BLOG

Ako sa čínska cisárovná do ružového turmalínu zaľúbila

Ako sa čínska cisárovná do ružového turmalínu zaľúbila

Ružové drahokamy sa v posledných rokoch stali hitom klenotníckych obchodov. Ich čaru pred viac ako storočím podľahla i posledná čínska cisárovná. Presnejšie - ružovým turmalínom.

Čínska cisárovná Cixi (Cch’-si, Tzu-hsi) sa narodila v roku 1835 a patrila ku vznešenému mandžuskému rodu Yehenara. Urodzený pôvod a mimoriadna krása jej predurčili výnimočný životný osud - ako pätnásťročnú ju poslali na cisársky dvor, kde sa mala stať jednou z konkubín cisára Xianfenga. A ona sa mu natoľko zapáčila, že jej venoval veľkú priazeň, ba získala si aj sympatie cisárovej prvej konkubíny Ci’an, ktorú život neobdaroval deťmi. Xianfengova láska k Cixi sa dočkala naplnenia a splodil s ňou syna Tongzhiho (1856). Ich šťastie však potom trvalo už len päť rokov - Xianfeng totiž ako tridsaťročný zomiera (1861). Po jeho smrti vládu nad krajinou prevzala do svojich rúk práve milovaná Cixi - ako regentka, pokým následník trónu Tongzhi nevyrastie. Keď Tongzhi dosiahol vek dospelosti, ujal sa vlády, no jeho matka si naďalej udržiavala významný mocenský vplyv. Ani Tongzhimu však nebol súdený dlhý život a zomrel ako devätnásťročný. Po jeho predčasnej smrti (1875) na trón zasadol jeho bratranec Guangxu a Cixi  - ako „Cisárovná vdova“ a zároveň teta panovníka - mala v cisárstve stále obrovský vplyv a osvedčila sa ako mimoriadne inteligentná, schopná panovníčka. Vládla de facto 47 rokov až do svojej smrti (1908) a mnohé historické pramene ju pasujú za najväčšiu panovníčku na svete, ešte mocnejšiu ako jej súčasníčka - britská kráľovná Viktória (1819 - 1901).
 

Prsteň Royal

Turmalínový prsteň Royal z ružového zlata

Predstavujeme vám Prsteň Royal. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk
Láska až za hrob 

 

Cixi sa okrem vlády a politiky živo zaujímala aj o literatúru, architektúru, maľovanie, a vôbec o umenie ako také, podporovala operu, ba i založenie Pekinskej zoologickej záhrady (1906). A nadovšetko milovala... drahé kamene. Predovšetkým ružový turmalín. Bola ním priam posadnutá - počas posledných rokov svojho života skúpila takmer celú ťažbu turmalínov z baní v kalifornskom San Diegu - odhaduje sa, že za osem rokov sa z Kalifornie doviezlo viac ako 120 ton ružového turmalínu vysokej kvality. Nechala z neho vytvárať rôzne šperky, sošky, vyrezávať vázy, ozdobné kazety, dózy na šnupavý tabak, gombíky na drahé odevy (nielen svoje, ale i najvyšších palácových úradníkov) či iné úžitkové predmety. Ružový kameň si zamilovala natoľko, že skúpením celej produkcie kalifornských turmalínových baní doslova naštartovala ekonomický rozmach v tejto časti USA. Čína sa v tom čase stala najväčším trhom turmalínov na svete a prakticky spôsobila ich celosvetový nedostatok. Kalifornskí baníci sa extrémnemu záujmu cisárovnej Cixi, samozrejme, tešili. O prácu nemali núdzu, no zároveň sa stali na čínskom obchode závislí. A tak keď štyri roky po smrti Cixi padla cisárska vláda dynastie Qing (Čching) a následne klesli aj objednávky drahých kameňov, padli na kolená aj americké turmalínové bane. Mnohé zanikli, no niektoré dodnes ťažia turmalíny vysokej kvality. Slovné spojenie „láska až za hrob“ našla v prípade Cixi svoje doslovné naplnenie (hoci v tomto prípade ide o lásku k ružovému drahokamu), totiž keď v roku 1908 „Cisárovná vdova“ zomrela, uložili ju v hrobke dynastie Qing severozápadne od Pekingu na večný odpočinok - s hlavou spočinutou na vankúši z ružového turmalínu.  
 

Zmätky a nejasnosti

Keď portugalského kráľa Jána III. (1502 - 1557) informovali, že v „španielskej časti“ dnešnej Brazílie (definovanej Tordesillaskou dohodou o rozdelení sveta medzi Španielsko a Portugalsko) sa našlo zlato a smaragdy, nariadil roku 1553 preskúmať povodie rieky São Francisco na portugalskom území a kolonizovať ho. Touto úlohou bol poverený odvážny prieskumník z Kastílie Francisco Bruza Espinosa. Jeho významné činy zaznamenala história v podobe mesta, ktoré na jeho počesť nesie meno Espinosa, ale tiež zmienkou, že pri svojich objaviteľských a výskumných prácach narazil na unikátny zelený kameň. Nazdal sa, že v hustej brazílskej džungli narazil na ložisko smaragdov a táto domnienka pretrvala ďalšie storočia, pokým moderná mineralógia v 18. storočí neidentifikovala nový druh minerálu: turmalín. Mimochodom, v Južnej Amerike sa zelený turmalín dodnes stále označuje ako „brazílsky smaragd“.

Turmalín svojou obdivuhodnou škálou farieb, ktorej rozsahom odtieňov (od sýtej červenej až po pastelovo ružovú a broskyňovú, od sýto smaragdovej zelenej až po žiarivé žlté či hlboké modré farby) nedokáže konkurovať žiadny iný kameň, miatol geológov, gemológov i klenotníkov celé stáročia a bol zamieňaný za iné drahé kamene - rubín, smaragd, zafír, citrín topás, ametyst... Farebná podobnosť s inými vzácnymi kameňmi poplietla napríklad i klenotníkov cárskeho Ruska, a tak mnohé drahokamy v klenotoch ruskej koruny zo 17. storočia, považované za rubíny, sú v skutočnosti turmalíny.

Zmätok a zámeny v súvislosti s identitou turmalínu akoby symbolicky naznačoval už samotný jeho názov, ktorý pochádza z výrazu „thoramalli“, čo v sinhalskom jazyku (Srí Lanka) vyjadruje pojem „zmes farebných drahokamov“. Tento termín napokon prevzali i holandskí obchodníci, ktorí vo veľkých množstvách dovážali do Európy rôznofarebné drahé kamene zo Srí Lanky.

Aby sa do rozmanitého rôznofarebného sveta turmalínov vniesol aký-taký „poriadok“, pomenovali ich mineralógovia (podľa odchýliek vo vlastnostiach) rôznymi názvami: elbait, tsilaisit, dravit, chromdravit, liddicoatit, uvite, schorl, achroit, buergerit, feruvit, foitite, rubellit.
 

Prívesok Glory

Turmalínový prívesok Glory z ružového zlata

Predstavujeme vám Prívesok Glory. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk

V každej farbe dúhy

Fascinujúcu paletu nádherných farieb turmalínu zapríčiňuje skutočnosť, že tento borokremičitan hliníku môže obsahovať stopy mnohých chemických prvkov. Prítomnosť železa a titánu napríklad spôsobuje odtiene zelenej a modrej, mangán zasa tóny červenej, ružovej i žltej... Turmalín sa vyskytuje v každej farbe dúhy, ba i v kombinácii dvoch či troch farieb na jednom kameni, pričom niekedy sa objavujú farby na opačných koncoch kryštálu, inokedy sa jedna farba nachádza v jadre kryštálu a druhá na okraji - odroda turmalínu s ružovým stredom a zeleným okrajom dostala príznačný názov „melón turmalín“ (väčšinou sa brúsi tak, aby vynikli obe farby). Niektoré ružové, modré i zelené turmalíny vďaka tenkým dutým inklúziám dokážu vytvárať aj efekt mačacieho oka.V množstve jeho odrôd, ktorých vlastnosti sa odvíjajú od rôznych prímesí chemických prvkov, patrí k najvzácnejším mimoriadne žiarivý trávovo zelený „chrómturmalín“ (sfarbený chrómom a vanádom) z Tanzánie objavovaný len veľmi zriedkavo a v malých veľkostiach, ale i „rubelit“ s nádhernými odtieňmi ružovej, červenej, purpurovo červenej, oranžovo červenej i tmavočervenej a taktiež odroda „paraíba“ s intenzívnou neónovou zeleno-modrou farbou (spôsobenou prímesou medi a mangánu), objavená v brazílskom štáte Paraiba pred tridsiatimi rokmi. Nezvyčajná farba paraíby vyvolala na klenotníckom trhu nebývalé vzrušenie a okamžite sa zaradila k najvyhľadávanejším a najdrahším drahokamom. Mimoriadny dopyt po nej spôsobil, že zdroje pôvodného náleziska sa takmer celkom vyčerpali. V roku 2001 však v Nigérii objavili podobný modro-zelený turmalín s obsahom medi, hoci s menšou farebnou sýtosťou a v roku 2005 aj v Mozambiku (odtiaľto majú turmalíny odtiene od zelenej cez modrozelenú až po fialovú). Tieto nové nálezy viedli k diskusii, č.
 

Po rozsiahlych diskusiách v odbornej obci bol s ohľadom na identické chemické zloženie, klenotníkmi a gemológmi napokon prijatý úzus, že tento drahokam bez ohľadu na jeho pôvod bude označovaný ako „paraíba“ a dopyt po ňom je i naďalej mimoriadny a ceny primerane vysoké.

Kvôli pozdĺžnemu tvaru kryštálov turmalínu klenotníci pri brúsení najčastejšie preferujú obdĺžnikové a štvorcové dizajny, aby zvýraznili prechody farieb, keďže tento výrazne pleochroický drahokam dokáže pod rôznymi uhlami žiariť rôznymi odtieňmi. Pri pohľade zboku sa napríklad môže zdať svetlomodrý, pri pohľade zhora ako tmavomodrý. Obľúbené sú však aj trojuholníkové a okrúhle tvary, tie sa hodia pre svetlejšie turmalíny.

Prsteň Martha

Turmalínový prsteň Martha z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Martha. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk
 
Lapis electricus

Kým klenotníci turmalín milujú vďaka širokým kreatívnym možnostiam, ktorú ponúka jeho škála farieb i optimálna tvrdosť a trvanlivosť, vedcov očaril pyroelektrickými vlastnosťami. Po zahriatí sa totiž stáva vodivý (na jednom konci dáva kladný náboj a na druhom záporný) a priťahuje ľahké materiály. Už Teofrastos z Eresu si tri storočia pred naším letopočtom všimol, že turmalín priťahuje prach, slamky či kúsky dreva. A tento jav poznali aj v Indii a na Srí Lanke - keď sa turmalínové kryštály hodili do horúceho popola najprv ho priťahovali a potom odpudzovali. Carl Linné kvôli tejto vlastnosti pomenoval turmalín po latinsky „lapis electricus“ (elektrický kameň). Elektrický náboj môže byť indukovaný aj pôsobením tlaku na kryštál. Tento piezoelektrický efekt turmalínu našiel využitie napríklad v elektrotechnike a zariadeniach na meranie tlaku (napríklad citlivé tlakomery pre ponorkové prístroje i pre meranie sily atómových výbuchov). Mimochodom, z bezfarebných turmalínov sa v minulosti brúsili šošovky do okuliarov.

Mágia z útrob Zeme

Staroveká egyptská legenda vraví, že kým sa turmalín vynoril z útrob Zeme, putoval po dúhe a kumuloval všetky jej farby, a to vraj vysvetľuje, prečo ho možno nájsť vo všetkých odtieňoch farebného spektra. Poznali ho aj v starovekom Grécku a tu sa stal symbolom nesmrteľnosti. Japonskí zen-budhisti turmalín zasa stotožňovali s nehybnou živou bytosťou, brahmanisti s najvyšším bohom Šivom a hinduisti veria, že turmalín pomáha nájsť rovnováhu medzi energiami tela a ovplyvňuje rôzne čakry. Stredovekých alchymistov fascinoval pyroelektrický efekt turmalínu a mnohí mu pripisovali vlastnosti kameňa mudrcov, ktorý obyčajné kovy dokázal premieňať na zlato. Taktiež sa mu pripisovala schopnosť ochrániť pred smrťou a negatívnou energiou. Turmalín poznali aj africkí domorodci, austrálski Aborigénci či americkí Indiáni - používali ho ako ochranný talizman proti každému nebezpečenstvu, pričom Indiáni ružové a zelené turmalíny používali aj ako pohrebné darčeky. Aj v súčasnosti sa turmalínu pripisujú mnohé magické účinky. Dokáže vraj rozptyľovať strach a smútok, eliminovať negatívne energie, posilňovať duševnú energiu, zvyšovať sebavedomie i koncentráciu. Taktiež sa využíva pri relaxácii tela i mysle a liečení úzkosti, srdcových chorôb, artritídy či otravy krvi. Vraví sa, že nemá žiadne nepriaznivé účinky, naopak, pohlcuje negatívne vibrácie, odstraňuje stres, zlosť, strach a prináša radosť.

Zaujímavé

* Zmienky o používaní vzácneho turmalínu v Číne sa objavujú už v zápisoch o dynastii Tang (Tchang). Taizong (Tchaj-cung), jeden z najúspešnejších cisárov tejto dynastie, ktorý vládol v rokoch 626 - 649 a za ktorého vlády sa začalo v Číne obdobie prosperity i rozmachu, si nechal z turmalínu vyrobiť svoju cisársku pečať. Mimochodom, ak by ste chceli vedieť, ako sa žilo v „zlatom veku“ za vlády cisára Taizonga, siahnite po niektorom zo skvelých detektívnych románov holandského spisovateľa Roberta van Gulika - jeho príbehy zo starej Číny vychádzajú z historických prameňov a ako hlavná postava v nich vystupuje sudca Ti, ktorého predlohou bola skutočná historická osobnosť sudcu a štátnika Ti Žen-ťie, (630 - 700).

* Život cisárovnej Cixi, ktorá patrí k najkontroverznejším postavám svetových dejín (podľa niektorých bola milá a šarmantná, podľa iných manipulatívna a krutá), inšpiroval holandského spisovateľa Johana Fabriciusa napísať román „Tajný denník čínskej cisárovnej“ (2012).

* Ťažbu turmalínu pre Cixi zabezpečoval gemológ J. L. Tannenbaum, ktorý pracoval pre známu klenotnícku spoločnosť Tiffany & Co., pričom financie na ťažbu z kalifornských ložísk Mesa Grande a Pala poskytla priamo cisárovná. O vysokú popularitu turmalínu sa veľkou mierou zaslúžila práve Tiffany & Co. a jej ďalší gemológ G. F. Kunz, ktorý popísal turmalínové ložiská v amerických štátoch Maine a Kalifornia.

Prívesok Revive

Turmalínový prívesok Revive.

Predstavujeme vám prívesok Revive. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk

* Keď opadol boom kalifornských turmalínových baní, najväčším producentom kvalitného turmalínu sa stala Brazília. Neskôr, v 50. rokoch 20. storočia, sa objavili aj ďalšie významné náleziská (Madagaskar, Afganistan), pričom v súčasnosti sa záujem preniesol aj na africký kontinent, najmä do Nigérie, Mozambiku, Namíbie, Tanzánie a Zambie.

* História pozná nielen „turmalínovú cisárovnú“, ale i „turmalínového kráľa“. Takúto prezývku si vyslúžil banský manažér J. G. Braye, keď o ňom Los Angeles Herald v septembri 1905 napísal: „Poznáme oceľových kráľov, diamantových kráľov, kráľov múky, ba aj fazuľových kráľov, no existuje len jeden „kráľ turmalínu“ a je to černoch, Jethro Goodman Braye.“ Clevelandské noviny tohto muža v roku 1909 zasa označili prívlastkom „pravdepodobne najbohatší černoch na svete“.

* Nálezisko turmalínov sa nachádza aj v susedných Čechách - je zdrojom odrody rossmanit.

Paraíba

Martin Mikuš: „Tento skutočne výnimočný drahokam nemá v celom spektre drahých kameňov žiadnu obdobu. Jeho neobyčajné žiarivé neónové odtiene modrej a zelenej priniesli na klenotnícky trh absolútnu vizuálnu novinku. Vďaka jeho unikátnej farbe ani dnes nepoznáme iný drahokam, ktorý by mu bol čo len trochu podobný a s ktorým by bolo možné ho zameniť. Technicky vzaté, paraíba je odroda turmalínu s veľmi vysokým obsahom medi, vďaka ktorej má takú vzácnu farbu. Ojedinele boli dokonca objavené kúsky s viditeľnými kovovými inklúziami (malé čiastočky medi vo vnútri drahokamu). Hodnota paraíby je neporovnateľne vyššia než hodnota akýchkoľvek iných, a to aj výnimočných turmalínov, medzi ktoré patria vzácny červený rubelit či vysoko saturovaný zelený chrómturmalín. Paraíba svojou cenou na trhu drahokamov často prevýši aj rubíny, zafíry alebo smaragdy top kvalít. Ojedinele sa možno stretnúť s vybrúseným drahokamom, ktorého hmotnosť presahuje 1 karát (1 ct = 0,2 gramu). Karátová cena vysokokvalitných, čírych kameňov so žiarivou neónovou farbou o hmotnosti presahujúcej 3 karáty môže presiahnuť aj hranicu 100.000 USD za karát, teda viac než 300.000 dolárov za kus. Aj menšie kúsky v dobrej kvalite však často atakujú cenu niekoľko desiatok tisíc za karát.

Prsteň Famulus Paraíba

Prsteň Famulus Paraíba z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Famulus Paraíba. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, paraiba, diamant.

Pozrieť šperk
 
Turmalínové inšpirácie

Turmalín je kameňom lásky, priateľstva a dobrej nálady, zabezpečuje pevnosť vzťahov a v ružovej farbe vraj funguje ako afrodiziakum. Akými šperkami s úžasnými turmalínmi možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov Mikuš Diamonds.

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ

Ak nie ste náušnicový typ, ale preferujete šperky rafinovane padajúce do dekoltu, turmalínový prívesok Chastity je perfektnou voľbou. Antický nádych je v ňom rovnako autentický ako jedinečné ružové a zelené turmalíny. Ak vás zaujal aj štvorcový dizajn týchto drahokamov, nie je to náhoda. Šikovní brusiči zámerne volia tieto krivky, aby nádherným spôsobom zvýraznili prelínanie farieb a podporili tak spôsob, akým prírodný turmalín láme svetlo. To sa odráža aj v 38 nesmrteľných briliantoch evokujúcich priam božský pocit.

Iveta Zimkova Mikušová, obchodná riaditeľka:

Ak vás dovolenka za hranicami všedných dní ešte len čaká, nečakajte na zbalenie šperkovnice v štýle „last minute“, ale zoberte si tento rok so sebou iba jeden skvost. Skvost, ktorý vám budú závidieť všetky Šeherezády v orientálnych krajinách, aj sebavedomé Európanky v dychberúcich metropolách. Originálne náušnice Magical s čarovným názvom a ešte čarovnejším ružovým a modrým turmalínom sú pýchou našej Majestic collection. Je to vášeň založená na protikladoch. Odlišnosť, ktorá spája. Kto má na tento magický súzvuk odvahu?

Náušnice Magical

Turmalínové náušnice Magical z bieleho zlata

Predstavujeme vám Náušnice Magical. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružový a modrý turmalín, diamant.

Pozrieť šperk
 
Alena Stanová, profesionálna predajkyňa

Rozsahom oslnivých farieb nemôže turmalínu konkurovať snáď žiadny iný drahý kameň. O tom sa presvedčíte prakticky okamžite pri pohľade na štýlový prsteň Bonny, kde má každý turmalín svoj vlastný príbeh. Ako je to možné? Každý kus je totiž „kusovka“, práve vďaka precízne vybratým a unikátne namiešaným turmalínom. Niekedy aj dvojfarebným v duchu hesla „farba vo farbe“. Napriek pestrosti týchto drahokamov sa však nemusíte báť efektných kombinácii pri každodennom nosení. Zvlášť, ak patríte k subtílnejším typom, ktoré nestavajú na módnej prvoplánovosti a vyzývavosti.

Augustín Hôrka, klenotnícky majster

Nič nezdružuje ľudí tak ako symbol, ktorý je stredobodom nášho bytia. V tvare srdca je najsilnejší vo vysoko elegantnej turmalínovej súprave Flakes, ktorú oživujú žiarivé brilianty. Pre mnohé ženy je osudovou voľbou aj pre romantický, teplý odtieň ručne vsadených turmalínov. Tieto ružové „tlčúce“ drahokamy sú srdcovou záležitosťou, kompasom, ktorý ovláda túžby navzdory racionálnej mysli. Pochopíte to, keď si ich vyskúšate na vlastnej koži a precítite cez vlastné srdce.

Prívesok Flakes

Turmalínový prívesok Flakes z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Flakes. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk
Ľubomír Michálik, zlatník

Pojem minimalistický šperk evokuje predstavu čistého a jednoduchého kúsku. Všetko na ňom pôsobí decentne a jednotne. Nič nie je navyše. Presne tento typ šperkov preferujem, čo odzrkadľuje aj môj turmalínový favorit – prívesok Glory s jemnými turmalínmi a diamantmi. Zároveň verím aj v podvedomú reč symbolov, ktoré nás priťahujú. Motív kríža svojím tvarom nesúvisí iba s náboženskou mystikou, ale aj s kľúčovým poznaním, že pokora je cesta k úspechu.

Tip na zásnubný prsteň: Dignity

Naši klenotnícki dizajnéri milujú turmalín pre množstvo možností, ktoré im ponúka. Jednu z nich vám predstavujeme v zásnubnej rovine – prsteň Dignity. Inak povedané, ručne zmajstrovaný skvost, luxusné biele zlato, dva zamilované brilianty, a to všetko v korunnom objatí nežného ružového turmalínu. Ak potrebujete k svojmu rozhodovaniu aj trošku pikošiek, vedzte, že ružový turmalín funguje ako afrodiziakum, ktoré v hmotnom i duchovnom svete priťahuje lásku.A o tom predsa zásnuby sú. A nielen tie. O láske je náš celý život.

Prsteň Dignity

Turmalínový prsteň Dignity z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Dignity. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ružový turmalín, diamant.

Pozrieť šperk

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK