BLOG

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Taliansky dramatik Carlo Goldoni raz vyhlásil, že  „žena je to najkrajšie a najlepšie, čo mužom dala krásna matka príroda“. Niežeby sme mu chceli priamo oponovať, ale je vysoko pravdepodobné, že sa mu do cesty nepriplietli najkrajšie a najlepšie koraly. Svoj výrok by iste trošku poopravil. Unikátne koraly totiž pochádzajú tiež z pokladov našej Zeme a otvárajú v nás prirodzenú túžbu po radosti. V lete cítime túto emóciu v každej bytostnej molekule, aj preto sme sa rozhodli práve teraz obohatiť vašu šperkovnicu netradičnou koralovou kolekciou!

Legendy v koraloch ukryté

V dávnych dobách sa koralu pripisovalo množstvo zázračných schopností. Kelti uctievali predovšetkým koraly červenej a ružovej farby a podľa ich tradície išlo o veľmi silné ochranné kamene. V starovekom Egypte zas ukladali koral do hrobiek, pretože verili, že každý kúsok obsahuje kvapku božskej krvi a tá ochráni zosnulého pred zlými duchmi. A keďže „korene“ koralov siahajú do Neptúnovej ríše, chladnými neostali ani moreplavci a námorníci, ktorí ho nosili ako symbol ochrany.

Čomu nakoniec uveríte je len na vás. My vám v najbližších riadkoch ponúkneme náš príbeh spojený s týmto jedinečným kameňom.

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Od inšpirácie k činu

V súčasnosti sme hrdí na 15 exkluzívnych kolekcií šperkov, ktoré vznikli „krok za krokom“, vždy s dôrazom na odbornosť i krásu. Ani dnes neprodukujeme nové kolekcie závratným tempom ako odevný priemysel či iný, rýchlo sa meniaci segment. Preto aj myšlienka na koralovú kolekciu u nás dozrievala dlhšie.

„Inšpirácia prišla dávnejšie v Taliansku, kde je koncentrácia krásnych koralových modelov asi najväčšia na svete. No keďže sme v minulosti nemali overeného dodávateľa koralu, bolo nevyhnutné urobiť si dlhší prieskum.


Tento rok v marci sme sa zúčastnili na najväčšom veľtrhu drahých kameňov a perál na svete v Honkongu, kde sme našli kvalitného a overeného dodávateľa obchodujúceho výlučne s prírodným koralom najvyššej kvality. Dôležité je aj to, že koral dokáže profesionálne spracovať do nami požadovaných tvarov a brusov. To bol už len krôčik k tomu, aby sme pustili von naše kreatívne koralové nápady,“
usmieva sa naša obchodná riaditeľka Iveta Zimková Mikušová.

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

... a zrodil sa koral...

Podľa gréckej mytológie Perzeus položil Médeinu hlavu na pobrežie a krv z nej stekala do mora. Tú pozbierali a zasadili Nymfy, z ktorej neskôr vyrástol koral. Rečou faktov – koral je organický drahý kameň – zo živočícha koralu, pričom hlavnou zložkou jeho vzniku je kalcium a kalcit. Vedeli ste, že koral potrebuje na svoj rast skutočne špecifické podmienky?

„Voda, v ktorej koral rastie, musí byť nastavená na správnu teplotu, bez znečisťujúcich faktorov. Tieto podmienky existujú len na niekoľkých miestach na svete. Všetky v šperkárstve využívané koraly v našich ručne robených skvostoch pochádzajú z okolia exotického Taiwanu. Koralové vetvičky získané z takýchto unikátnych podmienok následne opracovávajú skúsení brusiči do rôznorodých tvarov,“
vysvetľuje zaujímavé pozadie zrodu tohto unikátneho kameňa Iveta Zimková Mikušová.

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Mikuš Diamonds tip:
Pri korale treba pamätať na jeho nižšiu tvrdosť a vyššiu krehkosť. Zvýšenú opatrnosť dodržiavajte aj pri používaní kozmetických výrobkov. V tomto duchu odporúčame po každom nosení koral pretrieť vlhkou handričkou a bezpečne uložiť ku pokladom do vašej šperkovnice.

Dokonalé koralové sfarbenia

Tým, že je koral jedinečný výtvor morských živočíchov, má mnoho podôb a farieb. „Najhodnotnejší tmavočervený koral sa v talianskej terminológii označuje ako “rosso scuro”, no veľmi vzácny je tiež rovnomerne sfarbený bledunkoružový koral známy ako “pelle d’angelo” – pokožka anjela,“ poodhaľuje tajomný svet koralov Iveta Zimková Mikušová.

Keďže je koral organického pôvodu, verí sa, že dokáže človeka spojiť s prírodou na všetkých úrovniach bytia. V metafyzickom ponímaní je červený koral kameňom vášne, povzbudzuje, hreje a oživuje. Nositeľovi vraj pomáha zvyšovať životnú silu a dosiahnuť harmóniu s prírodou aj s divokými vnútornými emóciami.


Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Jemný ružový koral zasa buduje toleranciu voči ostatným ľuďom a ich názorom, poodhaľuje vnútorné dieťa v každom z nás a do našich pocitov vnáša viac otvorenosti a prispôsobivosti.

Všeobecne sa koral spája aj s materstvom a deťmi. Symbolizuje pevnosť, aj premenlivosť, hĺbku aj povrchnosť, ticho aj nepokoj, pohyb aj nečinnosť. Traduje sa, že ak ho niekomu darujete s dobrou vôľou a od srdca, koral ho bude ochraňovať.

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Pri výbere koralu nechajte prehovoriť srdce

Každá žena sa stáva krajšou, keď má radosť. Radosť otvára srdce – je zdravím duše. Radosť je dokonalosť. Potešte seba či blízkych, v duchu hesla „v lete treba pamätať na zimu a urobiť si zásoby“. :-)

„Koral je nezameniteľný s akýmkoľvek iným drahým kameňom. Je neprehliadnuteľný, takže má skôr extravagantnejší charakter, no do našej koralovej kolekcie sme okrem takýchto modelov s fokusom na kameň, zaradili aj jemné tvary ako kvetinka či motýľ. Tie fantasticky ladia práve s bledunkoružovým koralom,“ dodáva Iveta Zimková Mikušová.

Privítajte leto s božskou koralovou kolekciou!

Kolekciu dopĺňame postupne o limitované kúsky, mysliac na všetky typy žien a príležitosti, kde by ste mohli „s pánom“ koralom dokonale zažiariť.

Mimochodom, koral miluje spoločenské oslavy, no nebráni sa ani ležérnej kombinácii s nadčasovým denimom. Stačí si vybrať skvost, ktorý je vášmu srdcu najbližší. Koniec-koncov, koralové farebné vibrácie sa priamo spájajú s naším srdcovým centrom. Takýto výber nebude nikdy krokom vedľa. To vám garantujeme, ako doživotnú záruku a bezplatný servis na všetky naše unikáty!