BLOG

Unikátny topás v zimnom vydaní magazínu MIAU

Unikátny topás v zimnom vydaní magazínu MIAU

V 19. storočí sa city a vzťahy zvykli vyznávať jazykom kvetov, no dnes si „kódované správy“ už môžeme dovoliť vysielať i jazykom vzácnych kameňov. Napríklad šperky s modrým topásom symbolizujú lásku a vernosť. O modrých kameňoch sa zvykne vravieť, že svojou farbou umocňujú sviatočnú náladu zimy a nádherne korešpondujú s jej bielym trblietaním. Aj preto je mesiacu december zasvätený modrý topás, ktorý jasnou blankytnou farbou príjemne súzvučí s jeho atmosférou.
 

Prsteň Fellows

Drahokamový prsteň Fellows z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Fellows. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, topás, iolit.

Pozrieť šperk
­
Iba pre cára

 

Pragmatický vedecký jazyk uvádza, že topás je kremičitan hliníka s fluórom. Spomedzi drahých kameňov je výnimočný tým, že jeho farba nie je spôsobená žiadnym z prvkov v jeho základnom chemickom zložení. Rovnako ako v prípade diamantov je farba topásu zapríčinená buď defektom v jeho kryštálovej štruktúre (napr. nesprávnym usporiadaním atómov) alebo stopovým (veľmi malým) množstvom cudzorodých prvkov. Konkrétne chróm, ktorý v kryštalickej štruktúre nahrádza hliník, je príčinou jeho ružových, purpurových a červených odtieňov. Kamene topásu sa v prírode nachádzajú v širokej farebnej škále: svetlozelená, ľanová, medovo žltá, oranžová, červenohnedá, hnedá, svetlo až tmavomodrá, ružovočervená, červená, fialová, no často bývajú topásy aj bezfarebné... Červené topásy s jemným broskyňovým až červenkasto oranžovým odtieňom si mimoriadne obľúbili najmä na ruskom cárskom dvore. Cárovi sa natoľko páčili, že celá ich produkcia bola určená výhradne pre neho, cársku rodinu a obľúbencov, ktorí ich v podobe úžasných šperkov dostávali ako darčeky. Neprekvapí preto, že im časom prisúdili prívlastok „imperiálny topás“, resp. „cisársky topás“ a patria medzi najcennejšie zo všetkých farebných modifikácií. Veľmi vyhľadávaný je i ružový topás, keďže sa podobá ružovému diamantu. Kamene v žltých, zlatých a hnedých tónoch patria do skupiny „menej vzácnych“, a teda cenovo dostupných, čo im však nijako neuberá na atraktívnosti a kráse. Pokiaľ ide o populárne modré topásy, tie sa v prírode vyskytujú pomerne zriedkavo, preto sa väčšina topásov (bezfarebné, sivé, bledožlté) tepelne upravuje a ožaruje, aby získali požadovaný modrý tón. Z nich najcennejšie, tmavomodré topásy sa zvyknú označovať ako „london blue“ alebo „londýnsky topás“ . Keď sa totiž tento odtieň prvýkrát objavil na trhu koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia, bol to práve Londýn, kde sa tento kameň tešil najväčšej obľube. Bonusom tejto úpravy je okrem nádhernej farby i fakt, že sa tak modré topásy stávajú cenovo dostupnejšie. Zaujímavosťou je, že vedecky nie je možné žiadnym spôsobom preukázať, či modrý topás bol alebo nebol podrobený úprave a tak môžeme takúto úpravu na základe zriedkavého výskytu prírodných modrých topásov iba predpokladať.
 

 

Topás kryštalizuje v ortorombickej mriežke a vytvára veľké kryštály, väčšinou hranolové zakončené pyramidálnymi tvarmi. Bežne sa vyskytuje v kremičitých vyvretých horninách žulového a ryolitového typu a k jeho najväčším producentom patrí Brazília (štát Minas Gerais). Ďalšie významné náleziská sa nachádzajú v Rusku (pohorie Ural), Pakistane, na Srí Lanke, v Japonsku, USA (Kalifornia, Colorado, Utah), Mexiku a Nigérii. Môže dosahovať rozmery takmer meter dlhé a vážiť niekoľko desiatok kilogramov. Topás dosahuje vysoký lesk a klenotníci s ním radi pracujú, avšak hoci patrí medzi veľmi tvrdé drahokamy (porovnateľný s korundom), kvôli slabšej atómovej väzbe molekúl má pomerne krehkú štruktúru, a to je dôvod, prečo je náročný na opracovanie. Na premenu surového kameňa v unikátny klenot sú preto potrebné veľké odborné skúsenosti a zručnosti.

 
Múdrosť aj dlhý život 

Latinské slovo „topazus“ etymológovia odvodzujú z gréckeho pomenovania ostrova Τοpaziοs, čo bol staroveký názov pre ostrov Svätého Jána v Červenom mori pri pobreží Egypta, kde sa v staroveku ťažil žltkastý olivín, ktorý sa kedysi mylne považoval za topás. Rímsky spisovateľ Plinius starší uvádza, že Topazos je legendárny ostrov v Červenom mori a ťaží sa tam „topaz“ a podľa názvu ostrova pomenoval kameň, ktorý sa tam ťažil. Iní jazykovedci zasa dokladujú, že výraz topás súvisí so sanskrtským „tapas“, čo znamená „oheň“ resp. „teplo“.

 

Až do objavenia veľkých nálezísk v Brazílii v polovici 19. storočia bol topás mimoriadne cenený a považovaný za vzácny kameň s výnimočnou mocou. Jeho silu ospevujú mnohé legendy a viackrát sa o ňom zmieňuje i biblia. Bol jedným z kameňov, ktoré vybral Áron pre svoj kňazský náprsník a umiestnil ho do neho ako druhý kameň v prvom rade. Áronov náprsník (náprsník práva) podľa biblických textov nosil veľkňaz na zlatom rúchu, na ktoré sa prichytával zlatými sponami. Náprsník zdobilo dvanásť drahých kameňov v štyroch radoch po troch, pričom na každom bolo vyryté meno jedného z kmeňov Izraela. Pomocou neho veľkňaz zisťoval božiu vôľu. Akonáhle si obliekol rúcho a náprsník, ihneď nadobudol osvietenie a nadprirodzenú moc vynášať rozhodnutia o záhadných či nejasných skutočnostiach. Viera v magickú moc drahokamov bola taká veľká, že napríklad Karol Veľký - v túžbe správne sa rozhodovať v neľahkých situáciách - si do svojej koruny nechal vložiť imitáciu Áronovho náprsníka.
 

 
 

Biblia tiež popisuje topás ako jeden z dvanástich drahých kameňov, ktoré tvorili základy dvanástich brán v symbolickom svätom meste Nový Jeruzalem a mali slúžiť na jeho ochranu pred nepriateľmi. Starí Egypťania zasa topás vnímali ako symbol Ra, boha Slnka a darcu života. Farbu kameňa vraj spôsobila zlatá žiara Ra a verili, že kameň dokáže chrániť oči pred ochorením a zranením. Aj starí Rimania spájali topás s najvyšším bohom - Jupiterom a verili, že na cestách poskytuje ochranu pred nebezpečenstvom. Starí Gréci verili, že topás môže človeku dodať silu a v prípade núdze ho dokonca spraviť neviditeľným. V stredoveku sa tradovalo, že osadený v zlate a zavesený na krku má silu zlomiť kliatbu a rozptýliť hnev. Predstavoval symbol úprimnosti, poctivosti a cnosti, dokonca v prítomnosti otráveného jedla či nápoja vraj zmenil farbu. Ak ho majiteľ nosil na ľavej ruke, chránil ho pred akoukoľvek kliatbou, čiernou mágiou, závisťou a chamtivosťou a ak ho nosil nad srdcom, zaručoval mu dlhý život. Aj Indovia po celé stáročia verili, že keď budú nosiť topás v blízkosti srdca, zaistia si dlhý život a navyše ich obdarí múdrosťou. Ich legendy tiež pripomínajú, že topás je jedným z deviatich posvätných kameňov hinduistického posvätného stromu Kalpa - ten mal božskú moc plniť rôzne ľudské priania a v jeho korune rástli všetky druhy ovocia a kvetov. Kto ochutnal z jeho plodov, mohol získať večný život.


Najznámejší topás 

 
Braganza, najznámejší topás vôbec, bol vraj vsadený do portugalskej kráľovskej koruny a vzhľadom k jeho čírej farbe sa dlho považoval za diamant. Vyťažili ho v 18. storočí v Brazílii a bol pomenovaný podľa kráľovskej dynastie Braganzaovcov, ktorá Portugalsku vládla v rokoch 1640 - 1910. Predpokladá sa, že tento 1.680-karátový (336 g) bezfarebný drahokam bol objavený v roku 1740 (niektorí uvádzajú 1741, 1764, resp. 1797) v Minas Gerais, a to iba niekoľko rokov po objavení diamantov pri mestečku Diamantina v „Distrito Diamantino“ - tento fakt zrejme prispel k domnienke, že ide o diamant. V tom čase sa ťažba drahých kameňov realizovala pod prísnou kontrolou portugalských kolonialistov, ktorí ovládli Brazíliu a mimoriadne veľké diamanty sa zvyčajne posielali na kráľovský dvor do Portugalska. A tak guvernér brazílskych kolónií odoslal do Lisabonu aj tento vzácny kameň. V paláci kráľovnej Márie Isabelly sa objavil niekedy v období, keď jej syna JoãoaVI. vymenovali za regenta (1797). Ten napokon vládol v rokoch (1816 - 1826) a historické pramene uvádzajú, že nebrúsený „diamant“ Braganza nosil ako prívesok. 

O jeho ďalšom osude sa najčastejšie hovorí, že neskôr ho obrúsili, vyleštili a vsadili do portugalskej koruny. Viacerí historici však túto domnienku spochybňujú a tvrdia, že legendárny kameň po smrti JoãoaVI. bez stopy zmizol a jeho osud ostal zahalený tajomstvom. Niektorí sa domnievajú, že známy drahokam je stále bezpečne uložený medzi portugalskými korunovačnými klenotmi v múzeu, alebo v portugalskej pokladnici. Iní ako dôvod zmiznutia uvádzajú, že kráľovský rod zámerne živil fikciu o diamante a aby sa neodhalila skutočná povahu kameňa, bolo lepšie tento kameň odložiť, možno i zničiť. Zaujímavá je i verzia, že Braganza bol skutočne diamant a ukradli ho v zmätku, keď celý portugalský kráľovský dvor utiekol do Brazílie pred Napoleonom, ktorý v Portugalsku bojoval s vojvodom z Wellingtonu. Vraj keď anglická armáda prinútila francúzskeho generála ustúpiť z Portugalska, ten poslal do Francúzska truhlicu so 40.000 portugalskými zlatými mincami. A zmocnil sa možno aj Braganzy... Tak alebo onak, otázku, či v prípade Braganzy ide o pravý diamant, alebo o mimoriadny topás, sa dodnes nepodarilo hodnoverne zodpovedať. A nepodarí sa dovtedy, pokým sa tento záhadný kameň znova neobjaví. 

Kým sa tak stane, ľudstvo môže obdivovať iné impozantné topásy. 

Náušnice Ripple

Topásový prívesok Ripple z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Ripple. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, topás, diamant.

Pozrieť šperk

Napríklad najväčší brúsený topás na svete „El Dorado“ z brazílskych baní, kde ho objavili v roku 1984. Váži úctyhodných 31.000 karátov (6,2 kg), pričom vyniká nielen farbou a čistotou, ale i brusom - jeho svetlohnedé zafarbenie podčiarkuje smaragdový tvar. Zaujímavé je, že keď ho objavili, v neopracovanej podobe vážil neuveriteľných 37 kg. Obrovskú stratu 30,8 kg pri jeho zušľachťovaní možno pripísať na vrub nesúrodej kvalite kryštálu. 

Druhým najväčším brúseným topásom na svete je „Lua de Maraba“ (v portugalčine „Mesiac Maraba“), s úžasným osemhranným brusom a rozmermi 18 x 15 x 10 cm. Taktiež pochádza z Brazílie, váži 25.250 karátov a vyniká vzácnou sivou farbou. Najväčším brúseným modrým topásom je oválny 9.381-karátový „Ostro“. V polovici 80. rokov ho hlboko v amazonskom dažďovom pralese objavil Max Ostro počas svojich dobrodružných ciest po Brazílii. Fascinujúci kameň, ktorý objavil muž prirovnávaný svojím neobyčajným turbulentným životom k Indiana Jonesovi (narodil sa v Poľsku, cez vojnu prežil transport do Treblinky, 18 mesiacov v nacistickom pracovnom tábore, bombardovanie, keď sa mu podaril útek, niekoľko týždňov sa ukrýval v hrobe, utrpel zranenie hlavy, ochorel na týfus, pred komunistickým režimom emigroval do Južnej Ameriky, kde začal podnikať a v džungli hľadať drahé kamene...), momentálne ho možno obdivovať v londýnskom Prírodovednom múzeu, kam ho zapožičal jeho syn Maurice Ostro. 

Iný z úžasných brúsených modrých topásov nesie názov Marbella, má oválny tvar, pochádza z Minas Gerais a váži 8.225 karátov (1,645 kg). 

Svojou nádherou ohromí aj mimoriadny bledomodrý brúsený topás, skvostne pomenovaný „Brazílska princezná“. Objavili ho severne od Rio de Janeiro, váži 21.327 karátov (4,265 kg) a momentálne je zapožičaný Národnému múzeu prírodnej histórie Smithsonianského inštitútu. 

V jeho v sále geológie, drahokamov a nerastov je vystavený aj zlatohnedý topás „American Golden Topaz“, ktorý váži 22.892,5 karátov (4,578 kg). Na vybrúsenie jeho tvaru vankúšika so 172 fazetami klenotníci potrebovali dva roky. Vedľa neho sa skvie „Zlatá guľa“, topás so sférickým brusom a váhou 12.555 karátov. Oba topásy pochádzajúce z Brazílie dopĺňa obrovský nebrúsený „Lindsay Uncut Topaz“ vážiaci 32 kg. Tomu svojimi úctyhodnými mierami konkuruje už len „Freeman Uncut Topaz“ s váhou 50,5 kg. Najväčší hruškovitý žltý topás na svete s hmotnosťou 9.600 karátov nazvali Amarelo podľa jeho žltej farby.
 
Zaujímavé

 
* Topás si často možno zmýliť s inými vzácnymi kameňmi. Ružový sa veľmi podobá turmalínu, morganitu i spinelu, žltozelený olivínu (peridotu), oranžový citrínu, modrý zafíru a tiež akvamarínu, od ktorého sa voľným okom takmer vôbec nedá odlíšiť. Aj vďaka tomuto faktu ponúka modrý topás veľmi atraktívnu (a dostupnejšiu) alternatívu k akvamarínu.

 
* Modrý topás je štátnym drahokamom amerického štátu Texas. Oranžový zasa štátnym drahokamom Utahu.

 
* Pojem „imperial“ (cisársky) topás sa začal používať v 19. storočí, keď bol v ruskom pohorí Ural - ako vedľajší produkt ťažby zlata - objavený vzácny ružový topás. Jeho ojedinelá farba i fakt, že vo viktoriánskom období boli ružové kamene veľmi populárne, klenotníkmi vyhľadávané a u panovníkov mimoriadne obľúbené, boli dôvodom, že všetky nálezy smerovali na cársky dvor. Keď sa neskôr v lokalite Ouro Preto v brazílskom štáte Minas Gerais objavili bohaté náleziská červeno oranžových a broskyňovo ružových topásov, začali sa aj tie označovať prívlastkom „imperial“. Dokonca mnohí klenotníci dnes za najkrajšie „imperial“ považujú topásy z Brazílie.

 
* Do anglickej kráľovskej koruny klenotníci osadili päťsto topásov.

 
* V stredoveku sa verilo, že ak je na topáse vyrytá silueta sokola, zabezpečuje dobrú vôľu kráľov, kniežat a magnátov. Keďže ako talizman mal pomáhať získať priazeň vládcov, nosiliich s obľubou mnohí umelci na kniežacích dvoroch, predpokladajúc, že by mohol prilákať bohatých patrónov, ktorí by podporovali ich umelecké snahy.

Prsteň Blithe

Topásový prsteň Blithe z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Blithe. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, topás, diamant.

Pozrieť šperk


 
* Silueta sokola na topáse taktiež vraj umocňovala umeleckú kreativitu. Keďže sa topás vždy spájal s energiami slnka a ohňa, mal prinášať inšpiráciu, nadšenie, osvietenie a aktivitu.

 
* Všeobecne sa verilo, že negatívnu energiu premieňa na pozitívnu, posilňuje myseľ, pomáha predchádzať duševným chorobám, upevňuje zdravie, zvyšuje múdrosť, prináša hojnosť a zaisťuje priazeň osudu. Taktiež mu prisudzovali silu vyliečiť šialenstvo, potláčať nespavosť i námesačnosť, chrániť pred nočnými morami.

 
* Ak sa niekomu o topáse prisnilo, naznačovalo to vraj, že šťastie je na ceste. Sny o topáse môžu tiež predpovedať blížiace sa milostné vzťahy.

 
* Ako magický amulet vraj potláča smútok, umocňuje intuíciu a upokojuje jedincov, ktorí zápasia s nepokojom či depresiou. Zmierňuje strach, stres, traumy, ba aj hnev. Poskytuje duševnú čistotu, prináša lásku a bohatstvo.

 
* Abatiša sv. Hildegarda z Bingenu (1098 - 1179), stredoveká mystička, prírodovedkyňa, lekárka a botanička, ponúkala pri oslabení zraku a ochorení očí jednoduchý liek: na tri dni ponorte do vína topás a potom ním jemne pretierajte okolie očí. V elixíroch sa rozdrvený topás používal pri liečení mnohých chorôb. Vo víne vraj uľavoval od nespavosti.

 
* Topás poznali aj africkí šamani. Pri posvätných obradoch jeho prostredníctvom nadväzovali kontakty s predkami a ríšou duchov. Aj oni ho využívali pri liečení.

 
* Topás je planetárny kameň pre znamenie Strelca (22. november - 21. december).
 
Topásové inšpirácie

 

Nádherný farebný topás má bohatú históriu a ako kameň so silou ohňa dokáže v decembri zahriať nejedno srdce, zvlášť ak je venovaný od milovaného blízkeho človeka. Je skvelým darčekom pre každého, špeciálne pre tých, čo slávia decembrové narodeniny a tiež sa zvykne darovať na 4. alebo 23. výročie manželstva. Akými topásovými šperkami možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov Mikuš Diamonds.

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka

Grandiózne. Neprehliadnuteľné. Sexy. Šik. Takto by sa dali titulovať extravagantné prstene, ktoré sprevádzajú ženy už po celé stáročia. V šperkovom žargóne ich nazývame kokteilové prstene. Sú akýmsi pilierom slávnostných doplnkov, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v modernej šperkovnici žien všetkých vekových kategórií. Výnimkou nie je ani trendy prsteň s príznačným názvom Freeze. Dokonalé zladenie modrého a bieleho topásu v kombinácii s modrým zafírom a bezfarebnými diamantmi sú v tomto klenote natoľko výrazné, že akékoľvek ďalšie zdobenie by bolo hriechom proti vkusu. Užite si punc mladistvosti a príjemnej okázalosti tak, ako sa na štýlovú ženu patrí.
 

Prsteň Freeze

Topásový prsteň Freeze z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Freeze. Na výrobu sme použili prírodné materiály: modrý topás, biely topás, modrý zafír, diamant.

Pozrieť šperk


Martin Mikuš, výkonný riaditeľ

Je úžasné, že príroda bola ku nám natoľko štedrá, že ukryla svoju večnú energiu práve do prírodných farebných drahokamov. Aj po vyše 20 rokoch krásnej práce s touto vzácnou matériou nie raz žasneme nad hýrivou explóziou, ktorá je pre nás neustálou inšpiráciou pri zrode jedinečných klenotov. Jedným z nich je i originálny prívesok Ripple s ušľachtilým topásom a diamantmi. Vyniká nielen krásnym blankytným odtieňom modrej, ale aj efektným výbrusom. A ak preferujete minimalistický životný štýl, Ripple vám doň zapadne absolútne prirodzene. Nekričí, no upúta a hodí sa na oslavy, ako i na bežné dni.

Lucia Valovčanová, profesionálna predajkyňa

Dôkaz, že modrému topásu svedčí aj ďalšia farebná šľachta nerastného sveta, sú veselé náušnice Allegory. Topásová alegória radosti je tu citlivo premiešaná s fialovými ametystmi, zlatistými citrínmi, zelenými peridotmi, ohnivými granátmi a, samozrejme, nesmrteľnými briliantmi. Obľúbený tvar kvetu túto zhmotnenú drahokamovú fantáziu ešte viac umocňuje a robí tak z náušníc Allegory tú najkrajšiu a najživelnejšiu oslavu života. V zimných mesiacoch ju budeme potrebovať ako soľ. Presnejšie povedané, ako topás.


Náušnice Allegory

Drahokamové náušnice Allegory z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Allegory. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, topás, granát, ametyst, citrín, peridot, diamant.

Pozrieť šperk


Augustín Hôrka, klenotnícky majster

Topásy, vďaka svojej štruktúre, môžu byť brúsené do rôznych tvarov, čo je v našom klenotníckom svete aj patrične využívané. Hranatý, no o to viac nápaditý dizajn sme pretavili do neprehliadnuteľného prívesku Vocal. Osobnosť človeka sa totiž prejavuje práve pri šperkoch, preto sme radi, ak môžeme ženám ponúknuť skutočne rôznorodé topásové štýly. Prívesok Vocal pôsobí ako moderný amulet zapracovaný v 14-karátovom bielom zlate. Jeho dĺžku si môžete variovať podľa zvolenej retiazky, no vždy sa bude „pohybovať“ v okolí vášho srdca. Preto si ho vyberajte jedine srdcom!

Ľubomír Michálik, zlatník

Hovorí sa, že skutočná pravda sa rodí v tichu. A v našej trenčianskej klenotníckej dielni. Práve z nej vzišiel aj decentný náramok Untouched, ktorý sme ručne osadili dvomi „london blue“ topásmi a 38 žiarivými briliantmi. Ruky pred svetom neskryjete, a tak by bola škoda neozdobiť ich niečím, čo si skutočne zaslúžia. Nech vás presvedčí fakt, že v jednoduchosti je topásová krása, v jeho jemnosti zas nadčasová elegancia, ktorá perfektne vynikne práve na rafinovane odhalenom zápästí ženy. 


Náramok Untouched

Topásový náramok Untouched z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náramok Untouched. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, topás, diamant.

Pozrieť šperk


Tip na zásnubný prsteň
 

Vedeli ste, že zvodom topásu neodolali ani Indovia, ktorí celé stáročia verili, že im tento „ohnivý“ drahokam zaistí dlhý život, krásu a inteligenciu? Ak si chcete zaistiť večnú lásku svojej vyvolenej, upriamte pozornosť na nádherný prsteň Temple s kráľovským prírodným topásom a jemnými briliantmi. Modrá upokojuje a krása ručne robeného zásnubného šperku povznáša srdce, telo i ducha.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK