BLOG

Morganit – romantický drahokam lásky

Morganit – romantický drahokam lásky

Svojou príjemnou ružovou farbou si získa každú ženu. Morganit, patriaci do rodiny berylov, sa veľmi rýchlo dostal na prvé priečky obľúbenosti v klenotníckom odvetví. Je pomerne vzácny, keďže je len minimum miest, kde sa ťaží a jeho farebnosť sa pohybuje na širokej škále ružových odtieňov. V klenotníctvach Mikuš Diamonds sme na jeho slávu vytvorili samostatnú kolekciu šperkov a naša Morganite Collection je dlhodobo jednou z najžiadanejších.


Morganit – romantický drahokam lásky

 

Morganit alias ružový beryl 

Morganit je považovaný za najmladšiu odrodu berylu. Jeho prvý potvrdený výskyt bol zaznamenaný až začiatkom minulého storočia, niekedy okolo roku 1910 a už krátko na to, v roku 1911 získal aj svoje meno, keď ho takto nazvať navrhol Georg Kunz. Morganit je súrodencom svojich starších, po stáročia cenených drahokamov. Napríklad starí Rimania verili, že kryštály berylu (okrem morganitu do rodiny jagavých berylov patrí i smaragd - sýtozelený beryl či akvamarín - svetlomodrý beryl) majú afrodiziakálne vlastnosti, a tak vďaka nim môže ich majiteľ zažiť omamné sexuálne túžby i vzbudzovať romantické pocity. A ešte oveľa skôr pred vznikom Rímskej ríše bol tento drahokam zasvätený Aštarte (Ištar), fenickej bohyni lásky, plodnosti a vojny, ktorej kult sa postupne rozšíril i do okolitých krajín, kde v prostredí starovekých antických štátov postupne splynul s gréckou Afroditou či rímskou Venušou, bohyňami krásy, lásky, sexuality a plodnosti. Meno bohyne pôvodne vyjadroval babylonský výraz pre Zorničku (resp. Večernicu), teda planétu Venušu (po Slnku a Mesiaci najjasnejší objekt pozorovaný zo Zeme), ktorú astrológovia poznali už 1600 rokov p.n.l. Aštarte (Ištar) zodpovedá klasickému dualistickému ponímaniu, v ktorom reprezentuje ženskú tvár sveta, pričom stelesňuje pozitívne i negatívne ženské vlastnosti. Jej „dve tváre“ zodpovedajú dvom veľkým premenám prírody: v lete ju uctievali ako bohyňu plodnosti, materstva, úrody, a teda i lásky (svätenie jej kultu sa vtedy spájalo s hýrivými oslavami plnými jedla, pitia a sexu), v zime zasa ako bohyňu smrti a vojny (vtedy sa jej uctievanie spájalo s odriekaním a sebatrýznením). Najčastejšie sa zobrazovala s rohmi (symbol plodnosti), medzi ktorými figurovalo slnko, s kosákom polmesiaca, magickým pásom, holubicou a levom. Mimochodom, výraz Astarté tvorí slovný základ označenia pre hviezdu v rôznych jazykoch (napríklad v latinčine „astrum“).

Prsteň Carillon

Morganitový prsteň Carillon z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Carillon. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, morganit.

Pozrieť šperk


 

Šperk s kameňom lásky 

Morganit, v prostej reči chemických vzorcov znie „hlinokremičitan berylnatý“ a má hexagonálnu kryštalickú štruktúru s čírym priehľadným vzhľadom. Jeho ložiská sa nachádzajú v žulových pegmatitoch a niekedy sa vyskytujú v kombinácii s inými drahými kameňmi (turmalín, granát). Má pomerne vysokú tvrdosť, a tak ho možno nachádzať aj v naplaveninách. Keď na Madagaskare v roku 1910 objavili nádherný ružový drahokam, významný odborník na drahé kamene Georg Kunz, ktorý pôsobil ako hlavný gemológ v spoločnosti Tiffany and Co., navrhol na stretnutí Akadémie vied v New Yorku pomenovať tento krásny drahokam po svojom dobrom priateľovi, bankárovi a klenotníckom nadšencovi J. P. Morganovi. Ten sa totiž nemalou mierou zaslúžil aj o rozkvet geologických zbierok newyorského prírodovedného múzea.

Šperky s farebnými drahými kameňmi 

Krása morganitu, v minulosti označovaného ako „ružový smaragd“ či jednoducho „ružový beryl“, spočíva predovšetkým v jeho jemnej ružovej farbe, ktorú primárne spôsobuje prítomnosť mangánu. V jeho farebnej palete sa objavujú tóny ružové, ružovo purpurové, ružovo fialové, ružovo oranžové, ružovo hnedasté, broskyňové i lososové, spravidla v mäkkých svetlých pastelových odtieňoch, hoci niektoré exempláre prekvapia aj sýtejšími akcentmi. K najpopulárnejším patria nežné pastelovo ružové exempláre, avšak k najvzácnejším patria sýte, fialovo ružové morganity. V súčasnosti sa najlepšie kryštály morganitu pre výrobu šperkov s drahými kameňmi ťažia v Brazílii, Afganistane a Mozambiku. Medzi náleziská s premenlivou produkciou, avšak taktiež kvalitných kameňov, patria aj Namíbia a USA.

Morganit je popri farbe výnimočný aj inou zvláštnosťou, a to pleochroizmom, ktorý zapríčiňuje, že farba kameňa sa pri jeho rôznom natočení javí odlišne sýta. Závisí teda od správneho výbrusu, aby pri osadení do šperku získal náležitý pastelový tón. Morganit zväčša nemá viditeľné inklúzie a podobne ako akvamarín alebo zlatý beryl (nazývaný aj heliodor) sa vyznačuje nádhernou čistotou. Naopak smaragd a tiež i vzácny červený beryl (nazývaný aj bixbit), zvyčajne obsahujú väčšie množstvo inklúzií viditeľných voľným okom. Ak sa inklúzie v morganite predsa objavia, často mávajú podobu drobných hodvábnych ihličiek. Klenotníci hovoria, že najviac mu pristanú brusy round, cushion, oval, pear, ale vynikne aj v ostatných využívaných brusoch. A keďže disponuje menej sýtymi pastelovými farbami, odporúča sa – kvôli optimálnemu zvýrazneniu nežných odtieňov – brúsiť najmä viackarátové kamene, ktoré obvykle získajú ten správny farebný tón.

Náušnice Pinkies

Morganitové náušnice Pinkies z ružového zlata

Náušnice Pinkies majú vďaka použitým morganitom, efektne osadeným v ružovom zlate, milý a hravý vzhľad, jeho zásluhou sa budete cítiť dievčensky sviežo.

Pozrieť šperk

 

Morganitové zásnuby 

Pre priaznivý chýr, že priťahuje a povzbudzuje lásku, stáva sa morganit čoraz populárnejšou voľbou pre zásnubný prsteň. Jeden príklad za všetky – zo sveta showbiznisu. Keď sa hudobník Matthew Koma rozhodol definitívne získať priazeň americkej herečky a speváčky Hilary Duff, pri žiadosti o ruku jej venoval prsteň s rozdvojenou obrúčkou zo 14-karátového ružového zlata, posiatou drobnými bielymi diamantmi, na ktorej sa jagá nádherný centrálny morganit, pričom dookola mu spoločnosť robia ďalšie drobné biele diamanty. Samozrejme, morganitové šperky dokážu pozdvihnúť slávnostnú atmosféru nielen zásnub či sobášov, ale dávajú vysoký lesk aj iným rodinným oslavám a významným spoločenským udalostiam. Rovnako tak sa hodia aj na každodenné nosenie či na voľný čas v spoločnosti priateľov v duchu aktuálne modernej ležérnej elegancie.

Prsteň Elysium

Morganitový prsteň Elysium z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Elysium. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, morganit.

Pozrieť šperk

 

Zaujímavosti o morganite

* Kryštály berylu sa taktiež používali pri uctievaní Tiamat, sumersko-babylonskej bohyne chaosu, ktorá mala byť hlavnou energiou pri formovaní Neba a Zeme. V niektorých kultúrach bola personifikovaná s drakom či hadom a ľudia vyhľadávali jej pomoc, keď čelili psychickým problémom.

* Bola tiež uznávaná ako kráľovná hviezd a problémovým milencom mala pomáhať v ich vzťahoch.

* Najväčší exemplár morganitu sa v roku 1989 našiel v Bennetovom lome v Buckfielde (Maine, USA). Tento pekne tvarovaný kryštál s oranžovým odtieňom a mierami 23 x 30 cm pomenovali The Rose of Maine (Ruža z Maine) a váži 11.500 karátov.

* Najväčší brúsený morganit na svete váži 598 karátov, má tvar „cushion“ (vankúšik) a pochádza z Madagaskaru.

* Niekedy sa kvôli vylepšeniu farby morganit upravuje vysokou teplotou (cca 400 °C), pričom táto štandardná úprava neznižuje hodnotu drahokamu a nedá sa identifikovať. Výsledná farba je stabilná.

* Morganit sa pri liečení kryštálmi používa na upokojenie mysle. Môže vraj pomôcť pri problémoch srdca, nervových poruchách a duševnej nerovnováhy v dôsledku stresu. Meditácia pomocou neho sa často odporúča všetkým, čo chcú dosiahnuť vyvážený stav mysle, stabilizovať emócie a umocňovať pocity šťastia. Jeho dlhodobé nosenie má podporovať sebadôveru a vyrovnanosť. Pomáha prekonávať strach, hnev a nenávisť i rozpoznávať nevyjadrené pocity.

* Má vraj dar posilňovať vnútorné oko a ako kameň čistoty srdca sa často používa pri jasnovideckých praktikách.

* Tiež sa verí, že jeho energia môže prilákať spriaznenú dušu a prehlbovať pocity lásky. Je vynikajúcim emocionálnym liečiteľom a jeho mystické energie vraj pomáhajú smútiacim ľuďom prekonať stratu a prijať realitu.

Náušnice Sequence

Morganitovo-diamantové náušnice Sequence z ružového zlata

S Náušnicami Sequence prežijete každú minútu vo Vašom živote naplno, so srdcom naplneným entuziazmom a chuťou zažiť niečo nové. Morganitová a diamantová smršť s ružovým zlatom je tu pre Vás.

Pozrieť šperk

 

John Pierpont Morgan

Americký finančník, bankár, filantrop a zberateľ umenia sa narodil v roku 1837 do rodiny bankára J. S. Morgana a Juliety Pierpont. Stál za zrodom jednej z najväčších bánk a viackrát zachránil svet pred finančnou krízou. Jeho detstvo sprvu vôbec nenaznačovalo, že by mal z neho vyrásť energický, mimoriadne schopný muž a jeden z najväčších finančníkov všetkých čias. Trpel totiž viacerými chorobami a aj preto ho otec ako 15-ročného poslal na Azorské ostrovy, aby sa v zdravom prostredí preliečil. Keď sa po roku vrátil, poslal ho študovať do Švajčiarska a Nemecka, kde sa mal zdokonaliť vo francúzštine a nemčine. Po úspešnom dokončení škôl sa vrátil do Ameriky a začal podnikať spolu s otcom. Keď v roku 1861 vypukla americká občianska vojna, zapojil sa do pôžičiek pre armádu a veľkorysých obchodných transakcií, čo ho medzi americkými podnikateľmi priviedlo na novú úroveň. Čoskoro sa mu podarilo ovládnuť mnoho podnikov víťazného Severu, ba i nejednu americkú či zahraničnú banku. Rozsah jeho pôsobnosti bol obrovský a v americkej ekonomike bolo iba málo oblastí, ktoré s ním neboli prepojené. Hoci bol predovšetkým bankár, mohutne investoval do priemyslu. Jeho špecialitou bolo prevziať krachujúcu spoločnosť a zrealizovať v nej nevyhnutné zmeny, aby znova prosperovala. Jeho reorganizácie a konsolidácie boli také úspešné, že procesu obrátenia stratového podniku do zisku sa začalo familiárne hovoriť „morganizácia“. Jeho investície zachránili mnoho spoločností (napríklad i New York Times), dokonca v roku 1895 jeho finančné injekcie odvrátili krach americkej vlády. O 12 rokov neskôr pred pádom zasa zachránil americké bankovníctvo, keď dokázal získať milióny dolárov zo zahraničia a pomohol splatiť veľký štátny dlh. Zastavil panické výbery hotovosti a pomohol aj wallstreetskej burze.

Podporoval zlučovanie veľkých spoločností a vďaka nemu vznikli také korporácie ako General Electric či U.S. Steel (najväčšia akciová spoločnosť svojej doby), investoval do nových dopravných prostriedkov, financoval lodiarsku spoločnosť a ovládol väčšinu železníc v krajine. Pomohol oddlžiť aj mesto New York, ktoré kvôli kríze nemalo na výplaty učiteľov a mestských zamestnancov. Z jeho iniciatívy bol založený záchranný fond zo syndikátu bánk, ktoré odkúpili cenné papiere mesta za 30 miliónov dolárov. S cieľom znížiť kriminalitu financoval aj elektrifikáciu ulíc na Manhattane.

Vo svete financií nemal konkurenciu, peniaze však dokázal nielen vyrábať, ale aj utrácať. Zbieral všetko umelecké a vzácne, od obrazov, sôch a rukopisov až po staré šperky, mince a drahé kamene. Bol dlhoročným správcom Metropolitan Museum of Art (1904 - 1913) a ako vášnivý zberateľ dokázal do financovania umenia zainteresovať aj vyššie vrstvy. Vďaka jeho mimoriadnej vnútornej energii a charizme ho len málokto vedel odmietnuť. Mal vysokú, statnú postavu, prenikavý pohľad, hovoril hlbokým zvučným hlasom a v spoločnosti bol známy ako človek, ktorý okolie dokázal presvedčiť už len vlastnou prítomnosťou. Dojem sympatickej tváre trochu kazil iba mohutný nos, vďaka ktorému získal prezývku „Cyrano z Wall Street“. Bol najvýznamnejším patrónom New Yorku, jeho umelecká zbierka sa stala základom The Morgan Library & Museum a zbierka drahých kameňov je dnes súčasťou Amerického prírodovedného múzea. Sponzoroval taktiež viacero nemocníc a múzeí, podporoval rozvoj vzdelávania a školám daroval nemalé finančné čiastky.

V novodobej histórii sa banka JP Morgan spojila s Chase Manhattan Bank a stala sa najväčším bankovým holdingom v USA. V roku 2008 v čase finančnej krízy prevzala dve americké krachujúce banky Bear Stearns a Washington Mutual. V súčasnosti sa celkový majetok banky JPMorgan Chase & Co. odhaduje na 2,4 biliónov dolárov.

Prsteň Spruce

Morganitovo-diamantový prsteň Spruce z ružového zlata

Jemný a milovania hodný Prsteň Spruce s nádherne sfarbeným prírodným morganitom po obvode dekorujú žiarivé diamanty. Efektná je i kombinácia s ružovým zlatom, ktorá sa dokonale prispôsobuje odtieňu pokožky. Poviete mu „áno“?

Pozrieť šperk

 

Morganitové inšpirácie a šperky

Romantický morganit umocňuje schopnosť lásku dávať i prijímať a podporuje citovú angažovanosť. Akými šperkami s týmto kameňom lásky možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov v Mikuš Diamonds.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: Náušnice a prívesok Loom

Ak milujete prírodu a všetko, čo je s ňou spojené, súprava náušnícprívesku Loom – jedného z našich najobľúbenejších modelov – bude pre vás to pravé. Väčšina dostupných, do šperkov osádzaných morganitov máva pastelovo-broskyňovú farbu, no ako to býva pri viacerých aspektoch v našich životoch, aj pri ružovom beryle registrujeme jeho top podobu, ktorá vyniká sýtou ružovou farebnosťou. A aby jej zriedkavá žiarivá podoba ešte viac vynikla, premyslene sme sa v prípade setu Loom rozhodli pre osadenie morganitov do bieleho zlata. Dali sme tak vzniknúť elegantnému, nadčasovému setu, s podtextom romantického príbehu, ktorý môže zažiť každá žena. 

Erika Balážová, obchodná manažérka: Prsteň Carillon

Asymetrická symetria – takýto básnický oxymorón dokonale vystihuje ladné krivky miláčika našich zákazníčok, ktoré obľubujú jemnosť, eleganciu, ale zároveň i roztopašnú výraznosť. Vedeli ste, že číslo 6 symbolizuje harmóniu a súlad? Šesť zmyselných nepravidelne usporiadaných morganitov rôznych veľkostí, vybrúsených do dokonalého symetrického okrúhleho briliantového výbrusu, uchytených v štyroch pravidelných krapniach, predstavuje ozajstnú lásku na prvý pohľad. Jeho nadčasový obrúčkovitý tvar, jemná kónická línia tiahnucich sa drahokamov či mladistvé pastelové farby morganitu hodiace sa ku každému outfitu sú ako stvorené pre ženu, ktorá si chce urobiť radosť sama alebo byť obdarovaná niečím vskutku výnimočným. Sama som sa rozhodla pre prvú možnosť a môžem povedať, že byť hrdou nositeľkou morganitového prsteňa Carillon bolo skvelým rozhodnutím. 

Pavol Vojtek, fasér: Náušnice Pinkies

Život je plný krásy, treba len mať oči otvorené a všímať si ju. Pre mňa je možnosť pracovať s nádhernými drahými kameňmi každodennou radosťou a milujem jej rôznorodosť. Do krehkého dizajnu náušníc Pinkies sa nám podarilo prevteliť to najkrajšie z krásy morganitov a ich pastelovej farby. Ruka v ruke s nimi sa prelína moderná farba ružového zlata a akoby šibnutím čarovného prútika je na svete šperk, ktorý je vhodný pre mamu rovnako ako pre dcéru, k narodeninám, promóciám, oslave výročia. V mojom ponímaní presne takto vyzerá stelesnená elegancia a nadčasovosť!

Katarína Srncová, zlatníčka: Prsteň Elysium

Je úžasné vedieť, že niečo, čo sa vám zrodí pod rukami, je predurčené k tomu, aby urobilo radosť. Našou motiváciou je práve tento aspekt vždy ako prvý a ak je spojený s nadčasovým dizajnom a jedinečným drahokamom, máme základnú premisu našej práce naplnenú. V prsteni Elysium sa stretla krása ružovej farby presne 29-tich kusov morganitov s príjemným a obľúbeným okrúhlym tvarom a výsledok tejto šperkárskej seansy je viac ako perfektný. Kruh ako symbol nemá začiatok ani koniec, preto predstavuje symbol večnosti a jednoty. Často je chápaný aj ako nekonečno, rovnako ako náš vesmír.

Alena Stanová, profesionálna predajkyňa: Náušnice Sequence

Náušnice Sequence sú výnimočné kultivovaným spojením kameňov, vybrúsených do rôznych tvarov vo vzájomnej symbióze. Tento nádherný šperk je hravý a zároveň klasický.  Vyjadruje niečo krásne, čomu sa vraví elegantná nespútanosť. Jemnosť, transparentnosť a unikátnosť prírodných morganitov je v spojení so ženskou krásou nežne odzbrojujúca. Najkrajšie príbehy lásky tvoríte vy sami a my sme vďační, že môžeme byť prostredníctvom našich šperkov pri tom. 

Tip na zásnubný prsteň: Prsteň Spruce

Morganit je svojím vzhľadom veľmi romantickým drahokamom, preto je často darovaný na vyjadrenie lásky a hlbokého citu. Ak plánujete požiadať ženu svojho života o ruku a zasľúbiť si vzájomné ľúbenie snúbením, výber prsteňa, ktorý bude túto chvíľu sprevádzať, vám uľahčíme modelom Spruce. Pokiaľ sa pridŕžate tézy, že na zásnubnom prsteni nemá chýbať diamant, aj o túto úlohu sme sa postarali, skvele vybrúsený morganit starostlivo obklopujú práve nesmrteľné brilianty. Prsteň, ktorý vám bude navždy pripomínať, že vaša láska pretrvá vďaka vzájomnému súzvuku a spolupatričnosti.

 

 

 

 

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK