BLOG

Letné koralové inšpirácie v júnovom MIAU!

Letné koralové inšpirácie v júnovom MIAU!
Perla nie je jediným výnimočným produktom organickej prírody, ktorý klenotníci radi osádzajú do svojich šperkov. Srdce ženy už celé veky dokáže potešiť i koral, drobný živočích z teplých morí, ktorý si pri svojom raste vytvára tvrdú vápenatú schránku. Podľa starých gréckych mýtov za vznikom vzácneho koralu treba hľadať predovšetkým lásku a vášeň.

Prsteň Seraph

Koralový prsteň Seraph z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Seraph. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, koral, diamant.

Pozrieť šperk

 
 
Keď sa kráľ Polydektes zaľúbil do Danae, dcéry kráľa Akrisia, túžil sa s ňou oženiť a splodiť syna. Avšak Danae už syna mala. Perseus sa jej narodil po tom, čo sa do jej podzemnej komnaty v podobe zlatého dažďa zniesol najvyšší boh Zeus. Akrisios, ktorému veštba prorokovala, že zomrie rukou vlastného vnuka, na dcéru zanevrel, nechal ju zadebniť do veľkej truhlice aj s Perseom a prikázal vrhnúť ju do mora. Danae sa neutopila - z mora ju vylovil rybár Diktys, brat kráľa Polydekta, ktorý ju prichýlil do svojho paláca. Danae za to bola vďačná, no vydávať sa nechcela. Polydektes však na ňu vytrvalo naliehal a zrejme by si vynútil jej súhlas, keby mu v ceste nestál Perseus. A tak sa rozhodol zbaviť sa ho úskokom. Farbisto mu opisoval hrdinské skutky skvelých bojovníkov, oslavne sa vyjadroval o ich odvážnych činoch, až ho napokon nahovoril, aby získal hlavu Medúzy. Medúzu, jednu z troch sestier mýtických oblúd Gorgón, opisovali ako kombináciu vtáka s kovovými krídlami s tvárou rozškľabenej stareny s ploským nosom, zvieracími ušami, ostrými tesákmi, ktorá namiesto vlasov mala jedovaté zmije a bola taká strašná, že ak na ňu ktorýkoľvek smrteľník uprel zrak, razom skamenel. Perseus sa nadľudskej úlohy nezľakol a s pomocou troch božských darov - 1) prilba vládca podsvetia, ktorá robila človeka neviditeľným, 2) okrídlené sandále, ktoré umožnili lietať, 3) čarovná kapsa, ktorá sa zväčšovala podľa vloženého predmetu - napokon hlavu Medúzy získal. Ba vďaka nej získal i najväčšiu cennosť života: lásku. Totiž keď sa po hrdinskom čine vracal za matkou, zazrel na pobreží Červeného mora pripútanú krásnu dievčinu. Andromeda, kráľovská dcéra, mala byť kruto obetovaná Kétosovi, morskému netvorovi, aby tak zachránila od skazy celé kráľovstvo. Perseus s príšerou dlho urputne bojoval, no stále sa mu nedarilo poraziť ju, až si spomenul na hlavu Medúzy, vytiahol ju z kapsy a Kétos pohľadom na ňu skamenel. Perseus sa potom po ťažkom zápase šiel osviežiť vlnami mora. Keď na brehu kapsu s hlavou medúzy odložil na vyplavené riasy, tie v okamihu skameneli. Na niektoré prenikla aj krv Medúzy, a tie sfarbila na červeno. Morské víly ich potom rozniesli po pobreží a ich krásu rozmnožovali na útesoch i pod hladinou oceánov. Tam sa rozrastali v podobe úžasných koralových krov.
 
Skrytý klenot mora

 
V skutočnosti koraly takým „krvavým“ spôsobom nevznikajú ako v bájnom príbehu. Rastú v mori, kde ich drobučké organizmy vylučujú vápnik a vytvárajú útvary podobné drobným konárikom stromov, ktoré za priaznivých okolností vytvárajú celé útesy. Červené koraly majú tvar malých bezlistých kríkov a rastú až do výšky jedného metra. Ich cennú kostru tvorí tvrdý uhličitan vápenatý, sfarbený karotenoidovými pigmentmi. Zo živých exemplároch z kostrových vetvičiek čnejú početné 8-ramenné symetrické biele polypy a nimi zachytávajú planktón, ktorý tvorí ich potravu. V morských hlbinách rastie množstvo rôznych druhov koralov - od filigránskych útlych vetvičiek až po veľké guľové útvary rôznych zoskupení. Medzi najdrahšie a najžiadanejšie patria bledoružové „pelle d' angelo“ (anjelská koža) a krvavočervené „sangue di torro“ (býčia krv). 

 
Červené koraly rastú na skalnatom morskom dne s nízkou sedimentáciou, v tmavom prostredí - vo väčšej hĺbke alebo v tmavých jaskyniach či štrbinách. Pôvodný druh Corallium rubrum (predtým Gorgonia nobilis) sa nachádzal hlavne v Stredozemnom mori v hĺbke od 10 do 300 metrov, tu ho však v plytších zónach nájdeme už len zriedka, keďže tieto biotopy v poslednom storočí zasiahol veľmi intenzívny zber. V podmorských jaskyniach Alghero (Sardínia) rastie v hĺbke 4 - 35 metrov, rovnaký druh možno objaviť aj v atlantických lokalitách blízko Gibraltárskeho prielivu, pri pobreží južného Portugalska i na Kapverdských ostrovoch. Iné druhy rodu Corallium sa vyskytujú v západnom Tichom oceáne, najmä v okolí Japonska a Taiwanu, v hĺbkach 350 až 1.500 m pod hladinou mora. K najvzácnejším a najušľachtilejším patria koraly z mora v okolí japonského ostrova Šikoku. Rastie veľmi dlho a musí sa zbierať v oveľa väčšej hĺbke ako iné koraly. Niektoré z najkrajších koralových záhrad sa nachádzajú v tmavých podmorských jaskyniach.

 
Pokiaľ ide o Európu, vyhlásenou koralovou oblasťou sa stalo predovšetkým pobrežie Kampánie. Už od staroveku sa tu z mora vyťahovali úchvatné červené koraly, a tak sa z regiónu Neapola postupne stávalo centrum, kde sa sústreďovali klenotníci - špecialisti na koralové šperky.

 
A keď sa o dejinné slovo prihlásilo renesančné Taliansko prinavrátenou túžbou po kráse, záujem o nevšedný červený klenot neustále narastal a majstrovské koralové miniatúry hojne napĺňali súkromné zbierky zámožných aristokratov i bohaté pokladnice kláštorov. Dopyt sa zvyšoval, lode začali využívať špeciálne siete na drevených rámoch a ťahajúc ich po dne mora vo veľkom zachytávali vzácne koraly. Z neapolského prístavu Torre del Greco denne vyrážali celé flotily koralových lodí. Popularita sa červeného skvostu sa začala šíriť do celého sveta a hodvábnou cestou prenikla až do ďalekej Číny. V roku 1805 bola v Torre del Greco založená kráľovská spoločnosť Real Fabbrica di Coralli s výhradným právom predávať jej výrobky v kráľovstve a tiež ich vyvážať. V 30. rokoch 19. storočia neapolské prístavy už opúšťalo okolo 1.800 lodí s cieľom vynášať z morského dna bohaté koralové úlovky a v Torre del Greco sa začal sústreďovať obchod a opracovanie koralov z celého sveta. Komunita miestnych koralových šperkárov si získala skvelú povesť, a tak nečudo, že v 20. storočí začali ich zručnosť využívať mnohé módne značky.

Náušnice Sparkle

Koralové náušnice Sparkle z ružového zlata

Predstavujeme vám Náušnice Sparkle. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, červený koral.

Pozrieť šperk


 Hoci sa dnes Corallum rubrum napriek pomalému rastu organizmov a nadmernému zberu v Stredozemnom mori nepovažuje za ohrozený druh, v roku 1994 sa upustilo od stáročnej praxe získavania červených koralov z mora pomocou vlečných sietí. Mnohí vedci pritom vyjadrujú znepokojenie nad jeho budúcnosťou - kvôli nadmernej extrakcii i okysľovaniu Stredozemného mora. Aj preto sa stále viac využívajú červené a ružové druhy z Ázie, kde sa kolónie Corallum rubrum nachádzajú hojnejšie. V Japonsku kvôli nepriaznivému trendu úbytku koralov z morí začali pestovať ušľachtilé koraly na umelo vytvorených útesoch.
 
Farba roka: koral

 
Americká spoločnosť Pantone, ktorá pravidelne vyhlasuje farbu roka, určila pre rok 2019 novú dominantnú farbu. Dala jej názov „živý koral“ a opísala ju slovami „oživujúca, život oslavujúca koralová farba so zlatistým podtónom, ktorý jej dodáva svieži nádych“. V porovnaní s minuloročnou farbou „Ultra violence“ je oveľa jemnejšia, teplejšia a jej lososovo ružový tón by mal navodiť príjemné pocity a vzbudzovať aj akýsi retro dojem. Odkazom na farbu koralu zároveň poukazuje na problematiku úbytku života na našej planéte. Keď „živý koral“ budeme kombinovať s oblečením, netreba vraj zabudnúť na vypraté bledé rifle a ošúchanú koženú tašku. Podľa predstaviteľov spoločnosti Pantone táto farba vraj zaručí pocity komfortu, ktoré máme všetci tak radi.

Prsteň Rapture

Koralový prsteň Rapture zo žltého zlata

Predstavujeme vám Prsteň Rapture. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, ružový koral, diamant.

Pozrieť šperk

 
 
Zaujímavé

 
* Klenotníci si koral zamilovali nielen pre jeho krásnu farbu, ale i pre relatívnu mäkkosť, ktorá umožňuje mimoriadne jemné vyrezávanie do miniatúrnych tvarov, nádherných figúr či ornamentov. K vyhláseným majstrom v opracovaní koralov a utváraní skvostných drobností patria Číňania i Japonci. 

 
* Hodnota koralov sa veľmi líši podľa farby a veľkosti. Po mnoho rokov sa za najcennejšiu považuje tmavočervená farba.

 
* Koral sa používa ako ozdoba už od praveku a predmety z neho sa našli v hroboch z doby železnej.

 
* V starom Grécku a Ríme sa používal ako talizman šťastia, blahobytu a ochrany a keď sa rozšíril do Ázie, tešil sa veľkej úcte v Tibete, Indii i Číne, pričom sa často objavoval ako ornament pri zobrazovaní miestnych bohov.

 
* V tradičnej čínskej kultúre symbolizuje dlhovekosť: považovali ho za „železný strom“, rastúci pod hladinou mora a kvitnúci raz za sto rokov. Dlhý život naznačoval koral i svojím tvarom ako jelenie parohy - jeleň taktiež  symbolizuje dlhovekosť. Mimoriadne priaznivo pôsobil najmä červený koral, pretože v čínskej kultúre červená farba znamená úspech, radosť a šťastie. Koral sa v starej Číne stal aj atribútom oficiálneho spoločenského postavenia - koralový gombík na klobúku označoval jeden z deviatich stupňov vládnych úradníkov. V Japonsku zasa zdobil koruny cisárov a využíval sa aj pri náboženských obradoch. A keď Európania objavili Ameriku, spoznal krásu koralov aj Nový svet - v podobe náhrdelníkov či iných ozdôb, ktoré osadníci zamieňali s domorodými Indiánmi za iný cenný tovar.

 
* V niektorých kultúrach sa rozdrvený na prach miešal do nápojov a po vypití mal liečiť neplodnosť. Používal sa aj na zastavenie krvácania.

 
* Vzácne koraly si ľudia často zamieňajú s koralmi z koralových útesov, tie sú však mäkké a porézne, a teda nevhodné pre výrobu šperkov. Masívne koralové kolónie sa nachádzajú v rôznych morských ekosystémoch v plytkých tropických vodách s dostatkom slnečného svetla - na rozdiel od vzácnych koralov, ktoré nerastú vo veľkých množstvách.

 
* Koraly sú chemicky veľmi podobné perlám a vyžadujú si obdobnú starostlivosť. Aby sa zachovala ich krása, treba sa vyhnúť kontaktu s parfumami, pleťovými krémami, mydlom či chemickými čistiacimi roztokmi. Autentické prírodné koraly síce nemenia farbu, no ak sa pravidelne nečistia, môžu stratiť lesk. Preto sa odporúča občas ich jemne preleštiť mäkkou suchou handričkou.

 
* Ako rozpoznať falzifikát? Autentický červený koral Corallum rubrum je veľmi vzácny, a preto drahý. Ak sa vám cena zdá príliš výhodná, môže ísť o falzifikát z dreva, plastu či iných druhov koralov. Autentické koraly niekedy obsahujú biele škvrny či drobné nedokonalosti na povrchu.  
 
Koralové inšpirácie

 

Koral je ako stvorený pre leto plné slnka - či už na dovolenke pri mori, alebo v rozpálených rušných mestských uliciach, kde to v kaviarňach a na terasách žije dlho do noci. Napokon, práve v tomto roku sa koral môže hrdiť najtrendovejšou farbou. Akými šperkami s bájnym koralom možno potešiť milovanú osobu, to vám prezradia odborníci Mikuš Diamonds.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: 

Všetky prírodné koraly, s ktorými pracujeme, sú najvyššej kvality a pochádzajú z okolia Taiwanu. Príchuť exotických diaľav je cítiť aj z originálneho prsteňa Praise, v ktorom zaujímavým spôsobom kontrastuje kombinácia ružového a červeného koralu. Zmyselnosť tohto ručne robeného skvostu podčiarkujú aj dva brilianty, ktoré symbolicky žiaria ako oči vašej vyvolenej.

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka: 

Koral je skutočne neprehliadnuteľný a patrí skôr k extravagantnejším kúskom spomedzi drahých kameňov. Najhodnotnejší tmavočervený koral je známy ako „rosso scuro“. Práve ten sme s vášňou pretavili do výrazných koralových náušníc Sparkle, ktoré si žena užije pri výsostne elegantných príležitostiach, ako i v ležérnej kombinácii s nadčasovým denimom.

Katarína Srncová, zlatníčka:

Do našej nezameniteľnej koralovej kolekcie sme okrem šperkov s klasickým dizajnom zameraným na dominantný kameň, zaradili aj jemné tvary ako kvetinku či motýľa. Práve decentný motýlí motív na prívesku Ace fantasticky ladí s bledunkoružovým koralom, doplneným o perleť a trinásť briliantov. Na opálenom dekolte príťažlivo vyniknú kontúry ružového zlata.


Daniela Kušnierová, profesionálna predajkyňa:

Nežný prsteň Rapture je vďaka vkusnému farebnému tónu ružového koralu ako stvorený pre letné slnečné dni plné radosti. Romantický kvet tvorený z koralových lupienkov pohladí dušu každej ženy. Krása prírodou vytvoreného ružového koralu v kombinácii so žiarivým diamantom, spojené v éterickom dizajne, robia tento šperk neodolateľným.

Pavol Vojtek, fasér:

Nič nepoteší ženu tak, ako úchvatne prevedený šperk. Preto nikdy nepremýšľajte nad tým, prečo žena potrebuje koraly. Rozmýšľajte skôr, akej farby. :-) Ak budete váhať, zvoľte efektné spojenie ružového a červeného koralu v majstrovskom klenote Poetic. Dokonalá sýtosť farby, príťažlivá dynamika tvarov, prírodné diamanty, to všetko je akousi oslavou života a lásky.

Tip na zásnubný prsteň: 

Netradičný zásnubný skvost pre všetky temperamentné a oduševnené ženy. To je Sirius. I keď má nebeský názov, ide o neobyčajný organický drahokam šírych morí. Na pevnine mu vdýchli dušu naši šikovní klenotníci, aby symbolizoval pevnosť aj premenlivosť, hĺbku aj povrchnosť, ticho aj nepokoj, pohyb aj nečinnosť. Presne ako morská pena, z ktorej bola zrodená bájna Venuša. Potešte tú svoju, nech sa jagá ako hviezda Sirius.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK