BLOG

Zafír, rubín, smaragd - mágia bez hraníc

Zafír, rubín, smaragd - mágia bez hraníc

Ak by ste sa mohli v živote obklopiť iba tromi farbami, ktoré by to boli? V klenotníckom svete by povolaní určite neváhali a za farebnú triádu by korunovali takzvanú „veľkú trojku drahokamov“. Inými slovami hlboký zafír, vášnivý rubín a mystický smaragd. Príčina je jednoduchá. Ide o jedinečné drahé kamene, ktoré už pred niekoľkými tisíckami rokov v období starovekých kráľov boli symbolmi moci, ale aj svetského a duchovného bohatstva. Dnes sú pripravené slúžiť všetkým ženám, ktoré sa chcú cítiť ako kráľovné aj bez dedičného titulu.

Oceán zafíru


Vedeli ste, že zafír, z rodu korundov, je po diamante druhý najtvrdší drahokam na svete? To ho zaraďuje, popri jeho výnimočnej kráse, medzi najpreferovanejšie drahé kamene v klenotníckej ríši. Najznámejší aj najcennejší je modrý zafír, no medzi cenené drahokamy patria aj zafíry v ružovej, žltej, oranžovej, fialovej alebo zelenej farbe. V akomkoľvek farebnom odtieni, zafír nikdy nezažil módne výkyvy, pretože jeho krása, zvlášť ak je prírodného pôvodu, neprestáva fascinovať. Zaujímavosťou je, že takéto zafíry obsahujú takmer vždy inklúzie, ktoré sú dôkazom prírodného pôvodu a tiež nenapodobiteľným znakom, akýmsi rodným listom drahokamu. V zafíroch je niečo nádherne starosvetské, no súčasne nadčasové. To sa potvrdilo aj pri svetovo najznámejšom zásnubnom prsteni s modrým zafírom, ktorý zdobil prstenník princeznej Diany. Neskôr tento skvost daroval jej syn, princ Wiliam, svojej dnes už manželke, vojvodkyni Kate Middleton. Obľúbenosť zafíru v tejto farbe odvtedy prudko rastie!

Prsteň Zaira

Zafírový prsteň Zaira z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Zaira. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, zafír, diamant.

Pozrieť šperk

Oheň rubínu

Ak vám pri pohľade na modrý zafír zostalo trošku chladnejšie, zohrejte sa pri jeho ohnivočervenom príbuznom – rubíne. Táto najcennejšia odroda korundu bola objavená už okolo roku 3000 pred naším letopočtom. Rubín je teda jedným z najdlhšie používaných drahých kameňov. Jeho príťažlivosť nepochybne spočíva v plnokrvnej červenej farbe, ktorá je výsledkom prítomnosti chrómu. Táto farba je na slnečnom svetle ešte intenzívnejšia, pretože rubín sa vyznačuje hlbokou červenou flourescenciou. A nie náhodou sa jeho vášnivé vibrácie spájajú s farbou srdca. Rubín – ako symbol lásky – tak dokonale napĺňa svoje vznešené poslanie robiť ženy šťastnými. A pravý gentleman vie, že v tom spočíva skutočná mágia života.


Prívesok Intention

Rubínový prívesok Intention z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Intention. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, rubín, diamant.

Pozrieť šperk

 

Zeleň smaragdu

To najlepšie nakoniec? Pre náš zrak určite. Ako básnil rímsky filozof Plinius: „Nič nie je intenzívnejšie ako zelená smaragdová... zrak sa obnovuje pohľadom na tento kameň.“ A s ním sa obnovujú i podvedomé túžby človeka spojené so smaragdom – najušľachtilejším a najvzácnejším členom z rodiny berylov. Odpoveďou na túžbu vlastniť tento unikátny drahokam bola v roku 1938 výroba syntetického smaragdu v laboratóriu. No syntetické smaragdy, rovnako ako syntetické rubíny a zafíry, dnes stoja len nepatrný zlomok z ceny tých prírodných. Aj veľké a vysokokvalitné kamene sotva presiahnu cenu desiatok eur, pričom rovnaké prírodné kamene môžu dosahovať hodnotu až niekoľko desiatok či stoviek tisíc eur. Je to dané extrémnou vzácnosťou takýchto prírodných kameňov. Určite aj preto sa smaragdy ako drahokamy stali tradičným darčekom pre 20., 35. a 55. výročie svadby. Takto dlho však čakať nemusíte, je množstvo veľkolepých príležitostí, ktoré si pýtajú smaragdové pokušenie.


Prsteň Famulus

Smaragdový prsteň Famulus z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Famulus. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, smaragd, diamant.

Pozrieť šperk

 

Veľká trojka drahokamov v Mikuš Diamonds

Že šperky sú báseň, v ktorej je každý ligot prírodných drahokamov slovom, dokazujú aj ručne robené skvosty z našej trenčianskej klenotníckej dielne Mikuš Diamonds. Vaše dedičstvo, predávané z generácie na generáciu, tak môže byť vložené do skutočnej a neopakovateľnej hodnoty citlivo limitovaných šperkov. 


Náušnice Zing

Zafírové náušnice Zing z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Zing. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, zafír, diamant.

Pozrieť šperk


Za všetky spomeňme hviezdne zafírovo-diamantové náušnice Zing, ktoré vám budú navždy pripomínať nekonečnú hĺbku neba, oceánov a možno aj očí vašej vyvolenej. Živelnosť v sebe prebudíte vďaka horkokrvnému prívesku Intention z prírodných rubínov a diamantov, ktorého exotický tvar kvetu môže tvoriť základ vašej rodinnej šperkovnice. A v prípade, že sa pripravujete na osudový míľnik – zásnuby – nechajte sa zviesť majstrovským prsteňom Famulus s centrálnym smaragdom a nesmrteľnými briliantmi. Mimochodom, skvelú službu spraví toto jedinečné drahokamové trio aj na Vianoce, plesy či Valentína. Žiadna udalosť sa totiž neminie účinku vyšperkovaných prírodných zázrakov, ktoré ožívajú až na tele milovanej ženy. Vašej kráľovnej!

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK