BLOG

Tanzanit – oceán krásy, more príťažlivosti

Tanzanit – oceán krásy, more príťažlivosti

Zadívali ste sa niekedy na decembrovú nočnú oblohu? Určite áno. Má nádhernú tmavomodrú farbu... Ako tanzanit, ktorému klenotníci prisúdili obdivný prívlastok „drahokam 20. storočia“. Ba klenotníci z Tiffany & Co. sa o ňom nerozpakovali vyhlásiť, že ide o „najkrajší modrý drahokam objavený za posledné dve tisícročia“.

Prívesok Loom

Tanzanitovo-diamantový prívesok Loom z bieleho zlata

Svieži, nápaditý dizajn, biele zlato, diamanty, tanzanit. Prívesok Loom je vďaka všetkým k nemu patriacim atribútom určený pre dni bežné i tie slávnostné.

Pozrieť šperk

Najmladší z galaxie vzácnych drahokamov

Keď sa v pračasoch Zeme formovali tektonické platne a kontinenty, pod africkou horou Kilimandžáro pod príkrovom metamorfných bridlíc pri obrovských teplotách a tlakoch rodil sa úchvatný drahokam, ktorý mal zostať ukrytý pred zrakom človeka až do druhej polovice 20. storočia nášho letopočtu. Vtedy ho vďaka šťastnej náhode objavil masajský pastier Ali Juuyawatu. Ten jedného dňa v roku 1967 po veľkej búrke vyšiel za svojím stádom a na mieste, kde po údere blesku vznikol požiar, zazrel neobvyklé fialovo modré kamene, ktoré si tam na zemi nikdy nevšimol. Trblietavé číre kryštály sa na slnku krásne leskli a tak veľmi sa mu zapáčili, že ich zobral do osady. Miestny šaman po vypočutí príbehu o zvláštnych modrých kameňoch vyhlásil, že sa pre nich stanú symbolom zrodenia života, keďže sa zrodili úderom blesku. Ako sa neskôr zistilo, tieto pôvodne hnedasté kamene vplyvom vyšších teplôt (vyvolaných úderom blesku či požiarom) získavajú úchvatné modré zafarbenie.
 

Netrvalo dlho a o vzácnom modrom kameni objavenom na severne Tanzánie, sa dozvedel celý svet. Spočiatku sa používal ako náhrada zafíru, no potom sa spoločnosť Tiffany & Co. rozhodla využiť jeho skutočný potenciál - pôvodný názov kameňa „modrý zoisit“ zmenila na „tanzanit“ podľa krajiny nálezu a jeho popularita začala prudko rásť. A s ňou i cena. Zakrátko sa tanzanit zaradil medzi najviac cenené drahokamy, a to takou rýchlosťou, ako u žiadneho iného kameňa v histórii. Tiffany & Co. sa stala jeho hlavným distribútorom.


Tanzanit – oceán krásy, more príťažlivosti
 

 

Náleziská modrého drahokamu – tanzanitu

 

V súčasnosti poznáme na svete jediné nálezisko tanzanitov, a to v Tanzánii pri meste Arusha v blízkosti sopky Mount Meru v pohorí Merelani, cca 50 km od úpätia masívu Kilimandžáro, neďaleko jeho náhodného objavu. Keďže toto unikátne miesto ťažby má prirodzené kapacitné limity a výťažok z baní sa postupne znižuje, odborníci prízvukujú, že je tisíckrát vzácnejší ako diamant. Totiž súhra okolností, ktoré viedli ku vzniku tanzanitov pred 585 miliónmi rokov, bola tak výnimočne neobvyklá, že pravdepodobnosť nájdenia tanzanitu kdekoľvek inde na svete sa rovná šanci jednej k miliónu. Pritom celá ťažobná oblasť na malom území má rozlohu iba 2 km x 8 km. Tanzanit sa každým dňom stáva vzácnejší a geológovia predpokladajú, že najväčšej bani „Tanzanite One“ zostáva už len cca 25 rokov do vyčerpania. Zdá sa teda, že po vyťažení ložiska, stane sa z tanzanitu historický a „dedičný“ kameň alebo - ako niektorí klenotníci hovoria - „drahokam generácie“, lebo súčasná generácia bude poslednou, ktorá môže byť vlastníkom vzácnych tanzanitov pred vyčerpaním jeho zásob.

 

Brilantný, mimoriadne vzácny drahokam

Tanzanit, modrá odroda minerálu zoisit, by chemici nazvali ako vápenatý kremičitan hlinitý, ktorý kryštalizuje v kosoštvorcovej sústave, vyskytuje sa v podobe stĺpcovitých prizmatických kryštálov a je o čosi mäkší ako kremeň. Má nádherné modré farby od svetlej modrej cez ultramarínovú, fialkovú, orgovánovú, levanduľovú, purpurovú, modrofialovú až po hlbokú indigovú, pričom jeho prenikavé modré odtiene spôsobujú rozptýlené inklúzie vanádu. Tanzanit zároveň oplýva výrazným pleochroizmom – v závislosti od uhla dopadajúceho svetla možno v ňom sledovať rôznofarebné odlesky (modrý, fialový, purpurový). Vo vzácnych prípadoch sa u neho objavuje efekt mačacieho oka. Jeho opracovanie predstavuje pre brusičov skutočnú výzvu – musia zvoliť najoptimálnejší smer výbrusu, aby dokonale vynikli pleochroické vlastnosti. 

Brúsi sa do všetkých zvyčajných tvarov, od klasických až po moderné, pričom výber brusu závisí od rozloženia farieb vo vnútri kameňa. Kvalitne vybrúsený tanzanit má nádhernú hĺbku a krásnu modrofialovú farbu. V teplejšom svetle sa javí ako purpurový, v dennom svetle prevládajú modré tóny. Najžiadanejšie (a zároveň najdrahšie) kamene sú sýtomodré s výrazným pleochroizmom s purpurovými a červenými odleskami.

Prsteň Carillon

Tanzanitový prsteň Carillon z bieleho zlata

Predstavujeme vám Prsteň Carillon. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, tanzanit.

Pozrieť šperk

 

Tanzanitové zaujímavosti

 * Roku 1971 boli tanzanitové bane znárodnené a v roku 1990 rozdelené na štyri bloky. Dva bloky sa prenajímajú ťažobným spoločnostiam, zvyšné dva bloky využívajú miestni baníci. V roku 2005 jeden z blokov prenajali za 40 miliónov dolárov.

* Najväčší surový tanzanit objavili v severnej Tanzánii v roku 2005 v šachte Bravo 885 metrov pod zemou. Vážil 16.839 karátov (3,36 kg) a dosahoval rozmery 22 × 8 × 7 cm. Tento pozoruhodnej robustný tanzanit pomenovali „The Mawenzi“ po druhom najvyššom vrchu Kilimandžára. „Nechceli sme ho pomenovať Uhuru, po najvyššom vrchole Kilimandžára, keďže existuje možnosť, že sa nájde niekedy ešte väčší kus,“ uviedol Ian Harebottle, prezident banskej spoločnosti TanzaniteOne.

* Pre dosiahnutie najžiadanejších modrých odtieňov je niekedy potrebné tanzanit zahriať vysokou teplotou 400 - 600 °C. 

* Najslávnejší brúsený tanzanit „Kráľovná Kilimandžára“ váži 242 karátov (48,4 g) a je vsadený do diadému z 18-karátového zlata v spoločnosti 803 zelených granátov a 913 diamantov. Patrí do súkromnej zbierky Michaela Scotta, prvého prezidenta spoločnosti Apple.

* Vo filmovom megahite 90. rokov Titanic (1997), ktorý sa stal najziskovejším filmom všetkých čias (celosvetové príjmy viac ako 2 miliardy dolárov) a získal 11 sošiek Oscara, nosí hlavná hrdinka (Kate Winslet) na hrudi úžasný modrý náhrdelník „Srdce oceánu“ s diamantom vybrúseným do tvaru srdca. V skutočnosti však tento šperk nezdobil diamant, ale 28-karátový tanzanit.
 

* Spoločnosť Tiffany & Co. čas od času kreuje pre hollywoodske filmové produkcie rôzne šperkové kolekcie. Takto vytvorila i tanzanitové šperky v štýle vintage pre snímku Veľký Gatsby.

* Aj vďaka frekventovaným filmovým aktivitám si tanzanit získal priazeň mnohých osobností showbiznisu. Anne Hathaway sa napríklad okrášlila nádhernými tanzanitovými náušnicami, Jay-Z obdaroval svoju Beyoncé prsteňom s úchvatným 10-karátovým tanzanitom v tvare cushion pri narodení ich dcérky Blue Ivy, Cate Blanchett si zasa dekolt ozdobila tanzanitmi v opulentnom diamantovom náhrdelníku. Do svojej kolekcie šperkov zaradila tanzanit aj Kate Middleton v podobe delikátneho prívesku so skvostným indigovým kameňom, brúseným do tvaru „hrušky“, ktorý dopĺňajú náušnice s rovnakým brusom.

* Tanzanit dosiahol takú popularitu, že ho americké združenie Gem Trade Association ako vôbec prvý drahokam doplnilo na „listinu kameňov narodenia“, ktorá sa neupravovala od roku 1912 a označilo ho za „decembrový kameň“.

* Šperk s tanzanitom sa zvykne darovať pri narodení dieťaťa v duchu tradície, ktorá vznikla zakrátko po jeho objavení Masajmi, ktorí veria, že tanzanit je symbolom narodenia. Taktiež sa vraj hodí darovať ho k 24. výročiu svadby.

* Numerologicky rezonuje s číslom 2.

* Zoisit minerál zo skupiny sorosilikátov, pomenovaný po slovinskom šľachticovi Sigmundovi Zoisovi von Edelstein (Žiga Zois, 1747 - 1819), prírodovedcovi a patrónovi umenia, ktorý sa zaslúžil o jeho objavenie, vznikal v metamorfovaných horninách bohatých na vápnik, v pyroxenickýchrulách a na kontaktoch mramorov. Má viacero odrôd, okrem modrého tanzanitu aj ružový thulit a zelený anyolit. Vyskytuje sa na všetkých kontinentoch. V niektorých krajinách (USA, Nemecko, Rakúsko, Čína) v desiatkach lokalít.

Prsteň Famulus

Tanzanitovo-diamantový prsteň Famulus z bieleho zlata

Pokiaľ rady staviate všetko na jednu kartu, ktorou má byť výrazný šperk, práve pre Vás je určený Prsteň Famulus. Príjemná farba tanzanitu v prepojení s diamantmi a bielym zlatom.

Pozrieť šperk

 

Mágia a ezoterika spojená s tanzanitom 

Modrá farba tanzanitu dokáže vraj uľahčovať komunikáciu a posilňovať citlivosť voči duchovným aspektom života. Podobne ako zafír zvykne sa používať pri meditáciách, uvoľňuje stres, napomáha zvládať nápor ťažkých chvíľ, zmierňuje napätie, pocity prepracovanosti a vyhorenia. Navodzuje vnútornú harmóniu, súlad a pokoj. Zvyšuje spirituálne vedomie a porozumenie, podporuje vizionárstvo, zlepšuje schopnosť meditovať a znásobuje kontrolu nad vlastným životom. Keďže pomáha zvoľniť tempo a vnímať veci menej vážne, vyslúžil si prezývku „kameň workoholikov“. Rozptyľuje negativitu, dopomáha k úspechu vo všetkých oblastiach života, podporuje sebaovládanie. Vďaka upokojujúcemu pôsobeniu hodí sa aj pre zmiernenie zdravotných ťažkostí vyvolaných stresom - depresia, vysoký krvný tlak, problémy srdca. Blahodarný vplyv má mať aj na pokožku a vlasy. Taktiež vraj priaznivo pôsobí na oblasť hypofýzy, štítnej žľazy i pri problémoch s chrbticou.

Tanzanit – oceán krásy, more príťažlivosti
 

Tanzanitové inšpirácie

Jeden z najkrajších a najvzácnejších drahokamov Zeme, starý milióny rokov, no objavený iba pred polstoročím, si okamžite získal srdcia milovníkov drahokamov po celom svete. A môže očariť i to vaše či vašich blízkych. Akými šperkami s týmto pozoruhodným drahým kameňom možno potešiť milovanú osobu, spýtali sme sa odborníkov v Mikuš Diamonds. 

Martin Mikuš, výkonný riaditeľ:

Tanzanit je známy výnimočnou vlastnosťou – pleochroizmom – ktorá sa v ňom prejavuje v obzvlášť silnej miere a ktorá je príčinou toho, že farba tanzanitu sa mení od modrej až po takmer fialovú pri jeho rôznom natočení. Správne natočenie vybrúseného drahokamu voči kryštálovej osi kameňa tak predstavuje najväčšiu výzvu pre každého brusiča. Nie inak tomu bolo pri výrobe prívesku Loom, v ktorom 0,69ct tanzanit dopĺňa 24 briliantov v nadčasovom a medzi našimi zákazníčkami veľmi obľúbenom dizajne. Doprajte si to najlepšie, v zmysle klasickej krásy je výber predsa veľmi jednoduchý. Tanzanitový. 

Erika Balážová, obchodná manažérka:

Nadčasový zaoblený tvar šperku a okrúhle výbrusy drahokamov osadené v súprave Zaira II., v každom detaile zosobňujúce symboliku kruhu, dokonale vystihujú plynutie času i večnosť bytia. Tento model v sebe kombinuje neuveriteľné prepojenie trvácnosti prírodných drahokamov s nekonečnosťou života v podobe ideálneho rodinného dedičného klenotu. Diamanty obiehajúce okolo magického tanzanitu ako planétky krúžiace okolo stredu drahokamovej sústavy môžu predstavovať aj tie vaše najkrajšie životné okamihy a míľniky. Nekonečno kruhu spájajúce začiatok konca aj koniec začiatku, symbolizujúce čistú prirodzenosť, jednoduchosť a krásu, jednoznačne obľubujú všetky vekové kategórie. Skvostná a výrazná žiarivá fialovomodrá farba tanzanitu v kombinácii s jemnými tónmi bieleho zlata svoju nositeľku určite nenechá chladnou a dodá iskru aj tomu najmrazivejšiemu zimnému dňu. Tanzanitová súprava Zaira II. je doslova stvorená ako pre výnimočnú udalosť, tak aj pre zlepšenie nálady vo všedný deň.
 

Juraj Plško, technický riaditeľ:

Jemný, no neprehliadnuteľný.prsteni Carillon sa našim klenotníckym majstrom podarilo skĺbiť dva žiadané, avšak na prvý pohľad nespojiteľné atribúty. Výsledok je jedným slovom dokonalý. Šesť osadených tanzanitov vytvorilo vlastnú drahokamovú dejovú linku, vďaka ktorej sa nositeľka prsteňa môže tešiť z krásneho a estetického zážitku vždy, keď si týmto malým umeleckým dielom skrášli ruku a spríjemní deň. 

Katarína Srncová, zlatníčka:

Páči sa vám ručné osadenie tanzanitu do prsteňa Famulus? Pri zlatníckej práci je vždy zaujímavé stretnutie s kameňom, ktorého vlastnosti dávajú možnosť obom vyniknúť. A keďže tanzanit má naviac schopnosť vniesť do života harmóniu a súlad, prsteň Famulus, v ktorom jeho krásu podtrhujú diamanty, je ideálnou voľbou i pre zásnubný okamih. Ide o typ prsteňa, ktorý z hľadiska histórie bol a určite i naďalej bude predmetom obdivu. Farba tanzanitu si bez slov k sebe žiada efektné biele zlato a ich spojenie zaručuje tomuto modelu dlhodobé volanie na slávu. Vivat Famulus, vivat tanzanit! 

Lucia Valovčanová, profesionálna predajkyňa:

Náušniceprívesok Happy boli vytvorené ako svieži a elegantný kúsok, ktorý pristane každej dáme. Oba šperky sú výnimočné najmä prírodnými drahými kameňmi, ktoré sú v nich osadené. Vedeli ste, že drahokam tanzanit sa ťaží len na jednom mieste na svete? Tým miestom je severná Tanzánia, od čoho je odvodený jeho názov – tanzanit. Krása tanzanitu spočíva práve v jeho nezameniteľnej farbe. Ak ste milovníčkou modrých odtieňov, tak tento set je určený práve Vám. 

 

 

 

 

 

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Výber Top zásnubných prsteňov

Ktorý model zásnubného prsteňa kraľoval v roku 2022 v našom klenotníctve? Prinášame Vám rebríček TOP 10 snubákov za uplynulý rok.

PREČÍTAŤ ČLÁNOK