BLOG

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!

Môžete ju stretnúť vždy usmiatu na akejkoľvek predajni Mikuš Diamonds po celom Slovensku. Jej práca je dynamická, charakter oduševnelý a zmysel pre detail priam povestný. V Mikuš Diamonds (vtedajšom Briliante) začala písať svoj príbeh pred šiestimi rokmi, keď ešte ako 21-ročná študentka „drala“ vysokoškolské lavice. Postupne sa vypracovala na obchodnú manažérku s množstvom skúseností, vďaka ktorým poodhalíme závoj tohto vzácneho živého drahokamu nášho rodinného klenotníctva.
 

Šesť rokov v Mikuš Diamonds. V pozícii mladého človeka je to dosť dlhá doba. Pamätáte si na kroky, ktoré viedli do Mikuš Diamonds? Boli priamočiare alebo išlo o dobre načasovanú náhodu?

 
Do vtedajšieho Briliantu som sa dostala úplnou náhodou. Na zaujímavú pracovnú ponuku situovanú v Prešove ma upozornil môj vysokoškolský profesor. V tom čase som študovala na pôde Technickej univerzity v Košiciach so zameraním na študijný odbor Získavanie a spracovanie zemských zdrojov. Reagovať na ponuku som sa rozhodla práve kvôli prírodným drahokamom, technickému pozadiu samotného predaja a ručnej výroby šperkov. Veľmi sympatický mi bol aj fakt, že išlo o slovenské klenotníctvo. Spočiatku som tam pracovala na 3-mesačný úväzok na dobu určitú, ktorá sa mi postupne predlžovala. V práci som trávila všetok voľný čas, víkendy, prázdniny, skúškové obdobia. Neskôr sa zo mňa stala flexi pracovná sila s výkonom práce na viacerých prevádzkach. Po ukončení vysokoškolského štúdia som v roku 2016 nastúpila na pozíciu manažér maloobchodného predaja.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
Povŕtajme sa ešte chvíľku v minulosti. Pamätáte si na svoj úplne prvý predaj?


Samozrejme (smiech). Predaj som si iba po týždni školenia musela kompletne zastrešiť sama, pretože kolegyňa sa v tom momente venovala inému zákazníkovi. Išlo o krásny a nadčasový perlový prstienok Sphinx osadený tmavou tahitskou perlou a diamantmi v bielom zlate, ktorý vybral mladý muž pre priateľku k narodeninám. Silné bývajú aj požiadania o ruku. Spomínam si na pána, ktorý sa nám prišiel pochváliť videom zo zásnub. Asi nikdy ma neprestane baviť prepojenie s najkrajšími a najsilnejšími ľudskými emóciami. Dobíja ma to neskutočne pozitívnou životnou energiou.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
V začiatkoch školili vás, dnes komplexne zaškoľujete nové predajkyne vy. Baví vás táto časť práce? Nie každý smrteľník má trpezlivé bunky pri posúvaní vedomosti iným.

Úprimne? Baví ma každý článok mojej práce. Tým, že riešim administratívu, no zároveň som aj veľa na cestách, nie je to stereotyp ani rutina. Nikdy neviem, čo mi deň prinesie. No v živote sa držím pozitívneho prístupu, že sme stavaní na prekonávanie samých seba. To sa týka aj zaškoľovania, na ktoré sa vždy veľmi teším. Mám rada kontakt s ľuďmi, takže mi nevadí opakovať sa aj stokrát. A skvelé je, že som mohla vytvoriť isté štandardy a osnovy, ktoré sú efektívne pri školení, keďže som si tým sama prešla. Okrem školení je však dôležité aj pravidelné testovanie teoretických a praktických zručností našich predajkýň. Prebieha raz tri mesiace, no cieľom nie je ani tak sledovať počet bodov, ale podporiť túžbu a vôľu neustále sa vzdelávať, aby náš personál bol čo najlepšie pripravený na reálne situácie.
 


Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

Eriku Balážovú (prvá sprava) môžete pravidelne vidieť na rôznych (svadobných) výstavách, na fotografii je s bratislavským tímom Mikuš Diamonds

Vžime sa teraz do situácie ženy, ktorá má záujem pracovať v Mikuš Diamonds. Aké kľúčové vlastnosti jej nemôžu chýbať? Vyberáte potenciálne predajkyne podľa nejakého vzorca?

Osobne v tom nejakú šablónu či vzorec nevidím. To podstatné prebieha na pohovoroch, kde sa dá krásne „čítať“, či si obe strany sadnú a či sa uchádzačky dokážu stotožniť s ideológiou a tradíciou firmy. Rozhodne teda neriešime, ako kto vyzerá, ale aký človek je – či je schopný prijímať výzvy, pracovať na sebe, no hlavne, či ho to baví. Mikušovci sú pre nás všetkých v tomto akýmsi vzorovým modelom, ktorý (pod)vedome napodobňujeme. Myslím si, že to nie je bežné v každej firme a bežný, mimochodom, nebol ani pohovor, ktorý som u nich pred rokmi absolvovala. Išli skutočne do hĺbky a viedli moju pozornosť k otázkam, ktoré som si dovtedy nekládla. Toto všetko sa prenáša do filozofie celej firmy, kde nejde iba o jednostranný vzťah zamestnávateľ-zamestnanec, sme súčasťou akejsi pomyselnej rodiny, kolektív drží ako tmel, čo sa odzrkadľuje aj vo vzťahu k zákazníkom.

Od ľudského jadra prejdime k jadru šperkov. Ako ste vnímali tento ligotavý segment predtým a ako je to v súčasnosti? Pociťujete na sebe príznaky „choroby z povolania“? :-)

Určite trpím chorobou z povolania, minimálne tým, že by som si bižutériu (možno mimo plesov) na seba nedala. I keď pravdou je, že som nikdy nebola klasická „straka“, ako napríklad moja mama so sestrou (smiech). Detské náušničky som nosila do chvíle, kým mi neboli malé. Následne ich vystriedali zlaté náušnice k 15. narodeninám, s ktorými som sa krásne stotožnila a nebyť Mikuš Diamonds, asi by som bola s nimi spokojná do konca života. Rodičia mi totiž vždy vštepovali hodnotu šperku aj po emocionálnej stránke a snažili sa ma viesť k tomu, aby som si daný dar vážila. U Mikušovcov sa to znásobilo aj tým, že ide o obrovskú hodnotu ručnej práce, kde sa neodráža masovosť bižutérie.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

Krásne ste nám nahrali na smeč. Pochváľte sa, aké šperky od Mikuš Diamonds vlastníte?

Veľmi rada nosím romantické morganitové náušničky Happy, ktoré vlastní aj Ivetka Zimková Mikušová (obchodná riaditeľka, pozn. red.). I keď ja mám zapínanie riešené na napichovanie, ktoré je pre mňa komfortnejšou voľbou pri častejšej výmene náušníc. Ďalej mi robí veľkú radosť jemný morganitový prsteň Carillon, perleťovo-diamantový náhrdelník Cupid a prekrásne perlové náušnice La Luna s bielou perlou a diamantmi.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

... a týmto, predpokladáme, nekončíte. Máte nejaké vysnívané kúsky z trenčianskej klenotníckej dielne?

Tým, že robím práve v Mikuš Diamonds, je veľmi ťažké vymenovať iba určité skvosty, pretože všetky sú krásne a nadčasové. No predsa len snívam o diamantových náušničkách Stones, smaragdovej súprave Loom a takisto o jedinečnom sete Mauve, ktorý tvorí opál, mesačný kameň, prehnit a diamanty. Je to dokonalý súzvuk drahých kameňov.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

Blíži sa Valentín. Čo by ste poradili mužom, ktorí chcú svojej vyvolenej kúpiť šperk, ale obávajú sa, že sa netrafia do jej vkusu? Existuje niečo natoľko univerzálne, že to nemôže byť krokom vedľa?

Hm. Som zástancom toho, aby muž vybral to, čo sa páči jemu. No ak by bol skutočne bezradný, určite by som zvolila jednoduchú diamantovú klasiku, ktorá poteší srdce každej ženy. Príkladom sú jemné diamantové náušnice Bare osadené v troch krapniach, obľúbený model Smooth alebo diamantové srdiečko Devotion, ktoré som napríklad darovala mame a patrí k jej najobľúbenejším klenotom.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

V súvislosti s tým, čo ste spomenuli – myslíte si, že obľúbený klenot by mali ženy nosiť iba pri špeciálnych príležitostiach alebo aj bežne do práce či kina s kamarátkami?

Osobne to vnímam tak, že keď dostanem nádherný šperk, chcem ho nosiť každý deň, aby mi pripomenul človeka, ktorý mi ho daroval. A rovnako to platí aj v prípade, ak si šperk dopraje žena sama ako spomienku na prvú výplatu či iný míľnik. Skutočne by bola veľká škoda, ak by šperk iba ležal v šperkovnici. Naše šperky sú vyrobené na bežné nosenie, samozrejme, extravagantnejšie skvosty si zasluhujú väčšiu pozornosť, no o všetky kategórie je potrebné starať sa. Aj preto poskytujeme na všetky šperky nadštandardný benefit v podobe pravidelného bezplatného servisu.

Naznačili ste, že ženy si doprajú šperky aj samy. Pozorujete v tomto smere nejaký nový emancipačný trend?

Určite si vieme dopriať a oceniť samé seba. Veľakrát sa stane, že príde zákazníčka kvôli servisu prsteňa a kúpi si aj náušnice alebo náhrdelník k danému prstienku. Na druhej strane – a verím, že hovorím za mnohé ženy – určite človek vníma pozitívnejšie, keď je obdarovaný, ako keď si šperk kúpi sám.

Manažérka Erika Balážová: Pravý šperk chcem nosiť každý deň!
 

Hovorí sa, že všetko v živote má svoju daň. Čo je na vašej práci najťažšie?

Najťažšie je skombinovať pracovný a súkromný život, i keď by som to nedefinovala ako priame negatívum, pretože táto práca mi umožňuje stretávať sa s blízkymi, ktorých by som tak často nevidela. Moja sestra žije 11 rokov v Bratislave, takže vždy, keď mám pracovné povinnosti v hlavnom meste, som u nej. Okrem iného vidím pravidelne aj priateľov zo strednej či vysokej školy. Dopravné zápchy či fyzická únava sú však faktory, ktoré mi niekedy narušia súkromné plány, no nedeje sa to, samozrejme, stále.

Náhrdelník Cupid

Perleťovo-diamantový náhrdelník Cupid v ružovom zlate

Predstavujeme vám Náhrdelník Cupid. Na výrobu sme použili prírodné materiály: ružové zlato, perleť, diamant.

Pozrieť šperk

 

Keďže máme začiatok roka, môžete zhodnotiť, ako vnímate minulý rok v Mikuš Diamonds a na čo sa tešíte v tomto roku?

Rok 2018 bol veľmi dynamický. Koncom marca sme otvorili novú predajňu v trnavskom nákupnom centre City Aréna, v lete sme renovovali našu trenčiansku predajňu v ZOC MAX a 1. novembra sme otvorili ďalšiu predajňu, a to v bratislavskej Eurovea. Teším sa, že máme nový, šikovný a nabudený kolektív, no aj z toho dôvodu by sme chceli upriamiť pozornosť na zákaznícky servis na čo najvyššej úrovni. Pre našich zákazníkov, samozrejme, chystáme viacero prekvapení, ktoré sa v pravý čas dozvedia. No a v mojom pracovnom živote budem čeliť veľkej výzve, keďže sa chystám absolvovať štúdium na Americkom gemologickom inštitúte (GIA), ktoré ma zasvätí do hlbšej podstaty diamantov, farebných kameňov, technologických procesov výroby šperkov ako aj tajov samotného predaja šperkov.