BLOG

Citrín - slnečný drahokam bohýň

Citrín - slnečný drahokam bohýň
Umenie a láska pôsobia ako slnko – prebúdzajú energiu. Tej budeme v nadchádzajúcom predvianočnom období potrebovať skutočne požehnane. Ak vám však zlyhávajú všetky obligátne manévre na rozdúchanie životnej sily, je čas siahnuť po niečom novom. V ríši šperkov už tisícročia osvedčenom – drahokame citríne, ktorý je oficiálnym kameňom mesiaca november. Srdcovkou sa stal aj pre také top hviezdy ako sú Angelina Jolie, Emma Watson, a dokonca neunikol ikonickému očku vojvodkyne Kate. Chcete sa k nim pridať?
 

Hrejivá krása kráľovien
 

Všetko v živote má svoj príbeh. Citrín nie je výnimkou. Nosiť na vlastnej koži tohto slnečného kráľa s kremeňovým rodokmeňom, to je akoby znovu ožili všetky jeho drahokamové historky. Jedna z nich sa spája s princom Albertom, ktorý daroval na škótskom hrade Balmoral svojej drahej kráľovnej Viktórii práve žiarivý citrín – ako symbol lásky a vernosti. V ten večer sa citrín stal žiaducim drahokamom, po ktorom túžili všetky ženy. Kto vie, čo inšpirovalo fešáka Alberta? Možno starí Egypťania, ktorí titulovali citrín ako kameň slnka a dlhovekosti. Alebo starí Gréci, ktorí verili, že chráni pred epidémiami a zlými úmyslami. Ako sa hovorí, pravda je asi niekde uprostred a úmysly si tvoríme my sami. Čo by ste chceli, aby citrín zrkadlil?
 

Farba, ktorá nás nikdy neprestane baviť
 

Stačí prvý (a osudový) pohľad na zlatistú farbu citrínu a je jasné, že melanchólia nemá v jeho blízkosti miesto. Bez pátosu možno prehlásiť, že bojuje proti (jesennej) depresii a únavovom syndróme, ktoré rušia naše ženské kruhy. Citrín je ako slnko, ktoré nevyhnutne potrebujeme k životu – i keď nám teraz jeho lúče doprajú menej lásky akoby sme chceli. Túto chýbajúcu slnečnú energiu si môžete nahradiť dočasnou dovolenkou v exotike alebo nadčasovým citrínovým skvostom. Odtiene žltej prirodzene podporujú chuť do života a podľa psychológie farieb ich preferujú živelné bohyne. Nie je náhoda, že citrín prislúchal gréckej bohyni úrody Démétér. Odhliadnuc od mytológie, v realite sa bohyňami nerodíme, bohyňami sa stávame!

Citrín - slnečný drahokam bohýň

Citrín nežiarli, ale spája!
 

Nemožno poprieť, že citrín je oslnivý, výrazný a dokonalý sám osebe. No poznáte to. Najviac rozkvitneme pri niekom. S niekým. Citrín, ako drahokam hojnosti, ešte viac pohlcuje, premieňa a rozptyľuje negatívne šumy v spojení s ďalšími mocnými členmi nerastného kráľovstva. Pôsobivo – najmä na jeseň – sa blysne pri tajomnej záhnede, sýtych granátoch, no exotickú mágiu svetla dokáže rozohrať aj s mystickým ametystom či sýtomodrým londýnskym topásom. A, samozrejme, s diamantmi, ktorí sú ako nebeskí „bodyguardi“, pretože svoj klenot večne strážia.

Čas večierkov v zlatých odleskoch
 

Toto bude mnohým Emmám určite lahodiť! Vedeli ste, že citrín je akýmsi svetlom v temnote, keď neviete, ako doladiť svoj outfit? Vianočný večierok. Štedrá večera. Silvestrovská párty. To všetko nás čoskoro čaká a neminie. Aby ste sa ani vy neminuli účinku, rozumej skúmavému oku pána Božského, stavte všetko na originálny šperk s citrínom. Jeho citrónovo-medovo-jantárové spektrum farieb priťahuje prosperitu aj v prípade, že ste obchodnícke typy telom i dušou. (Už v dávnej minulosti mnoho obchodníkov nosilo citrín pre šťastie.) A keďže veríme, že nás číta aj mužské osadenstvo, radi našepkáme, že citrínový klenot je ideálny vianočný darček pre bohyňu vášho srdca.

Citrín v rukách Mikuš Diamonds

 

... doslova v rukách, pretože všetky šperky rodinného klenotníctva Mikuš Diamonds sú vyrábané ručne v klenotníckej dielni v Trenčíne. Tu osádzajú drahé kamene nekonečných kriviek a veľkostí. Pri citríne ide najčastejšie o guľaté výbrusy (round brilliant) a ovály (oval), ktoré nechávajú majstrovsky vyniknúť farebnému rozptylu svetla. Mimochodom, prírodný citrín je pomerne vzácny, aj preto šperky Mikuš Diamonds získavajú na nadčasovej hodnote. Mikušovci totiž pracujú výlučne iba s drahokamami prírodného charakteru. Sú vzácne a čisté už vo svojej štruktúre, rovnako ako nadštandardné benefity v podobe doživotnej záruky a bezplatného servisu na klenoty.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK