa nepripúšťa žiadne kompromisy, obráťte sa s ním preto na odborníkov.

História zásnubných prsteňov

História zásnubných prsteňov
 

Vzdajte hold svojej láske tým pravým prsteňom

Nástupom ďalšieho desaťročia sa do módy vracia jednoduchosť a minimalizmus. Ale ak sa povie zásnubný prsteň 90-tych rokov, určite vám ako prvé napadne prsteň princeznej Diany. Výber zásnubného prsteňa princeznou Dianou bol prostý. Nešlo o žiaden tvorený na mieru, ale o prsteň vybraný z katalógu. Použité bolo 18 karátové zlato, centrálne osadený 12ct cejlónsky modrý zafír, obklopený 14 diamantmi.  Napriek všetkému sa tento prsteň stal akýmsi pomyselným symbolom kráľovskej rodiny. Diana dala prednosť jednoduchej elegancii a tak ako spomienka na ňu, aj prsteň prežil skúšku času. Prsteň po jej smrti zdedil jej syn William a od roku 2010 zdobí ruku jeho manželke Kate.

Tip z kolekcie Mikuš Diamonds:

Prsteň Famulus spĺňajúci všetky kritériá kráľovského šperku, v bielom zlate, s diamantmi ochraňujúcimi neprehliadnuteľný zafír.
Pre vašu zásnubnú chvíľu a pre dámu vášho srdca nájdete to najlepšie práve u nás. 

História zásnubných prsteňov