BLOG

Magický zafír v marcovom magazíne MIAU

Magický zafír v marcovom magazíne MIAU

Peržania verili, že zem odpočíva na obrovskom zafíre, ktorého odlesky dali oblohe jej belasú farbu. My v Mikuš Diamonds veríme, že možnosť pripomínať si farbu neba prostredníctvom šperku osadeného zafírom, by bolo hriechom nevyužiť. Zafír z rodu korundov, po diamante druhý najtvrdší drahokam, farebný chameleón medzi prírodnými drahými kameňmi, je dlhodobo jedným z najpreferovanejších drahokamov pri výbere šperkov našimi zákazníkmi.

 

Názov zafír pochádza z gréckeho sappheiros, odvodeného od hebrejského sappire, a znamená modrý. Známym je už od staroveku a odvtedy jeho obľuba prudko rastie, a to nielen vďaka očarujúcej farbe. Zafíru sa pripisuje slušné množstvo pozitívnych vlastností, medzi ktoré patrí upevňovanie vernosti, ochrana pred zradou a strachom, symbolizuje úprimnosť a pravdu. Jeho sila má mať takú intenzitu, že aj keď ho už nosí niekto iný, ochranný účinok pretrváva. Magické, nemyslíte? Zafírovou svadbou sa označuje 45. výročie vstupu do stavu manželského, pri tejto príležitosti si partneri často dávajú svoje obrúčky obohatiť práve o mystické modré drahokamy. 

Prsteň Heavens

Zafírovo-diamantový prsteň Heavens z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Heavens. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, modrý zafír, diamant.

Pozrieť šperk

 

Ako sme už naznačili, farebné rozpätie, v akom môžeme zafír nájsť, je širokospektrálne. Prímesy iných prvkov (železo, titán, chróm, meď, horčík...), mu dodávajú okrem modrej farbu žltú, ružovú, oranžovú… Pokiaľ kameň nazývame „zafír“, automaticky predpokladáme, že ide o modrú farbu. Pri inom zafarbení ho označujeme prívlastkom - žltý zafír, ružový zafír... Sfarbený môže byť akoukoľvek farbou, s výnimkou jasnočervenej.

Prívesok Angel

Zafírovo-diamantový prívesok Angel z bieleho zlata

Sme a chceme byť iní, nesplynúť s davom. To isté ponúkame Vám, s istotou Prívesku Angel v bielom zlate s diamantmi a úžasnými modrými zafírmi.

Pozrieť šperk

A teraz trošku cestovnej turistiky: najkrajšie zafíry vykryštalizovali v Kašmíre, kde sa ťažia zriedkavé sýtomodré kamene so zamatovým leskom. Hneď za Kašmírom sa mimoriadne kvalitné, krásne intenzívne sfarbené zafíry dajú nájsť v Mjanmarsku a o niečo svetlejšie na Srí Lanke. Práve tu sa vyskytujú najkvalitnejšie padparadscha zafíry (vo farbe lososovo ružovo-oranžovej, častokrát s cenou v hodnote 30 000 € za karát). Najväčším svetovým producentom komerčných kameňov je Austrália, ich sfarbenie býva tmavšie a nepravidelnejšie.

Najznámejšie zafíry

 

Najznámejším zafírom je Hviezda Indie, má neuveriteľných 536 karátov a na svojom sivasto modrom povrchu zobrazuje jasnú, šesťcípu hviezdu. Je to nádherný úkaz, ktorý bol objavený pred troma storočiami na Srí Lanke a potom darovaný finančníkom J. P. Morganom do Amerického múzea v New Yorku.

Tiež české korunovačné klenoty, ktoré si môžete pri špeciálnych príležitostiach prezrieť vo Vladislavskej sále, sú ozdobené množstvom zafírov. Korunovačná koruna na sebe nesie 19 zafírov a kráľovské jablko má na obruči 8 zafírov. Nezaostávajú za nimi ani korunovačné klenoty britskej kráľovskej rodiny, konkrétne imperiálna koruna, ktorú okrem iných kameňov a symbolov krášli 17 zafírov. 

Vo Veľkej Británii ešte chvíľu zostaneme. Princezná mnohých sŕdc, Lady Diana, dokázala vďaka svojmu šarmu a skvelému vkusu ovplyvniť ďalšie generácie. Odvahu vzoprieť sa konvenciám najlepšie dokladoval jej zásnubný prsteň, ozdobený prekrásnym zafírom osadeným v bielom zlate a obkolesený diamantmi. Mávnutím čara princezninej osobnosti sa takýto typ prsteňa razom stal najžiadanejším modelom a jeho sláva sa opätovne zopakovala, keď šperk svojej nastávajúcej k zásnubám daroval Dianin syn, princ William.

Prsteň Famulus II.

Zafírovo-diamantový prsteň Famulus z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Famulus. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, zafír, diamant.

Pozrieť šperk

Mesiac marec nám dáva viacero možností urobiť radosť svojim blízkym. Naši odborníci v Mikuš Diamonds sa v tomto smere radi podelili o svoje zafírové tipy.

Pavol Vojtek, fasér: Nekonečná obloha a magická hĺbka morí i oceánov. To boli prvé myšlienky, ktoré mi napadli pri osádzaní jedinečných modrých zafírov do hviezdnej súpravy Zing. Fasérska chuťovka, na akú sa nezabúda, je skvelým darom pre ženu, ktorá si vás chce navždy pamätať. 

Ľubomír Michálik, zlatník: Anjelský prívesok pre vášho pozemského anjela, to je príznačný prívesok Angel, ktorého zafírovo-diamantová kombinácia perfektne vynikne v modernom bielom zlate. To podľa Peržanov pomáha v čiernych dňoch. 

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: Ušľachtilé, priam kráľovské náušnice Liveliness z rafinovanej Majestic Collection sú našou vyšperkovanou zafírovou novinkou. Efektný výbrus modrých zafírov necháva vyniknúť ich majestátnej farbe a brilancii. Dovoľte si zažiariť!

Náušnice Liveliness

Zafírovo-diamantové náušnice Liveliness z bieleho zlata

Efekt spojenia modrých zafírov a diamantov sa naplno prejavuje v Náušniciach Liveliness pri každom ich nasadení. Poctivý prírodný spirit svoju moc so základom bieleho zlata jednoducho nezaprie.

Pozrieť šperk


 Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka: Zafírový skvost Famulus elegantne predvádza, prečo sa zafír radí medzi kľúčovú trojicu drahokamových kráľov. Ako dvanásť mesiačikov žiari aj 12 prírodných briliantov, ktoré strážia tento modrý zafírový zázrak. Či už ako zásnubný skvost alebo spomienka na iný osobný sviatok, Famulus nadviaže s majiteľkou pevný vzťah na celý život.

Slávka Koudelková, profesionálna predajkyňa: Prsteň Heavens z našej rozmanitej Colorful Collection je honosný nadčasový kúsok, ktorý čistým dizajnom osloví každú zrelú ženu. Ak nebudete môcť zaspať, skúste spočítať 119 ručne osadených modrých zafírov, ktorým dokonale „sekundujú“ prírodné brilianty. 

Tip na zásnubný prsteň: Zásnubné prstene s prírodnými drahými kameňmi zažívajú v súčasnosti veľký boom. V spojení s diamantmi ide doslova o nesmrteľnú voľbu. Nádherným zástupcom tejto zásnubnej filozofie je prsteň Ancient s romantickým ružovým zafírom a mnohopočetnými postrannými briliantmi.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK