BLOG

Rubín - láska, vášeň, pôvab v aktuálnom MIAU

Rubín - láska, vášeň, pôvab v aktuálnom MIAU

Bola to hlboká červená farba rubínov, ktorá viac ako diamanty či smaragdy odpradávna priťahovala ľudí exotického Orientu a Ďalekého Východu. Rubín ich fascinoval a považovali ho za najhodnotnejší dar. Vladári si nimi nechali zdobiť svoje obľúbené predmety a najkrajšie kúsky nosili vsadené do prsteňa na ukazováku. A obdarúvali nimi svoje milenky, hetéry či bajadéry, keďže vraj prebúdzal lásku a vyvolával prudkú vášeň.
 

 

Prsteň Glitter

Rubínovo-diamantový prsteň Glitter z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Glitter. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, rubín, diamant.

Pozrieť šperk


Magická moc, ktorá sa rubínu pripisovala, sľubovala víťazstvá, horúcu lásku i šťastie, priezračne červený kameň dokázal chrániť pred oslepujúcim púštnym slnkom i zlými čarami. A ak potemnel alebo zmenil odtieň farby, varoval pred nebezpečím. Deťom a ľuďom bujarejšieho temperamentu mal byť zakázaný, lebo podporoval prílišnú žiadostivosť, ba človeka „zlého od prírody“ dokázal pretvoriť na démona.

Rubín ako odroda korundu je po diamante najtvrdším kameňom na svete a možno ním ryť do všetkých ostatných prírodných minerálov. Jasnú červenú farbu mu dodáva prítomnosť chrómu, no častokrát ho „dopĺňa“ železo, ktoré kameň sfarbuje do hneda či šeda. Jednotlivé farebné typy rubínov charakterizujú oblasti jeho geografického výskytu. Za najkvalitnejšie nálezisko sa dodnes považuje Mjanmar (Barma), odkiaľ pochádzajú rubíny s jasnou červenou farbou. Rubíny porovnateľné so špičkovou mjanmarskou kvalitou produkujú od konca 80. rokov bohaté ložiská vo Vietname. Rubíny zo Srí Lanky sa zasa vyznačujú fialovými a ružovými odtieňmi, najvyššiu kvalitu však dosahuje iba malá vzorka z nich. Z ázijských krajín patrí k významným dodávateľom rubínov aj Thajsko a Kambodža, ich kvalitu však limituje prímes železa, ktoré spôsobuje sfarbenie podobné granátu. Z mimoázijských dodávateľov spomeňme aspoň Mozamik, Madagaskar, Tanzániu či Keňu - z ich produkcie pochádza viacero vzácne čistých kameňov.

Náušnice Kvietky

Rubínovo-diamantové detské náušnice Kvietky z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Kvietky. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, rubín, diamant.

Pozrieť šperk


Zaujímavé pikošky o rubíne

* Rubín vždy symbolizoval silu, majestát a vznešenosť, preto nechýbal na žiadnej z panovníckych insígnií. Zrejme aj preto ho nazývali „kráľ drahokamov“. Kto ho nosil, tomu dával silu leva, smelosť orla, múdrosť hada a mal prežiť život plný šťastia a materiálnej hojnosti.

* Vďaka červenej farbe, prirovnávanej k farbe srdca a evokujúcej vášeň, sa stal obľúbeným symbolom lásky. Výrazná farba rubínu vraj podnecuje sexuálnu túžbu, a tak sa mu pripisovali aj silné afrodiziakálne účinky.

* Rubín pozitívne pôsobí pri ochoreniach srdca a krvného obehu, priaznivo pôsobí na nervovú sústavu i harmóniu v rodine.

* Známy Eduardov rubín (162 karátov) pochádza z drahokamových náplavov v mjanmarskom Mogoku. Tu sa nachádza aj nálezisko najvzácnejších rubínov tmavočervenej farby, nazývanej „holubičia krv“.

* Najmä v Ázii sa rubíny tešia veľkej obľube, v minulosti sa pri stavbe budov kládli pod základy, čo malo ich obyvateľom zaručiť šťastie.

* Rubíny majú hlboko červenú fluorescenciu, a tak na slnečnom svetle vyžarujú ešte intenzívnejšiu farbu. Pomocou fluorescenčného svetla vyžarovaného priamo z rubínu bol v roku 1960 vytvorený prvý laser na svete.

* Blízkym „príbuzným“ rubínu vo svete drahokamov je zafír, keďže je taktiež odrodou korundu.


Deň Valentína dáva príležitosť urobiť radosť našim najbližším. A keďže rubín napomáha šťastným vzťahom, spýtali sme sa u odborníkov v Mikuš Diamonds, akými šperkmi možno potešiť milovanú osobu.


Martin Mikuš, výkonný riaditeľ: Horkokrvná novinka Intention z našej trenčianskej klenotníckej dielne je dokonalou ukážkou spojenia kráľovských drahokamov – diamantu a rubínu. Tvar šperku v podobe exotického kvetu garantuje u ženy kráľovský pocit, emocionálnu i hodnotnú investíciu, ktorá pretrvá!

 

Iveta Zimková Mikušová, obchodná riaditeľka: Držíme sa hesla, že každá žena, aj tá najmenšia, si zaslúži pravý drahokam. Dynamická farba rubínu získava v detských klenotoch jemný, romantický podtón, ktorý podčiarkujú prírodné diamanty. U mňa to bola láska na prvý pohľad. Náušničky Kvietky zdobia ušká mojej druhej dcéry.

Pavol Vojtek, fasér: V jednoduchosti je krása perfektne platí pri luxusnom náhrdelníku s rubínom v tvare slzy. Už samotný názov Memory (Spomienka) ho predurčuje k tomu, aby majiteľke pripomínal príležitosť aj osobu, ktorá mu ho s láskou daruje.

Náhrdelník Memory

Rubínovo-diamantový náhrdelník Memory z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náhrdelník Memory. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, rubín, diamant.

Pozrieť šperk


Ľubomír Michálik, zlatník: Preferujem čisté línie a šperkový minimalizmus. Ak to vaša vyvolená cíti podobne, prsteň Flavours je voľbou, ktorá nebude krokom vedľa. Efektná symetria prírodných rubínov a zafírov je absolútne nadčasová a vôbec by som sa nedivil, ak by to po rokoch cítila rovnako aj vaša dcéra či vnučka.

Natália Laurincová, profesionálna predajkyňa: Rubín svojou farbou evokuje v žene radosť, vášeň, túžbu a toto všetko treba primiešať k láske aj na Valentína! Rubínové náušnice Loom sú pre mňa osudové, romantické a zvodné zároveň. Práve preto si myslím, že by mali byť súčasťou šperkovnice každej ženy.

Tip na zásnubný prsteň: Symbióza temperamentného rubínu a nesmrteľných diamantov je v tomto zásnubnom skvoste Glitter famózna. O to viac, že je jediný na svete. Rovnako ako žena, ktorá vám možno aj vďaka tomuto majstrovskému dielu klenotníkov povie vytúžené Áno.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK