BLOG

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť
„Väčšina z nás má len jeden príbeh. Niežeby sa nám v živote stala len jedna vec. Sú mnohé udalosti, o ktorých by sa dalo rozprávať mnoho príbehov. No len na jednom skutočne záleží, len jeden ozaj stojí za to, aby sme ho rozpovedali.“ Aký je ten váš?

 
Takýmito hlbokými slovami sa prihovára čitateľovi spisovateľ Julian Barnes v knihe Jediný príbeh a my cítime, že sú to presne slová, ktoré vystihujú podstatu výnimočných šperkov z našej klenotníckej dielne. V nasledujúcich riadkoch sa totiž vynoríme zo sna a ponoríme do reality jedinečných klenotov, ktorými sme splnili individuálne túžby našich zákazníkov. V ich živote budú tieto šperky rozvíjať mnoho príbehov, no od toho jediného sa odvíjajú všetky. Od príbehu lásky. Len na ňom skutočne záleží.

 

1. Akvamarínový prsteň Salt of Earth na mieru

Vysnený drahý kameň: Akvamarín.

Vedeli ste, že akvamarín je svetlomodrou odrodou berylu, ktorej názov je odvodený od latinských slov aqua (voda) a marina (more)? Jeho názov je teda priamym vyjadrením jeho unikátnej modrej farby. „Pre akvamarín platí, že čím väčší drahý kameň sa zo suroviny  vybrúsi, tým sýtejší je jeho výsledný odtieň. Aj preto je veľmi zložité dosiahnuť sýtu modrú farbu pri veľmi malých akvamarínoch, ktoré sa môžu niekedy javiť ako takmer bezfarebné,“ zasväcuje nás do akvamarínových tajov gemológ Martin Mikuš. Ak nás navštívite v jednom z našich 7 klenotníctiev, určite si všimnete i výnimočnú vlastnosť akvamarínu, takzvaný pleochroizmus. V reči smrteľníkov to znamená, že farba tohto drahokamu sa javí odlišne sýta v závislosti od toho, v akom uhle akvamarín obdivujete.

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

Príbeh zrodu šperku. Vysnený prsteň s neprehliadnuteľným prírodným akvamarínom v tvare srdca bol zmajstrovaný šikovnými rukami našich klenotníkov podľa štandardného modelu prsteňa Siloe, no naša zákazníčka túžila po masívnejších krivkách prsteňa, aby dokonale ladili s typom jej ruky. Ručne osadený akvamarín má vo finálnom jase karátovú hmotnosť 3,05 ct, pričom jeho symbolickú i faktickú ochranu zabezpečuje 26 prírodných briliantov s celkovou karátovou hmotnosťou 0,118 ct, čistotou VS2 – SI1 a farbou G – H. Nebesky krásne, čo poviete?

2. Diamantové obrúčky Frances na mieru

Vysnené drahé kamene: Čierne a bezfarebné diamanty.

Poetická krása diamantov, bezkonkurenčne odetá práve v svadobných obrúčkach, má aj svoje prozaické odtiene, ak sa zameriame na gemologickú stránku veci. „Čierny diamant je, technicky povedané, veľmi výrazne inkludovaný diamant, ktorého inklúzie bránia prechodu svetla až do takej miery, že kameň čiastočne stráca priesvitnosť. Zároveň je dôležité, aby tieto inklúzie boli čo najviac rovnomerne rozmiestnené vo vnútri diamantu, a aby ich farba bola tmavošedá až čierna. Celkový výsledný efekt tak vytvára elegantný dojem čiernej farby takéhoto diamantu,“ objasňuje náš výkonný riaditeľ Martin Mikuš. Úžasný kontrast vytvára čierny diamant s bezfarebnými diamantmi, i keď pojem „bezfarebný“ je iba vo faktickom zmysle slova. Dokonalá briliancia, v ktorej sa pri správnom výbruse a lome svetla „jagá oheň i dúha“, sú pri bezfarebných diamantoch doslova srdcovou záležitosťou, závislosťou, z ktorej sa nechce vyliečiť žiadna žena. :-)

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

Príbeh zrodu šperku. Tento nadčasový jing-jang tandem, teda spojenie čiernych a bezfarebných diamantov v svadobných obrúčkach Frances, si dopriali naši zákazníci v premyslenej modifikácii, na ktorej môžeme všetci „oči nechať“. V čom spočíva hlavné kúzlo? Pánska obrúčka prešla zmenou šírky zo 4,5 mm na 4 mm, pričom pribudlo 22 kusov čiernych diamantov s hmotnosťou 0,206 ct (štandardný pánsky model je bez akýchkoľvek diamantov). Dámska obrúčka je takisto modifikovaná, a to v spôsobe osadenia a množstve diamantov, namiesto 22 kusov je ručne osadených ich dvojnásobok, 44 kusov briliantov s karátovou hmotnosťou 0,353 ct, čistotou SI1 - SI2 a farbou G – H. Tieto diamanty sú usporiadané rovnobežne po oboch stranách obrúčky, vďaka čomu vyniká dizajnovo zaujímavá skosená hrana obrúčky.
 

3. Diamantový Prsteň Fluffy na mieru

Vysnený drahý kameň: Hnedý diamant.

„Hnedé diamanty, rovnako ako vyššie spomenuté čierne diamanty, zaraďujeme do kategórie takzvaných „fancy“ farebných diamantov,“ konštatuje M. Mikuš. Ak by ste pátrali po ďalších prívlastkoch, môžete natrafiť na označenie ako „čokoládové“ alebo „champaign“ diamanty. Mimochodom, odtiene šampanského v akomkoľvek segmente evokujú luxus, tak sa nedivte, ak budete „opití“ už len pri letmom pohľade na takto sfarbený diamant. A keď sa k tomu pridá fakt, že má prírodný, a teda žiadnou technikou nenapodobiteľný pôvod, očarenie pretrvá na celý život. Koniec-koncov, to je jedno z jeho poslaní.

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť
 

Príbeh zrodu šperku. Pýtate sa, prečo sa niekto rozhodne pre netradičný hnedý diamant? Náš zákazník v tom mal jasno od samého začiatku, pretože hľadal niečo nadčasové, no zároveň odlišné od klasiky. Tým chcel vyjadriť nielen lásku k žene svojho života, ale aj podstatu jej charakteru. Zaujímavé je, že predtým, než nás navštívil, skúšal na internete vytvoriť rôzne farebné kombinácie zlata a drahých kameňov a na základe súhry farby ružového zlata a fancy hnedého diamantu si prispôsobil prsteň Fluffy. Ako už správne tušíte, išlo o zásnubný prsteň a úžasné je, že uhádol aj presnú veľkosť prsta svojej milovanej slečny. Ak by vás zaujímali detaily, prsteň sa pýši jedným centrálnym fancy hnedým diamantom, pričom mu dokonale sekunduje 6 bezfarebných briliantov s hmotnosťou 0,16 ct, čistotou PI1 a farbou G – H.

4. Modifikovaná dámska obrúčka Donna s rubínom a diamantmi

Vysnené drahé kamene: Rubín a diamanty.

Ak nás pravidelne čítate, určite vám neuniklo, že temperamentnému rubínu sme venovali osobitý priestor v nedávnom článku na našom blogu. No ak by ste si chceli zapamätať o rubíne iba jednu vec, tak vedzte, že rubín je červenou a zároveň najcennejšou odrodou minerálu korund. „Tento dynamický drahokam dosahuje v rekordných prípadoch najvyššiu cenu za karát spomedzi všetkých farebných drahokamov (okrem diamantov),“ dopĺňa top expert na drahé kamene Martin Mikuš.

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

Príbeh zrodu šperku. Po rubíne túži žena, ktorá doslova dozrela na tento špecifický drahokam. Žena, ktorá ho vie nosiť a nebojí sa to vyjadriť. V pozitívnom zmysle slova je dominantná, rovnako ako centrálne osadený rubín na unikátne modifikovanej dámskej obrúčke Donna. V štandardnom modeli totiž žiari 5 kusov briliantov, tu môžete pozorovať jeden prírodný rubín s hmotnosťou 0,027 ct a 4 kusy briliantov s hmotnosťou 0,043 ct, čistotou SI1 - SI2 a farbou G – H. Mimochodom, aj vy vidíte to prepojenie – dozrieť na rubín, dozrieť na svadbu? :-)
 

5. Detské šperky so žltým zafírom na mieru

Vysnený drahokam: Žltý zafír.

U mnohých z vás sa, pravdepodobne, zafír spája s najznámejšou modrou farbou, o to viac nás teší, že vám môžeme dať do pozornosti aj nie menej obľúbenú žltú „fancy“ verziu. „Zafír je popri svojej kráse zároveň jedným z najtvrdších a najodolnejších drahokamov, čo ho priam predurčuje pre využitie v klenotníctve,“ konštatuje na margo tohto drahokamu M. Mikuš. Na tomto mieste vás určite neprekvapí, že zafír, vďaka svojej vysokej hodnote, patrí spolu s rubínom a smaragdom do tzv. „veľkej trojky drahokamov“. O smaragde ešte bude reč, teraz nechajme priestor žltému zafíru, do ktorého sa zamilovala aj naša zákazníčka, aby svoje nadšenie posunula aj v generačnej rovine.

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť
 

Príbeh zrodu šperku. V našej bratislavskej predajni na Dunajskej ulici, ktorá je charakteristická intímnym a luxusným konceptom, boli naše profesionálne predajkyne nesmierne potešené výnimočnou zákazkou. Tento atribút si vyslúžila nielen vďaka cieľovej osôbke (detské šperky pre bábätko), podstatou a počtom šperkov (tri kusy rôznorodých šperkov tvoriace kompaktný set), ako aj samotným výberom drahokamu, ktorým sa stal práve spomínaný žltý zafír. 

Už vás teda nebudeme ďalej napínať a radi prezradíme, že náhrdelník, ktorý obdivujete na fotografii, je zafírovou modifikáciou obľúbeného diamantového modelu Smooth, ktorý sme zaradili medzi top trendy v roku 2020. To však rozhodne neznamená, že je „out“, týmto výberom sme skôr poukázali na nadčasový charakter tohto modelu. Prírodný žltý zafír o veľkosti 2,3 mm sme ručne osadili aj v jemnom náramku Endless. Rovnaké parametre sme pretavili aj do populárnych detských náušničiek Čučoriedky, kde sme dva žlté zafíry „nabili“ v myšlienkach pozitívnou slnečnou energiou. Celá súprava je esteticky podkutá výberom bieleho zlata, ktoré je moderné a svieže. Veríme, že toto všetko ocení (neskôr) aj mladá slečna, s ktorou budú tieto nádherné klenoty rásť.

 
Mimochodom, vnímate tú idylickú postupnosť, s akou vám predstavujeme zrealizované šperky na mieru? Najskôr zásnuby, potom svadba, teraz narodenie dieťaťa... čo bude ďalej v živote aj na našej klenotníckej palete?  

 

6. Modifikované diamantové obrúčky k výročiu svadby

Vysnené drahé kamene: Diamanty.

O diamantoch sa toho popísalo, naspievalo a na filmovom plátne nakrútilo minimálne toľko, ako na tému lásky. Koniec-koncov, láska a diamanty je večná téma, ktorá baví nielen nás, šperkárskych majstrov, no hlavne vás, ktorí toto spojenie oceňujú prakticky pri všetkých unikátnych príležitostiach. Diamant je rafinovaný, nadčasový, prakticky najtvrdší nerast na našej planéte, takže jeho využitie v klenotníckej ríši nie je iba technologicky dokonalé, ale aj hlboko metaforické. V živote sa totiž stretávame s množstvom náročných situácií, ktoré nás obrusujú zo stavu „surový“ diamant do briliantu tých najlepších kvalít. A čo sa stane, keď túto životnú cestu zatúžia naši klienti otlačiť do spoločného šperku?

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť
 

Príbeh zrodu šperku. Sme poctení, že naši zákazníci do nás vložili dôveru pri tvorbe špecifických diamantových obrúčok pri príležitosti ich 15. výročia svadby. Presne tento príbeh je dôkazom, že príležitosť šperku zadávate vy sami. V podstate týchto obrúčok sa skrýva aj téma druhej šance, nových začiatkov, láskyplných rodinných míľnikov, no predovšetkým je z nich cítiť silné osobnosti, ktoré jasne vedia, čo sa im páči. To budete okamžite vnímať pri pohľade na pánsku obrúčku, ktorá síce vychádzala zo štandardného modelu Mabel, avšak náš zákazník mu vdýchol svojský štýl. Za použitia bieleho zlata a osobitne čierneho ródia získala jeho obrúčka nádherný antracitovo čierny lesklý povrch, čo ešte viac umocňovala finálna povrchová úprava v lesklej verzii. Zaujímavosťou je, že vonkajšia strana obrúčky je rovná, kým vnútorná oblá. 

Do absolútneho detailu premyslená a následne zrealizovaná bola aj dámska obrúčka, ktorá vyniká farebnou trojkombináciou – biele zlato, čierne ródium a ružové zlato. Tri, ručne osadené prírodné brilianty, harmonizujú s lesklou povrchovou úpravou obrúčky, pričom jej hrana je modifikovaná podľa modelu obrúčky Ditaryha podľa obrúčky Polly. Finálnym „doťukom“ je zaoblená vonkajšia aj vnútorná strana obrúčky. Ako vidíte, v našej trenčianskej klenotníckej dielni nie je problém nakombinovať rôzne modely našich obrúčok, ktoré vo finále vytvoria grandiózny celok.

7. Perlové náramky na mieru

 

Vysnené drahokamy: Tahitské perly.

 

„Perla je jediný prírodný kameň, ktorý vzniká za asistencie živého organizmu,“ otvára perlovú tému M. Mikuš, „pričom tahitská perla je jediný druh perly s prírodne tmavou farbou.“ Tahitské perly v sebe majú istú inakosť, vynikajú svojou impozantnou farbou, ktorá v sebe skrýva tajuplnosť a (ne)skutočnú eleganciu. Každý šperk s touto perlou je luxusný a na tele ženy neprehliadnuteľný.

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

 
Príbeh zrodu šperkov. Známa veta, že „všetko so všetkým súvisí“ sa dotkla aj príbehov spojených s nasledujúcimi dvomi šperkmi. Verte či nie, náramok s jednou tahitskou perlou si vymyslela naša klientka sama. Presnejšie, do našej trenčianskej predajne priniesla obrázok s jasnou predstavou, na základe ktorej sme vyrobili náramok Aische. Možno ste si všimli, že práve tento model svieti aj v našej štandardnej ponuke perlových náramkov a je vskutku úsmevné, ako klientkin šperk obohatil našu tvorbu (vo väčšine šperkov to býva opačne – štandardný šperk Mikuš Diamonds a následná modifikácia podľa túžby klienta). Druhý šperk, kde sa vzájomne dotýkajú dve tahitské perly, vznikol na základe predlohy náramku Aische. Keď ho klient uvidel, povedal, že chce zapracovať namiesto jednej perly rovno dve. Oba šperky vynikajú v nádhernom bielom zlate, takže sexy kontrastami sa to len tak hemží.
 

8. Smaragdové šperky na mieru

 

Vysnený drahý kameň: Smaragd.

 

Ako sme sľúbili vyššie, aj o kráľovskom smaragde čo-to prezradíme. Tak napríklad vedeli ste, že smaragd je jedným z najdlhšie používaných drahých kameňov? Starovekí Egypťania ho ťažili priamo na území Egypta a svoje šperky ním zdobili už 3500 rokov pred naším letopočtom. Očami nášho top gemológa Martina Mikuša sa však nedostávame len do jeho fascinujúcej histórie, ale priamo do smaragdovej „DNA“. „Keďže kvalitný smaragd je veľmi vzácny, často sa brúsi tak, aby sa zachovalo čo najviac z jeho hmotnosti v surovom stave. Preto majú často aj zdanlivo identické smaragdy, použité v jednej súprave, pri detailnom pohľade mierne odlišnosti v proporciách, čo však nie je nedostatkom.“

Šperky na mieru sú naša srdcová záležitosť

 
Príbeh zrodu šperku. Naša zákazníčka dlhé roky miluje smaragdy a ako hovorí, „veci, ktoré majú dušu“. Prsteň s centrálnym smaragdom v oválnom tvare bol vyrobený ako zásnubná zákazka, pričom pri jeho zrode kmitali mnohí. Zadávateľ objednávky (teraz už šťastný ženích) bol totiž v tom čase na stáži v Afrike. Ku smaragdovému prstienku v bielom zlate neskôr pribudli aj smaragdové náušničky, a to pri príležitosti 30. narodenín našej smaragdovej zákazníčky. No tak, ako o vzťah, aj o ručne robené šperky sa treba poctivo a s láskou starať. Smaragd je totiž napriek svojej pomerne vysokej tvrdosti citlivý drahý kameň. Bezpečné je jeho čistenie v špeciálnych čistiacich roztokoch, ktoré nájdete vo všetkých našich 7 klenotníctvach po celom Slovensku. Takisto ku všetkým šperkom poskytujeme nadštandardné benefity ako doživotnú záruku proti vypadnutiu drahého kameňa a bezplatný servis. To všetko v duchu nášho hesla: „Pre vzťahy, ktoré nekončia.“ Tešíme sa na vás!