BLOG

Ako vybrať zásnubný prsteň

Ako vybrať zásnubný prsteň

Ako správne vybrať briliantový prsteň. Dodržte 7 krokov a vyberte ten najkrajší prsteň pre vašu partnerku!

 

Krok 1

Stanovte si rozpočet na kúpu prsteňa

 

Prvá vec, ktorú budete potrebovať, kým vkročíte do klenotníctva, je stanoviť si rozpočet na zásnubný prsteň. Pravdepodobne ste už počuli o pravidle, že muž by mal minúť na zásnubný prsteň aspoň dva mesačné platy. Táto tradícia, ktorá pramení v 40. rokoch minulého storočia, je však prekonaným zvykom. Nie je predsa nič romantické na tom, keď sa zadlžíte a upadnete do finančného marazmu. Vaša priateľka nepochybne ocení viac úmysel, ktorý Vás ku kúpe zásnubného prsteňa viedol, než množstvo peňazí, ktoré ste doňho vložili.

Náš tip:  Kúpte ten najkrajší prsteň, aký si môžete dovoliť. (Či už je to polovica platu alebo jeho trojnásobok).

 

Krok 2

Buďte kreatívny a vyberte prsteň sám

 

Nie je tajomstvom, že čoraz viac mužov prichádza do klenotníctva vybrať zásnubný prsteň spolu so svojou priateľkou. Na jednej strane získate istotu, že si Vaša nastávajúca vyberie prsteň, ktorý jej perfektne sadne vo všetkých smeroch, na strane druhej si odopierate príležitosť, ktorá prichádza raz za život – ukázať jej, aký ste dokonale pozorný a romantický. Predstavte si ten prekvapený výraz Vašej priateľky, ktorý sa jej objaví na tvári keď ju požiadate o ruku, prsteň sadne a je presne taký aký chcela.

Náš tip:  Za každých okolností platí: „Robte iba to, čo považujete Vy aj Vaša priateľka za najlepšie!“

 

Krok 3

Zistite veľkosť prsteňov, ktoré nosí

 

Zväčša najjednoduchšou cestou, ako zistiť tú správnu veľkosť, je vziať potajomky prsteň, ktorý práve nenosí a priniesť ho odmerať ku klenotníkovi. Pozor, je však veľmi dôležité vziať prsteň, ktorý nosí na ľavom prstenníku a ak to nie je možné, skúste si aspoň zapamätať, na ktorom konkrétnom prste zvyčajne prsteň nosí. Dôležitá je tiež informácia, či je ľaváčka alebo praváčka. Skúsený klenotník si aj s pomocou týchto indícií dokáže poradiť s voľbou veľkosti. Vždy však platí, že absolútnu istotu máte iba v prípade, že sa odmeria prsteň, ktorý jej presne sedí.

Náš tip:  Požičiame Vám špeciálne meradlo, ktorým potajomky odmeriate presnú veľkosť jej prsteňa.

 

Krok 4

Spoznajte jej vkus a štýl

 

Všímajte si, aké šperky sa jej páčia. Nosí veľa šperkov? Preferuje žlté zlato alebo skôr inú farbu vzácneho kovu? Existuje drahokam, ktorý je jej srdcovou záležitosťou a nosí ho radšej ako diamant?! Má rada jednoduché a nenápadné kúsky? Alebo sú jej vášňou skôr veľké a výrazné šperky? Rovnako uvažujte o jej osobnosti a povahe! Ak je to spoločenská, komunikatívna žena, o ktorej viete, že túži predviesť prsteň každému, koho stretne, potom zvoľte niečo výrazné a žiarivé! Alebo je to zmyselná žena, ktorá nosí šperky len zriedka? Potom voľte prsteň, ktorý je jednoduchý, ale zároveň krásne podmanivý!

Náš tip:  Využite svoje skryté stránky Jamesa Bonda! Voľba správneho prsteňa Vám získa romantické body.

 

Krok 5

Zvoľte správny vzácny kov zásnubného prsteňa

 

Dajte si záležať aj na voľbe vzácneho kovu, z ktorého je zásnubný prsteň pre ženu Vášho života vyrobený! Kráľ vzácnych kovov je, nepochybne, už od dávnych čias zlato, no nie každej žene lahodí jeho zlatistý nádych. Z toho dôvodu sa v súčasnosti čoraz viac používa aj zlato v žiarivej bielej či romantickej ružovej farbe.

Najčastejšie používané a zároveň najvhodnejšie zlato (bez ohľadu na jeho farbu) na výrobu zásnubných prsteňov je to s rýdzosťou 14 alebo 18 karátov. Obe tieto rýdzosti predstavujú také zliatiny vzácneho kovu, v ktorých zlato tvorí nadpolovičnú väčšinu zo všetkých prímesí, pričom sú dostatočne tvrdé, aby počas dlhých rokov odolávali neduhom každodenného nosenia a bezpečne tak ochránili osadený drahokam. Zlato s vyššou rýdzosťou môže kvôli nízkej odolnosti predstavovať pri zásnubnom prsteni bezpečnostné riziko. Naopak, zlato s nižšou rýdzosťou, ako napríklad 9 karátov, už podľa kritérií expertov z Mikuš Diamonds nespĺňa základnú podstatu vzácneho kovu. Zlata je totiž v takejto zliatine menej než iných kovov.

Náš tip:  Vašu milovanú očarí viac vzhľad prsteňa, nie jeho technické parametre. A v tejto oblasti je zlato skutočným kráľom medzi vzácnymi kovmi.

 

Krok 6

Zvoľte ten správny drahokam

 

Nezabudnuteľné okamihy si vyžadujú nezabudnuteľné dary. Ak chcete dať Vašej milovanej v zásnubnom prsteni osadený zirkón – umelý kameň zrodený v chemickom laboratóriu tak vedzte, že táto voľba je najväčším prehreškom proti etikete zásnub. Zásnubný prsteň nemusí obsahovať diamant, nemusí stáť veľa  peňazí, ale osadiť doň umelý kameň je niečo neodpustiteľné. Ako môže byť v očiach Vašej milovanej umelý kameň symbolom Vašej pravej lásky? Nehovoriac o tom, že z technického hľadiska ide o kameň, ktorý v dôsledku oderu hrán časom nenávratne stratí svoj glanc.

Ak má Vaša vyvolená svoj vysnívaný drahokam, je to bezpochyby správna voľba. Prírodný zafír, rubín, smaragd, akvamarín, turmalín, topás, granát, citrín, ametyst či mnohé ďalšie vzácne kamene môžu tvoriť dokonalé srdce Vášho zásnubného prsteňa. Vopred sa však poraďte so skúseným expertom vo Vašom klenotníctve, či Vami zvolený drahokam spĺňa tie najnáročnejšie kritériá na každodenné nosenie po mnoho rokov.

Pokiaľ Vaša priateľka nemá žiadnu preferenciu pre konkrétny drahokam, máte to veľmi jednoduché. Diamant, najvzácnejší a najodolnejší drahokam, bude dokonalým symbolom lásky v očiach Vašej priateľky.

Náš tip:  Mnohé z prírodných kameňov do zásnubného prsteňa nepatria kvôli svojej vysokej krehkosti. Vyhýbajte sa preto perlám, drahému opálu či koralu.

 

Krok 7

Vyberte správny štýl osadenia drahokamu

 

Osadenie drahokamu v zásnubnom prsteni predstavuje spôsob, akým je diamant do prsteňa umiestnený. Rovnako ako všetko ostatné na zásnubnom prsteni, aj výber vhodného štýlu osadenia drahokamu závisí predovšetkým od preferencií Vašej priateľky. Prinášame prehľad základných štýlov, aby ste neboli pri návšteve klenotníka úplne bezradný.


PRINCESS

Nadčasový, klasický vzhľad, ktorý najlepšie umocní dominantnú krásu drahokamu a zároveň umožní dokonalý prístup svetla. Tento štýl osadenia je vhodný na dosiahnutie maximálnej brilancie drahého kameňa.

QUEEN

Kovový rámik obklopuje drahokam po stranách okolo celého obvodu drahokamu alebo len okolo jeho časti. Jedná sa o veľmi bezpečné osadenie a jeho relatívne nízky a ochranný profil ho predurčuje ako vhodný typ pre ženy s aktívnym životným štýlom.

MISS

Tento štýl osadenia pozostáva z jedného centrálneho drahokamu umiestneného v strede prsteňa a väčšieho množstva menších drahokamov uložených tesne vedľa seba, lemujúcich centrálny drahokam.

Pozrite si ponuku zásnubných prsteňov Mikuš Diamonds a vyberte pre vašu partnerku ten najkrajší z nich!
 

Zásnuby nevyšli? Čo so zásnubným prsteňom?

 

Bohužiaľ, nie všetky zásnuby dopadnú podľa predstáv. V takom prípade vždy prichádza na rad otázka, čo s odmietnutým zásnubným prsteňom?! Seriózne klenotníctvo Vám umožní vymeniť šperk za nový v priebehu niekoľkých dní či týždňov od jeho kúpy.

Čo však v prípade, ak ste si prsteň odkladali už dlhšiu dobu? V Boutique Mikuš Diamonds Vám okrem možnosti výmeny prsteňa ponúkame unikátnu celoživotnú možnosť vylepšenia diamantu. Vrátením pôvodného diamantu tak získate kredit v hodnote 100% jeho kúpnej ceny na nákup nového a lepšieho kameňa pre tú pravú.