BLOG

Ekológia a udržateľnosť v prvej línii pri rekonštrukcii Klenotníckeho domu

Ekológia a udržateľnosť v prvej línii pri rekonštrukcii Klenotníckeho domu

Ak sa pýtate, aký vzťah môže mať klenotnícka značka Mikuš Diamonds s ekológiou, vedzte, že toto spojenie je možno hlbšie, než by ste si mysleli. Národná pamiatka Klenotnícky dom, nachádzajúca sa na Mierovom námestí v Trenčíne, priamo pod hradom Matúša Čáka, je novým sídlom spoločnosti, v ktorom sa odohráva celý proces od návrhu a tvorby šperkov až po ich predaj. S dvadsiatimi piatimi rokmi histórie sa tak Mikuš Diamonds stala súčasťou tohto nádherného miesta, čím prispela k jeho kráse a noblese.

rodina Mikušovcov sediaca na terase pod Trenčianským hradom

 

Rekonštrukcia Klenotníckeho domu bola pre nás záležitosťou srdca. Dbali sme na charakter a históriu tejto budovy. Preto sme sa rozhodli podeliť sa s vami o rozhovor s pánom Tomášom Klimom zo zákazkového stolárstva LUTOS, ktorý bol zodpovedný za precíznu prácu s drevom počas tejto náročnej rekonštrukcie, pri ktorej sme citlivo prepojili krásu minulosti s ohľaduplným prístupom k životnému prostrediu.

 

Rekonštrukcia Klenotníckeho domu

 

Pán Klimo, venovali ste rekonštrukcii budovy značný čas. Koľko ho skutočne bolo a aké materiály ste zachovali?

Podstatnú časť materiálov na výrobu zariadenia tvorilo zrecyklované drevo z pôvodného krovu budovy, ktoré sme kombinovali so starými doskami a dyhovanými, masívnymi dubovými prvkami.  Veľa prvkov s historickou hodnotou sa v priestore zachovalo a zrenovovalo, napríklad pôvodný krov, oblúkové zábradlie na galérii schodiska, drevené schodisko a dvere.

Naše hlavné práce prebiehali od februára 2021 do júla 2022, t.j. 18 mesiacov.  Aj v ďalších mesiacoch sa ešte dotvárali interiéry na základe vzniknutých potrieb, ale to už nebolo tak časovo náročné.

 

Kto prišiel s úmyslom zachovania pôvodných drevených prvkov?

Bola to myšlienka pána Martina Mikuša. Spýtal sa nás, či by to bolo možné a nás ten nápad nadchol.

 

Moderné postupy s citom pre ekológiu

 

Môžeme považovať tento krok za ekologický? 

Určite áno. Krov strechy domu, ktorý slúžil viac ako 100 rokov, dostal novú formu a bude slúžiť pokojne ďalšie storočie. To vnímam ako citlivé narábanie s obnoviteľnými zdrojmi.

zrekonštruovaný kancelársky priestor Mikuš Diamonds

 

Akú životnosť má zachované drevo?  Je potrebná špeciálna starostlivosť?

Životnosť dreva závisí od podmienok okolitého prostredia. Najviac mu škodí vlhkosť, vtedy drevo degraduje a môže ho napadnúť aj drevokazný hmyz, huby a plesne. Ak sú podmienky priaznivé, vydrží storočia. Rokmi si drevo vytvorilo svoju patinu a to je na ňom nenapodobiteľné a krásne. My sme ho len vyčistili, vykartáčovali a vyhladili. Povrch je natretý tvrdým voskovým olejom, ktorý slúži na ochranu proti vlhkosti a zvýrazňuje krásnu kresbu dreva.

 

Bola pre Vás táto rekonštrukcia náročná? Z časového alebo iného hľadiska?

Áno, z hľadiska celkového rozsahu a časovej náročnosti to bol pre nás veľký projekt. Vo finále to ale hodnotím veľmi pozitívne a to hlavne vďaka perfektnej spolupráci všetkých zúčastnených. Pre MIKUŠ DIAMONDS sme pracovali už aj predtým a vždy to bolo pod záštitou pána architekta Borisa Oprchala, takže to bolo s ohľadom na našu doterajšiu spoluprácu pre nás jednoduchšie. Vďaka jeho pokojnému prístupu a korektnej komunikácii sa podarilo vyriešiť aj niekedy zdanlivo neriešiteľné ☺. Do rekonštrukcie sme prispievali už v podstate medzi poslednými remeslami, ale je pre nás podstatné, že sa už počas stavby diskutovali procesy (napr. rozvody elektriny a vzduchotechniky), ktoré potom majú zásadný vplyv na zariaďovanie interiéru. Uľahčuje nám to v mnohých ohľadoch prácu.

 

Vlajková loď klenotníctva Mikuš Diamonds

 

Čo bolo pre Vás pri tejto rekonštrukcii najväčšou výzvou?

Najväčšou výzvou bolo pre nás kompletné zariadenie novej predajne MIKUŠ DIAMONDS. Veľmi neštandardný priestor s podlahou do spádu a stropom s klenbovými oblúkmi. Mal som predtým veľký rešpekt, pretože očakávania boli vysoké, ide predsa o vlajkovú loď. Architektonická vízia bola daná, ale niekoľko detailov sa riešilo aj v priebehu postupujúcich prác. Som presvedčený, že práve zvládnuté detaily dotvárajú celkový dojem. S výsledkom je spokojný architekt aj investor, a tak môžem spokojne skonštatovať, že sa nám tú výzvu spoločne podarilo zvládnuť.

zrekonštruovaný priestor predajne Mikuš Diamonds

 

Keďže pracujete s drevom, čo pre Vás znamená ekológia?

Prácu s drevom som si vybral v mladosti, dávno predtým, ako som sa vôbec zamýšľal nad ekológiou.  Bola to pre mňa jasná voľba, pretože mám rád prírodu a drevo je úžasný prírodný materiál s množstvom pre nás blahodarných vlastností. Prostredníctvom výrobkov z dreva si prinášame kúsok prírody do svojho príbytku.  

Ekológia pre mňa znamená hlavne rešpekt k celej prírode a minimalizovanie konzumného spôsobu života. Doma aj vo firme recyklujeme suroviny už dlhé roky, takmer úplne sme prešli na povrchové nátery vyrábané na prírodnej báze, ktoré sú ekologicky nezávadné. Vďaka nim sú naše výrobky ľahko opraviteľné a teda dlhodobo použiteľné.  A veľa jazdím na bicykli ☺.

 

Umenie vo svete šperkov aj v architektúre

 

Čo poviete na konečný vizuál klenotníckeho domu ?

Podľa mňa je to nádherná ukážka prepojenia histórie so súčasnosťou, remeselnej zručnosti minulých aj terajších majstrov. Myslím, že majiteľom a pánovi architektovi sa podarilo podtrhnúť výnimočnú atmosféru týchto historických priestorov a vnímavým zákazníkom ponúkajú okrem nákupu prekrásnych šperkov aj jedinečný zážitok. Originálne umelecké dielo Matka Zem od pána sochára Igora Mosného, ktoré zdobí priečelie budovy pri vstupe do klenotníctva, púta pozornosť okoloidúcich a dáva znať, že majitelia budovy majú hlboké umelecké cítenie. Som vďačný a hrdý, že sme sa s mojim tímom mohli na tomto projekte spolupodieľať, bola to krásna práca.

Vstup do predajne Mikuš Diamonds s Matkou zem na prednej strane predajne

 

Viac o tomto skvostnom umeleckom diele, si môžete prečítať na našom blogu: https://www.mikusdiamonds.sk/blog/matka-zem-zosobnena-v-klenotnickom-majstrovskom-diele.

Príďte potešiť svoje estetické cítenie a zároveň urobiť radosť sebe alebo svojmu blízkemu. V našom klenotníctve si vychutnáte nákupy skvostných šperkov v krásnom dizajnovom prostredí s vyšperkovaným servisom a milým personálom.

 

náušnice, prsteň, náhrdelník Cuadrado v ružovom zlate so zeleným smaragdom

 

„Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“

Johann Wolfgang von Goethe