BLOG

Príjemné zoznámenie sa s peridotom

Príjemné zoznámenie sa s peridotom

Menej známy, o to zaujímavejší. Peridot, nazývaný aj „kameňom slnka“, sa svojím farebným rozptylom od žltozelenej po hnedozelenú farbu, na ktorej výrazný podiel majú horčík a železo, dostane do priazne milovníčok zeleného koloritu, je totiž vďaka svojej jasnej farbe neprehliadnuteľný. Radi by sme povedali, že i nezameniteľný, no pri tomto tvrdení by sme sa ľahko mohli dostať do sporu so slávnou Kleopatrou – kolekcia jej obľúbených drahokamov – smaragdov -  bola totiž podľa historikov s najväčšou pravdepodobnosťou zložená práve z peridotov.

Náušnice Orion

Peridotovo-diamantové náušnice Orion zo žltého zlata

Predstavujeme vám Náušnice Orion. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, diamant, peridot.

Pozrieť šperk


 

Peridot alebo olivín?

 

Názov peridot pochádza z arabského slova „faridat“, čo znamená drahokam. Hoci jeho farebná škála nie je široká, jej rozsah je pre použitie v klenotníckom priemysle dostačujúci na to, aby pod rukami šikovných zlatníkov vznikali peridotové skvosty.

Podľa prvých záznamov starovekí Egypťania ťažili peridot v oblasti Červeného mora, a to konkrétne na ostrove Zabargad, vtedy známym ako ostrov Topazios. Nazývali ho „kameňom slnka“ alebo „klenotom svetla“. Tento ostrov je zdrojom mnohých veľkých a krásnych peridotov, ktoré sú vystavené v múzeách po celom svete. Dnes má tento kameň vysokú hodnotu vďaka jeho bohatej histórii a už zmienenej nádhernej farbe. Niektorí ľudia verili jeho ochrannej moci pred nočnými morami, najmä keď bol osadený v zlate a tiež tomu, že ho na Zem zoslal výbuch hviezdy a uchováva v sebe vesmírne magické a liečivé sily. A ako je to teda vlastne s jeho pomenovaním? Kým starí Rimania pre tento jedinečný kameň, vysoko cenený v mnohých starovekých a stredovekých kultúrach, používali názov „topazos“ - podľa ostrova, kde sa ťažil, Angličania mu pre olivovo zelené sfarbenie prisúdili názov „olivín“ (spojením slov olive + green). Francúzski klenotníci ho zasa nazvali „peridot“, pričom toto slovo odvodili z arabského výrazu faridat (drahokam). A aby toho nebolo málo, šperkári si pre očarujúce žltozelené drahokamy vymysleli (dnes už nie veľmi využívaný) názov „chryzolit“ (z gréckych slov chrysos + lithos / zlato + kameň). 

Prsteň Waves

Prsteň Waves s peridotom, ružovým turmalínom a diamantmi zo žltého zlata

Predstavujeme vám Prsteň Waves. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žlté zlato, diamant, peridot, ružový turmalín.

Pozrieť šperk


 

V prúde magmy

 

Peridot patrí do minerálnej skupiny rombických kremičitanových minerálov s premenlivým podielom horčíka a železa. Jeho charakteristické zelené sfarbenie spôsobuje železo (čím viac železa obsahuje, tým má sýtejší zelený odtieň), pričom odborníci tvrdia, že dokonalý peridot by mal obsahovať menej ako 15 % železa a mali by v ňom byť prítomné aj stopové prvky niklu a chrómu. Väčšina peridotov sa formovala hlboko vo vnútri Zeme a na povrch sa dostávali sopkami. Vznikli kryštalizáciou z magmy s nízkym obsahom kremíka, a tak ich nachádzame najmä v bázických a ultrabázických vyvretých horninách, napríklad bazaltoch (čadičoch) a občas aj v mramoroch. Najkvalitnejšie šperkárske peridoty sa vyskytujú na dne Červeného mora, kde dochádza k rozťahovaniu oceánskej kôry v oblasti riftu a vytekaniu magmy do vody - v tej sa rýchlo ochladzuje, čím vytvára vankúšové štruktúry a v nich vzniká aj peridot. V inom prípade (ako trebárs v Mjanmarsku) pri deformácii hornín vytlačených zo zemského plášťa sa môžu peridoty stať súčasťou pohoria. Jeho kryštály obsahujú aj oblé kusy hornín v lávových prúdoch v severnej Amerike, Číne a Vietname. V podobe veľkých kryštálov, lemujúcich žily v stuhnutej roztavenej hornine, sa objavujú iba zriedka (Fínsko, Mjanmarsko, Pakistan, Zabargad). Peridot sa nachádza aj v meteoritoch, ba spektrometrické merania potvrdili, že sa hojne vyskytuje i v mesačnom plášti. Jeho prítomnosť sa dokonca potvrdila aj na Marse, kde ho identifikoval vesmírny robot Opportunity.

Najvýznamnejším náleziskom peridotu v minulosti bol egyptský Zabargad v Červenom mori. Drahokamy z tejto lokality majú čisto zelenú farbu, patria k najkrajším na svete a pýši sa nimi nejedno svetové múzeum. V súčasnosti sú však ich zdroje už vyčerpané a ťažia sa predovšetkým v Mjanmarsku, Pakistane, Číne, Afganistane, USA (Arizona), Brazílii, Austrálii, na Srí Lanke, Novom Zélande a Havajských ostrovoch. V Európe ho možno nájsť v Nórsku či Fínsku a taktiež na Slovensku v oblasti Žiaru nad Hronom, Sedlíc a Fiľakova i v Čechách (Smrčí u Železného Brodu, Český raj, České stredohorie).

 

Zaujímavé

* Hoci sa na ostrove Zabargad nachádzali nádherné peridoty, drsné podmienky mu vyniesli zlovestné mená „Ostrov smrti“ či „Ophiodes“ (Hadí ostrov). Podľa legendy ho vraj zamorili hady, a to mimoriadne sťažovalo ťažbu vzácnych kameňov až do doby, kým jeden múdry faraón neodviedol nebezpečné plazy do mora.

* Keďže peridot žiaril svetlom, aj keď padla tma, mali ho baníci hľadať najmä v noci, aby si označili ich miesto a cez deň sa po ne vrátili.

* Aby prejavil svoju plnú moc ako talizman, mal byť osadený v zlate. Proti pôsobeniu zlých duchov bol vraj najúčinnejší, ak sa navliekol na oslie vlasy a pripevnil k ľavej ruke.

* Aj v súčasnosti mnohí veria, že peridot neutralizuje jedovaté látky, čistí myseľ, zbavuje stresu a pocitov viny, potláča žiarlivosť, nenávisť i hnev, zvyšuje sebadôveru, motivuje k činorodosti a zvyšuje celkovú pohodu.

* Peridot sa objavoval na kňazských šperkoch už v 2. storočí p. n. l.

* Počas križiackych výprav privážali rytieri do strednej Európy mnoho krásnych peridotov z oblasti Stredozemného mora, vďaka čomu si vyslúžili pomenovanie „smaragdy križiakov“. Často sa potom používali na výzdobu kostolov, katedrál a cirkevných predmetov.

* V starovekých textoch aj v Biblii nájdeme o peridote množstvo zmienok. Katolícki biskupi dodnes nosia prstene s peridotom a ametystom, ktoré majú symbolizovať čistotu.

* Peridot si ľudia často mýlili so smaragdom či s inými zelenými drahokamami (turmalín, demantoid, zelený ametyst). Po celé stáročia napríklad verili, že úchvatné 200-karátové drahokamy v katedrále v Kolíne nad Rýnom sú smaragdy, no v skutočnosti ide o peridoty.

* Na odlíšenie od iných nerastov podobnej farby postačí silná lupa. Peridot totiž vyniká silným dvojitým lomom svetla a pri pohľade cez prednú plochu sa hrany na opačnej strane kameňa javia ako dvojité.

* Londýnske prírodovedné múzeum vlastní časť nádherného meteorického pallasitu Esquel, ktorý v roku 1951 objavil istý farmár v Argentíne. Pallasit je veľmi vzácny hrubozrnný kamenno-železný meteorit (tvorí iba 1 % hornín spadnutých na Zem) a tvoria ho kryštály peridotu uzavreté v zliatine niklu a železa (zvyčajne v pomere 1 diel peridotu na 2 diely kovov).

* Olivovozelený peridot bol veľmi obľúbený aj v baroku. Prisudzuje sa znameniu Váhy a tradične sa považuje za najvhodnejší drahokam venovaný k 16. výročiu svadby.

* Napoleon III. ako prejav obdivu a nehynúcej lásky venoval svojej manželke, cisárovnej Josephine, nádhernú zlatú brošňu zdobenú veľkým 37,5-karátovým peridotom, obkoleseným tromi radmi žiarivých briliantov (s celkovou váhou cca 13,5 karátov).


Prsteň Fallen star

Drahokamový prsteň Fallen star z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Fallen star. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, diamant, ružový turmalín, citrín, tanzanit, topás, chromdiopsid, ametyst, peridot.

Pozrieť šperk


 

Peridotové inšpirácie

 

Nádherný olivovo zelený peridot má bohatú históriu a jeho vnútorný oheň dokáže zahriať nielen v chladných mesiacoch, ale aj v menej priaznivých obdobiach života. Akými peridotovými šperkmi možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov v Mikuš Diamonds. 


Príjemné zoznámenie sa s peridotom

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ:

Peridot je mimoriadne zaujímavý prírodný drahý kameň, ktorý má v klenotníckom svete svoje nespochybniteľné miesto a nie vždy je patrične docenený. Pokiaľ však dáme fantázii voľnosť a rozhodneme sa skombinovať jeho prírode blízke zelené zafarbenie s drahokamom sídliacom svojou farebnosťou na opačnom spektre – v tomto konkrétnom prípade ružovým turmalínom, pridáme štipku originálneho dizajnu a zopár (presnejšie 18) nesmrteľných diamantov, vznikne šperk, ktorý Vám zatají dych. Presne takýto efekt sme v našej klenotníckej dielni dosiahli výrobou prsteňa Waves v žltom zlate a tým sme mu dopriali výsadu byť na prvom mieste obľúbenosti Vašej šperkovnice, milé dámy.

Erika Balážová, obchodná manažérka:

Vedeli ste, že zelená farba je od nepamäti symbolom pokoja a nádeje? A to, že zelený peridot je zviazaný s letným mesiacom, augustom? Všetkým uvedeným sa zľahka a prirodzene prepájajú veci môjmu srdcu a zmýšľaniu milé a ak sa naviac pridajú diamanty a nadčasové žlté zlato, nemám dôvod hľadať iný preferovaný šperk, ktorý Vám s radosťou môžem predstaviť. Týmto klenotom v Mikuš Diamonds ponuke sú náušnice Orion, s nimi si môžete byť isté, že Vám životné cesty budú osvetľovať rovnako ako ich hviezdna menovkyňa a pocit skutočnej „star“ zažijete pri nosení pravej krásy neustále.

Juraj Plško, technický riaditeľ:

Menej známy ako smaragd, svojou krásou a vlastnosťami však rovnako luxusný. Či už použijeme názov olivín, peridot alebo chryzolit, stále hovoríme o drahokame, ktorý je predurčený tvoriť dokonalú symbiózu s ďalšími prírodnými kameňmi. Presvedčíte sa o tom hneď, ako Vám zrak padne na moju srdcovku - prsteň Fallen star, v ktorom hrá peridot hlavnú úlohu a zdatne ho dopĺňajú ametysty, tanzanity, citríny, topásy, chromdiopsidy, ružové turmalíny, diamanty a samozrejme stále veľmi obľúbené biele zlato. Farby a pestrosť života prenesené do majstrovsky zhotoveného šperku, čo viac si priať?

Pavol Vojtek, fasér:

Súhra viacerých drahých kameňov má v sebe zvláštnu, priam čarovnú silu, ktorá, ak sa Vám rodí pod rukami, poskytuje pocit nemajúci obdobu. Ak si mám zvoliť model šperkov, ktoré prenesú emóciu jedinečnosti na svoju nositeľku, moja voľba jednoznačne padne na prívesok a prsteň Allegory. Spojením peridotu, topásu, granátu, ametystu, citrínu a diamantu vzniká kúzelný kvet a zároveň príťažlivá súprava vhodná pre všetky romantičky. Poslanie podtrhnúť ženskú krásu je najväčším záväzkom, s akým sa pri výrobe šperkov stretávam a pri tejto súprave som si priaznivou odozvou viac ako istý.

Andrea Višváderová, profesionálna predajkyňa:

Minimalizmus v jeho najčistejšej podobe, v spojení s prekrásnym farebným koloritom peridotu a jemnými, čistými líniami prsteňa Omen ma vždy utvrdia v tom, že vieme splniť želania každej zákazníčke, ktorá nás poctí svojou dôverou. Peridot si zamilujete nielen kvôli jeho úžasnej farbe, ak máte totiž vzťah k veciam spojeným s duševným vesmírom, je o ňom známe, že pôsobí ako ochranný amulet a podporuje rýchly duchovný rast. Pokiaľ Váš záujem siaha opačným smerom, zaručene Vás upútame informáciou, že model Omen je v bielom zlate osadený olivínom s hmotnosťou 2,36ct. Nechajte sa ním zlákať a neoľutujete!

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK