BLOG

Top gemológ Martin Mikuš: Kľučová je dôvera!

Top gemológ Martin Mikuš: Kľučová je dôvera!
Nielen ľudský život, ale celý ľudský vek je fascinovaný diamantmi. Ich poetická príťažlivosť však musí byť verifikovaná prozaickými dôvodmi. Ako vysvetľuje výkonný riaditeľ klenotníctva Mikuš Diamonds Martin Mikuš: „Rozdiel medzi drahými kameňmi a všetkým ostatným je, že sú zriedkavé a vzácne, a čo je vzácne, to je unikátne. V našom profesionálnom laboratóriu kontrolujeme tieto atribúty v každom, aj v tom najmenšom, kameni.“

 
Do akej miery je prepojené klenotníctvo Mikuš Diamonds a Slovenský gemologický inštitút, ktorý ste založili spolu s otcom Ivanom Mikušom? Možno povedať, že by prvé bez druhého nefungovalo?

 
Skôr naopak. Slovenský gemologický inštitút (SGI) vznikol v roku 2002 ako naše hobby. Dodnes si pamätám rozhovor s otcom, keď prišlo na tému potreby prístrojového vybavenia. Otec bol tejto myšlienke veľmi naklonený. Vedome, postupne, krok za krokom sme investovali peniaze do prístrojov, ale aj znalostí, ktoré nás bavili a dodnes bavia. Treba však povedať, že v tom období v našich podmienkach gemologický inštitút nedokázal existovať ako ekonomicky zmysluplná činnosť. Je však skvelé, že naše nadšenie si v tomto smere osvojila aj moja sestra. Aj preto je dnes SGI nielen nezávisle fungujúcim a špičkovo vybaveným laboratóriom, ale tiež jedinou znaleckou organizáciou v odvetví drahých kameňov, a teda aj najvyššou inštanciou znaleckej činnosti v odbore na Slovensku. Mám veľké šťastie, že moja práca a moje hobby, inými slovami rodinné klenotníctvo a spektrálna analýza kameňov spolu tak úzko súvisia.

 
Potreba prístrojového parku nepochybne súvisí i s témou falšovania diamantov. V istom rozhovore ste prezradili, že pred desiatimi rokmi problém so syntetickými diamantmi prakticky neexistoval. Pred piatimi rokmi to bolo ojedinelé a dnes je to veľmi vážny problém.

 
Syntetické diamanty bývajú často označované ako falošné. Zamieňanie týchto pojmov však nie je správne. Syntetický diamant nie je falošný, je to skutočný diamant vyrobený človekom v laboratóriu, no v realite stojí zlomok ceny v porovnaní s prírodným diamantom. Falošné diamanty vznikajú úmyselnou zámenou syntetických diamantov za prírodné, pričom sa cielene zatajuje ich pôvod, najčastejšie za účelom navýšenia zisku. Paradoxne syntetické diamanty boli po desaťročia vyvíjané pre účely priemyselného využitia a vskutku brilantnej práci špičkových vedcov dodala negatívny nádych až túžba nečestných ľudí obohatiť sa. Identifikácia syntetických diamantov je však pomerne zložitá a stále neexistuje prístroj, ktorý by ich dokázal odhaliť na jednoznačnom princípe „áno/nie“.
Prsteň Oasis

Diamantový prsteň Oasis z bieleho a ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Oasis. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružové zlato, diamant.

Pozrieť šperk

To znamená, že na spektrálnu analýzu drahokamov je potrebná kombinácia viacerých high-tech mašiniek a „kumšt“ odborníka spočíva aj v schopnosti posúdiť potenciál daného stroja?

 
Presne tak. Každý jeden stroj, ktorý sme si zaobstarali, má svoje jasné miesto a význam. Napríklad prístroj  AMS od spoločnosti De Beers je fantastický v tom, že pri analýze môžem vysypať aj tisíc kameňov a za pár sekúnd mi identifikuje tie správne. Lenže to sa dá aplikovať iba do určitej veľkosti. Väčšie kamene musím skontrolovať cez iný prístroj, čo je pomalšia metóda. No aby to nebolo také jednoduché, ak mi aj niečo podozrivo zasvieti, neznamená to, že je to automaticky syntetický kameň. Môže to byť aj veľmi zriedkavý prírodný kameň, takže tam vstupuje veľa (pod)faktorov. Ramanov spektrometer zas perfektne rozlišuje materiál, v zmysle toto je korund, beryl, to diamant, ale nič nepovie o tom, či je prírodný alebo syntetický. Špeciálnou lahôdkou sú i farebné kamene, kde zohľadňujeme zas iné princípy spojené, prirodzene, s príslušným vzdelaním.

 
To nás priamo vedie k hlavnej podstate, ktorá spočíva v odbornom renomé klenotníka. Mimochodom, kedy sa zo smrteľníka stáva expert na diamanty? 

 
Diamanty sú veľmi obsiahla oblasť. Aj špičkové svetové gemologické laboratóriá zamestnávajú viacero expertov s rôznou špecializáciou. Napríklad farebné diamanty a ich úpravy sú samostatnou rozsiahlou kapitolou. V prírode sa ich síce zo všetkých diamantov vyskytuje iba nepatrný zlomok, no ich skúmanie je ďaleko rozsiahlejšie než celá veda o bezfarebných diamantoch. U nás sa špecializujeme najmä na tie bezfarebné, keďže tie reálne predstavujú 99 percent diamantov, ktoré sa u nás predávajú. Výskum však nikdy nebude na konci. Dnes pri výskume diamantov ide najväčšia časť investícií práve do rozvoja metód na odhaľovanie syntetických diamantov, keďže proces ich výroby sa podstatne zjednodušil.

 
Ako vidíme, dostali sme sa do štádia, kde nám ani drahý šperk nezaručí jeho pravosť. Môžeme sa spoľahnúť na certifikáty pravosti, ktoré sú vydávané jednotlivými klenotníkmi?

 
Poviem to na príklade. Koncom minulého roka sme zachytili extrémne sofistikovaný podvod. Na nekvalitný diamant bolo laserom vypálené sfalšované číslo certifikátu oveľa kvalitnejšieho a hodnotnejšieho diamantu, pričom spolu s týmto kameňom bol dodaný aj pravý originál certifikátu kvalitnejšieho kameňa. Pritom v USA bol odhalený (až dodatočne) obdobný podvod, pri ktorom vznikla škoda viac než sedemdesiattisíc amerických dolárov. Naše laboratórium a výsledky vlastného dlhoročného výskumu preto vnímame ako nevyhnutnosť, aby sme vedeli zabezpečiť know-how firmy. A garantovať tak pocit výnimočnosti, ktorý je priamo previazaný s unikátnosťou prírodných drahokamov. Zákazník si totiž kupuje niečo, čomu nerozumie (za nemalé peniaze) a verí, že deklarované veci sú pravdivé. Kľúčový pilier v tomto biznise je teda dôvera, na ktorej už 20 rokov budujeme aj naše rodinné klenotníctvo.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK