BLOG

Mystický Ametyst vo februárovom MIAU

Mystický Ametyst vo februárovom MIAU

Februárový drahokam, aj takto vzletne sa zvykne označovať nádherný purpurový kameň, ametyst, ktorý astrológovia zvyknú spájať s druhým mesiacom v roku. S februárom ho však spája aj 14. deň v tomto mesiaci. Totiž legenda hovorí, že sv. Valentín, patrón zamilovaných, nosil ametystový prsteň s vyrytou podobou Amora, bôžika lásky... 


Náušnice Decency

Ametystové náušnice Decency z ružového zlata

Predstavujeme vám Náušnice Decency. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk

 

Bizarná antická historka

Ak máte radi bizarné historky z čias antického sveta, rozhodne vás zaujme príbeh o vzniku vzácneho ametystu. Na jeho začiatku stál samotný Zeus a jeho slabosť pre ženskú krásu. Keď sa totiž zahľadel do Semely, dcéry tébskeho kráľa Kadma, a tá počala ich spoločného potomka, rozhodla sa Diova žiarlivá manželka Héra, že ich syna zahubí. Prezlečená za starú pestúnku zostúpila na Zem, zašla za Semelou a „priateľsky“ jej poradila, aby Zeus svoj hlboký cit k nej prejavil aj tak, že predvedie svoju úžasnú moc. Najvyšší z bohov Semelinej túžbe vyhovel a samoľúbo začal predvádzať ohromnú silu svojich hromov a bleskov. A stalo sa, čo si falošná Héra želala - jeden z bleskov zapálil kráľovský palác. Semela vydesená na smrť predčasne porodila. No Zeus nedopustil, aby jeho syn zahynul v plameňoch. Nechal okolo neho vyrásť hustý brečtan, a ten ho ochránil. Keď oheň ustal, vytiahol ho z úkrytu a dal si ho zašiť do stehna, aby ho donosil. Keď sa potom dieťa druhý raz „narodilo“, dostalo meno Dionýzos (rímsky Bakchus) a Zeus ho zveril bohu Hermovi, aby sa oň postaral. Posol bohov Hermes však nebol ženatý, nemal skúsenosť s výchovou detí, navyše stále cestoval a na výchovu malého Dionýza nemal čas. Rozhodol sa preto, že ho zanesie k Semelinej sestre Íne. Keď sa to Héra dozvedela, zoslala na Íninho manžela šialenstvo, aby dieťa v záchvate zúrivosti zabil, no zahubil iba vlastných synov a manželku. Dionýza totiž Hermés stihol zachrániť. Po tomto incidente ho radšej zveril nymfám, ktoré ho ukryli v hlbokej jaskyni obrastenej viničom. Tam po prvý raz ochutnal víno, ktorým opájal seba, nymfy i kamarátskych Silénov a Satyrov a odtiaľ aj priniesol ľuďom prvý vinič a naučil ich vyrábať z hrozna nápoj, ktorého sa stal bohom.


Prívesok Decency

Ametystový prívesok Decency z ružového zlata

Predstavujeme vám Prívesok Decency. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk
 
 

Zvesť o Dionýzovom opojnom nápoji prijali ľudia rôzne, niektorí sa nadšene oddávali jeho kultu, iní sa obávali jeho omamnej moci. Napríklad trácky kráľ Lykurgos chcel Dionýza a jeho ctiteľov vyhnať zo svojej krajiny, no stihol ho boží hnev - oslepol a zakrátko i zomrel. Aj tébsky kráľ Pentheus doplatil na svoju nenávisť k Dionýzovi. Totiž keď pri oslave jeho sviatku vyliezol na strom, aby nepozorovane sledoval, kto napriek kráľovskému zákazu holduje vínu, rozjarené tébske ženy preoblečené za Bakchantky si kráľa pomýlili s levom, utĺkli ho na smrť a odrezali mu hlavu. Oľutovali aj tyrrhenskí piráti, keď ho zajali, aby zaň získali výkupné. Dionýzos vzal na seba podobu leva a nechal ich loď obrásť viničom. Piráti v strachu povyskakovali do mora a premenili sa na delfíny. Dionýza veľmi zlostilo, že sa u ľudí neteší patričnej úcte, aká náleží olympským bohom, a tak keď ho jedného dňa zasa urazil jeden z ľudských smrteľníkov, zaprisahal sa, že sa kruto pomstí prvému človeku, ktorý sa mu pripletie do cesty. A svojim dvom strážnym tigrom prikázal, aby boli v strehu. Netrvalo dlho a na ceste sa zjavila slúžka Ametyst, kráčajúca do chrámu bohyne Artemis pokloniť sa tejto obľúbenej ochrankyni lesov a divej zveri. Keď sa na ňu vyrútili zúrivé tigre, v smrteľnej úzkosti zúfalo skríkla o pomoc. Jej zvolanie začula zhrozená Artemis a uľútostilo sa mladej dievčiny. Aby jej ostré tigrie pazúry neublížili, premenila ju na sochu z číreho krištáľového kremeňa. Keď si Dionýzos uvedomil, aký krutý osud jeho pričinením stihol nevinné dievča, horko zaplakal. Slzy mu prúdom stekali po lícach, padali do jeho čaše s červeným vínom, až sa napokon prevrátila. Červené víno plné božích sĺz zalialo trblietavý kameň a nasýtilo ho hlbokým fialovým odtieňom. Tak Ametyst zapožičala svoje meno úchvatnému purpurovému drahokamu...

Nádherné fialové sfarbenie

Ametyst sa považuje za najcennejšiu odrodu kremeňa, často sa vyskytuje vo forme šesťstranných kryštálov - vo vyvretých horninách, ktoré nadobúdajú podobu plynových dutín rôznych tvarov a veľkostí, tzv. geód (niekedy bývajú také veľké, že sa do nich zmestí dospelý človek). Vďaka prirodzenej hojnosti patrí dnes k najrozšírenejším drahokamom. Skvostné ametysty sa v minulosti vysoko cenili ako diamanty a obrovskej popularite sa tešili až do 18. storočia - dovtedy sa ťažili iba z veľmi malého množstva zdrojov. Potom sa však objavili rozsiahle ložiská v Južnej Amerike a s klesajúcou vzácnosťou sa znížila aj ich cena.

 
Za nádherné fialové sfarbenie vďačí stopovému množstvu železa a tzv. farebným centrám vo svojej kryštálovej štruktúre, ktoré sú dôsledkom jeho prirodzenej iradiácie ešte v časoch, keď sa nachádzal v hlbinách zemskej kôry.  Rovnaké hlavné farbivo: železo, zdieľa so sesterskými citrínmi. Kameň, ktorý kombinuje farby fialového ametystu a žltého citrínu, sa nazýva ametrín.

Prsteň Decency

Ametystový prteň Decency z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Decency. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk


 
Ametyst oplýva všetkými odtieňmi fialovej - od purpurových cez svetlofialové a červenofialové až po tmavofialové s ružovými tónmi. Najviac sa cenia číre kamene so sýtou farbou bez akýchkoľvek viditeľných inklúzií: fialové so zábleskami ružovočervenej farby a tiež tmavofialové s červenými a modrými tónmi, tzv. „sibírske ametysty“. Bledé kamene majú poetický názov „francúzska ruža“. 

 
Ametyst sa ťaží takmer na celom svete. Najznámejšie náleziská sa nachádzajú v Rusku (Ural), Brazílii (Minas Gerais, Mato Grosso, Rio Grande de Sul, Serra Mar), Uruguaji, Austrálii, Kongu, Zambii, Tanzánii, Zimbabwe, Mozambiku, Barme, Indii, na Srí Lanke a Madagaskare. Na Slovensku sa nádherné ametystové drúzy (skupiny kryštálov) našli v hydrotermálnych žiláchBanskej Štiavnice (10 cm dlhé kryštály) i v lokalitách Hodruša-Hámre, Vyhne, Zlatá Baňa a Kremnica.

 
Symbol moci

 
Ametyst sa odnepamäti využíval v klenotníctve, sumerské aj mezopotámske civilizácie z neho vyrábali valcové pečatidlá s náboženským motívom a menom majiteľa, v starovekom Grécku a Ríme sa z neho tvorili nádherné gemy, v stredoveku si ho obľúbili mnohí klenotníci a umeleckí rezbári. Keďže fialová farba sa vždy považovala za symbol vznešenosti a moci, tešil sa výnimočnej popularite u panovníkov a šľachticov. Nie div, že sa ako symbol kráľovskej moci ocitol na korunovačných klenotoch a vo vladárskych zbierkach, či už išlo o staroveký Egypt, alebo o britský kráľovský dvor. Avšak ametyst sa stal aj symbolom duchovnej moci a tešil sa mimoriadnej priazni biskupov, lebo ho predchádzala povesť drahokamu, ktorý symbolizoval čistotu ducha, triezvu myseľ, zbožnosť a celibát. Jeho purpurovú farbu mnohí vnímali aj ako odkaz na Kristove rany a očistné účinky prežívania jeho utrpenia. Na kresťanských krížoch a biskupských prsteňoch, ktoré sa stali súčasťou biskupských insígnií, mal manifestovať duševnú silu a mravnú čistotu.
Prívesok Garden

Drahokamový prívesok Garden z ružového zlata

Predstavujeme vám Prívesok Garden. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, citrín, granát, chromdiopsid, topás, diamant.

Pozrieť šperk


 
Na ametyst sa vzťahuje viacero biblických odkazov. Bol jedným z dvanástich drahých kameňov v Áronovom kňazskom náprsníku, zastupoval kmeň Dan - jeden z dvanástich kmeňov Izraela, bol z neho postavený dvanásty základ Svätého mesta, spája sa s ním duch apoštola Mateja a svätý Valentín vraj nosil ametystový prsteň s vyrytým Amorom, vďaka čomu sa neskôr ujala tradícia darovať ametystový šperk milovaným ženám pri vyznaní lásky či manželkám pri príležitosti svadby alebo pri výročí uzavretia manželstva. Predstave, že ametyst má moc posilňovať ľúbostný vzťah, veril aj princ Edward, ktorý sa vzdal britského trónu, aby si mohol vziať milovanú Wallis Simpson - žene svojho srdca daroval opulentný náhrdelník od Cartiera, osadený 30 ametystmi (jedným veľkým v tvare srdca a 29 menšími). Po jej smrti sa náhrdelník na aukcii Sotheby´s predal za 605.000 USD.

 
Trochu histórie

 
Staroveké civilizácie si ametyst ctili viac ako zafír, rubín či smaragd a považovali ho za silný ochranný prostriedok proti opitosti. Tradovalo sa, že hodovníci sa môžu oddávať vínu po celú noc a zostať triezvi, ak pri pití majú v ústach ametyst alebo ak sa víno pije z ametystovej čaše. Na túto poveru odkazuje aj názov drahokamu, ktorý pochádza z gréckeho „amethustos“ (v preklade „triezvy“, „neopitý“). Gréci taktiež verili, že ametyst dokáže ochrániť nielen proti opitiu, ale aj iným otravám. Túto ich vieru, samozrejme, podporil spomenutý mýtus o Dionýzovi, ktorému sa „vzoprela“ Artemis, keď premenou nevinnej dievčiny na kameň zabránila jeho ničivému vplyvu.

 
V starovekom Egypte, Grécku a Ríme sa ametystové šperky nosili ako ochranné amulety proti zlu. Častokrát obsahovali motív či podobu zvierat. Aj hinduistické tradície prisudzovali ametystu pozitívne účinky (na čakru srdca) a dokázal vraj posilňovať intuíciu.V Tibete ametyst dokonca považovali za kameň zasvätený Budhovi a v čínskej filozofii Feng Shui sa ametyst klasifikuje ako element, ktorý priťahuje bohatstvo.

Náušnice Still life

Ametystové náušnice Still life z ružového zlata

Predstavujeme vám Náušnice Still life. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk


 
Kým v období renesancie symbolizoval pokoru a skromnosť, za čias kráľovnej Viktórie ako i v čase secesie ho na piedestál vyzdvihli klenotníci, ktorí jeho mimoriadnu krásu zvelebovali očarujúcimi šperkami. K tým najkrajším patrí napríklad 96-karátová Morrisova brošňa s ametystom v tvare srdca, ktorý lemuje línia iskrivých diamantov (dnes sa nachádza v zbierke Smithsonianského inštitútu).

Povery 

 
Po stáročia sa ametysty považovali za účinný liek na mnohé ochorenia a dodnes sa využíva v ľudovom liečiteľstve mnohých krajín sveta. Zvlhčený slinami sa napríklad trel po tvári, aby odstránil vyrážky a zjemnil drsnú pokožku. Ak sa nosil v blízkosti hlavy (náušnice, diadém, čelenka), mal zmierňovať bolesti hlavy, prečisťovať myseľ, posilňovať pamäť. Používal sa aj na liečenie ochorení krvi, pri akné či vredoch, na hojenie rán, taktiež mal zvyšovať nízky krvný tlak. Rôzni liečitelia a šamani ho odporúčali proti fóbiám, neurózam, hystérii, halucináciám i závislostiam na omamných látkach. Staroveká mágia odporúčala umiestniť ho pod vankúš, aby zaháňal zlé sny, strachy, nespavosť, nočné mory a prinášal pokojný spánok s príjemnými (niekedy i prorockými) snami. Jeho čistota mala chrániť pred stresom a nedostatkom energie. Ako magický kameň mal prebúdzať bdelosť vyššej mysle, zasväcovať do tajných vied a umocňovať vyššie duševné schopnosti. Mal držať na uzde zlé myšlienky, chrániť pred hnevom, povzbudzovať statočnosť, posilňovať vôľu a do partnerských vzťahov vnášať stabilitu a harmóniu. Svojmu majiteľovi mal prinášať trpezlivosť, rovnováhu, pokoj a mier. Často sa používal pri rozjímaní a umiestňoval na meditačné oltáre, aby posilňoval schopnosť sústrediť a umocňoval stavy meditácie.

 
Zaujímavé

 
* Ametyst si vraj mimoriadne obľúbila ruská imperátorka Katarína II. Veľká.

 
* Najväčší objavený ametyst má dĺžku 3 metre, šírku 1,8 metra a výšku 2,2 metra. Váži 13 ton a je vystavený v čínskom prírodnom múzeu v Shandong Tianyu.

 
* Najväčší brúsený 343-karátový ametyst je súčasťou zbierky londýnskeho Prírodovedného múzea.

Prsteň Still life

Ametystový prsteň Still life z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Still life. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk


 
* V ochrannej mágii sa ako záštitný fetiš nosil ametyst s vyrytým obrazom medveďa.

 
* Ametyst mal chrániť vojakov v boji, poľovníkom vraj prinášal lovecké úspechy.

 
* Učenie Feng Shui odporúča využiť ametystové geódy na čistenie bytových priestorov a eliminovanie negatívnej energie či elektromagnetického smogu.

Radosť, láska, kreativita

Gréci nepovažovali Dionýza len za boha vína a vinohradníctva, ale aj za ochrancu ovocných stromov a kríkov, ktorým dával miazgu, a teda i za boha plodivej sily prírody. Keďže vinohradníctvo a ovocinárstvo si vyžadujú usilovnosť a zručnosť, uctievali ho aj ako pôvodcu týchto cností a ako darcu bohatstva, ktoré z nich pochádza. Ako boha vína si ho ctili najmä preto, že zbavoval ľudí starostí a prinášal radosť zo života, osviežoval ducha a telo, podporoval družnosť a zábavu, povzbudzoval lásku a uvoľňoval tvorivé sily umelcov.
 

Prívesok Still life

Ametystový prívesok Still life z ružového zlata

Predstavujeme vám Prívesok Still life. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk

 

Bakchanálie

Keď ľudia Dionýza predsa len uznali za mocného boha, usporadúvali na jeho počesť nespútané zábavy, bujaré oslavy a bohapusté pijatiky. Tie sa neskôr pod vplyvom východných kultov zvrhávali v divoké nočné orgie a účastníkov bakchanálií zachvacovala extáza. Nočných slávností sa často zúčastňovali ženy oblečené za Dionýzove sprievodkyne (Bakchantky), niekedy sa dokonca vrhali na obetné zvieratá a hltali ich surové mäso v presvedčení, že tak prijímajú telo a krv samotného boha. Vtedy proti nim musela zasiahnuť štátna moc, napríklad v Ríme roku 186 p.n.l. bakchanálie zakázal mestský senát.
 

Ametystové inšpirácie

Na Valentína si zamilovaní ľudia zvlášť dávajú záležať na spôsobe, ktorým vyjadrujú svoj hlboký cit. Akými ametystovými šperkami možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov Mikuš Diamonds.

  • Martin Mikuš, výkonný riaditeľ
     

Ametyst je jedným z najcennejších drahokamov mineralogickej skupiny kremeňa a za svoj fialový odtieň vďačí stopovému množstvu železa. Aj keď to neznie moc vznešene, fialová farba je od nepamäti považovaná za jeden zo symbolov kráľovskej hodnoty – i preto sa ametyst stal súčasťou množstva korunovačných klenotov. Dnes nemusíte byť korunované kráľovné, aby ste si vychutnali pravú ametystovú krásu. Vyvolenými však budete. Naše mystické ametystové náušnice Mythical sme totiž zhotovili v limitovaných dvoch kusoch. Tento vzácny skvost navyše dekoruje 24 prírodných briliantov, ručne osadených v jemnom ružovom zlate.

 

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka
Predstavujem vám dokonalé ametystové zladenie na jarné naladenie – ametystovo-diamantový set Decency. Práve pri ňom sa jasne ukazuje, že ametyst je priam predurčený na osadenie do krásneho, priam božského šperku. Vzhľadom k variabilite rozmiestnenia farieb v kryštáloch je ametyst často brúsený tak, aby bola čo najviac podporená sýtosť jeho farby. Obľúbenými tvarmi sú oválne a guľaté ametysty. Ľúbivý tvar, nezameniteľná farba, jedinečný dizajn. To všetko je v dokonalej súhre pri sete Decency, ktorý je skvelým darčekom pre vašu milovanú na Valentína, výročie či akýkoľvek iný osobný sviatok. Hlavne, že je darovaný z lásky.

Pavol Vojtek, fasér: Náramok Nestor

Sú po ňom pomenované hotely, kníhkupectvá, ženské mená či cestovateľské zájazdy. Reč je o ametyste, mocnom drahokame, ktorý je oficiálnym kameňom mesiaca február. Veď čo môže byť životodarnejšie ako farebný šperk v sychravom počasí? Mojou ametystovou srdcovkou (a nielen na tento mesiac) je trendy náramok Nestor s dominantným ametystom a 30 briliantmi usporiadanými do tvaru kruhu. Je jemný, no zároveň pútavý a svedčí ženám, ktoré si jeho intenzívnu krásu chcú pripomínať každým pohľadom. Už rozumiete, prečo sa fialovej farbe hovorí kráľovská?

Náramok Nestor

Ametystový náramok Nestor z ružového zlata

Predstavujeme vám Náramok Nestor. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, diamant.

Pozrieť šperk



Katarína Srncová, zlatníčka

 

Vedeli ste, že ametyst sa, okrem iného, nazýva aj „snový drak“? Pomáha vraj ľuďom pri zaspávaní a pokojnom snívaní. V tomto duchu sa zvykne vkladať pod vankúš. To by však v prípade nášho ručne robeného drahokamového prívesku Lyric bola veľká škoda, nemyslíte? O to viac, že v hlavnej úlohe nežiari iba sýty ametyst, ale aj tanzanit, diamant, ružový turmalín, iolit a granát – rodolit. Či chcete, či nie, tento štýlový drahokamový mix spôsobí, že okolie priam sfialovie závisťou! :-)

Stanislava Fatľová, profesionálna predajkyňa

V duchovných kruhoch sa už stáročia o ametyste traduje, že vnáša stabilitu a harmóniu do vzťahov. Jemná levanduľová až intenzívna fialová farba, ktorá vzniká spojením dvoch protikladných energií farieb (modrej a červenej), nasvedčuje tomu, že ametyst je akýmsi spájacím mostom medzi svetom muža a ženy. Rovnako vraj posilňuje silu vôle, schopnosť sústrediť sa a je skvelým pomocníkom pri čoraz obľúbenejšej forme relaxu – meditácii. Nie je teda náhoda, že ametyst patrí medzi najobľúbenejšie drahokamy, o čom svedčí tento neprehliadnuteľný koktailový prsteň Marine. V reči čísel: 74 briliantov, 5 čarovných ametystov a 4 tajomné záhnedy. Dokonalá symbióza, však?


Prsteň Marine

Ametystový prsteň Marine z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Marine. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ametyst, záhneda, diamant.

Pozrieť šperk

 

  • Tip na zásnubný prsteň
     

Každý drahokam nesie v sebe odkaz, ktorý čaká na svoje rozlúštenie. Toto posolstvo môže byť zašifrované aj v originálnom zásnubnom skvoste, kde, samozrejme, nechýbajú nesmrteľné diamanty, no primárnu pozornosť na seba berie nadpozemský ametyst. Aj preto súhlasíme s tvrdením, že ametyst pôsobí ako amorov šíp, ktorý negatívnu energiu premieňa na najsilnejší cit – lásku. V horúcej novinke – prsteni Still Life – ide doslova o klenotnícky trend, ktorý sme zaradili medzi 10 top trendov na rok 2020. Do detailov vypracovaný výbrus kameňa, ktorý nemá ostré hrany, bol taký hypnotizujúci, že sme zhmotnili celú súpravu Still Life. Na sviatok zaľúbených darujte zásnubný prsteň Still Life, k narodeniu dieťatka rovnomenný prívesok, na narodeniny náušnice. To všetko v duchu nášho hesla: „Pre vzťahy, ktoré nekončia!“

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK