BLOG

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine

Áno, správne čítate. Zámerne sme zvolili množné číslo ženského osadenstva, pretože predpokladáme, že obdarovať v dokonalú (vianočnú) chvíľu neplánujete iba svoju vyvolenú, ale i milovanú mamu, sestru či dcéru. Rodina je pravzorom ľudských vzťahov a práve cez šperky ich môžete posilňovať krásnym a originálnym spôsobom. Ako na to sme sa opýtali našej dlhoročnej bratislavskej profesionálnej predajkyne Aleny Stanovej.

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine
Hovorí sa, že láska rozširuje reč. Čo všetko muži (nahlas) zvažujú pri kúpe šperku? Je ich prístup pred Vianocami odlišný v porovnaní s iným obdobím v roku? 
 

To je naozaj veľmi individuálne. Pri výbere šperku zohráva rolu viac faktorov. Rozpočet, ktorý má kupujúci vyčlenený, keďže v tomto období obdarúvame viacerých rodinných príslušníkov či priateľov. Ďalej fakt, či má žena, ktorej sa kupuje šperk, v daný čas viac sviatkov (narodeniny/meniny). Ak áno, využijú páni spojenie viacerých darčekov v podobe setu, ktorý rozdelia na dva balíčky. Jeden zo šperkov darujú na Vianoce a druhý na osobný sviatok. Na druhej strane sú páni, ktorí už majú pripravený väčší darček v podobe zážitku, prípadne praktického darčeku v spoločnom bývaní a ten chcú jemne doplniť o niečo osobnejšie v podobe šperku. V neposlednom rade je tu i kategória mužov, ktorí zvažujú ako darček zásnubný prsteň s prísľubom spojenia do budúcnosti.

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine
A ako následne prebieha výber klenotu? Je v popredí presná predstava, po čom žena túži alebo chcú muži vyslovene prekvapiť?

V každom prípade chcú prekvapiť. Niektorí páni hľadajú konkrétny šperk, či už prívesok, náušničky, prstienok do setu alebo vyberú úplne niečo iné, no v každom ohľade originálne. Sú však aj dámy s vyberaným a jasným vkusom a tu sa páni radi nechajú viesť dámou svojho srdca, či už jemným náznakom alebo priamou voľbou vysneného šperku. Čo by som rada zdôraznila – páni sú odvážni, netreba im túto silnú stránku brať. Je naozaj milé, keď chcú vybrať šperk sami a so skutočným záujmom. Niekedy sú z nich hotoví prieskumníci, priam až agenti 007, a tým sú veľmi nápomocní pri samotnom výbere. Mapujú dámu, čo nosí, k čomu má vzťah a rovnako nepodceňujú prieskum trhu – aké šperky a v akej kvalite sú v obehu.
 


Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine
Výber šperku sa za takýchto okolností stáva veľmi osobnou záležitosťou...

Áno, je cítiť, že im na partnerkách záleží. Myslím si, že práve v tomto okamihu naberá kúpa šperku úplne iný rozmer a tento moment sa neviditeľne, avšak citeľne, zapisuje do duše šperku. Pre obdarovanú dámu sa stáva tento dar krásnou pozornosťou, emócia zostáva navždy ukrytá v šperku. Nie raz sa práve táto emócia s hlbším základom premení na výber zásnubného prstienka.

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine
Odhliadnuc od tejto silnej „lovestory“ kategórie, do akej miery prichádzajú muži s požiadavkou na kúpu šperku pre mamu, sestru či inú rodinnú príslušníčku?

Je pravda, že páni vyberajú šperky prevažne partnerke/manželke. Spomínaným kategóriám skôr výnimočne. No ak môžem za seba hovoriť, na Vianoce som vybrala šperk práve pre sestru, hoci som mala v pláne dať iný dar. Veľmi sa jej páčili moje náušničky Buoyant a keď sa mi dostali v práci do rúk, len v inej farbe zlata s krásnym citrínom, bolo rozhodnuté. Verím tomu, že všetko, čo má prísť, si nás v pravý čas nájde. Ihneď som vedela, že to sú tie pravé náušničky pre ňu a pre mňa znamenali aj poďakovanie za to, že ju mám. Potešiť a poďakovať pekným šperkom sa dá rovnako aj mame. Takto vykúzliť úsmev na tvári chcú v rovnakom pomere dcéry aj synovia, hoci vedia, že pre mamu je dôležitý hlavne moment pocitu blízkosti svojich detí. Svoje ratolesti, ktoré sú už mladé dámy, naopak radi potešia otcovia aj mamy. Takto osobný a unikátny darček od rodičov vyberajú s tým, aby bol nezabudnuteľnou spomienkou.   

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine

Malé princezné i princovia sú špeciálnou skupinou v ríši šperkov. Ako hodnotíte väzbu otec-dieťa-šperk?

Detské šperky vyberajú páni aj sami, prípadne prídu s partnerkou/manželkou. Tento výber je veľmi špecifický. Prvým šperkom sú zvyčajne pre slečnu náušničky, na darček pre chlapčeka je menej dopytov, keď tak volia čistú retiazku bez prívesku. Retiazky s príveskom či náušničky pre dievčatko sú rôznorodé a tu sa nechajú klienti uniesť. Zažívame krásne momenty, kedy zasvätia do tajov výberu šperku malé slečny či mladé dámy, ktoré si samy vyberú prvý šperk do svojej klenotnice. Sú to výnimočné a dojímavé chvíle, je príjemné byť ich súčasťou.

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine

Nie je ľahké „opustiť“ túto príjemnú atmosféru výnimočnosti, no časový faktor je ďalšia podstatná téma pri šperkoch, najmä pred Vianocami. Prezraďte nám, nakupujú muži s predstihom alebo skôr vyznávajú štýl „last-minute“?

Je fakt,  že si páni väčšinou nechávajú  nákupy na poslednú chvíľu (výraznejší „boom“ je u nás približne dva týždne pred Vianocami, „last minute“ tri dni pred Štedrým dňom a páni, ktorí majú radi adrenalín, nás navštívia aj jeden deň pred Vianocami). Nákup je pre nich možno viac spontánny v daný okamih, tým však vzniká možné obmedzenie výberu šperku. Pokiaľ hľadajú niečo konkrétne, čo si vyžaduje dostatočný čas na vyhotovenie, odporučila by som preveriť si, či daný šperk je aktuálne k dispozícii s dostatočným časovým predstihom. Tak majú dosť priestoru porovnať si nielen konkurenciu, tradíciu spoločnosti, odborné zázemie, ale aj kvalitu výrobkov, cenové nastavenia a pozáručné benefity.

Ako ideálne vybrať šperk pre ženy v rodine

V prípade kúpy „last minute“, keď nemajú dostatok času na výber a porovnanie, je nápomocné si tieto informácie pozrieť na webe. Osobný kontakt je následne vždy nezameniteľný. Určite je na mieste aj priame odporúčanie od spokojného človeka, ktorý už šperk vlastní. Pri včasnom prieskume, pokiaľ je požadovaný šperk k dispozícii, klient si môže daný šperk záväzne rezervovať a v prípade, že aktuálne dostupný nie je, klienta usmerníme, aký čas je potrebný na vyhotovenie požadovaného šperku. Vzhľadom k časovému i pracovne náročnejšiemu predvianočnému obdobiu, ktoré všetci pociťujeme, tak predídu klienti niekedy nevhodnému rýchlemu výberu šperku, ktorý by si za iných okolností nevybrali. Zároveň je možné zvážiť i kúpu darčekovej poukážky, ktorú ponúkame v rôznych cenových reláciách. Pre akúkoľvek možnosť sa rozhodnú, vždy sme tu pre nich. :-)