BLOG

Smaragdy verzus diamanty v magazíne MIAU

Smaragdy verzus diamanty v magazíne MIAU
V uplynulých dňoch svet obleteli dve mimoriadne správy zo sveta drahých kameňov. Aukčná sieň Christie's vydražila výnimočne veľký diamant Pink Legacy na rekordných 50 miliónov dolárov a v zambijskej bani Gemfield v Kangeme sa našiel unikátny smaragd s váhou 5,655 karátov (viac ako 1,1 kg). Aj na túto tému sme sa zhovárali s gemológom Martinom Mikušom, výkonným riaditeľom spoločnosti Mikuš Diamonds.

MIAU: Smaragd objavený v Zambii nazvali „Inkalamu“ (čo v miestnom jazyku Bemba znamená „lev“) bude rozrezaný na menšie kusy a neskôr ho pošlú do Singapuru, kde ho vydražia. Zájdete si do Singapuru na aukciu a prejavíte záujem o fragmenty tohto pozoruhodne jasného smaragdu s ojedinelým, dokonale vyváženým zlatozeleným odtieňom?

Martin Mikuš: Inkalamu, ako ho pomenovala ťažobná spoločnosť Gemfields, ktorej sa tento vskutku výnimočný objav podaril začiatkom októbra v Zambii, bude predmetom dražby, ktorej sa zúčastní len obmedzený počet pozvaných obchodníkov. Zväčša pôjde o spoločnosti či jednotlivcov, ktorý sa špecializujú výsostne na obchod so smaragdmi a ktorí sú zároveň dlhoročnými partnermi Gemfields. Už dnes je Inkalamu naozaj prestížny „brand“, skutočná značka vo svete drahokamov. Fragmenty Inkalamu, resp. presnejšie povedané tie kamene, ktoré z neho budú vybrúsené, pôjdu na trh nepochybne so značnou pridanou hodnotou, ktorú im dodá práve táto značka. Osobne však pri drahokamoch nie som zástancom brandingu ktorý navyšuje ich hodnotu bez ohľadu na kvalitu, ktorú kamene nesú. Drahokam je emotívna vec. Je to predmet, ktorý vytvára emócie a odjakživa je hýbateľom týchto emócií krása a vzácnosť týchto kameňov. Ak z Inkalamu vybrúsia, okrem niekoľkých nepochybne výnimočných kusov, povedzme dvojkarátový smaragd vysokej kvality, som presvedčený, že jeho hodnota nebude časom markantne vyššia od hodnoty iného smaragdu obdobných kvalít. Prvotný ošiaľ spôsobený vskutku prepracovaným marketingom však úvodnú cenu týchto kameňov zvýši niekoľkonásobne. Som si však istý, že samotná dražba bude naozaj prestížnou a okázalou udalosťou.

 
MIAU: V súvislosti s objavom Inkalamu som sa dočítal, že smaragdy sú vo svete zriedkavejšie, a teda cennejšie ako diamanty. Popravde, tento fakt ma celkom prekvapil, keďže na pomyselnú prvú priečku vo svete drahokamov som akosi automaticky vždy staval diamanty. Ako je to s popularitou smaragdov a diamantov na Slovensku?

Martin Mikuš: Vravíte zriedkavejšie a cennejšie zároveň. Sú to však dva odlišné pojmy. Je dôležité si uvedomiť, že hodnota, teda to, ako je drahokam cenený, nie je daná iba zriedkavosťou, ale tiež dopytom, ktorý vytvára trh. Je nepochybné, aj keď nie sú k dispozícii žiadne relevantné štatistiky hovoriace o svetovej ročnej produkcii smaragdov, že produkcia diamantov klenotníckej kvality je niekoľkonásobne vyššia. Zároveň je však po diamantoch aj podstatne vyšší dopyt, čo značne ovplyvňuje to, ako sú tieto drahokamy cenené. Nedá sa jednoznačne zaujať stanovisko, ktorý z drahokamov je cenený viac a ktorý menej. Je to niečo podobné, ako porovnávať hrušky s jablkami. S prehľadom však môžem povedať, že výnimočné smaragdy špičkových kvalít, rovnako ako vzácne a ojedinelé diamanty, často dosahujú na aukciách závratné sumy. Držiteľom absolútnych rekordov sú však stále diamanty, predovšetkým tie farebné, ktoré sú, najmä pri väčších kameňoch výnimočných farieb, stále považované za extrémne ojedinelé a zároveň najcennejšie drahokamy vôbec.
 

MIAU: Blížia sa sviatky štedré na darčeky. Aké smaragdové šperky by sme našli v ponuke v klenotníctvach Mikuš Diamonds, ak by sme zatúžili obdarovať milovanú osobu drahým kameňom? Preferuje Mikuš Diamonds najradšej smaragdy zo Zambie, Brazílie, alebo Kolumbie?

Martin Mikuš: My v Mikuš Diamonds preferujeme predovšetkým krásne kamene, bez ohľadu na ich pôvod. Máme v ponuke výnimočné kusy z Kolumbie, ale aj Zambie. Tu je potrebné si uvedomiť, že aj pôvod smaragdov je istou formou brandingu, avšak povedzme, že opodstatnenou, nakoľko existujú vedecké metódy pomocou ktorých je v niektorých prípadoch možné aj spätne určiť, z ktorej lokality ten ktorý smaragd pochádza. Len pre porovnanie, pri diamantoch nie je možné spätne určiť pôvod kameňa prostredníctvom žiadnych, v súčasnosti dostupných vedeckých metód. Čiže pri smaragdoch sa všeobecne akceptuje, že ak je preukázané, že kameň pochádza z Kolumbie, ktorá je vo svete smaragdov považovaná za akúsi Mekku tohto drahokamu, je jeho hodnota o niečo vyššia. Avšak predovšetkým v posledných rokoch sa rozdiely v hodnote smaragdov zapríčinené len ich pôvodom postupne zmenšujú. Je to opäť dané tým, že najväčšiu emóciu v človeku vyvoláva predovšetkým fakt, že sa jedná o prekrásny a prírodou vytvorený drahokam. Ostatné aspekty zostávajú mierne v úzadí, a preto sa aj my pri výbere drahokamov riadime predovšetkým tým, ako kameň vyzerá a akú emóciu vyvolá. Môžem povedať, že najkrajšie smaragdy, ktoré sme postupne v priebehu viacerých rokov dodávali jednému klientovi ako súpravu šperkov, pochádzali práve zo Zambie a pre mňa sú to doposiaľ jedny z najkrajších smaragdov, aké som mal možnosť držať vo vlastných rukách.

Smaragdy verzus diamanty v magazíne MIAU
 
MIAU: Ak by však niekto preferoval radšej ružové diamanty a chcel by partnerku, manželku, dcéru... prekvapiť ružovým diamantom, hoci nie práve 18,96-karátovým Pink Legacy (mimochodom, ten sa stal držiteľom svetového rekordu v aukcii za cenu za karát), aké by šperky by ste mu ponúkli na výber?

Martin Mikuš:
Prírodné ružové diamanty sú skutočne extrémne ojedinelé drahokamy, ktoré v súčasnosti držia viacero rekordov, či už ide o najvyššiu karátovú cenu alebo najvyššiu celkovú cenu za diamant. Absolútny rekord drží diamant pomenovaný Pink Star o hmotnosti 59,60ct predaný v apríli 2017 na aukcii Sotheby's v Hong Kongu za viac než 71 miliónov amerických dolárov. Málokto však vie, že ešte viac ojedinelé sú prírodné červené diamanty. Takto klasifikované kamene o hmotnosti vyššej ako jeden karát by sa dali spočítať na prstoch niekoľkých rúk. Paradoxne, hodnota ružových diamantov, práve kvôli dopytu ktorý je zapríčinený ich nespornou krásou, je oveľa vyššia. Takmer každý rok zabezpečujeme pre našich klientov niekoľko veľmi špecifických požiadaviek na farebné diamanty. Vždy sa však jedná o konkrétne požiadavky, ktoré riešime presne na mieru klienta. Vzhľadom na potenciál slovenského trhu by bolo veľmi zložité zabezpečiť stálu ponuku týchto drahokamov v našich predajniach. Tu ťažíme z potenciálu nášho členstva na diamantovej burze v Antverpách. Klienta, ktorý má špecifickú požiadavku na ojedinelý a vzácny farebný diamant, obvykle pozývame na návštevu našej kancelárie na diamantovej burze, kde mu dokážeme v absolútne privátnom prostredí predstaviť vskutku ojedinelé drahokamy, pri ktorých by len poistená preprava na Slovensko predstavovala náklady niekoľkých tisícov eur. S touto formou predaja máme naozaj výborné skúsenosti, pričom klient okrem vskutku privátnej atmosféry môže oceniť aj výber z takého množstva diamantov, ktoré by žiadnym spôsobom nebolo možné zabezpečiť u nás, na Slovensku. Nehovoriac o tom, že návšteva Antverp v sebe skrýva neskutočné množstvo ďalších skvelých lákadiel než sú vzácne klenoty či diamanty.
 
 
MIAU: Otázka na tému kreovania šperkov: ak by chcel zákazník vytvoriť repliku kráľovského šperku, napríklad brošňu, ihlicu či prsteň, aký nosí anglická kráľovná, dokážete takú požiadavku naplniť? A vôbec, je také čosi možné - vytvoriť kráľovskú repliku šperku, alebo by k tomu bolo potrebné nejaké „autorské povolenie“?

Martin Mikuš: Technicky a zručnosťou našich majstrov klenotníkov, dovolím si tvrdiť, dokážeme vyrobiť čokoľvek. U nás v Mikuš Diamonds si však ctíme hodnoty akými sú autorské diela. Sami dobre vieme, aká náročná je umelecká tvorba, akú precíznosť si vyžaduje ručné vsádzanie drahokamov a aké zložité je vyrobiť dokonalé klenotnícke dielo. Nikdy preto nerobíme repliky šperkov iných majstrov (bez výslovného súhlasu ich autora) len na základe požiadavky klienta. Samozrejme, v dnešnom svete platí, a vo svete šperkov obzvlášť, že takmer všetko tu už bolo a nezriedka sa stáva, že dve autorské diela, vytvorené nezávisle od seba, bývajú vskutku na nerozoznanie. Ak však klient príde s požiadavkou na výrobu šperku podľa predlohy iného klenotníka, nebránime sa tejto inšpirácii, no do návrhu vždy vložíme aj niečo svoje tak, aby bol výsledný šperk odlišný a nebol len obyčajnou kópiou. Úprimne, takáto práca by bola v rozpore s našou základnou filozofiou. Máme radi tvorbu, nechceme sa venovať kopírovaniu či výrobe replík.
 

MIAU: Klenotníctva Mikuš Diamonds nájdeme v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach, ale aj v Antverpách. Tie na Slovensku ľahko možno navštíviť, do Antverp je to už trochu dlhšia cesta. Priblížite nám, ako to vyzerá vo vašej antverpskej predajni a akých zákazníkov by sme tam mohli stretnúť?

Martin Mikuš: Predovšetkým, naše zastúpenie na diamantovej burze v Antverpách nie je typickým klenotníctvom. Je to predajná kancelária zameraná na individuálnu prezentáciu diamantov vybraným klientom, ktorí sa zaujímajú o výnimočné kamene, ktorých prevoz na Slovensko z ekonomického hľadiska nedáva zmysel. Ak vezmeme do úvahy, že klient má záujem o kúpu diamantu v hodnote povedzme päťstotisíc eur, no pred samotnou kúpou si chce prezrieť viacero kameňov a z nich si vybrať ten, ktorý najviac ulahodí jeho oku, bolo by extrémne nákladné prepraviť diamanty v hodnote niekoľkých miliónov na Slovensko a väčšiu časť z nich potom späť do Antverp. Takýto proces by v porovnaní s cenou letenky, pokojne aj v biznis triede, extrémne predražil cenu kameňa. Je preto oveľa zmysluplnejšie navštíviť diamantovú burzu a okrem všetkých iných výhod s tým spojených, nadýchať sa atmosféry miesta, kde moderný obchod s diamantmi začal svoju tradíciu pred viac než sto rokmi.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK