BLOG

Farby sú život v septembrovom MIAU!

Farby sú život v septembrovom MIAU!

Prestížna klenotnícka značka Chopard na začiatku 3. tisícročia prekvapila svet najdrahším modelom luxusných hodiniek Chopardissimo za 25 miliónov dolárov. Na tomto majstrovskom kuse (s celkovou váhou 201 karátov), ktorý mal zdobiť zápästie brunejskej princeznej, klenotníci pracovali viac ako 2.000 hodín, pričom do kompozície stoviek bezfarebných a žltých diamantov vsadili aj tri úchvatné brilianty v tvare srdca: 15-karátový ružový, 12-karátový modrý a 11-karátový bezfarebný. Ako sa medzi sebou „znášajú“ viaceré farebné kamene vsadené do jedného šperku, o tom sme sa rozprávali s gemológom Martinom Mikušom, výkonným riaditeľom spoločnosti Mikuš Diamonds.


MIAU: Platia nejaké zásady pri kombinovaní farebných drahých kameňov na jednom šperku?

Martin Mikuš: Kombinovať možno skutočne čokoľvek, no vždy je dobré to robiť s vkusom. Niekomu sa páčia jednoduché, konzervatívne kombinácie farieb, povedzme svetloružového morganitu a priezračných bezfarebných diamantov, iný zase preferuje extravagantné kúsky zložené z drahokamov všetkých možných farieb. Vkus pri výbere šperku je naozaj veľmi individuálna a osobitá záležitosť, nehovoril by som preto o nejakých pevných zásadách alebo pravidlách pri kombinácii jednotlivých farieb.

 

MIAU: Akú kombináciu farebných drahých kameňov preferujete najradšej vy osobne?

Martin Mikuš:
Veľmi sa mi páči kombinácia dominantného sýtozeleného smaragdu a jemných bezfarebných postranných diamantov. Rovnako ma však vedia očariť aj štýlovo spracované kúsky v kombinácii viacerých pestrých farebných kameňov, pokiaľ je ich dizajn navrhnutý skutočne s citom. 
 

MIAU: Drahé kamene sa pri vytváraní šperku, samozrejme, nezaobídu bez kovu. Najčastejšie ide o zlato. Aj to má však rôzne farby, podobne ako diamanty. Aká farba zlata sa hodí najlepšie pre kombináciu s diamantom?

Martin Mikuš: Voľba farieb bola a vždy bude vecou osobného vkusu. Ak sa však na vec pozrieme z technického hľadiska, pri bezfarebných diamantoch je ideálnou voľbou biele zlato. Farba diamantov je totiž jedným zo základných faktorov ich hodnoty a práve bezfarebné diamanty, bez akéhokoľvek žltého nádychu, sú považované za najcennejšie. Je teda prirodzené, že práve biele zlato nechá ich farbe najlepšie vyniknúť.

Farby sú život v septembrovom MIAU!

MIAU: Ako vnímate občasné kreatívne návrhy, ktoré diamanty okrem platiny kombinujú aj so striebrom či ušľachtilou oceľou?

Martin Mikuš: Pokusy kombinovať diamanty s inými materiálmi tu boli už dávno a určite vždy budú, takáto kreatíva ma svoje opodstatnenie a často je to práve ona, ktorá posúva hranice zažitých vecí. Diamant je však kráľom drahokamov a jeho kombinácia s najušľachtilejšími kovmi je úplne prirodzená. Z klenotníckeho hľadiska je zlato už po tisícročia považované za základný a najdôležitejší kov pri výrobe šperkov a som presvedčený, že tomu tak i zostane. Je to jediný drahý kov, ktorého hodnota je daná najmä ľudskou túžbou. Najväčší podiel zo všetkých oblastí, v ktorých sa zlato využíva, zastáva práve klenotnícka výroba. Je to teda práve naša túžba vlastniť niečo výnimočné, ktorá už po tisíce rokov určuje dominantný status tohto kovu. Ukazuje sa, že je to ten najstabilnejší faktor hodnoty, ktorý za celú históriu ľudstva nedokázali ovplyvniť žiadne spoločenské zmeny.

 

MIAU: Nezriedka sa diamanty zvyknú kombinovať aj s inými drahými kameňmi. S ktorými „komunikujú“ najlepšie? A na akých šperkoch vyznejú najkrajšie?

Martin Mikuš: Neexistuje drahý kameň, ktorý by už nebol niekedy kombinovaný v šperku s diamantom. Diamant je prekrásny drahokam mnohých podôb, od čírych bezfarebných, cez svetložlté až po veľmi vzácne a unikátne kamene intenzívnych farieb takmer celého spektra. Je krásny ako solitér, no zároveň, predovšetkým ako doplnkový postranný drahokam vo svojej bezfarebnej podobe, necháva ešte viac vyniknúť ostatným farebným drahým kameňom. Jeho vkusná kombinácia s inými kameňmi má veľké estetické opodstatnenie.

 

MIAU: S briliantom sa v susedstve neraz ocitne i perla. Páči sa vám táto dvojica?

Martin Mikuš:
Samozrejme. Aj pre perly platí to čo pre ostatné farebné drahokamy. Diamanty dokážu veľmi vkusne nielen podčiarknuť ich výnimočný status, ale často sú aj elegantným doplnkom „chic“ perlových šperkov určených na bežné nosenie, trebárs k džínsom a tričku. Tento štýl mám osobne tiež veľmi rád.

 

MIAU: Ako často sa klenotníctvo Mikuš Diamonds stretáva s požiadavkou kombinovať v šperku viacero farebných kameňov?

Martin Mikuš: Ak by sme to vzali štatisticky, približne dve tretiny všetkých šperkov ktoré vyrábame predstavujú kombináciu diamantov a farebných drahokamov. Kombinácia viacerých farebných kameňov má v našej ponuke taktiež svoje neodmysliteľné miesto. Naša Colorful collection ukrýva desiatky krásnych modelov, ktoré veľmi pekne kombinujú rôzne farebné kamene. Úchvatné sú kombinácie rôznofarebných turmalínov, ale aj naozaj pestré modely spájajúce kamene aj siedmych či ôsmych farieb. Farby sú život a v našej klenotníckej dielni sa s nimi veľmi radi a veľmi často hráme.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK