BLOG

Druhý ročník Letnej školy gemológie mal opäť veľký úspech

Druhý ročník Letnej školy gemológie mal opäť veľký úspech

Po prvom ročníku Letnej školy gemológie, ktorú sme v priestoroch Klenotníckeho domu v Trenčíne uskutočnili minulý rok, sme sa rozhodli nepoľaviť a s nadšením sme sa pustili do jej pokračovania. 
I keď to v živote občas býva tak, že opakovanie nepredbehne premiéru, u nás si dovolíme tvrdiť, že napredujeme s ľahkosťou. V stredu 16. augusta sa našimi novými absolventmi stalo 11 detí.

 

Budúci gemológovia v centre diania
 

Našim zámerom bolo privítať v našej „základni“ tie deti, ktoré sú odborom fascinované, a tým ešte prehĺbiť ich túžbu vedieť, a hlavne si vyskúšať, viac. To sa nám i podarilo, keďže dievčatá a chlapci k nám zavítali už so značnými vedomosťami, čo nás príjemne prekvapilo. 

 

Mladí gemológovia v klenotníckom dome

 

Celý Klenotnícky dom patril mladým nadšencom
 

Medzi chlapcami sme už v prvých minútach po príchode počuli preberať tému ťažby zlata, dievčatá si zas vymieňali skúsenosti s farebnými drahokamami a netrpezlivo čakali na sľubovanú prehliadku všetkých poschodí.

Po prvotnom zoznámení detí s našimi špičkovými odborníkmi z oblasti gemológie, Ivetou Zimkovou MikušovouMartinom Mikušom, viedli prvé spoločné kroky do krásnych priestorov trenčianskeho klenotníctva. Miesto magické, priam dychberúce, plné exkluzívnych šperkov pochádzajúcich z vlastnej dielne. Už tu sa v príjemnej atmosfére začalo vzdelávanie. Základné rozlíšenie žltého, bielehoružového zlata, ako i najznámejšie farebné drahé kamene, to všetko už väčšina z nich ovládala. S iskrou v očiach prezerali kolekcie zásnubných prsteňov, naše top svadobné obrúčky a všetky štýlové šperkydiamantmifarebnými drahokamami.

 

Deti v klenotníckej výrobe s faserom

 

Prehliadka priestorov aj klenotníckych skvostov
 

So zvučným „Ó“ deti prichádzali do podzemných priestorov, sídla repliky uhorskej kráľovskej koruny pochádzajúcej z rúk našich majstrov. Vypočuli si pôvod a históriu jej skutočnej verzie a na chvíľu sa tak premiestnili do obdobia kráľov a kráľovien. 😊

 

Klenotník majster ukazuje deťom zlato

 

Praktické ukážky v klenotníckej dielni
 

Jedným z vytúžených bodov programu bola návšteva skutočnej klenotníckej dielne, kde sa uskutočňuje ručná výroba a celkový servis šperkov. To nadšenie v očiach a zatajené dychy pri pohľade na opracovávanie zlata ohňom nám budú ešte dlho pohladením na duši. Deti si taktiež naživo preskúmali prácu faséra, člena nášho skvelého tímu, ktorý ručne vkladá každý diamantfarebný prírodný nerast do všetkých šperkov a obdivovali šikovné ruky našej kolegynky, pod ktorej rukami sa klenoty menia na vyleštené žiarivé skvosty.

 

Deti sa učia o farebných drahokamoch a diamantoch

 

Teória a prax ruka v ruke
 

Po pauze s občerstvením sa osadenstvo rozdelilo na dva tímy, mladšie a staršie ročníky, ktoré si pod svoje krídla vzali súrodenci Mikušovci. Každý z nich pripravil pre obe skupiny atraktívne témy s praktickými ukážkami.

Mladší sa v gemologickom laboratóriu zoznámili so základmi o diamantoch a rozdelením perál. Následne si vyskúšali prácu s lupou a pinzetou, základnými gemologickými pomôckami a naučili sa rozlišovať rôzne typy farebných kameňov a ich názvy a výbrusy.

 

Zlaté šperky s opálmi

 

Viete, ktorý je náš slovenský drahý kameň? Deti už áno a zaiste ho budú vedieť navždy i správne identifikovať. Na záver dňa ich čakal test, ktorý zvládli perfektne. „Keďže sme mali tento rok opäť naozaj šikovné deti, každý z nich zodpovedal otázky vynikajúco, za čo si všetci zaslúžili Diplom mladého gemológa“, povedala po skončení dňa spokojná Iveta Zimková Mikušová.

 

Farebné drahokamy a diamanty a mladí vedci

 

Nové vedomosti pre ďalšie vzdelanie
 

Žiaci druhého stupňa základných škôl už vidia jasnejšie do témy fyziky, čím sme ich mohli vniesť do vedného odboru gemológia hlbšie. Okrem všetkých základov ohľadom prírodných farebných drahokamov sa dotkli i témy syntetických kameňov a rozdielov medzi nimi. „Kamene pozerali pod lupou, hľadali inklúzie a následne podľa vzhľadu a všetkých zistených informácií určovali, ktoré sú podľa nich cennejšie“, opísala prácu s deťmi Iveta.

S Martinom sa naučili identifikovať drahokamy, ktoré nemožno určiť pomocou lupy či mikroskopu. Používali pri tom refraktometer a Ramanovu spektroskopiu. Praktickou skúškou nakoniec všetci dokázali, že určiť drahokam na základe oboch spomínaných postupov by už dokázali, za čo im rovnako právom prislúcha titul Mladý gemológ.

 

Dielňa, zlato, oheň, zlatník, deti

 

Po obsahovej stránke sme deťom ponúkli odborné témy, v ktorých sú Martin a Iveta top odborníci. „Teší nás, že môžeme naše poznatky prezentovať vhodnou formou deťom, ktorých to skutočne zaujíma, preto budeme s touto aktivitou radi pokračovať. Deti boli mimoriadne bystré a všetko ich zaujímalo, mali množstvo otázok, čo svedčí o ich nadšení pre túto oblasť“, zhodli sa obaja súrodenci.

 

Mladí vedci gemológie - 2.stupeň ZŠ

 

Mladí vedci gemológie - 1. stupeň ZŠ

Každý absolvent si odniesol domov aj svoj vlastný farebný drahokam.

 

Pravidelné vzdelávanie je jedným z našich pilierov

 

Učíme sa celý život. A presne tak, ako sa svoju dávku informácií dostali deti, naši gemológovia sa opäť školili tiež. A to už týždeň po tom, ako mládeži odovzdali diplom. 
V ďalekom Bangkoku strávili týždeň celodennými školeniami v prestížnych laboratóriách GIA (Gemological Institute of America ) a GIT (Gem and Jewelry Institute of Thailand). „Išli sme ku koreňu veci. Keďže v Bangkoku sa vyvíja väčšina nových úprav a stretáva sa tu množstvo drahých kameňov, najmä rubínov, zafírovsmaragdov, zúčastnili sme sa viacerých odborných seminárov“, napísala ešte priamo z Thajska Iveta.
Desiatky hodín intenzívnych analýz, odhalené stovky falošných farebných drahých kameňov. Téma, ktorá rezonuje svetom drahých kameňov stále viac...
 

Prečítajte si tiež: https://www.mikusdiamonds.sk/blog/preco-v-mikus-diamonds-pracujeme-s-prirodnymi-kamenmi