BLOG

Pozor na falošné paraíba turmalíny!

Pozor na falošné paraíba turmalíny!

Odhalili sme falšovaný Paraíba turmalín?

Minulý mesiac sme v našom gemologickom laboratóriu zachytili turmalín Paraíba, ktorý pri mikroskopickej analýze vykazoval neobvyklé odlesky inklúzií, typické pre drahé kamene, ktoré boli podrobené úprave vypĺňaním fraktúr. Tento druh úpravy bol doposiaľ pri turmalínoch pomerne ojedinelý, a preto sme tento kameň podrobili aj ďalšej spektrálnej analýze, ktorej výsledky rovnako naznačovali použitie cudzorodého materiálu, ako výplne fraktúr. Kameň sme preto zaslali na analýzu do Gemological Institute of America (GIA), ktorý potvrdil naše podozrenie. 

Je dôležité zdôrazniť, že úprava vypĺňaním fraktúr nie je pri turmalíne akceptovanou úpravou, nakoľko tento typ úpravy:

 

1. je nestabilný a časom dochádza k jej degradácii; 
2. a zároveň výrazne maskuje nízku kvalitu kameňa, v dôsledku čoho sa kameň javí ako oveľa hodnotnejší, než je v skutočnosti.

 

Prsteň Elegant Paraíba

Na sklade · Novinka

nad 5000 €

Prsteň Firmamento

Novinka

nad 5000 €

Certifikát od renomovaného gemologického laboratória je kľúč!

Hlavný problém tejto úpravy spočíva predovšetkým v tom, že klenotník a dokonca ani bežné gemologické laboratórium, ju nemusí byť schopné odhaliť. No pokiaľ táto úprava nie je pri predaji deklarovaná, dokáže falošnú hodnotu kameňa zvýšiť aj niekoľkonásobne. V prípade nami zachyteného kameňa sa jednalo o trojnásobné zvýšenie hodnoty. Je preto nevyhnutné vyžadovať pri kúpe šperku s turmalínom paraíba certifikát renomovaného gemologického laboratória a nakupovať vzácne kamene výlučne z overených zdrojov. Inak sa môže stať, že takýto drahokam preplatíte aj o tisíce, či dokonca desiatky tisíc eur.

Pravý turmalín Paraíba bez úpravy výplňou fraktúr, vsadený v prsteni z bieleho zlata v kombinácii s prírodnými diamantmi. Zdroj: archív Mikuš Diamonds

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK