BLOG

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?

Prstene sú už celé veky snáď najobľúbenejšou kategóriou šperkov, o to viac, ak ide o zásnubné kúsky. A fakt je, že nech žijeme akúkoľvek dobu, moment prekvapenia je v tomto prípade „nad všetkým“. Cesta k vytúženému „áno“ si však žiada aj potrebné „zastávky“, pri ktorých sa dôkladne pripravíte na kľúčový faktor – správne zvolenú veľkosť prsteňa. Prirodzene rozumieme, že nie vždy sa dá dopátrať k tomuto údaju, aj preto patrí k našim benefitom bezplatná úprava veľkosti prsteňa. V nasledujúcich riadkoch sa však dozviete, akými spôsobmi vieme predchádzať prípadným úpravám, ktoré nech sú akokoľvek citlivé a vysoko profesionálne, zakaždým ide o zásah do „tela“ vytúženého šperku.

Frances

Svadobné obrúčky Frances z bieleho zlata

Predstavujeme vám Obrúčky Frances. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, diamant.

Pozrieť šperk

Ako odmerať veľkosť prsteňa?

Ak neviete presnú veľkosť prsteňa vašej milovanej, je dobré mať k dispozícii vhodné meradlo, vďaka ktorému odmeriate vnútorný priemer používaného prsteňa. (Tu treba dobre zvážiť, na ktorom prste nosí daný prsteň, pretože čo sadne na ukazovák, na prstenník nemusí.) V ideálnom prípade prinesiete vzorový prsteň do niektorého z našich klenotníctiev, kde vám veľmi radi vykonáme profesionálne zmeranie jeho veľkosti. Získaný údaj následne použijeme ako podklad pre výrobu zásnubného šperku alebo iného prstienka. 

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?
V tomto smere vychádzame našim klientom v ústrety aj prostredníctvom špeciálnych meracích prúžkov, ktoré poskytujeme zadarmo (či už v jednej z našich siedmich kamenných predajní alebo ich posielame poštou na požadovanú adresu). Ich nevýhodou je o niečo menšia presnosť, no predovšetkým potreba merania veľkosti priamo na prste, čo takmer vylučuje možnosť „anonymného“ zistenia veľkosti. Čo však v prípade, ak sa na toto všetko pripravíte, a predsa prsteň nesadne ako uliaty? Alebo, čo ak sa vám jednoducho nepodarí odmerať veľkosť prsteňa, pretože tento druh šperku vaša drahá nenosí?

Zmenšiť alebo zväčšiť prsteň?

Samozrejme, vždy sa zvažuje (za asistencie našich klenotníckych majstrov) technická stránka šperku, pretože pri niektorých druhoch prsteňov je náročnejšie vykonávať jednotlivé modifikácie. Ďalej sa, samozrejme, rozlišuje, či ide o zmenšenie alebo zväčšenie veľkosti. V prvom prípade sa môže vložiť do vnútornej obruče prsteňa malá zlatá guľôčka, ktorá veľmi rozumným spôsobom, bez potreby zásahu do konštrukcie šperku, vyrieši problém s väčšou veľkosťou prsteňa. Týmto spôsobom sa predíde zásahu, pri ktorom sa šperk naruší, časť obruče sa odstráni a prsteň sa opäť spojí do požadovanej menšej veľkosti. Takáto guľôčka v sebe skrýva aj ďalšiu veľkú výhodu, ktorou je možnosť jej odstránenia, teda opätovného zväčšenia prsteňa v budúcnosti, a to taktiež bez zásahu do konštrukcie šperku. V prípade, že by ste sa predsa len nestotožnili s týmto prvkom, alebo by ste riešili opačný problém (zväčšenie veľkosti prsteňa), môžete využiť úpravu na mieru alebo si viete vymeniť daný šperk za nový (pokiaľ nebol nosený a od jeho kúpy uplynulo menej ako 14 dní).

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?

Úprava veľkosti prsteňa alebo jeho výmena?

V súčasnosti u nás platí, že jednu veľkostnú úpravu prsteňa vykonáme pre našich klientov zadarmo, ale každá ďalšia úprava je už vnímaná ako klasická oprava a tým pádom je spoplatnená. 

„Z technického hľadiska je obruč prsteňa jednoliata záležitosť, takže ak sa doň musí zasiahnuť viackrát, nie je to optimálne riešenie. Tu by sme radi zdôraznili možnosť výmeny šperku do 14 dní od jeho kúpy. Ak vám teda nesadne na prvýkrát veľkosť, vieme vám vyrobiť úplne nový prsteň a presne na mieru podľa predstáv,“ radí znalec na drahé kovy a kamene Martin Mikuš. (To sa, pravdaže, vzťahuje na prípady, kedy prsteň ešte nebol upravovaný.) 

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?
Je pravda, že výroba nového kúsku môže trvať dlhšie, obvykle 4-6 týždňov (úprava trvá cca 3 týždne), no ak si chcete a môžete trošku počkať, je to skutočne najlepší spôsob. Docielite tým, čo z hľadiska komfortu potrebujete a súčasne sa zachováte k vášmu šperku aj po odbornej stránke čo najšetrnejším spôsobom. Takýto prístup by nepochybne ocenili aj ďalšie generácie jeho nositeľov, obzvlášť v prípade potreby ďalších úprav veľkosti.

Môžu vám sedieť až tri veľkosti?

Ak by ste z akéhokoľvek dôvodu zvolili nakoniec možnosť úpravy a nie výroby nového šperku, je potrebné si uvedomiť niekoľko faktorov. Veľkosť prstov nekolíše len počas rôznych ročných období, ale aj v priebehu dňa. Ak sa dá, žite s daným prsteňom – týždne, mesiace, trebárs aj rok, pozorujte vzájomnú koexistenciu ráno po prebudení, fyzickej aktivite, v pokoji. 

„Mne osobne sedia až tri veľkosti prsteňa, pretože prsty sa mi fyziologicky menia počas dňa aj aktivity. Počas studeného rána mi je optimálna veľkosť 60, pri športe v lete je to 62. Skutočná presná veľkosť mojej obrúčky, ak by sme ju zmerali naozaj exaktne, je niečo viac ako 61, no s rovnakým komfortom by som nosil aj veľkosť 60 a pol. Týmto reálnym príkladom by sme radi podporili zákazníkov v tom, aby vždy zvážili, či si dajú upraviť svoj prsteň.,“ konštatuje Martin Mikuš.

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?

Existuje úprava veľkosti prsteňa o pol čísla?

V praxi sa stretávame aj s požiadavkou úpravy prsteňa o pol čísla. V súvislosti s touto témou sme oslovili aj našich klenotníckych majstrov. 

„V pozícii klienta by sme úpravu o pol čísla skutočne zvážili, dokonca aj o číslo, keď si uvedomíme, že v priebehu roka sa mení aj váha človeka. Pol čísla je vlastne pol milimetra z obvodu toho prsteňa. Vzhľadom na fyziologické zmeny človeka je to nepodstatná zmena, no na strane druhej výrazný zásah do samotného šperku.“ Samozrejme, na základe požiadavky klienta spravíme maximum k jeho spokojnosti, len prakticky ilustrujeme, že daný rozdiel nemusí byť v realite až taký citeľný.

Prečo nie je vhodné opätovne upravovať veľkosť prsteňa?

Prsteň ako druhá koža

V každom prípade, naše ručne robené šperky nie sú strojová záležitosť, mnohé sa nedá len-tak zovšeobecniť, preto pristupujeme ku každej zákazke individuálne. Nikto predsa nechce nosiť voľný prsteň, kde sa mu pretáča prírodný drahý kameň. A keď niekto vie, že „celý život“ mu vyslovene sadne veľkosť číslo 52, nie je dôvod dlho rozmýšľať a nepristúpiť k požadovanej úprave alebo výmene za kúsok na mieru. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, neváhajte sa na nás obrátiť. Nie náhodou platí, čo prsteň, to príbeh a vlastná skúsenosť. My tou klenotníckou prechádzame už takmer 25 rokov, aby sa vám naše prstienky nosili ako „druhá koža“.