BLOG

Ako vyčistiť zlaté šperky? Čistenie šperkov jednoducho...

Ako vyčistiť zlaté šperky?  Čistenie šperkov jednoducho...

Aj vy máte vo svojej šperkovnici zlaté šperky, ktoré vám stále robia radosť, ale už nevyzerajú tak, ako keď ste si ich prvýkrát priniesli z klenotníctva? Je to úplne v poriadku, pretože ako o každú inú vec v živote, aj o šperky sa treba starať. Niektoré nosíme každý deň, niektoré na výnimočné udalosti, ale pokojne môžeme povedať, že sú súčasťou nášho každodenného života. Šperky nás tešia, zdobia, viažu sa k mimoriadnej osobe alebo príležitosti a aj preto ich vždy chceme mať v 100 % stave.

 

Poznáme viacero spôsobov ako šperky čistiť, od tých domácich „babských rád“ až po tie profesionálne. Je dôležité spomenúť, že zlato môže mať viacero variantov: biele, ružové a žlté. My vám ponúkame postup pre všetky tieto variácie. Tento návod odporúčame aj našim klientom a podľa nás je ten najefektívnejší.

 

Tri prstene osadené perlami

 

1.      Handrička

Prvým spôsobom čistenia je špeciálna handrička. Handrička je efektívny spôsob na preventívnu údržbu šperkov. Vďaka nej sa môžeme zbaviť všetkých jemných povrchových šmúh a dosiahnuť opäť krásny lesk svojho šperku. Zákazníci Mikuš Diamonds automaticky získavajú túto handričku ku každému zakúpenému šperku. Použitie je veľmi jednoduché. Vezmeme šperk a pomocou handričky ho vyleštíme podľa potreby. Handričku môžeme použiť opakovane. Po vyčistení šperku ju jednoducho skladujeme v suchu, aby bola pripravená na ďalšie použitie.

 

biela handrička na ktorej je navlečený prsteň v tvare kvetu

 

2.      Čistiaci roztok

Ako druhý spôsob čistenia, ktorý sa zameriava na hlbšie čistenie šperku, odporúčame použiť čistiaci roztok. Ten je možné používať veľmi jednoducho v domácom prostredí. Roztok zabezpečí zbavenie šperkov a prírodných kameňov jemných aj hrubých nečistôt, čím obnoví ich krásu, jas a lesk. Ak ste vlastníkom nášho šperku, čistenie v tomto roztoku vám vieme zabezpečiť v každom našom klenotníctve na počkanie. Je dôležité upozorniť na dva typy roztoku. Jeden je určený na šperky osadené diamantmi a druhý na šperky osadené citlivými farebnými drahými kameňmi a perlami. Existujú typy kameňov a šperkov, ktoré nemožno čistiť v roztoku z dôvodu ich citlivosti alebo veľkosti. V tomto prípade odporúčame navštíviť svojho klenotníka, ktorý sa postará o ich vyčistenie tak, aby nedošlo k poškodeniu kameňa alebo šperku.

Nižšie uvádzame postup čistenia šperkov v domácom prostredí za pomoci roztoku.

  1. Šperk namočíme na 10 – 15 sekúnd do roztoku.
  2. Šperk vyberieme a za pomoci špeciálnej kefky ho zbavíme všetkých hrubších nečistôt.
  3. Následne šperk opláchneme v druhej nádobke s čistou vodou.
  4. Na záver šperk vyleštíme handričkou na čistenie šperkov.
  5. Pri hrubšej nečistote môžeme tento postup opakovať.

 

roztoky v bordových dvoch nádobách

 

3.    Leštenie

Ako tretí spôsob odporúčame profesionálne čistenie v klenotníctve. Proces leštenia síce nie je možné vykonať priamo na prevádzke, šperky sa však rýchlo odovzdajú klenotníkom priamo do klenotníckej dielne. Ich šikovné ruky premenia váš šperk do takej podoby, že nadobudnete pocit nového šperku.

Proces, ktorý zarovná všetky povrchové nerovnosti (odery, ryhy, škrabance) sa nazýva leštenie. Pomocou leštiaceho kotúča sa celý povrch šperku zarovná do hĺbky najhlbšej ryhy. Hlavnou nevýhodou tohto spôsobu je, že v dôsledku leštenia dochádza k úbytku hmotnosti zlata. Technicky neexistuje žiaden iný spôsob vyleštenia šperku. V tejto súvislosti je veľmi dôležité si uvedomiť, že šperk nemožno leštiť neobmedzene. Naši klenotníci odporúčajú vykonávať leštenie iba ojedinele, napríklad, ak si šperk berieme na významnú príležitosť a je potrebné, aby vyzeral ako nový.

 

leštenie šperku, brúsny kotúč, šperk osadený ružovým drahým kameňom

 

Čistenie šperkov je dôležitý úkon pre zachovanie

krásy a grácie všetkých našich pokladov.

 

Odporúčania a rady:

 

  • Ak šperk momentálne nenosíte, skladujte ho výlučne v šperkovnici z jemného materiálu (napr. zamat) a dbajte na to, aby sa jednotlivé šperky navzájom nedotýkali. Drahé kamene vo vašom šperku sú jeho najcitlivejšou časťou, a preto si vyžadujú väčšiu starostlivosť.

 

  • Všetky šperky s drahými kameňmi je potrebné chrániť pred vysokým teplom (napr. v blízkosti otvoreného ohňa), možným nárazom, úderom či kontaktom s iným materiálom s tvrdším povrchom, v dôsledku čoho by mohlo dôjsť k ich poškodeniu.

 

  • Dôležité je taktiež vyvarovať sa chemických látok (čistiace prostriedky, riedidlá, lepidlá a iné). Nepísané pravidlo klenotníkov „šperk ide na telo ako posledný“ platí pri nanášaní parfumov, lakov, krémov a iných kozmetických prípravkov.

 

  • Pred odložením šperku s drahým kameňom do šperkovnice je potrebné nosený šperk dôkladne očistiť handričkou alebo roztokom.

 

  • A kam by sme si šperk určite nevzali? Neodporúčame nosiť šperky do termálnej vody, sauny, pri ťažkej manuálnej práci, kde by taktiež mohlo dôjsť k poškodeniu šperku.

 

set šperkov v ružovom zlate, v šperkoch sú osadené ružové morganity a modré akvamaríny

 

Ako klenotníctvo s 25-ročnou históriou vieme s určitosťou povedať, že ideálne riešenie pre každého vlastníka šperkov je nájsť si svojho „dvorného klenotníka“, ktorý sa o vaše šperky vždy postará. Na základe týchto dlhoročných skúseností preto ponúkame našim klientom celoživotnú záruku proti vypadnutiu drahého kameňa na 99 rokov. Bezplatný servis, pri ktorom poskytujeme raz za dva roky bezplatnú odbornú prehliadku, pozostáva z nasledujúcich úkonov:
 

- kontrola uchytenia drahých kameňov;

- kontrola opotrebenia šperku;

- a profesionálne čistenie šperku.

Počas prvých desiatich rokov od kúpy šperku poskytujeme obnovu povrchovej úpravy šperku (leštenie, matovanie, ródiovanie) raz za dva roky, teda spolu až 5-krát. Jedenkrát úpravu veľkosti šperku podľa požiadaviek klienta, ak to umožní jeho technické riešenie.

 

náušnice s balónikom v žltej, ružovej farbe v ktorých sú osadené diamanty

 

Malý tip na záver: Určite nečistite šperky nad umývadlom, radšej si prekryte odtok uterákom!

Áno, deje sa to, a nielen vo filmoch!