BLOG

Ozdobte výročie svadby šperkom

Ozdobte výročie svadby šperkom

Spomeňte si na deň, ktorý vám zmenil život. Pre väčšinu je to práve svadobný deň. Deň, ktorý možno bezpochyby označiť za jeden z najkrajších dní v živote dvoch ľudí. Určite sa s ním spája veľa nervozity, mesiace príprav a desiatky povinností, ale spomienky naň sprevádzajú manželov celý život.

Rečou šperkov možno označiť svadbu ako romantický moment, ktorý spojí ľudské životy prostredníctvom dvoch nekonečných kruhov, ktoré sú stáročia považované za jedinečný a unikátny symbol manželského sľubu – svadobné obrúčky.   
 

Výročie svadby a šperky

Veľa manželských párov si každý rok s láskou pripomína svoj svadobný deň. Dátum svadby je aj jedným z najčastejších motívov, ktorý si dávajú mladomanželia gravírovať do obrúčok. Šperky v podobe obrúčok sú nádherným vizuálnym sľubom, ale samozrejme ani výročie by nemalo ostať partnermi nepovšimnuté. Preto prinášame tipy na šperky, ktoré sú ideálne k jednotlivým výročiam svadby.

Prvé roky manželstva majú rôzne prívlastky od bavlnenej, papierovej, kvetinovej cez medenú, bronzovú a hlinenú. Akýkoľvek prívlastok si nesie dané výročie, jeho chuť by mala byť vždy sladká a plná porozumenia. 

10. výročie svadby – Ružová svadba a kvety

Prvým okrúhlym a významným výročím svadby je desiate výročie sobáša. Partneri sa počas prvých rokov spoločného života spoznávajú a prežívajú snáď tie najkrajšie momenty, ktoré patria do manželského života a ich láska prekvitá ako tá najkrajšia kvetinová záhrada. Často sa zvykne toto výročie označovať aj ako ružová svadba. Motív kvetu je často inšpiráciou aj pre klenotníkov, ako je to  napríklad v prípade drahokamového setu Allegory. Svieže šperky, ktoré vďaka svojej farebnosti ulahodia milovníčkam jemnej extravagancie, ale aj romantickým dámam, ktoré sa rady obklopujú farbami.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

15. výročie svadby – Krištáľová svadba a diamanty

Prívlastok krištáľová sa viaže k pätnástemu výročiu sobáša a evokuje, že manželstvo je v tomto období už čisté a jasné ako krištáľ. Manželia sa po rokoch spoločného života napriek rozdielom zladia a vytvoria spolu rozdielny, ale zároveň dokonale ladiaci pár. Rovnako ako šperky osadené bezfarebnými a čiernymi diamantmi v nádhernom sete Reverse. Detailne prepracované šperky, ktoré v sebe odrážajú poznanie a vzájomnú symbiózu. Presne ako dokonale zladený manželský pár.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

20. výročie svadby – Porcelánová svadba a brilianty

Vzácne ako porcelán, tak možno popísať manželstvo po dvadsiatich rokoch. Tradíciou tohto výročia je pitie čaju z porcelánu, preto toto výročie nesie pomenovanie porcelánová svadba. Manželstvo by malo byť po rokoch vzájomného spolunažívania harmonické a čisté ako porcelán. Ideálnym darom pre ženu k 20. výročiu sobáša sú šperky osadené bezfarebným kameňom. Inšpiráciou môžu byť šperky Moon, ktoré sú osadené oslnivými briliantmi a rozžiaria každú ženu ako mesačný svit nočnú oblohu.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

25. výročie svadby – Strieborná svadba a drahokamy

Štvrťstoročie manželstva je označované aj ako prvé výročie drahých kovov, konkrétne striebra. Mnoho manželských párov si práve na toto výročie svojej svadby opätovane vymieňa obrúčky a opakujú si manželský sľub. Na vyjadrenie vznešených citov k žene, ktorá svojho partnera sprevádza manželstvom už 25 rokov, je vhodný šperk so srdiečkovou tematikou Garden. Šperky sú zdobené ako krásne rozkvitnutý sad prírodnými kameňmi, ktoré vnášajú harmóniu a farebnosť do šperku, rovnako ako manželka do partnerstva.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

30. výročie svadby – Perlová svadba a ... perly

Perlová svadba - tri desaťročia spoločného života a spoločných zážitkov. Možno v nej badať jasnú paralelu s perlami. Ak sa o perly dobre nestaráme, môžu vyschnúť a popukať. Rovnako je to aj v prípade manželstva, ak sa oň nestaráme a nevenujeme budovaniu pozornosť, môžu po rokoch aj tie najhlbšie city vyschnúť a vytvoriť vo vzťahu praskliny. Súprava šperkov La Luna, ikonické šperky z dielne Mikuš Diamonds, určite budú pre toto výročie ideálnou voľbou.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

45. výročie svadby – Zafírová svadba

Zafír – drahokam, ktorý symbolizuje pevnosť a odolnosť. Preto sa stal práve tento drahokam symbolom silného a dlhoročného manželstva. Zafírom sa podľa tradície pripisuje moc, ktorá ochráni nositeľa pred chorobami a vnáša energiu a vitalitu. Pri tomto významnom výročí si zvyknú manželia do svojich obrúčok osádzať zafíry. Krásny modrý zafír zdobí aj obľúbený modelový rad šperkov Zaira, ktorý je doplnený žiarivými briliantmi v bielom zlate.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

 

50. výročie – Zlatá svadba

Polstoročie spoločného života je veľmi vzácny a výnimočný moment. Toto výročie sa označuje aj ako zlatá svadba.  Symbolicky si manželia zvyknú opätovne vymieňať obrúčky a rovnako býva zvykom aj obnova manželského sľubu. Ako symbol vzácnosti možno považovať aj drahý opál, ktorého história je úzko spätá i so Slovenskom. Nevšedný drahokam, ktorý je neopakovateľný a výnimočný, rovnako ako vzťah dvoch ľudí, kráčajúcich spoločným životom už polstoročie.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

55. výročie svadby – Smaragdová svadba

Smaragd je označovaný ako kameň múdrosti a trpezlivosti. Často sa pri popise smaragdov stretneme aj s označením „premožiteľ ťažkostí“, čo neodškriepiteľne možno považovať za nutnosť v každom manželstve a vzťahu, ktorý pretrváva desaťročia. Smaragd, vzácny drahokam s bohatou históriou,  sa viaže  k 55. výročiu sobáša, a preto je práve smaragdový šperk ideálny na obdarovanie k tejto významnej životnej udalosti manželov, ale aj celej rodiny. Ako inšpiráciu ponúkame nadčasový a elegantný model Alais v prevedení so smaragdom v bielom zlate a s diamantmi.   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

60. výročie svadby – Diamantová svadba

Manželstvá po 60. rokoch sú vybrúsené ako ten najvzácnejší diamant. Sú pevné a ich láska je preverená rôznymi životnými skúškami. Treba však uznať, že ako prírodný diamant s najlepšími parametrami, aj manželstvo po 60. rokoch je vzácne a nie je dopriate všetkým. Preto si práve takéto vzťahy, ktoré prekonali množstvo životných nástrah zaslúžia obdiv a mali by byť inšpiráciou pre ďalšie generácie. Čím iným, ako diamantmi je ideálne ozdobiť toto unikátne výročie?   

Ozdobte výročie svadby šperkom   
 

Bavlnené, drevené, perlové či smaragdové, každé výročie svadby si zaslúži pozornosť partnerov a najbližšej rodiny. Každé obdobie vzťahu má svoje špecifiká, ale spoločným menovateľom je trpezlivosť a bezhraničná láska. Bez ohľadu, či je vzťah v začiatkoch alebo sú jeho základy postavené už dlhé roky, nemožno zabúdať, že manželstvo si treba pestovať a starať sa oň každý deň.